NPS Keti-Koti boodschap: ‘All lives matter’

23
Kwakoe Suriname
Het standbeeld van Kwakoe in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is een monument ter herdenking van de afschaffing van de slavernij.

 
[INGEZONDEN] – Bij de vrijverklaring van slaven op 1 juli 1863 is ongetwijfeld veel strijd, angst, pijn en verdriet aan voorafgegaan. De beleving van de echte vrijheid van lichaam en geest is echter een andere situatie waar velen totnogtoe over praten en uitputtend discussies over voeren. Zwarte gemeenschappen leveren anno 2021 nog steeds heftig strijd voor gelijke rechten. Dit getuige onder andere de felle ‘Black lives matter’ demonstraties die in verschillende delen van de wereld worden gevoerd.
 
“Black lives, do matter”, zegt de Nationale Partij Suriname (NPS) in haar keti-koti boodschap. Tegelijkertijd stelt de partij ferm dat ‘All lives matter’. De tijd van racisme en discriminatie moet achterwege gelaten worden. Evenals toen staan we nu voor de uitdaging om bevrijding, vrijheid en acceptatie van onszelf en anderen een fundamentele plaats te geven. Regeringen hebben de belangrijke taak om eraan te werken dat de wereld getransformeerd wordt tot een waardevolle plek waar wonen en leven voor een ieder aangenaam is.
 
In Suriname zal in dit kader veel meer aandacht gegeven moeten worden aan de culturele vorming van de samenleving. Onze pluriforme samenleving biedt geen ruimte aan één bepaalde etnische groep om zich verheven te voelen boven anderen. De geschiedenis van ons slavernijverleden leert dat wanneer zulks gebeurt mensen strijd zullen leveren om het proces van gelijkwaardigheid in te zetten. De eenheidsgedachte, solidariteit en betrokkenheid moet in elk regeringsbeleid steeds de boventoon voeren.
 
Wij zullen daarom 1 juli moeten aangrijpen als een dag van bezinning. Daarbij moet worden nagaan wat de mogelijkheden zijn om te komen tot persoonlijke overwinning. Er mag geen sprake zijn van manipulatie en/of onderdrukking door derden. Toekomstperspectieven moeten voor elkeen aanwezig zijn. Het is 158 jaar geleden dat de ketenen verbroken zijn. Het doel dat vanwege die achtergrond voortdurend moet worden nagestreefd, is om een vuist te maken en zo te werken aan een beter Suriname.

De NPS wenst u een bezinningsvolle 1 juli toe.
 
Gregory Rusland
NPS voorzitter


23 REACTIES

 1. Goedzo nps, ik heb zoveelste keer geschreven, geen racisme in Suriname?
  Laten wij het land opbouwen naar grote hoogte, zodat wij allen met tevredenheid kunnen leven??verdeeldheid brengt geen vooruitgang toch,dus respecteren elkaar,
  En zeker komt vooruitgang 777


  Maak melding

 2. Deze dag zeker blijven herdenken en steeds aan de volgende generaties blijven vertellen wat er toen gebeurd is.
  Echter blijf er niet in hangen of excuus gebruiken dat je hierdoor niet vooruit kom.
  Anders hulp zoeken of een manier vinden om dit te verwerken en en een plek te geven en verder te gaan met je leven. Wereldwijd is de norm: Het gezin is de hoeksteen van een samenleving.
  Als je hieraan voldoet komt de ontwikkeling vanzelf. Vat dit als een positief bijdrage👨‍👩‍👧‍👦.


  Maak melding

 3. Ik weet dat Suriname de VS niet is.
  Ik weet dat de NPS de GOP niet is.
  Ik weet Andy Rusland Donald Trump niet is en dat de NPS met de slogan All Lives Matter, het goed bedoelt, maar het is toch achterlijk dat de NPS uitgerekend dezelfde slogan als de blanke racisten in de VS hanteert om in Suriname racisme aan de kaak te stellen? Straks denkt/wil de KKK een dependance van hun racistische organisatie (te) komen vestigen in Suriname.


  Maak melding

 4. Discriminatie zal altijd bestaan het is al duizenden jaren kijk maar naar india daar bestaat het als caste.En over de hele wereld niet uit te roeien.


  Maak melding

 5. @ariman
  1: Wat is caste in India?
  Lees eerst op Wikipedia onder kastenstelsel het ontstaan de oorspronkelijke betekenis en in welke landen het voorkomt en hoel lang het al bestaat.
  Is het noemen van iemand zijn beroep bijvoorbeeld Leraar, militair. landbouwer enz. discriminatie?
  2: Maxima is toch ook gehuwd met Alexander. Als je geschikt ben en Amalia is ook verliefd op jou waarom niet.


  Maak melding

 6. Vergeet de wereld, begin in Suriname racisme te bestryden, want ik woon in een zy straat van de Hendrik straat en elke dag wordt weg gepest omdat ik geen hindustasn ben want hier is India wordt my geroepen ,daar wil ik my voor sterk maken ,en dan kunnen we naar de wereld kyken
  Begin te erkennen dat we apartheid in Suriname kennen .


  Maak melding

 7. Ariman,
  Als er over discriminatie gesproken wordt, waarom haal je India erbij en Willem A.
  Als je mee wil praten over iets, schrijf iets zinnigs. Kastenstelsel is een probleem in India. Rassendiscriminatie bijna over de hele wereld. Welke vind jij erger. Heb het eerst over discriminatie in je eigen land. En als je een dochter zou hebben met universitaire opleiding en er komt een man van de brombere bij je om de hand van je dochter te vragen. Wat zou je doen. Dochter van WA zal straks haar land vertegenwoordigen in zowel Ned als het buitenland en dan moet je toch een intelligente man naast je hebben. Zo ook met meerde gevallen.


  Maak melding

 8. Ariman,
  Vergelijk nu Bouterse en zijn vrouw en de huidige president en zijn vrouw.
  Als Bouterse, die een beetje verstandelijk beperkt is, een intelligente vrouw zou hebben, zou hij als president geen tra la la la la doen.


  Maak melding

 9. Meneer Rusland,
  De Afrikaan en zijn kinderen in Suriname hebben 250 jaar slavernij overleefd en vieren de afschaffing van die slavernij op deze dag.
  Maar zijn we niet bezig, De NPS en ABOP voorop, tezamen met de BEP een andere vorm van onderdrukking van de Afro Surinamer in te voeren?
  De nieuwe onderdrukker/slavenhouder eet roti en barra.
  Meneer Rusland, please werk daar niet aan mee. Kijk om u heen en verbind de mensen die op u lijken, ook al hebben ze een andere politieke kleur.
  Ik wens u daarbij alle succes toe.


  Maak melding

 10. Rbrown, ik woon in een zijstraat van de Kwattaweg, samen met mensen uit de verschillende bevolkingsgroepen, die we in Suriname kunnen aantreffen, en nog nooit heb ik iemand anderen horen wegpesten met de woorden; ga weg, dit is India, Afrika, Indonesie, Europa, Brazilie enz. Als ze dat wel tegen jou roepen of geroepen hebben, ligt de fout misschien bij jou.


  Maak melding

 11. 1 Juli vieren we de dag dat de tot slaaf gemaakten, officieel geen slaaf meer waren. Dat is wat wij gedenken. Verder is het mooi gezegd hoor, “all lives matters”, maar vandaag gedenken we onze voorouders die generaties lang, hebben geleden onder het tirannieke bewind van de slavendrijvers. En niets anders. Punt


  Maak melding

 12. Op Starnieuws deze zin in de verklaring van de NPS: “Black lifes, do matter”, zegt de Nationale Partij Suriname (NPS)
  Het moet toch echte zijn: Black Lives …maar goed. WK heeft de zin hier wel goed, in exact dezelfde verklaring.
  We zullen discriminatie niet kunnen uitroeien, maar je wereld zal er zo anders zijn als jij zelf NIET discrimineert.


  Maak melding

 13. De nieuwe onderdrukker/slavenhouder eet roti en barra.
  =========

  @Linco, de zin barst van het racisme.

  Besef wel dat met de afschaffing van de de slavernij, een nieuwe slavernij was begonnen. De verkapte slavernij van de Indiase en Javaanse immigranten, die ook centslaven werden genoemd.
  Ook zij werden geslagen, de vrouwen werden verkracht, op de karige lonen werd gekort als de plantagehouders vonden dat ze niet hard genoeg doorwerkten.
  De vrijheid van de een had gevolgen voor de ander.
  Maar daar wordt nooit over gesproken.
  Wist je !dat het een roti en bara eter was die heeft gepleit dat 1 juli een nationale vrije dag werd? Die roti en bara eter heet: Lachmon.
  Dus hou op met racisme en discriminatie en ga voor eenheid.

  Wens een ieder een zinvol besef van de betekenis van 1 juli 1863.


  Maak melding

 14. Bordo Caribbean golden boy zei ooit toch dat hij een gevulde roti was ofzoiets…

  Ik eet soms ook roti en barra. Ben ik dan plotseling ook een slavendrijver?
  Ik dacht het niet…


  Maak melding

 15. Keti Koti, geen slavernij meer opgelegd door de blanken, maar hoe zit het onderling☝, zijn wij ook bereid elkaar te accepteren om wie we zijn, of vinden we nog steeds vandaag de dag dat we boven een ander bevolkingsgroep kunnen staan. Als je zelf met opgeheven hoofd rondloopt omdat je toevallig alle kansen op de arbeidsmarkt en de sociale markt hebt gekregen, heb je dan het recht om een ander die de kans is misgelopen te kleineren en erop neer te kijken😏, dan ben je toch niets beter als die blanken die zwarten als slaven behandeld hebben?
  Behandel iedereen zoals jezelf behandeld wil worden, dan komt het zeker goed…hoop ik🤔.


  Maak melding

 16. ========
  Als je zelf met opgeheven hoofd rondloopt omdat je toevallig alle kansen op de arbeidsmarkt en de sociale markt hebt gekregen,
  =========

  Heel veel zijn rijk geworden door de politieke banden en drugshandel. Maar daar praat men liever niet over…

  Daarom blijf ik erbij dat de politieke bedriegers altijd de etnische kaart spelen om te zorgen voor verdeeldheid.
  Zodra er een echte eenheid is onder het Surinaams volk gaat geen enkele regering nonsens uit kunnen halen in het land. Want ze worden in eendracht direct opgesodemieterd door het volk.

  Het volk geeft de politici welliswaar het mandaat, maar keer op keer zie je dat ze gewoon worden ondergescheten door hun vertegenwoordigers. Een pakketje hier en een zoethoudertje daar.
  Terwijl de levensstandaard alsmaar achteruitgaat.

  Kijk maar naar 1voor12 kijk naar “yepi de” op TBN en ook TBN prime alert. Al die ellende kan ik soms niet eens aanzien. En onder ELKE bevolkingsgroep zie je dat er mensen zijn in nood. Daarom moeten mensen eens een keer door die etnische ballon heen prikken. Want je schiet er echt geen moer mee op.


  Maak melding

 17. NPS onder de paraplu van de NPK met Henk Aaron en Eddie Bruma had rond 1975 ook een leus: HLDM (Hindoestani Lives Don’t Matter). De onafhankelijkheid was vnl voor de good feeling van de zwarten en had helemaal niks te doen met het opbouwen van een natie. Immers de NPS erkende de natie niet: ze zag Hindoestanen als minderwaardig en creolen als superieur. Bruma had het erover hoe ze na de onafhankelijkheid schoenen zouden maken van de huid van de Hindoestanen.


  Maak melding

 18. @Henkes
  ik zeg niet dat iedereen zo is maar de straat waar ik in woon is bevolkt door een Fam en die denken hier uit temaken wie er woond of niet, want zo als bekend wil men altydt hun kruin na het huwlyk by hun in de buurt blyft wonen en dus begint men de buitenstander eruit te pesten.
  men heeft liever gelyk gezinden in de straat, maar dat zegd onze grondwet niet, en dus druist het in tegen myn recht van vryheidt als mens. en als het aan my zou liggen dan nodig een iederuit om hier in teduiken,want de politie houdt afstandt ,zelfs cofid maatregelen worden hier aan hun laars gelapt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.