Frankrijk wil betere bescherming klimaat in Guyana-schild

9
Frankrijk wil betere bescherming klimaat in Guyana-schild

“Laat het Guyana-schild het voorbeeld zijn van een intelligent bosbeleid en klimaatevenwicht, maar ook een aanwinst voor de ontwikkeling van mensen die er op een duurzame manier leven.” Woorden van de Franse ambassadeur Antoine Joly tijdens een receptie op de residentie van de Franse ambassade in Suriname.

Op dinsdag 13 juli 2021 werd een speciale receptie gehouden in verband met de Franse Nationale Feestdag op 14 juli. President Chandrikapersad Santokhi en First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry waren aanwezig tijdens deze speciale gelegenheid. Ook vice-president Ronnie Brunswijk en echtgenote, DNA voorzitter, Marinus Bee, DNA-leden, enkele ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders gaven acte de présence.

Op 14 juli herdenken de fransen het feit dat 232 jaar geleden het Franse volk, de Bastille, een gevangenis in Parijs, bestormden. Sindsdien heeft de Franse republiek vele politieke en sociaaleconomische uitdagingen doorgemaakt, wat er uiteindelijk toe leidde dat Frankrijk een gerespecteerde en invloedrijke speler werd in de internationale arena. Joly stond bij de herdenking stil bij de rol die Frankrijk wil vervullen in de regio met name het Guyana-schild. “We worden als buren geconfronteerd met dezelfde uitdagingen. We delen gezamenlijk het Guyana-schild en net als jullie willen wij het beschermen en wij waarderen het”, zei de ambassadeur. 

Volgens hem heeft Frankrijk nu drie grote prioriteitsgebieden, n.l. het opzetten van een regionaal veiligheidsnetwerk met alle strategische partners in de regio om onder andere de veiligheid van de grenzen te verhogen, illegale visserij tegen te gaan en het migratievraagstuk op te lossen. Verder krijgt klimaatverandering een belangrijke plaats in het buitenlands beleid van de Fransen. Joly zegt dat Franrijk gaat voor behoud van het bos van voornamelijk het Guyana-schild. Als derde streeft Frankrijk naar economische groei in de regio vooral met name voor de strategische partners. 

President Santokhi feliciteerde in zijn toespraak de Franse president Emmanuel Macron en alle mensen van Frankrijk met deze bijzondere en belangrijke dag. De president haalde de historische banden tussen de Republiek Suriname en de Franse Republiek aan. Hij noemde de intensieve samenwerking op het gebied van veiligheid en misdaadbestrijding die Suriname en Frankrijk hebben, ook samenwerking op het gebied van handel, infrastructuur, milieu, toerisme, cultuur, gezondheid, onderwijs, veiligheid, defensie en sport. De voortdurende dialoog op alle niveaus heeft geleid tot verschillende samenwerkingsprogramma’s.

De president stond net als ambassadeur Joly ook stil bij het klimaatvraagstuk. Klimaatverandering blijft een bedreiging voor laaggelegen kuststaten, met name kleine eilandstaten in ontwikkeling. “Een specifieke uitdaging is de toegang tot adequate klimaatfinanciering. Terwijl we ons allemaal voorbereiden op de VN-conferentie over klimaatverandering van de partijen (COP26), later dit jaar in Glasgow, verwachten we dat de deelnemers het eens kunnen worden over ambitieuze toezeggingen”, zei de president. Suriname kijkt ernaar uit om, ook met de Franse delegatie, mogelijke synergieën in de standpunten vast te stellen voor de komende wereldwijde klimaatdiscussies”, stelt de president.

9 REACTIES

 1. De 3 Guyana’s hebben vele overeenkomsten en hebben veel baat bij een intensieve samenwerking. Zij kunnen samen van grote betekenis zijn voor de hele regio en zorgen voor een beter beeld van Zuid-Amerikaanse landen.

  Internationale samenwerking is een voorwaarde van de Nieuwe Wereld.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 2. Alweer punten voor de regering.
  Inlossing samenwerking met de buurtjes. (Speech). Ik zie graag de zuiderburen erbij.

  Samenwerking op het gebied v criminaliteit, drugs, mensenhandel, economie, smokkel en duurzaamheid.


  Maak melding

 3. Het zal echt tijd worden, dat we verlost worden van de giftige uitstoot uit die stinkende zwaar rokende uitlaten in Paramaribo. Een van de smerigste steden in de wereld. Past u zo snel mogelijk uw beleid aan op dit stuk. Het is een must gezien de stand van zaken betreffende het klimaat. Geeft u hierover aub dagelijks net zoveel informatie als dat u doet over Covid. Het is van levensbelang voor ieder individu op deze aardbol.


  Maak melding

 4. “Ay, tap a liba unu na brada??
  President Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en de Franse
  ambassadeur Antoine Joly klinken de glazen ter gelegenheid van de Franse Nationale Dag.
  Een staatsbezoek van z.e C. Santokhi en v.p R. Brunswijk naar Franskrijk, zal de Europol en Interpol 100% tevreden stellen. Wellicht met een eventuele ruil van Hoefdraad voor Suriname en Brunswijk voor Frankrijk.


  Maak melding

 5. Esmerald, ik neem aan dat je bedoelt samenwerking ter BESTRIJDING van criminaliteit, drugs, mensenhandel en smokkel en samenwerking om de economie en economische duurzaamheid te versterken?


  Maak melding

 6. De EU wil vanaf 2035 geen auto’s meer die rijden op benzine en diesel.

  Alles moet schoner en duurzamer.

  Als je alleen rekent op de vervuilende mijnindustrie, dan wed je op een langzaam stervend paard.
  Wake up call voor Suriname.


  Maak melding

 7. proost heren , je kunt beter een goede buur hebben dan een verre vriend van bouta zo als cuba , venezuela , china , rusland , marrokko , turkije , noem ze verder maar op
  regering per direct de banden met die dictator landen verbreken en al die ambassadeurs van die landen het land uitzetten , want deze landen willen alleen maar dat bouta weer aan de macht komt en zo ons Suriname leeg zuigen , het begon al met die illegaal rondhout voor china , die hout concessie was al uitgegeven door bouta , maar gelukkig is er nu al twee transporten mislukt en de chinezen balen , dus blijf die chinezen die hier opereren in de gaten houden


  Maak melding

 8. Allemaal onzinverhalen. Frankrijk die het bos wil beschermen? Laten ze dan hun raketten van elders lanceren, bijv. van de Eiffeltoren.
  Bovendien, verlaat een plaats 5 jaar en zie hoe de natuur al binnen 3 jaar alles weer herstelt. De mens hoeft echt geen ene moer te doen daarvoor. De natuur doet alles zelf, omdat herstel in de natuur van de natuur zit. Bovendien kiest de natuur zelf op meest effiectieve wijze wat ze (welke bomen, planten enz.) ze precies gaat herstellen. Een mens zou daarvoor teveel moeten nadenken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.