VIDEO: Woning burgemeester Amsterdam hoofdkwartier Curaçaose slavenroute

4
VIDEO: Woning burgemeester Amsterdam hoofdkwartier Curaçaose slavenroute
De Surinaams-Nederlandse historicus Leo Balai voor het pand aan de Herengracht 502.

Nu Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, excuses heeft aangeboden voor het slavernij verleden wordt het tijd dat 1 juli, Keti Koti, in Nederland uitgeroepen wordt tot nationale vrije dag. Dat zegt historicus Leo Balai die onlangs het boek ‘Herengracht 502’ schreef.

De Curaçaose slavenroute werd ooit aangestuurd vanuit de huidige ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam, het pand aan de Herengracht 502. “Een route die bij het grote publiek niet bekend is”, zegt Balai.

In zijn boek beschrijft de in Suriname geboren Balai onder meer de betekenis van Curaçao aan de hand van het verhaal van Paulus Godin, die het stadspaleis liet bouwen dankzij plantages en slavenhandel en er in woonde.

In het paradijselijke pand aan de Herengracht 502 werden natuurlijk geen slaven verhandeld. Dat gebeurde duizenden kilometers verder op Curaçao. Godin en navolgende eigenaren van het pand waren volgens Balai wel (mede)verantwoordelijk voor deze mensenhandel en de brute schending.

Bekijk de reportage van Sam Jones Productions hieronder en check ook het artikel op Caribisch Netwerk:


4 REACTIES

 1. Iemand maakte een opmerking:::::laten alle “””zwarten””” het werk neer leggen zodat de “‘blanken”” voldoen aan de herstelbetaling in Suriname. De “”zwarten”” moeten gewoon genieten van een uitkering en dit hun hele leven lang!!!!

  Mijn antwoord was het volgende::: als dit zou gebeuren zullen de “”blanken””” andere migranten in dienst nemen en alle “”zwarten”” met ontslag sturen. Verder zal je als ”Zwarte”” juist gebruikt worden om voor jou uitkering te gaan werken wat nu al gebeurd, dus heb je niets bereikt.

  Er schort heel veel aan de mentaliteit en de denkwijze van sommigen, daarom zal er ook geen oplossing komen om geld uit te betalen.

  Ik hoop dat men een keer een goed boek gaat schrijven van wat wel en niet waar is, dit omdat een ieder met een eigen verhaal komt.


  Maak melding

 2. Bala Balai,de zwarten die de ramp met de Leusden overleefden,waren matrozen op het schip.Zij hadden luiken dichtgetimmerd zodat het handelswaar niet zou ontsnappen.


  Maak melding

 3. Beste Ira, raadpleeg de archieven, welke vrij gekomen. Hopelijk, vindt uw de waarheid, tussen de in uw wantrouwen en eigen waargebeurd verhalen.
  Succes!!


  Maak melding

 4. balei is een historicus maar ook een haatzaaier , die burgemeester geeft excuus en jij klote paarse rat koppelt haar ambtswoning aan haar excuus , kom hier naar Suriname en ga bouta’s kont likken , en bekijk zijn onderkomen op leonsberg die is gebouwd door zijn slaven anno 2015 , maar jij oelewapper bent het zelfde figuur als robg , bla bla bla maar jullie durven niet naar hier te komen , slappelingen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.