CBvS en ministerie formaliseren beleid van niet-monetaire financiering

13
CBvS en ministerie formaliseren beleid van niet-monetaire financiering
CBvS governor Maurice Roemer en minister Armand Achaibersing tekenen de MoU.

Op vrijdag 2 juli hebben governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning een Memorandum of Understanding (MoU) getekend, waarin het beleid van niet-monetaire financiering is geformaliseerd.

Deze verklaring is een belangrijke stap in de wederopbouw van goed financieel en monetair bestuur in Suriname. Na het aantreden van de regering in juli 2020 werden niet alleen de leningen stopgezet, maar is ook direct een halt toegeroepen aan de monetaire financiering van overheidsuitgaven.

Dat beleid heeft mede geholpen om de wisselkoersen en daarmee de inflatie onder controle te brengen. Door de ondertekening van het MoU is dat beleid nu geformaliseerd. Het MoU zal in binnen- en buitenland het vertrouwen in de economie en in het bestuur van het land verder helpen verbeteren.  


13 REACTIES

 1. Er is in de afgelopen jaar achter de schermen heel veel gedaan die voor een leek niet te zien is en te begrijpen is !
  Maar laten we eerlijk zijn, de regering Santo. / B. bespaard maar ook weer terug gegeven aan en voor het volk

  De tweede helft van 2021 is aangevangen. Vanaf dit, het derde, kwartaal, gaat het werk beginnen dat zichtbare resultaten gaat geven voor het volk. Als alles verder op schema blijft dan kunnen we dit jaar met een zucht maar met goede vooruitzichten afsluiten.

  Voorzichtig kan men verwachten dat de koers en de prijzen komend kwartaal geleidelijk zullen dalen. Maar we moeten wel rekening houden met bijvoorbeeld de extreme weersomstandigheden, na deze extreme regentijd kan een extreme drogetijd ook weer voor problemen en vertraging zorgen.

  2022 kan een jaar van bloei en groei worden !

  Together we will make it.
  Yess, we will !
  Suriname voorwaarts. Krakti !


  Maak melding

 2. Voordat de prijzen omlaag gaan, zullen ze eerst voor een langere periode moeten stabiliseren. Laten we daarom niet te vroeg juichen, alhoewel ook ik hoop dat de prijzen omlaag zullen gaan.


  Maak melding

 3. Begint saai te worden.
  Saai is goed, langzaam richting stabilisatie.

  Met deze ondertekening, een stap dichterbij normalisatie. De Overheid heeft ook een stevig kundig team benoemd om het herstelplan te implementeren.
  Plus training ambtenaren en ondernemers
  tbv de productie. 👍

  Dit is een uitstekende kans voor de locals on te bewijzen dat ze zelfredzaam kunnen zijn.


  Maak melding

 4. Law man Bouta; wij willen geen stabiliteit, wij willen vooruitgang.
  Sheriff Chan; zonder stabiliteit, geen vooruitgang..
  Law man Bouta; neks no fout, Boefdraad mag aan ongebreidelde monetaire financiering doen, ik zorg er wel voor dat hij net als Meriba uit Santo Boma blijft.
  Sheriff Chan; Monetaire financiering is fout, Achaibersing, als je dat durft, mag je net als Boefdraad ook wegvluchten en onderduiken.
  Dat Is Het Verschil, er is eindelijk weer vooruitzicht dat het, net als tijdens president Venetian en governor Telling weer de goede kant op zal gaan met Suriname.


  Maak melding

 5. Dat er niet meer monetair gefinancierd mag gaat worden moeten wij nog zien. Normaal wordt monetaire financiering gezien als de B oplossing voor een overheid in problemen. Suriname levert deze mogelijkheid in om in een goed blaadje te komen bij het IMF, wat kunnen wij verwachten ( hoop niet dat het zover zal komen) als straks de verwachte vele investeringen (investeerders ) uitblijven.

  Over de koers.
  Laten wij hopen dat dit een begin is van koersstabilisatie voor lange tijd.
  Er zijn nog veel hobbels te nemen. De koers kan onder grote druk komen te staan, zie maar;
  De prijzen in de winkel zijn sky high. De benzine en diesel prijs zijn verhoogt, dus kun je uitrekenen dat sky high prijzen nog hoger gaan uitvallen.
  Wat er moet gebeuren is dat het bedrijfsleven zich nationaal gaat opstellen en niet direct naar het bekende prijsapparaat gaat grijpen. Wat ook zou helpen zijn de privé geldovermakingen uit het buitenland (Nederland). Bij een hoge koers kregen wij meer SRD’s voor een euro, dit kon dan als een soort prijscompensatie gezien worden. Nu met een enigszins gestabiliseerde koers (minder dan de straatkoers) gaat dit minder opleveren, terwijl de prijzen sky high zijn. Welke reactie gaan wij krijgen!!!!!! Gaan de geldgevers uit NL hun donatie verhogen of moeten de ontvangers zelf voor compensatie zorgen. Denk ook aan de lonen, die komen onder druk te staan.
  Er zou overal een pas op de plaats gemaakt moeten worden, maar de grote vraag is, is er voldoende vertrouwen over en weer bij de spelers op dit veld.


  Maak melding

 6. Mensen die een proces / een systeem niet begrijpen komen altijd met angst verhalen en doemscenario’s.
  Moge het duidelijk zijn dat deze mensen niet beschikken over kennis, kunde en daadkracht ! Zij steken liever hun kop in het zand dan de handen uit de mouwen.

  Dreamteam,
  tja go ! Set kong !

  Wij werken aan een beter Suriname. Krakti !


  Maak melding

 7. Para express, het zijn geen doemscenario’s, het heeft te maken met realiteitszin.
  Je zit nog steeds in de wij -zij wereld.
  Jij beschrijft de voortgang van deze regering vanuit een andere invalshoek, ik beschrijf de voortgang vanuit een hoek die rekening houdt met eventuele opdoemende problemen, waarbij wij hopen dat de regering straks op de juiste manier mee kan omgaan. Dat noemt men procesbegeleiding, dat hoort er altijd bij anders kun je de tent gelijk maar sluiten.
  Maar jij zit nog steeds in een tunnel dat je niks meer op normale manier kunt bekijken. Jij ziet gelijk een ZIJ. Je moet niet vergeten dat er ook andersdenkende mensen in su wonen, als je het nu leuk vindt of niet, ze zijn er. Alles wat deze regering doet, goed of slecht, slaat ook op deze mensen. Deze mensen kunnen niet weglopen. Daarom trekken wij onze “smoelwerk” open.
  En kom straks niet met de bekende “dooddoener” onder Bouterse toonden wij geen smoelwerk, want dat is gelul.


  Maak melding

 8. @ Pony3 juli 2021 At 15:52

  Haha
  Wie de schoen past, etc en heeft in jouw geval duidelijk zelf een tunnelvisie.
  Haha
  Met je zogenaamde partijloze maar paars gepimpte mening.
  Eerst praat je over jezelf en halverwege over een “wij”.
  Haha

  Hey Paarse Pony noem nog eens een paar invalshoeken namens “jullie” om het proces te begeleiden. En vooral andere invalshoeken dan die van de afgelopen 10 jaar.

  Haha

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  W’o set en nanga makandra ook voor jullie. Krakti !


  Maak melding

 9. Para express, 1. De regering zou bijvoorbeeld kunnen afzien van de strenge voorwaarden van het IMF. Maar omdat zij het niet zal doen kun je niets anders dan de regering hierin steunen om het toch, ondanks, tot een succes te brengen. Want stel dat deze gekozen weg geen succes brengt dan moeten wij met z’n allen de lening terug betalen.
  2. Nieuwe EBS tarieven. Ik zou het voorstel van ir. Neus serieus nemen. Het rapport laten bestuderen door een commissie onderleiding van dhr Vasseur (oud directeur) van energiedeskundigen.
  3. Ik zou de BTW met spoed invoeren, want de regering loopt veel mis, dit systeem zal beter werken in Suriname dan het huidig systeem. kStuur een werkgroep naar Hongkong om daar in de keuken te kijken hoe het werkt.
  4. Men zegt dat de inkomsten uit de grondstoffen (hout, goud) verpand zijn, dus Suriname krijgt niks. Ik zou deze maatschappijen serieus benaderen om daarover te praten, misschien kan na overleg betere afspraken gemaakt worden. Je moet vertrouwen wekken.
  5. Oppenheimer zou ik voorlopig links laten liggen, geen energie aan besteden. Trouwens ze willen zelf wachten, ze hebben geen haast. Gaat Suriname wel meer rente kosten, tegen die tijd zit Suriname beter bij kas.

  Dit is maar summier.
  Para express, moet ik verder gaan.
  Btw wordt president Santokhi voldoende ondersteunt???? Is er een bepaalde super werkgroep met veel disciplines.
  Ik zou werken aan vertrouwen bij iedereen, en dan bedoel ik iedereen, het volk, de schuldeisers, buitenlandse bevriende regeringen, iedereen die bereid is Suriname te willen helpen.


  Maak melding

 10. In Suriname kunnen mensen wel meerdere huizen/ villa’s bezitten, grote lappen grond en meerdere (dure) auto’s. Je kan zelfs miljoenen op je bankrekening hebben staan.

  In een land als bijv. Nederland kan dat ook MAAR… je betaald je wel bont en blauw aan allerlei BELASTINGEN om dat allemaal te hebben. En nog mooier, als je het niet netjes kan VERANTWOORDEN dan wordt het allemaal van je afgepakt.

  Als je veel geld hebt dan is Suriname nog steeds een belastingparadijs…

  Tijdens de vorige regering was men toch ook van plan om de belastingdienst te hervormen. Kreeg de toenmalige directeur niet een kogelbrief aan zijn adres…


  Maak melding

 11. pony hebben ze jou paarse liefje die roemer nog steeds laten zitten op de cbvs , regering knikker die paarse rat er meteen uit , nu hij getekend heeft kan het stelen beginnen hij is een van trik 2 en ook bevriend met bouta he pony


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.