Cuba’s Abdala: Eerste coronavaccin dat in Latijns-Amerika is ontwikkeld en goedgekeurd

29

Cuba heeft zijn eigen coronavaccin Abdala via een noodprocedure goedgekeurd voor gebruik. Het middel heeft een effectiviteit van ruim 92 procent na drie injecties, maakten de medische autoriteiten in het land eerder zelf bekend. Dat is overigens niet door onafhankelijk onderzoek bevestigd schrift de NOS vandaag.

Abdala is het eerste vaccin tegen het coronavirus dat in Latijns-Amerika is ontwikkeld en goedgekeurd. Cuba heeft nog andere vaccins in de pijplijn, waaronder Soberana 02. Dat zou een effectiviteit van 62 procent hebben na twee van de drie doses. Dit middel zou binnenkort groen licht moeten krijgen, aldus de omroep.

De Cubaanse regering streeft ernaar om in augustus 70 procent van de 11,2 miljoen inwoners gevaccineerd te hebben en de hele bevolking voor eind dit jaar.

29 REACTIES

 1. Allemaal rommel net als de Chinese die werkt ook niet, kan
  zo de ww in. Wat Nederland stuurt werkt wel maar Surinamers denken
  dat het afgedankt spul is. Wat is wijsheid.


  Maak melding

 2. Goed nieuws voor de ndp,ers zoals ddb,alloe baba schurk bova.Ze kunnen als eersten hiermee gevaccineerd worden, want alles van cuba vinden ze geweldig.


  Maak melding

 3. Een bijzondere mijlpaal voor het Cubaanse volk en in het bijzonder Latijns Amerika. Het intellectuele kader om top of the art producten te ontwikkelen is op het continent aanwezig. In Cuba is men bezig met de ontwikkeling van een zevental vaccins. De wereld en met name de derde wereld landen kunnen alleen maar profijt hebben van deze ontwikkelingen.

  Naar nu ook bekend is geworden hebben Santokhi en zijn vrouw en een aantal ministers zich in het geheim in het buitenland laten vaccineren met Pfeizer. Een paar weken terug waren een drietal ministers op bezoek om zogenaamd te komen onderhandelen met Nederlandse collega’s. Vorige maand was Melissa Santokhi op bezoek in Nederland. Zij waren om zich te laten vaccineren met Pfeizer en niet in Suriname met de overbodig geworden voorraden Astrazeneca.


  Maak melding

 4. @ Zwevende Bakra,

  Wat een rare gedachten, ipv trots zijn, breek je deze prestatie tot de grond af! Nederland is jouw Gado, en alles wat zij ons gunnen is halleluja Amen. Over gunnen gesproken, pfizer en moderna zit er helaas niet in voor Suriname. AstraZeneca word hier de maat. Dat zegt mij genoeg…


  Maak melding

 5. @RobG
  Nl heeft geen overbodig geworden voorraden Astra Zeneca naar Su gestuurd.Men heeft de zending vaccins bij de fabriek besteld die voor Su bestemd waren.Dus vertel geen onwaarheden.En Astra Zeneca wordt nog steeds toegediend in Nederland.


  Maak melding

 6. @percival, ik kan mij jou standpuntbepaling voorstellen in het belang van het doorvaccineren van mensen in Suriname. Nederland heeft miljoenen dosissen Astrazeneca besteld. Vele miljoenen dosissen zijn reeds op het Nederlandse grondgebied en vele miljoenen dosissen moeten aan Nederland nog geleverd worden. Nederland heeft ook 700.000 dosissen van deze voorraad geleverd aan Kaapverdië en Indonesie krijgt van Nederland 1.5 miljoen dosissen uit de bestelde buffers. Ik dring mensen geen mening op. Het internet is een open-informatiebron. Alle informatie is te vinden op het internet.


  Maak melding

 7. De WHO en de PAHO heeft de vaccine nog niet goed gekeurd. Zo ndpers nog even wachten.

  Als de vaccine werkt is dat knap werk van de Cubaanse geleerden. Export mogelijkheden zat met een prijs beneden de Amerikaanse en Europese vaccines.


  Maak melding

 8. Robg je bent een Pathologische leugenaar.
  En je ben hier alleen maar om één ding en dat is deze regering en onze president te besmeuren met je verzinsels en leugens.
  Met maar één bedoeling om jouw didibri God van je weer in het zadel te krijgen. Het gaat je echt niet lukken yere . Ook niet met jouw grootste aanhangsel Sandra.


  Maak melding

 9. Vliegende Hollander, als dat wat Nederland stuurde zo perfect is, waarom scherpen ze dan de lockdown maatregelen weer aan in dat land. Met al de vermeende wijsheid van de mens, is een microscopisch klein virusje ons steeds een stapje voor. Overal op aarde klooien ze maar wat aan met het ontwikkelen van vaccins tegen Corona en Nederland is wat dat betreft geen uitzondering. Voor alle duidelijkheid; ik ben wel gevaccineerd met het door Nederland gedoneerde vaccin, ik heb geen kritiek op Nederland, maar slechts op die idiote Vliegende Hollander, die het wel.vaker ziet vliegen.


  Maak melding

 10. Meer dan 600 Thaise zorgmedewerkers die al twee keer ingeënt zijn met het Chinese coronavaccin Sinovac zijn toch besmet geraakt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Thailand bekendgemaakt.

  Van de ruim 1000 volledig gevaccineerde medewerkers zijn er 618 positief getest tussen april en juli. Eén verpleegkundige is overleden, een ander ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Deskundigen adviseren medewerkers om een derde dosis te nemen.


  Maak melding

 11. Voor sjansen dansen met Jansen vaccin adviseren ze ook een 3e prik. WHO heeft dat al een tijd terug aangegeven dat alle gevaccineerden een 3e prik moeten nemen. En elk jaar of elke 2 jaar een boostprik.
  Dus die Karona (zo noem ik het) gaat niet weg. Het gaat blijven muteren en je gaat moeten blijven prikken…


  Maak melding

 12. Ik las ook dat een cocktail van verschillende vaccins schijnt te helpen. Dus bijv 1e Astra 2e Sino en 3e Jansen ofzo.

  Ze doen maar.
  Straks lees je weer andere verhalen dat mensen onvruchtbaar worden na een aantal jaar. Maar ja is maar een gekke complot theorie…


  Maak melding

 13. Wat goed van de Cubanen. Wat heeft ons land tot nu toe ontwikkeld aan medicatie? Zero,niks,nada. Waar ons volk heel goed in is, weten wij allemaal en wereldwijd ook.

  Sari Tori
  gemodereerd

 14. Sterkte met al die prikken.
  Dit is allemaal een wereldwijde proef en heleboel mensen stellen zich vrijwillig op als proefkonijn.
  De zogenaamde geleerden weten niet eens wat de vaccins doen op de lange termijn. Eerst was het “ 2 prikken zijn genoeg hoor”, nu is het “sorry mensen toch maar een 3e”. Neem liever een euthanasie prik, daar is jarenlang onderzoek naar gedaan en men weet zeker hoe het uitwerkt. Schrijf wel in je testament op dat je nabestaanden het hier vermelden, dan kan ik ze sterkte toewensen. Zo coulant ben ik ook weer.


  Maak melding

 15. @Forza 11 juli 2021 At 19:21
  Meer dan 600 Thaise zorgmedewerkers die al twee keer ingeënt zijn met het Chinese coronavaccin Sinovac zijn toch besmet geraakt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Thailand bekendgemaakt.
  =================================

  Sinovac is ook nog niet goedgekeurd. Sinopharm wel.

  @Mix Chick 11 juli 2021 At 21:27
  Sterkte met al die prikken.
  Dit is allemaal een wereldwijde proef en heleboel mensen stellen zich vrijwillig op als proefkonijn.

  Dan ook geen aanspraak maken op medische zorg als je corona krijgt.


  Maak melding

 16. Ik heb zojuist overleg gehad met de WHO en is de afspraak gemaakt dat voorlopig alleen de kwetsbaren onder ons een 3e prik zullen krijgen.
  De betweters die daaruit de conclusie trekken dat het vaccin niet werkt zijn ophitsers. Een advies aan hen; als jullie het vaccin niet willen maken wij daar geen probleem van. De natuur en wormpjes doen hun werk wel.
  gemodereerd

 17. Astra zeneca hebben mijn familie en zelf heb ik he gehad, mo teigie, mie no fieri noti?
  Dus liebi soema, no frede, als het zo slecht was, dan had ik allang opgeruimd moeten zijn, mensen praten alleen angst te hebben terwijl er is niks aan de hand?is het zo slecht, dan hadden mijn hele familie en vrienden kringen, van Nederland als ook in Suriname, bijwerkingen, maar eerlijk is eerlijk, niemand heeft bijwerkingen, alleen een dag pijn waar het is geprik, mijn familie in Nederland boven 60 jaar, hebben ook Astra zeneca gekregen, niks aan de hand, dus mensen laat je vaccineren voor dat het te laat is, want de delta variant zal zeker in Suriname zijn intrede doen, voor dat het zover is, moeten alle surinamers de besmettingen voor zijn, succes surinamers, en neem wijze besluit, tang boeng?


  Maak melding

 18. @Forza, ook in de VS en Europa blijken een groot aantal nieuwe besmettingen bij mensen die al twee keer waren geprikt met o.a. Pfeizer, Astrazeneca of Moderna. Men spreekt nu over een derde prik die nodig zal zijn. Het verwonderd me dus niet dat in Thailand nieuwe besmettingen zich manifesteren bij mensen die al twee keer waren geprikt. De Cubanen zijn wat dat betreft duidelijker. Men heeft drie shots van abdala nodig om de weerstand goed op te bouwen.

  @Koos Banti, natuurlijk ga ik de corrupte politiek van Santokhi bestrijden. Deze boeven laten er geen gras over groeien. Er is ruim 100 mln SRD beschikbaar gesteld voor het opschonen van kanalen. Binnen een week hadden de aannemers die de VHP heeft aangetrokken meer dan 500 km aan kanalen opgeschoond. Wat blijkt nu.Deze aannemer zijn niet overal geweest om kanalen schoon te maken.Sommige mensen hebben hen niet eens gezien.Het water bleef op sommige plekken weken liggen. Mensen hebben nu behoorlijke spijt dat ze voor Santokhi hebben gekozen. Suriname huilt. De mensen voelen zich zwaar belazerd.


  Maak melding

 19. Cuba’s Abdala: Eerste coronavaccin dat in Latijns-Amerika is ontwikkeld en goedgekeurd.

  Maar behalve het nieuws over Cuba’s Abdala coronavaccin is er nog meer nieuws over Cuba.
  Buitenlandredactie 12-07-2021: Bron: (ad.nl)
  President Cuba roept aanhangers op spontane betogingen neer te slaan.

  In verschillende steden in Cuba zijn zondag spontaan protesten uitgebroken.
  Duizenden mensen gingen de straat op om te betogen tegen het regime van president Miguel Diaz-Canel en de slechte economische situatie in het land.
  Openlijke protesten zijn zeer ongebruikelijk in het communistische land.

  De demonstranten voelen zich verwaarloosd door de machthebbers tijdens de grootste economische crisis in dertig jaar.
  Demonstranten schreeuwden “Vrijheid” en “Weg met de dictatuur”.
  Beelden konden worden gedeeld op sociale media, maar het regime probeerde dat steeds te beletten.

  De economische crisis op Cuba is deels een gevolg van de coronapandemie.
  Er is onder meer een tekort aan medicijnen in het land.
  Bovendien zagen de autoriteiten zich genoodzaakt om vanwege de crisis in een groot deel van het land de elektriciteit meerdere uren per dag af te sluiten.

  ,,We hebben genoeg van de wachtrijen, het tekort. Daarom ben ik hier’’, zo vertelde een demonstrant tegen AP.
  Hij weigerde zich te identificeren uit angst om gearresteerd te worden.

  President Diaz-Canel zei de Verenigde Staten verantwoordelijk te houden voor de onrust.
  Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen op te treden tegen de demonstranten.
  De Cubaanse leider wil dat zijn volgelingen de “provocaties” het hoofd bieden.
  Aanhangers zouden bereid zijn de regering “met hun leven” te verdedigen.
  In de hoofdstad Havana reden jeeps van de speciale veiligheidstroepen rond, bewapend met machinegeweren.
  Er zijn meerdere arrestaties verricht.

  Dus de nieuwe Cubaanse president Miguel Diaz-Canel, hoopt dat Cuba’s Abdala vaccin veel US-DOLLARS in de CUBAANSE STAATSKAS zal brengen en dat het communistisch Cubaanse regime alleen hiervan kan genieten.

  Het Cubaanse volk dient dan gewoon te ZWIJGEN en mag nimmer protesteren.


  Maak melding

 20. @RobG

  Had je ook maar zoveel kritiek gehad op de regeringen Bouterse I en II. Toen was er ook op grote schaal gefraudeerd en corruptie gepleegd. Was jouw mond toen op slot gedraaid? Was je zo bang voor Bouterse?
  Van mij mag je best de regering Santokhi bekritiseren mits je dat ook had gedaan bij Bouterse I en II. Maar omdat jij dat hebt verzuimd te doen heb je nu geen recht om Santokhi te bekritiseren. NDP’ers zijn nu eenmaal hondsbrutaal en onopgevoed.
  gemodereerd

 21. In China mag je ook je mening niet uiten. Daar worden mensen ook in een keurslijf gedwongen. Maar toch doen grote multinationals zoals Apple en Tesla zaken met ze.
  Al die geweldige landen zoals USA hebben de mond vol van democratie en vrijheid, maar wanneer het gaat om China en Rusland dan zingen ze toch een toontje lager.

  Prins Mohamed Bin Salman (MBS) van Saudi Arabië gaf opdracht om de journalist Khasoggi te vermoorden. MBS controleerd, net als China, al zijn burgers op social media via een aparte inlichtingen dienst. Vrijheid hebben ze daar ook niet. De internationale wereld veroordeeld de daad op Khasoggi zogenaamd, maar doet toch gewoon zaken met de Saudi’s.

  Achter de schermen spelen grote economische en politieke belangen die groter zijn dan de simpele burgers. Al dat politiek correcte is bedoeld om je telkens weer te misleiden.

  Geld en macht is belangrijk binnen die kringen. De rest is show.


  Maak melding

 22. robg ,weet je nog november 2019 was jou lieveling toch eventjes in cuba om zijn balletjes te wassen , en na dat zijn knikkertjes gedroogd waren kreeg hij toch dat wondertabletje mee die covid zal bestrijden , maar het bleken neppilletjes te zijn , dus deze abdala is ook een soort nep vaccin die jou zal doden robg , maar jij hebt natuurlijk al gekozen voor een Europees vaccin , maar die werken niet bij paarse ratten dus neem die chinees of die rus of die uit cuba


  Maak melding

 23. De multinationals zijn private bedrijven. De Overheid heeft geen invloed op Tesla of media-icoons.
  Weet je nog “trumf” (nog steeds) geblokkeerd op alle sociaal media, omdat hij simpelweg geen invloed heeft.

  Biden heeft gisteren de zwarte lijst v chinese bedrijven alweer aangevuld. Als persoon kun je terecht bij aly babaa, heeft niets met de Overheid van doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.