Basisscholen Suriname open onder strenge COVID-19-protocollen

7
Scholen en COVID-19

Leerlingen van Surinaamse basisscholen mogen zich op 14 juli weer aanmelden op school volgens het lesrooster. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft dit besluit genomen na toestemming verkregen te hebben van het Outbreak Managementteam.

Op de openstelling van de basisscholen is er enigszins wat ruis binnen de samenleving, maar zegt minister Marie Levens dat de basisscholen opengaan en de leerlingen in kleine groepjes de school mogen bezoeken onder strenge COVID-19-protocollen. “Het is niet de eerste keer dat de leerkrachten zullen werken in de COVID-19-periode. De leerkrachten zijn getraind in het werken met de protocollen, die speciaal voor scholen zijn geschreven.”

Hervatten van het onderwijs voor de verschillende groepen
Om misstanden te voorkomen haalde de bewindsvrouw nogmaals aan dat er op dit moment twee groepen zijn de toestemming hebben om de scholen te bezoeken. Deze twee groepen bestaan uit de basisscholen waarvan leerlingen in kleine groepen de school mogen bezoeken en daarnaast de examenkandidaten.

Informeren belanghebbenden
Het is volgens minister Levens de gewoonte van de departementsleiding om eerst de onderwijsbonden en schoolbesturen te benaderen en met hun van gedachten te wisselen, voordat de informatie de gemeenschap bereikt. Het besluit dat de basisscholen open mogen is op vrijdag 9 juli 2021 bekend geworden, waarna er direct stappen zijn ondernomen om met de belanghebbenden te praten, zegt minister Levens.

Besmettingen
Het aantal besmettingen op onderwijsinstellingen – vanaf de basisschool tot de universiteit onder een populatie van 150.000 personen – is heel klein. “Dit alles heeft te maken met de naleving van de COVID-protocollen. COVID-19 gaat niet meer weg, daarom moeten wij te allen tijde zorgvuldig blijven,” zegt minister Levens. Hoewel gebleken is dat kinderen in de leeftijdscategorie vier tot en met twaalf niet erg ziek worden, roept de minister leerkrachten op om zich te laten inenten. Deze stap is niet alleen veilig voor zichzelf, maar ook voor collega’s en leerlingen.

Leerkrachten die zich willen laten vaccineren, maar dit om verschillende redenen niet hebben kunnen doen, zal het ministerie tegemoetkomen. Er zal per school worden nagegaan hoeveel onderwijsgevenden al zijn ingeënt. De bedoeling is om mobiele units op te zetten, waar zij naartoe kunnen. Minister Levens zegt dat niemand zal worden verplicht om het vaccin te nemen.

Onderwijs binnenland
In het binnenland kunnen de scholen echter nog niet beginnen. Dit is niet mogelijk, omdat vele scholen door de zware en aanhoudende regen onder water waren gelopen. Het gevolg hiervan is dat schoolmeubilair en schoolboeken zijn vernietigd. Bovendien moet de grote schoonmaak nog plaatsvinden, waarbij veelal hulp van de brandweer nodig is. Na de schoonmaakbeurt moet ook meubilair worden gerepareerd waar dat nog mogelijk is. “Wij willen niet dat de kinderen in de rommel naar school gaan, dus krijgen die scholen een grondige schoonmaakbeurt.”

7 REACTIES

 1. Minister Levens zegt dat niemand zal worden verplicht om het vaccin te nemen. Ze bedoeld ze niemand mogen verplichten het vaccin te nemen. Wat een bazige taal van een ministerretje zeg..
  gemodereerd

 2. Dit is werkelijk broodnodig, want mijn indruk is dat die hele covid toestand, Suriname richting de afgrond stuurt. We moeten nu echt stappen gaan ondernemen om deze processen weer op te starten. Het onderwijs is van eminent belang om de toekomst van het land te waarborgen.

  Als ik de kop van dit artikel lees.. valt mij met name het woordje ..STRENG..op! Dit houd in dat bij het minste geringste incident, alles weer op slot gaat! Van mij mag het allemaal wat minder STRENG, en moeten we gaandeweg de opgedane kennis van het afgelopen anderhalf jaar toepassen in alle sectoren, die al te lang stil liggen. Ondertussen kan niemand mij vertellen dat hij of zij niet weet wat Covid is en wat het kan aanrichten in het menselijk lichaam. Dus na begi mi e begi a regering fu no plei plei moro langa, en start fu gi alla sma wan kans fu opo knapu en wroko go miet moro bung ting. Amen


  Maak melding

 3. Goed zo.Het leven moet normaal doorgaan met of zonder corona.
  Corona gaat nog lang in ons midden blijven maar die moet de kans niet krijgen om ons leven te controleren.
  Volg de coronaregels die gelden en hou je eraan.


  Maak melding

 4. Intussen zijn alle prijzen verdrievoudigd. Hoe gaan de kinderen het redden naar school te gaan. Wat gaat het de ouders kosten school vervoer te betalen. Voir hen die na school thuis worden opgevangen is een school in de buurt een oplossing. Voor anderen met werkende ouders.
  Er wordt in dit land niet gedacht aan de effecten van prijs verhogingen. De leiders doen alsof hun neus bloed.
  Strenge CORONAmaatregelen.
  Er is een school in Paramaribo die in zn schrijven aangeeft dat alle lln, elke dag naar school moeten. Betekent dat er volle klassen zullen zijn.
  Is er controle op de naleving van de regels
  Bananen republiek Suriname
  gemodereerd

 5. Ik hou mn hart vast als de kinderen naar school moeten lopen. Bermen hoog wied dus moeten ze op rijweg. Triest
  gemodereerd

 6. konsensi , eindelijk gaan de basisscholen onder strenge covid protocollen open en kunnen de kinderen weer echt iets gaan leren voor de toekomst , , de vorige regering hield de jongeren dom ondanks dat ze op school zaten , ja bouta was toen al bang , als we de kinderen veel leren dan schiet er later een van die kinderen mijn in de rug en daar is dat sergeantje nog altijd bang voor


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.