‘Al eerder brand in zekeringkast BOG: herhaling had voorkomen kunnen worden’

15
brand in zekeringkast BOG

De brand die afgelopen woensdag woedde in een gebouw van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg Suriname (BOG), had volgens medewerkers wellicht voorkomen kunnen worden. In januari 2021 was er namelijk ook al een brand in de zekeringkast, waarschijnlijk door overbelasting (foto).

Dit zou een voorbode zijn dat het goed mis kan gaan bij brand in de zekeringskast. BOG-medewerkers zeggen aan Waterkant dat de leiding na de brand in januari niet heeft gekozen voor een duurzame oplossing.

Volgens de medewerkers is na de brand een aannemer geweest, maar die heeft niet veel aan de situatie veranderd. Hierdoor bleef de zekeringskast een zwakke plek van het gebouw.

De verwoestende brand eerder deze week zou ook bij de zekeringkast zijn ontstaan. Naar zeggen van de medewerkers had die voorkomen kunnen worden als de situatie in januari meteen goed was aangepakt.


15 REACTIES

 1. Welke Keurmeester heeft deze Installatie goedgekeurd
  Hoe is het Mogelijk dat je al die Zekering units met al die bedrading en en Airconditioning die erop zijn aangesloten op een Houten Wand Plaats cq Bevestigd
  De EBS had dit nooit mogen goedkeuren
  het is echt onbegrijpelijk
  Men moet altijd Brandvertragend materiaal of onbrandbaar materiaal als achtergrond of achterwand hebben
  Denk aan Betonnen of stenen achterwand
  De verzekeringsmaatschappij zou eventueel kunnen weigeren de schade te dekken omdat men zich niet aan de Installatie eisen heeft voldaan
  Nu afwachten wat er zal plaatsvinden
  Laat dit een waarschuwing zijn om de andere gebouwen te controleren of ze wel correct zijn aangesloten met de juiste Materialen


  Maak melding

 2. Precies, Iwan vwb je opmerking over de verzekeringsmij en een houten wand. Kijk rechts op de foto hoeveel electra kabels er lopen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn…maar toch.


  Maak melding

 3. Ik dacht dat men ook bij B.O.G. massaal gebruik is gaan maken van computers en andere onderzoeksapparatuur om de uitvoering van taken / werkzaamheden / onderzoeken te vergemakkelijken.

  Het gebruik van extra elektrische apparaten vraagt ook om aanpassingen aan de meterkast. Zekeringkasten worden brandgevaarlijk als ze de spanning die erdoorheen stroomt niet langer aankunnen. Leeftijd, schade, slecht onderhoud, corrosie,enz kunnen de effectiviteit van zekeringkasten in gevaar brengen en ze in brandgevaarlijke situaties veranderen. Ik houd mijn hart daarom ook vast wanneer de regering Santokhi de prijs elektriciteit gaat verhogen.Mensen met een drie fasen aansluiting zullen om goedkoper uit te komen overstappen naar een twee fasen aansluiting.Bij gebruik in huis van hetzelfde aantal elektrische apparaten zullen gevaarlijke situaties in ontstaan in o.a. de meterkasten.


  Maak melding

 4. Een zekeringskast zou juist een beveiliging moeten zijn.
  Er is dus mee geknoeid of niet vakkundig aangesloten !

  Wanneer was het geinstalleerd en sinds wanneer raakte het overbelast of was er sprake van kortsluiting dmv bijv losse contacten ?
  Welk deel heeft voor verhitting gezorgd, was er een te hoge zekering in geplaatst ?
  Er zijn veel meer vragen die eerst beantwoord moeten worden.

  Zomaar conclusies trekken is een paarse mentaliteit.

  Onderzoeken is een WERKwoord. Krakti !


  Maak melding

 5. Geen enkele professionele installateur zou hout gebruiken om de kasten aan te bevestigen.
  Maar nogmaals, dit is SU

  geen enkele professionele installateur zou hout gebruiken om de kasten aan te bevestigen.
  Maar nogmaals, dit is SU

  Geen veiligheidsnormen of langetermijndenken.
  Zolang alles er nieuw LIJKT is het ok

  En met deze mentaliteit willen we Dubai zijn?


  Maak melding

 6. Vergeet niet dat de tropische storm Elsa haar noordelijke run begon. Fernandez moet ook een goed onderhouden gebouw hebben. De bliksem inslagen hebben miljoenen kilowatts door de zekeringenkasten gestuurd.


  Maak melding

 7. zo te zien op de foto en jullie reacties daarop en het verhaal ,en een aannemer is gaan kijken , nou die betonnen-steen-hout man is toch geen installateur dus zou er best mee gerotzooid kunnen zijn door een van die personeel
  pony dit is geen complot theorie maar jou liefje robg geeft deze regering de schuld en jij zeker ook he , hij en jij houden jullie stenen(betonnen) hart vast , maar 380 volt kan steen verbrijzelen
  pony robg heeft nog niet opgezocht wat ongebluste kalk is , kun jij toch doen voor je liefje toch


  Maak melding

 8. robles , als er in de meterkast een draad niet goed is vast geschroefd kan het door het opgenomen vermogen gaan vonken en de zekering van de EBS zal niet uitslaan , wel als de schroef goed aangedraaid is en de zekering overbelast word gaat het uit slaan in je meterkast , alleen bij totale kortsluiting zal de EBS zekering ook uitslaan


  Maak melding

 9. Niet alleen in Suriname maar ook in Amerika zijn veel huizen van hout, dit betekent dat je er soms niet aan ontkomt om zekeringskasten op een houten achtergrond moeten plaatsen. In dit soort situaties zijn er eisen m.b.t de installatie en voorschriften waaraan gehouden dient te worden door de gebruiker. Zo zal bijvoorbeeld isolatie een harde eis zijn.

  Het is zeker nu met deze ervaring van heel groot belang dat er een keuringsdienst / (bouw-) inspectie in het leven geroepen wordt en alle electriciteits aansluitingen gaat controleren !
  Gewoonweg omdat de meeste gebouwen en huizen in Suriname brandgevaarlijk zijn en gevoelig zijn voor kortsluiting en blikseminslag.

  De weersverandering zorgt er voor dat er ook anders en met meer voorzorgsmaatregelen gebouwd moet worden !

  Suriname voorwaarts. Krakti !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.