Periode van Nationale Rouw in Suriname na moord op Haïtiaanse president

31
Haïtiaanse president Jovenel Moïse thuis doodgeschoten
De vermoorde president Jovenel Moïse van de republiek Haïti.

De Surinaamse regering heeft zojuist bekend gemaakt dat zij heeft besloten om als eerbetoon aan de vermoorde president van Haïti, Jovenel Moise, vanaf donderdag 8 juli 2021 tot en met zaterdag 10 juli 2021 af te kondigen als periode van nationale rouw.

Op deze dagen en de dag van de begrafenis zal de Surinaamse vlag halfstok worden gehesen bij staatsgebouwen, schoolgebouwen en van de ter rede e naan de steiger liggende schepen. Het verzoek is ook aan de burgerij, het bedrijfsleven en diplomatieke missies hier ten lande dat ook te doen.

Op de radio en televisiestations wordt een dringend beroep gedaan om hun programmering aan te passen. President Moise werd in de vroege ochtend van woensdag doodgeschoten in zijn woning. De vrouw van Moise zou gewond zijn geraakt. 

Intussen worden minstens zeventien voormalige Colombiaanse militairen verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse. Dat hebben de Colombiaanse politie en het leger vrijdag bekendgemaakt.

Het hoofd van de nationale politie van Haïti, Léon Charles, liet de journalisten de opgepakte verdachten zien, die geboeid op de grond zaten tijdens de persconferentie:

31 REACTIES

 1. Gaat wel ver om de tv-programma’s aan te passen. Die van de vlaggen kan nog wel, maar hoeft ook niet echt.
  Misschien een idee om één maaltijd per dag over te slaan? Want misschien kunnen velen niet eens meer slikken vanwege een door verdriet gestokte keel.


  Maak melding

 2. En al de coviddoden?? Voor hun moeten we rouwen in Su. Laten de Haītianen rouwen voor hun Pres. Altijd komen ze met achterlijke dingen.
  Omdat Saya VHP sponserd?????
  gemodereerd

 3. De regering schiet nu wel door. Vind 3 dagen van nationale rauw een beetje veel.
  De vlag hangstok laten hangen bij de DNA, overige regeringsgebouwen en op het Onafhankelijkheidsplein is voldoende respect tonen. Waarom radiozenders hun programma’s dienen aan te passen, begrijp ik niet.


  Maak melding

 4. De regering schiet nu wel door. Vind 3 dagen van nationale rouw een beetje veel.
  De vlag hangstok laten hangen bij de DNA, overige regeringsgebouwen en op het Onafhankelijkheidsplein is voldoende respect tonen. Waarom radiozenders hun programma’s dienen aan te passen, begrijp ik niet.


  Maak melding

 5. De vlag halvestok hangen voor de Haitiaanse president is normaal,, we zitten met z’n allen in caricom.
  Dat er 3 dagen van nationale rouw is afgekondigd, vind ik persoonlijk absurd.
  Lijkt wel of een vooraanstaande Surinamer is overleden, die veel voor het land heeft betekend.
  De president zal wel moverende redenen hebben, die wij simpele zielen niet weten, of toch wel.
  Ze gaan kennelijk heel ver terug. Wat speelt er? Rara.


  Maak melding

 6. Het is terecht dat de Surinaamse regering uit piëteit voor de overledene en respect voor het Haïtiaanse volk een periode van nationale rouw afkondigd. Wij dienen ook rekening mee houden dat een groot deel van de nieuwe Surinamers van Haïtiaanse afkomst is. Trouwens er wordt gerouwd in Suriname maar het werken gaat gewoon door. Voor deze activiteiten hoeft niemand geld in te leveren. Sommige mensen denken dat er paisa ingeleverd moet worden.
  gemodereerd

 7. @ Viyayarni, gezien je commentaar heb je er geen snars van begrepen.

  Wat in Haïti is gebeurd is een aanval op de democratie.
  Een regelrechte coup en met de korte termijn geheugen van de gemiddelde Surinamer die niet bijster slim zijn kunnen ze dit vreselijk gebeuren weer niet op hun eigen land projecteren terwijl Suriname vele overeenkomsten met Haiti vertoond; totaal failliet politiek bestel, zeer zwakke staatsinstituten, verrot staats apparaat, kapotte plantage economie, murw en lam geslagen bevolking, schuilplaats voor criminelen en hun foute organisaties, zwaar achtergebleven infrastructuur waarin dagelijks vele verkeersongevallen plaatsvinden.

  Daarnaast zou deze bloedige coup op elk moment ook in Suriname kunnen gebeuren, zeker met een levensgevaarlijke moordenaar en ex dictator die fluitend op vrije voeten loopt en nog altijd lulkoek in de maatachappij kan uiten zoals hij tijdens zijn laatste regeerperiode deed, een “constitutionele crisis”, was het toen zijn positie in gevaar kwam.


  Maak melding

 8. Wat een comedie voor een president van een deeleiland waarvan er toevallig veel mensen uit zijn gevlucht en een veilige haven in Suriname hebben gezocht en gevonden. Haitie? Really? Wie kent nog de heldendaden van de bovenclan van de familie Doc en hun opvolger? Die hebben hun eigen mensen uitgemoord en bestolen. Ik heb altijd het idee gehad dat de leider van de Surinaamse Revolutie hun als voorbeeld had en heeft. En nu 3 dagen nationale rouw voor 1tje die hoogstwaarschijnlijk niet om zn zweetvoeten om zeep is geholpen.
  Ik kan me niet herinneren dat er ook een Nationale rouw is geweest voor de Ghandiclan die om de zoveel jaren wordt getroffen door een actie van overtuigde onverlaten maar ook kan ik me niet herinneren dat er na de moorden op de Kennedy broers en M Luther King zo een zware rouwperiode is afgekondigd voor een bevriend staathoofd.
  Ik wordt gedwongen om te geloven in de toverkrachten van de Surinaamse Haitianen die dit voor mekaar hebben gekregen.
  Regering doe wat je denkt dat je moet doen maar bezwaar het land en volk niet met deze comedie


  Maak melding

 9. Drie dagen geleden wist ik niet wie Jovenel Moise was. Papa Doc, Baby Doc, Aristide en last but not least Sweet Mickey kende ik wel, maar Jovenel Moise, nog nooit van gehoord.


  Maak melding

 10. 3 dagen kom nou?? Moet de hele bevolking mee rouwen, radio stations ?? Is Chan bang dat hem hetzelfde overkomt. Nou ja straks is Suriname aan de beurt.


  Maak melding

 11. vlag op halfstok is voor een dag meer dan genoeg , en dat de radio en tv stations aangepaste programma’s moeten uitzenden en het volk ook moet meedoen met die kolder , regering bent U het spoor bijster , haiti behoort ook tot de schurken staten


  Maak melding

 12. Belachelijke vertoning.
  Vlag half stok ok maar 3 dagen nationale rouw.
  Sorry de president slaat de plank helemaal mis.
  Gaat hij straks voor een ander land ook nationale rouw afkondigen voor zovele dagen.
  Nogmaals belachelijk
  gemodereerd

 13. Periode van Nationale Rouw in Suriname na moord op Haïtiaanse president.

  De Surinaamse regering heeft zojuist bekend gemaakt dat zij heeft besloten om als eerbetoon aan de vermoorde president van Haïti, Jovenel Moise, vanaf donderdag 8 juli 2021 tot en met zaterdag 10 juli 2021 af te kondigen als periode van nationale rouw.

  Maar in de overige CARICOM-LANDEN hebben ze dat helemaal niet.
  In Haïti wel. Want deze is ook lid van het CARICOM.

  De vlag halfstok bij het DNA en overige overheidsgebouwen kan de regering dat wel doen.
  Of is er in het geheim een advies afgegeven door de vicepresident Ronnie Bravo Brunswijk?

  Over de geweldige moordaanslag op de Haïtiaanse president Jovenel Moise, is er ook veel nieuws hierover te lezen op verschillende sites.
  B.v.: Haïti – Nieuws : 09/07/2021 (haitilibre.com)
  Colombianen mogen het Dominicaanse grondgebied niet verlaten.
  De Dominicaanse Republiek onderzoekt de mogelijke aanwezigheid op haar grondgebied van 8 vluchtende Colombianen die actief worden gezocht door de Haïtiaanse politie, leden van het commando dat de president van Haïti Jovenel Moïse heeft vermoord.
  “Veiligheidsagentschappen op luchthavens, havens en er zijn hoge alertheid ingesteld om te voorkomen dat burgers van Colombiaanse afkomst het nationale grondgebied verlaten.

  Haïti roept op tot internationale steun van de VN.

  Alle veiligheidsagenten van de president worden onderzocht.

  6 leden van het commando, voormalige Colombiaanse soldaten.
  De Colombiaanse minister van Defensie, Diego Molano, zei dat ten minste zes aanvallers die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de moord, “voormalige leden van het Colombiaanse leger” zijn.

  Haïti – FLASH: Het commando dat de president doodde, omvatte 26 Colombianen en 2 Haïtiaanse Amerikanen (officieel, video)

  Ook meer nieuws over Haïti is te lezen via (haitiantimes.com).
  Haïtianen sceptisch over aanbod Colombianen om te helpen bij moord op Moïse.
  De Colombiaanse president Iván Duque heeft aangeboden om samen te werken met Haïti om de breinen te vinden die de moord op president Jovenel Moïse hebben georkestreerd. Duque deed de aankondiging vrijdag via Twitter en sprak ook telefonisch met de Haïtiaanse interim-premier Claude Joseph.

  Het artikel is verder uitgebreid te lezen via (haitiantimes.com)

  Ook onze buurland Guyana had een artikel hierover via (stabroeknews.com)
  Door Stabroek News 9 juli 2021
  De moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse op woensdag en de verwonding van First Lady Martine Moïse tijdens een invasie van hun huis net buiten de hoofdstad Port-au-Prince moeten in de sterkst mogelijke bewoordingen worden betreurd.
  Deze laakbare aanval vormt meteen een uitdaging voor de Caribische Gemeenschap (CARICOM) in termen van het verdedigen van de gedeelde waarden van haar leden, constitutioneel bestuur en de rechtsstaat.

  Het artikel is verder uitgebreid te lezen (stabroeknews.com)


  Maak melding

 14. Mischien zyn ze weer bezig nog een vrye dag van te maken, terwyl ze hier de bevolking allemaal tot criminaliteit dwingen, in plaats van werk en opleidingen te bedenken voor de jongeren,houdt de regering zich bezig met onbelangryke zaken,zoals riolereingen opruimen kanalen opschonen en van zaken waar zy niks aan kunnen doen enz, en is nog goed betaald ook.


  Maak melding

 15. browny , , als je baasje de massamoordenaar nog aan het bewind was zou er 3 weken nationale rouw zijn hier , broekje had je dan het zelfde geschreven, we denken niet he paarse domme rat he, jij bent bang he omdat bouta je direct een kogel in je rug zal schieten, want hij wil je rattenkop niet zien


  Maak melding

 16. Rouw Rouw Rouw rouwen, ok bij elkaar komen, uit huilen?blaffen en miauw miauw miauwen, president santhoki, hou op, één dag was genoeg geweest, de haitianen zijn voodoo bevolking, en daarom gaat het mis, in dat land, zijn hardwerkende mensen, maar ze vermenigvuldigen zich als konijnen, de continent heeft last van, Dominicaanse republiek, gaat een muur van honderden kilometers maken, om de haitianen buiten de deur te houden,
  Zins de onafhankelijkheid van Haïti, soso ellende, 11 miljoen inwoners, in 36.000 vierkante kilometers, dat gaat niet als santhoki, geen halt had toe geroepen, was door fly always, heel veel haitianen in Suriname, bouta heeft ka te maken met Suriname, hij zei al ooit, ook als Suriname in brand staat, slaap ik gewoon op mijn twee criminelen oren, Suriname moet een strenge vreemdelingen wet in het leven roepen ,mensen kunnen in Suriname hun kinderen nauwelijks eten geven, maar er lopen 6 a 9 kinderen op it erf, neem 2 kinderen, stuur ze naar school en laat zij een studie volgen, maar als je 10 kinderen heb, gaan de kinderen automatisch stelen, want ouders zijn ongeschoold, mooie no de ,dus kinderen willen ook mooie kleding en schoenen ,denk eens, dus haitianen moeten minder kinderen zetten op de wereld, want ze zijn arm, en kunnen toch niet succes zijn?bij maronnen in Suriname zie het zelfde beeld, daarom zie je veel boslands creolen in de criminaliteit?
  Geen racisme, maar realiteit wat ik schrijf, ok


  Maak melding

 17. Wat in Haïti is gebeurd is idd een aanslag op de democratie. Drie dgn.de vlag op half stok moet toch geen probleem zijn. Voor alle duidelijkheid, er wordt gewoon gewerkt. En ja, Suriname is geen Haïti, maar wat in Haïti gebeurd, kan in Suriname ook met al die ongeleide ndp projectielen. Weet dat die ontvreemde wapens nog steeds niet zijn teruggevonden.


  Maak melding

 18. Roman, denk eerst goed na voordat je zo iets als boven post.
  In de jaren vijftig was het in ons land ook geen hosanna. Als armoede een rede moet zijn voor geboorte beperking dan was jij misschien niet geboren, uitgaande dat je uit een arm milieu komt.
  De armoede bestrijden dat is de enige oplossing, maar de wereld is “nationaal egoïstisch”, en als ze last hebben van de “armen” dan willen ze deze mensen met verschillende middelen decimeren.


  Maak melding

 19. Als je kijkt naar de wrede manier waarop president Jovenel Moise van Haiti is vermoord, dan vind ik 3 dagen van nationale rouw in Suriname wel gerechtvaardigd, want dit is een aanval op de democratie.
  gemodereerd

 20. @Roman: het woord zegt, zonder beleid gaat een volk verloren. Dat is wat in zhaiti is gebeurd. De chaos is veroorzaakt door mensen en niet zoals die onnozele hierboven die het ‘nationaal egoïsme ‘ noemt. En de situatie in su heeft te maken met de mentaliteit, overal kinderen verwekken en je geen zorgen maken over hun opvoeding en scholing. Bij een bepaalde groep van de bevolking wordt het als normaal gezien.
  gemodereerd

 21. Wat een onzin. Het illustreert diep de politieke armoe van Sur. Wat had deze president voor Su te betekenen?
  Totaal niets

  Het is net als een ton laten zinken en vervolgens de schat gaan zoeken.
  Ai boi, gootoe kent geen grenzen.
  gemodereerd

 22. Wat in Haïti gebeurt is verwonderd mij niet, het was hoogtijd dat dit gebeurt.
  Voor een volk dat al meer dan 50 jaren in allerlei ellendige situaties leeft en de
  corrupte machthebbers zicht verzuipen in allerlei luxes met de financiën die vanuit
  internationale instantie voor het volk bestemd is maar helemaal niet van genieten.
  Is het dan nog te betreuren wanneer deze gasten hardhandig worden aangepakt, NEEN.
  Hoeveel mensen sterven er dagelijks door hun corrupte en opportunistisch GEDRAG.
  In de actuele wereld zijn er nog vele vergelijkbare landen waaronder Suriname, die
  een elegante onafhankelijkheid Financiële compensatie van Nederland kreeg.
  Dit moet een waarschuwing zijn voor de Surinaamse opportunisten!!!
  Gelet op de actuele feiten:
   De onlangs ontvreemdde arsenaal???
   De noodtoestand in het AZP
  Er is een ernstig tekort aan de essentiële medicijnen,
  verbruiksmateriaal, financiële middelen en deskundig personeel.
   Voor de levering van 33 auto’s bestemd voor het Kabinet van de President
  is een bedrag van ruim SRD 19.4 miljoen goedgekeurd op 5 mei 2021-07-10
   Zoals de Haïtiaanse machthebbers hebben ook die van Suriname haast niets om
  aan het volk te besteden. Alleen wat wordt verkregen door te bedelen, zo niet forse
  leningen ten koste van de volgende generaties, inkomsten uit aardolie en goud is voor
  de machthebbers.
   30 april 2021
  De politiepost te Paranam is al bijkans twee maanden zonder prowagen.
  Het eigen politievoertuig was in de maand februari betrokken bij een aanrijding.
  In hoeverre de zaak serieus wordt genomen is nog onduidelijk.
   Wat zullen de opmerkingen zijn van, Interpol / Europol en andere internationale
  instanties. Samenstelling ASC de president van de Republiek Suriname, als voorzitter;
  de vicepresident van de Republiek Suriname??? Nog een badje in de Ganges rivier??
   De overdreven aandacht op de liquideerde Haïtiaanse president moet worden gezien
  om niet dezelfde fouten te maken. Omdat dit duidelijk de trend gaat worden voor het
  zuidelijke deel van Amerika.
   Behandel je volk met veel respect, onthoudt je van corruptie en onderdrukking
  Mijn advies is, let op uw acties en schaadt het vertrouwen van uw mensen nooit
  op een lafhartige manier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.