maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisAmsterdam biedt excuses aan voor slavernijverleden

Amsterdam biedt excuses aan voor slavernijverleden

-

Does Travel - naar Suriname

Bij de landelijke slavernijherdenking in het Amsterdamse Oosterpark vanmiddag, heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema namens het stadsbestuur excuses aangeboden voor het slavernijverleden van de stad.

Het huidige stadsbestuur is formeel verantwoordelijk voor de daden van haar voorgangers. Het past daarom om excuses te maken. Ook voelt dit bestuur zich verantwoordelijk om een gebaar naar de nazaten te maken, het leed te erkennen en samen aan herstel te werken zei Halsema.

“Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaafgemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan” aldus de burgemeester.

Een rechtstreeks verslag van de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam, met toespraken van onder meer burgemeester Femke Halsema en demissionair minister Kajsa Ollongren, is hier te zien.

Lees ook – ‘Excuses zonder meer is gebakken lucht’:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Laat Rutte schadevergoeding betalen. Kunnen de schulden afgelost worden die veroorzaakt zijn door nationale dieven partij waarvan 1 minister spoorloos verdwenen is met 4 miljard.


  Maak melding
 2. Die demisionaire bedrieger is een combinatie van Trump en Pinocchio: een grote liegende lul, die drogredenen bedenkt om geen excuses aan te bieden aan de slachtoffers (en hun nakomelingen) van racisme. En als het hem.morgen goed uitkomt verandert hij zijn standpunt 180⁰, zoals hij gedaan heeft bij de discussie over Zwarte Piet.


  Maak melding
 3. Schadevergoeding kan men op haar buik schrijven. Dat komt omdat het onrecht al lang geleden heeft plaatsgevonden. Juridisch kun je niet meer aantonen dat een individu op dit moment concrete schade lijdt als een direct gevolg van het verleden van zijn voorouders. Vergelijkbare rechtszaken elders in de wereld hebbem niet tot succes geleid. Gemeente Amsterdam heeft dit natuurlijk laten uitzoeken door juristen.


  Maak melding
 4. Waarom moeten excuses meteen aan geld gerelateerd zijn?
  De hebberigheid druipt ervan af , mogelijk slaat dit als een boemerang terug. en gooi je je eigen glazen in.


  Maak melding
 5. Isabelle, wat klets je? Al ook hoe hebberig Surinamers nu mogen zijn, ze zullen toch nooit in de buurt komen van de vervloektelingen, die in het verleden grote delen van de wereld gekoloniseerd hebben en grote delen van de wereldbevolking tot slaaf gemaakt en uitgebuit hebben. En alhoewel de nakomelingen van die ellendelingen nu gigantisch rijk zijn, moeten ze er niet aan denken een klein deel van die enorme rijkdom eerlijk te moeten delen met de nakomelingen van hen die ze uitgebuit hebben. Voor alle duidelijkheid; ik heb het niet over een aalmoes, die ze moeten geven aan de Armen. Ik heb het over eerlijke handelsbetrekkingen, ik heb het over het niet dumpen van in Europa afgekeurde, giftige brandstof in Afrika, ik heb het over eerlijke lonen betalen aan de mensen in b.v. India en Bangladesh, die kleding en schoeisel produceren voor markten in het Western.


  Maak melding
 6. Nederland had ook haar rug gedraaid ten tijde van de sergeantencoup !
  Het wordt tijd dat Nederland haar verantwoording neemt en Suriname helpt om zich te bevrijden van topcrimineel Desi Bouterse en zijn bende.
  Nederland heeft Suriname gedumpt voor een stelletje criminele soldaten, waar Suriname vandaag de dag nog steeds onder lijdt !

  Suriname is nog steeds niet vrij !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 7. @Henkes

  Gister naar een heel indrukwekkende (meerdelige) docu van Al Jazeera gekeken over de slavernij.

  Het waren de Portugezen die de eerste Europeanen waren om zwarte Afrikanen massaal als slaaf te gebruiken, met de “goddelijke” goedkeuring van de paus.

  De Portugezen dreven handel met de Akans, en het Kongo koninkrijk, de vroegere goudkust. Het blijkt dat er in Portugal en Spanje gewoon vrije Afrikanen tussen de blanken leefden. Er was zelfs een Afrikaanse elite ontstaan die dezelfde status had als de blanke elite. Het gaat niet om een paar honderd maar meer dan 10 duizend mensen die zo leefden.

  Al die mensen profiteerden ook van de Transatlantische slavernij.
  Om te zeggen wie de schuld heeft ligt dan toch een stuk complexer.
  Het is meer dan 500 jaar geschiedenis.

  Elisabeth Samson, als zwarte vrije vrouw, was ook plantage eigenaar en
  profiteerde ook van slavernij. Dat zijn ook feiten die we niet moeten vergeten.


  Maak melding
 8. Geld is niet nodig Nederland heeft al genoeg gedaan en bij de
  zelfstandigheid van Suriname 3,5 miljard betaalt. Helaas is dit geld
  vekwanselt. Excuses een mooi gebaar, Suriname moet nu hun eigen
  boontjes doppen.


  Maak melding
 9. @ henkes er is maar een kleine minderheid van de blanken zelf rijk geworden van de slavernij, Zeker niet de mensen om mij heen. Ze werken net zo hard en zelf harder om brood op tafel, dak boven hoofd, een maand vakantie en zelfde of meer als de buren. Ik wil wel die rapport zien in mijn leven over de rol van NL bij de coup die voor 50 jaren is weggezet met lulverhaal smoesjes.


  Maak melding
 10. Keti Kotie, is dat niet iets voor mensen die lijken op Kwakoe en Abaisa.??? Na het zien van de herdenking vraag ik me af wat die Indiaan en die Aziaat daar te zoeken hadden omdat de zwarte mens altijd zegt dat het iets van hun is. Tegen deze mensen zou ik zeggen begin eerst excuses en geld te krijgen van jullie keizers en koningen in Afrika die jullie voorouders voor veel geld hebben verkocht. Zij hebben deze ellende veroorzaakt en de blanke heeft het voortgezet als handel. Mijn voorouders waren ook contractarbeiders maar hebben zich wel door hard werken opgebouwd en zijn niet steeds blijven zeuren om excuses en geld,en maar roepen dat hun yeye geen rust krijgen.


  Maak melding
 11. Ram Singh, heel West Eyropa, zelfs de landen die geen kolonies hadden hebben geprofiteerd en profiteren nog steeds van de uitbuiting van Afrika en andere kolonies van Europese mogendheden, de Europese koloniale mogendheden profiteerden natuurlijk het meest, maar het ‘ripple effect’ had invloed in heel Europa. En het omgekeerde gebeurde in Afrika en andere kolonies. Elke ‘arme’ bakra in b.v. de Jordaan heeft het nu duizend maal beter dan de gemiddelde arme Afrikaan, Aziaat of Zuid Amerkaan. Zo.bekeken heeft zelf een dakloze Europeaan ook geprofiteerd van het kolonialisme, toen de fundamenten van de huidige wereldorde werden gelegd.
  Vaak schrijft men de armoede in de arme landen toe aan de luiheid van de plaatselijke bevolking, maar ik.weet zeker dat veel arme mensen in Afrika, Zuid Amerika en Azie vaak veel en veel harder werken dan arme Europeanen en toch bereiken ze nooit het welvaartspeil van de armste Europeaan.


  Maak melding
 12. @Henkes en de armoede in Suriname of Land van bouterse dan? Na bijkans 50 jaren moet men nog op aalmoezen van Nederland rekenen. De armste europeaan kan nog doodvriezen in de winter. Dat is geen probleem in Suriname.


  Maak melding
 13. Slavernij zal er altijd zijn. Omdat nog geen 0,1% van de mensheid verlicht is. Daarom dus.
  Bovendien propageren koran (kafir), bijbel (heidenen) en talmoed (goyim) slavernij.
  Dat de burgemeester excuses aanbiedt is eerder haar persoonlijke beschaafdheid dan wat anders.
  Want ze heeft geen toestemming gekregen van Piet Hein, Abraham Crijnzen en al die andere Hollands-Zeeuwse rovers.
  Ze spreekt dus ongeauthoriseerd namens de daders. Ze weet niet hoe de daders er nu over zouden denken. Zou Piet Hein nu zijn expeditie afkeuren? Of Abraham Crijnzen of al die anderen? I doubt it.


  Maak melding
 14. wat doen die indianen daar in Nederland , rbrowny zijn dat jou makkers , nou dan zijn ze verdwaald of gebruikt Nederland ze als slaaf , zou zo kunnen rbrowny , hier in Suriname heb je ook altijd een stel indianen die opgetrommeld worden wanneer bouta naar het gerecht moet , ja rbrowny dat zijn de slaven van bouta


  Maak melding
 15. @wat
  ik vindt hetgrappig en oerstom jouw opmerkingen telezen,hoe kom je aan die verzinsels.
  ik heb geen zin om op je stommiteiten in tegaan, je bent net een lege vat die maakt meer herrie dan een gevulde ,snap je


  Maak melding
 16. holle vaten klinken het hardst bruinwerkertje
  je weet weer totaal niet waar de klepel hangt met je domme opmerkingen

  en voor de rest veel opmerkingen die erg lachwekkend zijn
  ook suriname en afrika hebben geprofiteerd van de slavernij, maar dat vergeten sukkels als henkes gelijk maar even.
  en alleen omdat de blanke slimmer was en er een welvaart mee opbouwde ipv het hele afrika systeem? is nu opeens de schuld van de blanke?
  lachwekkend die kortzichtige domme bekrompenheid van alweer diezelfde onderontwikkelde eeuwige slachtoffertjes
  precies de reden dat het met die groep nooit en te nimmer wat zal worden.
  haal de blanke uit de vergelijking…. en de mensheid was allang uitgestorven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES