Ruim 7.000 potjes met verkiezingsinkt vernietigd

13
Foto (c) ministerie van Binnenlandse Zaken - Bij de verwerking wordt de inkt leeggegoten in grote teilen, waarna calciumcarbonaat wordt toegevoegd om de inkt onbruikbaar te maken.

Bij de Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen in Suriname wordt een speciale inkt gebruikt om de linker pink van de kiezer te kleuren als bewijs dat hij zijn stem heeft uitgebracht en om te voorkomen dat hij nog een keer naar de stembus gaat.  Immers de inkt blijft geruime tijd aan de vinger van de kiezer kleven.

Het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op 25 juni verkiezingsinkt van de afgelopen vijf verkiezingen laten vernietigen. Onder toezicht van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en in aanwezigheid van leden van het Centraal Hoofstembureau, de politie en functionarissen van het Algemeen Secretariaat Verkiezingen (ASV), werd de inkt op milieuverantwoorde wijze geneutraliseerd door het bedrijf Bux Engineering onder leiding van Anwar Alibux.

“Het gaat om 7.124 inktpotjes van de jaren 2000, 2005, 2010, 2015 en 2020” vertelt Sabitrie Gangapersad van het ASV.  Een deel van de inkt was opgeslagen bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en een ander deel in een bunker in het district Para. “Het ministerie van Binnenlandse Zaken zocht al lang naar mogelijkheden om de inkt te vernietigen, maar er zijn in Suriname weinig mensen en of bedrijven die dit op een milieuverantwoorde manier zouden kunnen doen. Na lang zoeken hebben we een bedrijf gevonden, dat zich heeft gespecialiseerd in de verwerking van chemisch afval en bereid was dit te doen.” 

Onder begeleiding van de politie werden de potjes met verkiezingsinkt door het chemisch verwerkingsbedrijf ‘opgehaald van beide locaties.  De inkt werd in teilen leeggegoten, waarna er calciumcarbonaat werd toegevoegd om de vloeistof te neutraliseren en onbruikbaar te maken.  Hierna is de massa in betonnen blokken verwerkt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is blij met de vernietiging van de inkt.

In een later stadium zullen andere verkiezingsmaterialen waaronder stembiljetten worden vernietigd. 

13 REACTIES

 1. A no spotoe, inkt wordt in een bunker bewaard en krijgt politie begeleiding ook nog(grappig).
  Jammer dat het geld voor kinderbijslag gewoon op kantoor “bewaard” word en niet in een bunker. Revererend aan een bericht van een paar maanden geleden. Trouwens, mensen kunnen na het stemmen toch gelijk hun vinger afwassen, maar nee, de regering wil nieuw inkt kopen terwijl er zogenaamd geen geld is. Maak dat de kat wijs.


  Maak melding

 2. Kan iemand me uitleggen waarom de inkt met zoveel ‘barbari’ vernietigd moest worden. Zonder inkt zou men bij de verkiezingen kunnen frauderen, maar je ziet toch niet dat een politieke partij de vingers van hun achtetban gaat dopen in die inkt voordat die mensen gestemd hebben. ‘Kon luku, kon luku, den fufuru beest fu partij XXP e kloru den finga fu den partij sma, ma den man no stem été’.


  Maak melding

 3. Alleen in Suriname, Haiti en India komt de inkt nog voor in het verkiezingsproces,
  nergens anders. In Afrika wordt er zelfs in de hongerige landen digitaal gestemd.
  De originele inkt wordt vernietigd en nu komt de fake inkt daarvoor in de plaatst


  Maak melding

 4. Met rode potlood stemmen of digitaal stemmen is veel beter want milieuvriendelijk en betrouwbaarder.
  gemodereerd

 5. Mix chic heb jij niet een probleempje met jezelf als mens? Je klaagt erg veel, terwijl je de rommel van ndp niet ziet. De bedoeling is juist dat het niet afwasbaar is. Ik hoop dat je intelligentie terug komt na Corona prik uit Holland en dat je kinderbijslag voor je 12 Kids zonder vader op tijd wordt betaald. Ik vraag mij af of mensen als jij wel van Suriname houden? Het geduld opbrengen dat een nieuwe regering na zoveel jaren ellende, een 3e wereld land weer moeten opbouwen. Denken mensen als jij dat het in één jaar lukt? Deze regering heeft tijd nodig en geld. Maar met waardeloze mensen sls jij en jou simpele manier van denken komen we er nooit. Kijk naar een mongool als Rob g,in Holland zittend op zijn gevaccineerde reet. Loop hier maar onzin te lullen en jullie Surinamers uit te lachen.


  Maak melding

 6. Is niet echt belangrijk nieuws. De enigste reden is het milieu aspect en dat zal wel meevallen. Fraudeurs hebben niets aan de inkt want dan zouden ze mensen die op een andere partij willen stemmen moeten dwingen hun pink te dopen. Immers. Daarna kun je niet meer stemmen.


  Maak melding

 7. die mix chick vind dit heel jammer , hij verft zijn kale koppie met paarse inkt en kreeg het altijd gratis van de ndp , maar nu alles vernietigd is zal hij moeten bedelen bij ocer


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.