zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVerscherpte controle op basisgoederen in Commewijne

Verscherpte controle op basisgoederen in Commewijne

-

Does Travel - naar Suriname

De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) is op dinsdag 6 juli op pad geweest in het district Commewijne om reguliere werkzaamheden uit te voeren. Er is een aanzet gegeven om te starten met verscherpte controles bij de winkeliers. Tijdens de controlewerkzaamheden zijn er diverse overtredingen geconstateerd.

Op verschillende producten zoals: bruine bonen, uien, witte en bruine suiker, saucijsjes, brood, knoflook en zout waren er geen prijzen aangegeven. De vergunninghouders zijn erop gewezen dat de prijsaanduiding meteen aangebracht moest worden. Bij de prijscontroles is het accent gelegd op basisgoederen. 

Controleur Erwin Djokarso van de ECD benadrukt dat er ook sprake is van prijsopdrijving bij vele supermarkten. “Prijsopdrijving is het fenomeen van het te duur verkopen van producten. Wij van het ministerie van EZ werken met een decreet ‘E24’ en daar staat in vermeld hoeveel winst een winkelier mag maken, ”zegt de ambtenaar. Bij prijsopdrijving is de Economische Controle Dienst bevoegd om een proces-verbaal op te maken voor het innen van boete, het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) die de hoogte van de boete bepaald. 

Er zijn ook specifieke gevallen waar de winkeliers kunnen staven dat de hoge prijzen te maken hebben met de inkoopprijs vastgesteld door de importeur. Eerder is samen met de belastingdienst een samenwerking aangegaan om structureel controle uit te oefenen bij de importeurs. De specifieke aandacht voor basisgoederen komt voort uit het feit dat deze goederen onderhevig zijn aan prijsregulering vanwege de vrijstelling van invoerrechten.

Importeurs moeten groothandelsprijzen, zoals vastgesteld door het ministerie van Economische Zaken, hanteren. Daarbij wordt uitgegaan van een bepaalde winstmarge. In de praktijk blijkt echter dat winkeliers vaak een groothandelsprijs betalen die hoger is dan de vastgestelde prijs. Daarbij wordt door de winkelier veelal een factuur van een tussenpersoon overlegd.

Op basis van inspecties is er de indruk dat in de keten van basisgoederen van import tot en met de distributie er extra winsten worden verdiend. Over deze winsten dient uiteraard belasting te worden betaald. Dit gegeven is aanleiding voor de Belastingdienst om extra controles op te starten bij zowel importeurs als tussenpersonen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. Ik had graag gezien dat er verscherpte controle kwam op het opsporen en aanhouden van de graaiers en grote coke bazen.
  Je hoort niets meer over de status van:
  De piloot / eigenaar van de coke vliegtuig
  Status verzoek aanhouding Hoefdraad
  Status Bouterse i.v.m. uitspraak 20 jaar wel of niet uit voorraad uitvoerbaar
  Status onderzoek Carifesta / Kinderopvang /
  Status terughalen van oneigenlijke verkoop staatseigendommen
  etc etc etc

  Hierop zou dus verscherpet controle en toezicht moeten worden gehouden dat zaken voortvarend worden aangepakt


  Maak melding
 2. Het lijkt op een cirkel van ellende in deze branche. Gierigheid en hebzucht, is de wortel van alle kwaad.
  Adhin, kan alles over vertellen.
  Deze regering, doet haar best om ook in deze moeilijke tijden te investeren.

  Door toe doen van de leiderloze,vorige regering, zijn de onheilspellende
  magere tijden in één klap aangebroken.

  Nu begrijp ik niet dat deze
  ondernemers nooit naar hun moeder hebben geluisterd. Ik kan met mijn verstand niet bij dat Suriname door de vorige regering is leeggeplunderd en nu zielig doen en geen cent terug wil geven aan de samenleving.


  Maak melding
 3. Economische zaken moet toch kunnen achterhalen hoe de goederen het land zijn binnengekomen, hoe de factuur is betaald, hoeveel is betaald, hoe is het ingeklaard. Als economische zaken niet eens weet wat de importwaarde zijn van de goederen, hoe gaan ze controle uitoefenen??? Winkeliers overleggen een facturen van een tussenpersoon. Is de tussenpersoon geregistreerd bij KKF en bij de belastingen??
  Achterlijk zijn ze allemaal.


  Maak melding
 4. U, kent een fraudeur NIET.
  Deze zoeken alle mogelijke hiaten in de wetgeving.
  En behoeftigen in de maling te nemen.
  Zoveel, mogelijk alle legale normen en waarde te omzeilen om maximale winst te behalen.

  Wees niet naïef, om niet te weten dat de regering niet alles kan oplossen.
  Uw, aandeel om de fraudeur aan te pakken, kan het land in de goede richting bewegen.


  Maak melding
 5. De importeurs zijn dezelfde die onder bouterse hebben geimporteerd. De tussenhandelaars zijn ook dezelfde mensen. De winsten die gemaakt zijn worden door dezelfde belasting ambtenaren belast. Wie garandeert dat de juiste bedragen worden ingehouden?

  Er wordt heel hard lawaai gemaakt met elke move van de regering. Waarom schreeuwden ze niet zo hard toen boutere 1 en 2 het land leeg plunderde?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES