TV: Wie werd rijk van de afschaffing van de slavernij?

32
Vrijgemaakte slaven in Suriname (1839) © Collectie Suriname in kaart gebracht

Na het afschaffen van de slavernij op 1 juli 1863 kregen plantage-eigenaren compensatiegeld: 300 gulden per slaafgemaakte in Suriname. Dat kostte de Nederlandse overheid zo’n 12 miljoen gulden en besloeg tien procent van de totale overheidsuitgaven. Maar dit geld ging niet naar de tot slaafgemaakten. Wie werd rijk van de afschaffing van de slavernij?

Aanstaande woensdag staat het onderzoeksjournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) in het teken hiervan. In een TV uitzending wordt terug gekeken naar de besluitvorming rondom die beslissing. Wie waren bepalend in het debat en welke belangen speelden er? Waarom keerde de overheid zulke grote bedragen uit aan de plantage-eigenaren en kregen de tot slaafgemaakten niks? En wat is er met dat geld gebeurd?

Dat zien we in Pointer, woensdag 30 juni, 22.10 op NPO2. Naast de uitzending op woensdagavond publiceert het platform die dag ook een reeks artikelen.


32 REACTIES

 1. de regering schaftte de slavernij af die ze altijd toegestaan hadden
  de plantage houders kochten de slaven, dus logisch dat die gecompenseerd werden voor hun uitgave daaraan.
  wat maakt het uit wat er met dat geld gebeurd is?

  enige vraag die overblijft? op welke grond zou een tot slaaf gemaakte geld moeten krijgen?
  op grond van de dwangarbeid?
  gevangenen tijdens oorlogen die aan de dwangarbeid gezet werden kregen ook geen vergoeding.
  dus waarom is dat hier opeens een vraagstuk?

  de enige die echt rijk is geworden is de toemalige staat zelf.
  en desbetreffende bedrijven onder dat beheer.


  Maak melding

 2. De plantagehouders, hebben toen veel kosten gemaakt, financieel gezien.
  Zij, kochten “MENSEN “, het is niet te ontkennen, door “NIEMAND”

  En iedereen, weet wat het tot slaaf gemaakte mensen heeft gekost.
  Na de afschaffing, had elk slaaf gecompenseerd moeten worden.
  Toen ik bewust werd en begreep, wat het woord “slaaf”, inhield en de verdere geschiedenis sprak mijn hart.

  Even dit: terecht of onterecht vrijgekomen gevangen, krijgen compensatie.! ?.

  Ja, wie moet de betrokkene landen compenser?
  Mijn antwoord hierop is en kan niet fout gerekend worden.

  ♡ haal alle SLAVEN, welke min of meer onder mensonterende omstandigheden dag in dag uit, zich uitsloven voor diezelfde landen, niks anders kennen dan werken.

  Het zou het leed van toen, kunnen verlichten.


  Maak melding

 3. =Om eerlijk te zijn volg ik alles over de slavernij, dit omdat ik mij echt afvraag wie de waarheid nou spreekt. Steeds vertelt men weer iets anders van wat er nou precies is gebeurd.
  Het is nu allemaal onduidelijk wat zich heeft afgespeeld tijdens de slavernij.

  Een ding mag nooit gebeuren:: geld moet niet gegeven worden aan derden in het land Suriname. Men kan gelijk scholen, woningen etc bouwen voor een ieder die het hard nodig heeft


  Maak melding

 4. Het meest winstgevend was (is nog steeds) de handel in, en de smokkel van OPIUM. Daar zat het grote geld.

  WINSTGEVENDE HANDEL IN OPIUM
  Al in de oudheid was men bekend met de kalmerende en aangename werking van opium en ook in de islamitische kalifaten werd het gebruikt als medicijn. Het duurde echter tot de koloniale periode voordat de opiumhandel echt goed op gang kwam. Ondernemende landen zoals de Republiek der Nederlanden en Engeland maakten veel profijt van het telen en verhandelen van opium. Dit leidde onder andere tot de Opiumoorlogen (1839-1860).

  VOC
  De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) speelde in op de grote vraag naar opium, vooral uit China. De VOC verkreeg de opium in Bengalen en vertrok ermee naar de Nederlandse kolonie Indonesië. In de stad Batavia, het tegenwoordige Jakarta, werd een grote fabriek opgezet om de ruwe opium te verwerken. Het eindproduct werd dan voornamelijk verhandeld op de lokale markt, waar vooral Chinezen die in Indonesië woonden van het verdovingsmiddel genoten. Daarnaast kochten ook de Javanen veel opium, want zij geloofden dat het hen strijdlustiger en vruchtbaarder zou maken.

  Bron: isgeschiedenis.nl

  Dat bedoelde oud premier Balkenende zeker met “VOC mentaliteit”…


  Maak melding

 5. Aparte vraagstelling.
  De Nederlandse staat heeft de slavernij afgeschaft en de vrijheid vd slaven afgekocht, dus de slavenhouders uitbetaald.
  Die hebben op hun beurt (vermogens) belasting betaald en de rest ergens in geïnvesteerd.

  Interessanter vind ik de oorspronkelijke bewoners. Wie?
  Volgens wiki waren dat de paleo-indianen uit de usa, ihb de Surinen. Waar zijn die gebleven? (Botten 10.000 bc, gevonden in suri).
  Uitgeroeid of verjaagd door de voorouders vd Arowakken, Caraïben en Warauws?

  Ik vind de Surinen ontzettend belangrijk, omdat Suriname naar hen is vernoemd door Willoughby. Nergens iets te vinden.

  Dat hele inheemse grondrechten gedoe mag daarna in de prullenbak. Er is geen enkele Surinen meer in Suriname; de authentieke bewoners van suri.


  Maak melding

 6. Heel vreemd om te contateren dat men hier op Wtk toch nog durft te stellen dat het logisch was dat de slavenhouders werden gecompenseerd voor elke slaaf die vrij werd gesteld.

  In mijn beleving zijn het de slaven die vergoed dienden te worden voor alle leed en gedane arbeid. De slavenhouders verdienden al genoeg geld aan hun met bloed doordrenkte producten.


  Maak melding

 7. Konsensi 28 juni 2021 At 23:27
  Heel vreemd om te contateren dat men hier op Wtk toch nog durft te stellen dat het logisch was dat de slavenhouders werden gecompenseerd voor elke slaaf die vrij werd gesteld.
  =========================

  Mij verbaasd het niks. Veel Surineds stemmen PVV. Vraag me niet waarom. Waarschijnlijk omdat ze afstammen van mensen die bij de onafhankelijkheid gevlucht zijn naar Nederland omdat ze geen vertrouwen hadden in Suriname. Maar nu wel de grootste bekken hebben op Wtk.
  Hetzelfde soort wat in december even een paar weken de grote meneer komt uithangen met z’n euro’s en met goud behangen wat na de vakantie weer naar het pandjeshuis gebracht wordt.


  Maak melding

 8. @WAT 29 juni 2021 At 02:57
  browny en robles zijn jullie soms nog slaven , vertel wie de slavenhouder van jullie is , we hebben al wel een idee wie dat is
  ==========

  Onzin. Een Surinamer met Surinaams paspoort heeft meer recht van spreken in en over Suriname dan een Nederlander. Je afkomst maakt niks uit. Je hebt de Nederlandse nationaliteit en bent Nederlander. Dan kom je niet vingerwapperen naar Suriname. yip.su/27iMv6


  Maak melding

 9. degene die het land bewerkt en onderhoud en verdedigd is de eigenaar van het land.
  wie er als eerste was doet totaal niet ter zake

  want wie zegt dat de sirenen de eerste bewoners waren? wie hebben zij weggejaagd cq uitgemoord?
  zo gaat het door de hele geschiedenis, en als je zo begint te redeneren? is geen enkel huidig land in bezit van zijn oorspronkelijke bewoners, omdat die vaak niet eens te achterhalen zijn.

  een surinamer heeft in suriname meer rechten dan een nederlander.
  maar niet toen het nog een kolonie van nederland was.
  toen was het precies omgedraaid.
  dus valt dit hele gedoe al weer in duigen aangezien het toen nederlands grondgebied was

  lachwekkend hoe hier een surinamer met een nederlands paspoort opeens geen surinamer meer is…. terwijl je ze gewoon allebei kan hebben
  terwijl de zogenaamde “echte” surinamer er geen reet van bakt en zijn land naar de verdommenis helpt
  slavernij is afgeschaft….. de slavernij waar ze nu in zitten is nog veel groter dan vroeger
  maar ze zien het nog steeds niet

  en nog vergeet bijna iedereen hier dat die slaven VERKOCHT werden door hun eigen mensen
  cq gevangen genomen in onderlinge oorlogen
  dus ga je geld lekker halen in afrika, waar het geld echt is…. bij de ashanti ofzo
  maar blijf maar lekker zitten op die fixatie van de witman
  daarmee bewijs je dat het nooit wat wordt met je


  Maak melding

 10. @bruinwerkertje
  is dat het beste wat je kan produceren??
  je weet totaal niets van me, maar denkt veel over me te weten
  en zoals zovelen schijt je ver naast de pot.

  typisch eigenschapje van een surinamer….
  veel woorden weinig daden


  Maak melding

 11. Dat de slaven zijn verkocht door hun eigen mensen. Neemt nog niet weg, dat het gerechtvaardigd is, van wat er zich allemaal heeft afgespeeld tijdens die slavernij periode. Mensenrechten bestonden toen nog niet. Het is gewoon schandalig zoals er met name door de Europeanen, met mensen is omgegaan in die tijd. De broeders in Afrika… Tja je ziet wat het Afrika uiteindelijk heeft opgeleverd. Soso probleem..


  Maak melding

 12. India en Pakistan zijn ze nog op zoek naar
  een “Directeur zonder bedrijf” Hier op WK een grote bek tav de tot slaafgemaakte. Vervelend he dat ze geen gebruik hebben gemaakt van je soortgenoten..h..mm hoe zou dat nou komen..geen kracht, herseninhoud en ga zo maar door. Wees blij masala man dat jullie een leven hebben kunnen opbouwen. Su word nooit India.


  Maak melding

 13. Wat een kolder hier…Ik mag dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben, maar heb Surinaamse roots, dus niemand moet proberen mij de mond te snoeren door te zeggen dat ik geen recht van spreken heb. Het is die schreeuw mentaliteit die ervoor zorgt dat alle goed ontwikkelde SuriNeds wegblijven. Die witte man wordt wel door Suriname ingehuurd om te adviseren en Surinamers stellen zich onderdanig op omdat ze denken dat hij wijsheid in pacht heeft. Dat is die bekrompen gedachtengang uit de tijd van de slavernij.
  Als Surinamers het zo goed wisten stond het land niet 46 jaar na de onafhankelijkheid aan de rand van de afgrond. Dus Robles,.. ga die bullshit van je maar ergens anders verkopen, het is jou soort die haat zaait en ervoor heeft gezorgd dat Suriname zo een puinhoop is geworden.


  Maak melding

 14. Er wordt gesuggereerd dat directeur zonder bedrijf een hindustaan is. Is hij dat werkelijk? Zijn wijze van redeneren vooral i.v.m. slavernij doet mij vermoeden dat hij juist geen hindustaan is.

  Er wordt weer flink gebruikt gemaakt van racisme, zelfs door commenters die ik wijzer had verwacht. Racisme onder de Surinamers is de grootste vloek waarom Suriname niet vooruit komt.

  @Alma, Suriname zal geen India worden. Suriname lijkt meer op een Afrikaans land dat geen vooruitgang kent.
  Het huidige India is volop met ontwikkelen bezig. Is er nog lang niet. Maar over een kwart eeuw zal men dat land niet meer herkennen. Nu al zijn grote sprongen voorwaarts op te merken. De huidige generatie jonge Indiërs zijn al verder in ontwikkeling dan menig Surinaamse jongere van Afrikaanse afkomst.
  Ben jij wel op de hoogte dat veel Afrikaanse studenten in India aan het studeren zijn?
  Onderling gaan zowel de Indiase als de Afrikaanse studenten goed met elkaar om. Racisme onder elkaar is er haast niet.

  Ook in Afrikaanse landen gaan Afrikanen en Afrikanen met Indiase roots als vrienden met elkaar om. Ze trouwen ook onderling met elkaar. Er zijn genoeg films te zien op You Tube over deze gemengde huwelijken. Deze huwelijken worden door beide families volgens hun eigen tradities ingezegend en gevierd. Prachtig hoe de verschillende culturele aspecten worden gecombineerd om van deze mix huwelijken een geheel te maken.
  Blijf jij maar wentelen in en met je achterlijke gedachten, het zal je niet ver brengen.


  Maak melding

 15. @Alma

  Volgens jou zijn Indiërs zwak. Alle grote gebouwen, forten, stations, de spoorwegen, infrastructuur in India zijn gebouwd door de Indiërs zelf zonder de moderne hulp middelen van tegenwoordig. Alles met de hand gedaan.
  Of denk je dat ze Afrikanen hebben gehaald om dit zware werk voor hen uit te voeren.

  Denk je soms dat werken in de landbouw niet zwaar is? Mijn grootouders van beide kanten waren landbouwers. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat waren ze keihard op hun gronden aan het werken. Voor wie deden ze dat? Om de rest van het Surinaamse volk van vreten te voorzien. Dank zij de javanen en de hindustanen hadden jullie creolen te vreten. Ondankbaar schepsel!


  Maak melding

 16. Een interessante onderwerp en een hoop waardeloze reacties. Mensen reageer niet op die waardeloze reacties, want dat is voeding voor die vele domme figuren: doodzwijgen!! Libi dòn pè dòn dè!!


  Maak melding

 17. Ik ben rijk geworden, wij hebben jullie verkocht en daar behoorlijk aan verdiend en nu werken jullie weer voor mij. nog beter jullie smeken mij om jullie te komen leiden. wel lijden zullen jullie. zonder mij zijn jullie neks. Ik zal jullie knechten zoals Sinterklaas piet knecht


  Maak melding

 18. Bhanumati 29 juni 2021 At 11:50
  Je voelt je zeker heel wat met je racistische post, maar bent echter een kleinzielig mens die zich laat leiden door emoties….


  Maak melding

 19. Boesskowtoe 29 juni 2021 At 08:24
  Als Surinamers het zo goed wisten stond het land niet 46 jaar na de onafhankelijkheid aan de rand van de afgrond. Dus Robles,.. ga die bullshit van je maar ergens anders verkopen, het is jou soort die haat zaait en ervoor heeft gezorgd dat Suriname zo een puinhoop is geworden.
  ====================================

  Dat Surinamers er na 46 jaar nog niet in geslaagd zijn om er een succes van te maken heeft deels te maken met slecht bestuur. Maar ook doordat Nederland zich er heel makkelijk vanaf heeft gemaakt. Jan Pronk heeft er een boek over geschreven.
  Natuurlijk mag je als Surined een mening hebben over Suriname. Maar dat gaat niet verder dan hoe een Surinamer een mening kan hebben over Timboektoe. Zo simpel is het. Zodra je kiest voor de Nederlandse nationaliteit en daarmee gebruik kan maken van welvaart opgebouwd met geroofd geld uit de koloniën ben je niet in de positie om Surinamers de les te lezen. Dat blijft mijn mening.

  Dan wat betreft de racistische opmerkingen waar deze website inmiddels bol van staat. Het staat ook u vrij om hiervan melding te maken bij Meldpunt Discriminatie.


  Maak melding

 20. ==========
  Wie werd rijk van de afschaffing van de slavernij?
  ===========

  Zodra je met emotie gaat reageren dan worden dingen aangehaald die weinig met het onderwerp te maken hebben. We maken ons dan allemaal schuldig om ervan af te dwalen…


  Maak melding

 21. Robles 29 juni 2021 At 14:31
  Zodra je kiest voor de Nederlandse nationaliteit en daarmee gebruik kan maken van welvaart opgebouwd met geroofd geld uit de koloniën ben je niet in de positie om Surinamers de les te lezen. Dat blijft mijn mening.

  Het is idd jou mening en daar heb ik natuurlijk lak aan. ik krijg het niet warm of koud ervan!
  Ik ben Nederland dankbaar voor alle mogelijkheden die ertoe geleid hebben dat ik een goede toekomst heb kunnen opbouwen, voor mij en mijn kinderen. Destijds konden mijn ouders mij die mogelijkheid in Suriname niet geven, want het was 46 jaar geleden ook een grote puinhoop. Die puinhoop heeft Aaron veroorzaakt door in ’75 onafhankelijkheid aan te vragen, terwijl Suriname nog niet zindelijk was. En trouwens dat boek van Jan pronk ‘van wingewest tot natiestaat’, heb ik gelezen. Nederland wilde van Suriname af, het kwam ze dus goed uit en Suriname wilde dat toch zelf? Had Suriname maar beter moeten onderhandelen en niet over een nachtijs moeten gaan…


  Maak melding

 22. Boesskowtoe 29 juni 2021 At 15:03
  Nederland wilde van Suriname af, het kwam ze dus goed uit en Suriname wilde dat toch zelf?
  ===================

  Dat is jouw interpretatie. Er was geen meerderheid. Het is er doorgedrukt. Maar goed. We dwalen af. Ik snap dat je Nederland dankbaar bent voor jouw bestaan en dat van je kinderen. Daar val ik ook verder niet over. Dan heb je mijn standpunt niet goed begrepen.


  Maak melding

 23. Robles 28 juni 2021 At 23:41
  Konsensi 28 juni 2021 At 23:27
  Heel vreemd om te contateren dat men hier op Wtk toch nog durft te stellen dat het logisch was dat de slavenhouders werden gecompenseerd voor elke slaaf die vrij werd gesteld.
  =========================

  Mij verbaasd het niks. Veel Surineds stemmen PVV. Vraag me niet waarom. Waarschijnlijk omdat ze afstammen van mensen die bij de onafhankelijkheid gevlucht zijn naar Nederland omdat ze geen vertrouwen hadden in Suriname. Maar nu wel de grootste bekken hebben op Wtk.
  Hetzelfde soort wat in december even een paar weken de grote meneer komt uithangen met z’n euro’s en met goud behangen wat na de vakantie weer naar het pandjeshuis gebracht wordt.
  ============================================

  Daar gaan we weer, alleen maar van dit soort generaliserende ongenuanceerde lul verhalen. Het is inmiddels wel duidelijk dat anderen hun welvaart een negatief effect heeft op je inhoudsloos leventje. Wanneer kom je eens een keer met een beetje intelligentere discussie rioolrat?


  Maak melding

 24. Robles 29 juni 2021 At 14:31
  Boesskowtoe 29 juni 2021 At 08:24
  Als Surinamers het zo goed wisten stond het land niet 46 jaar na de onafhankelijkheid aan de rand van de afgrond. Dus Robles,.. ga die bullshit van je maar ergens anders verkopen, het is jou soort die haat zaait en ervoor heeft gezorgd dat Suriname zo een puinhoop is geworden.
  ====================================

  Dat Surinamers er na 46 jaar nog niet in geslaagd zijn om er een succes van te maken heeft deels te maken met slecht bestuur. Maar ook doordat Nederland zich er heel makkelijk vanaf heeft gemaakt. Jan Pronk heeft er een boek over geschreven.
  Natuurlijk mag je als Surined een mening hebben over Suriname. Maar dat gaat niet verder dan hoe een Surinamer een mening kan hebben over Timboektoe. Zo simpel is het. Zodra je kiest voor de Nederlandse nationaliteit en daarmee gebruik kan maken van welvaart opgebouwd met geroofd geld uit de koloniën ben je niet in de positie om Surinamers de les te lezen. Dat blijft mijn mening.

  Dan wat betreft de racistische opmerkingen waar deze website inmiddels bol van staat. Het staat ook u vrij om hiervan melding te maken bij Meldpunt Discriminatie.
  =====================================

  Ik zou je toch wel op het hart willen drukken, het boek van Jan Pronk nog een keer goed te lezen. En dan hopen dat je het snapt, want volgens mij heb je totaal geen idee wat je gelezen hebt. Of heb je er toevalligerwijs alleen maar iets over gehoord?


  Maak melding

 25. @Robles

  Onzin. Een Surinamer met Surinaams paspoort heeft meer recht van spreken in en over Suriname dan een Nederlander. Je afkomst maakt niks uit. Je hebt de Nederlandse nationaliteit en bent Nederlander. Dan kom je niet vingerwapperen naar Suriname. yip.su/27iMv6
  ==============

  Maar je hebt geen moeite met het geld dat de Surinamers in Nederland met hun Nederlands paspoort overmaken? Dat geld komt tenslotte de Surinaamse economie ten goede. En ze sturen ook nog pakketten.
  Het is om al het gescheld naar de Surinamers in Nederland, dat ik geen geld meer overmaak en ook geen pakketten meer stuur.
  Ik vind het Surinaamse volk ondankbaar.


  Maak melding

 26. Iedereen kijkt naar de slavernij van vroeger , maar wat dachten jullie van china en india deze 2 landen hebben elk meer dan 1 miljard inwoners , en iemand zei dat india hoe ze nu zijn alles zelf hebben gedaan en china ook , nou weet je hoe ze groot zijn geworden , bedrijfsspionage in het westen en dan een product kopen uit het westen en gelijk copieeren en de armsten van de bevolking werden ingezet in mega fabrieken , , en als slaaf behandeld , en reken erop dat het nu nog zo is dus slavernij is daar gewoon in china en india , kijk nu maar wat ze in china met die Oegoeren doen in die werkkampen , moslims helpt u broeders daar in china , u weet wel hoe


  Maak melding

 27. “en daarmee gebruik kan maken van welvaart opgebouwd met geroofd geld uit de koloniën”

  ahhh geroofd geld?
  de plantages die aangelegd zijn e.d. door je vervloekte witmannen?
  al dan niet met slaven.

  waarom konden die slaven en nazaten het niet overnemen toen de witmans het land uitgingen? of in de jaren 80 eruit getrapt werden door bouta?
  misschien omdat ze de capaciteiten niet hebben/haddden? aangezien het nu nog een rotzooi is in het land.
  je bent een zielig persoon die constant in het verleden leeft en alles en iedereen de schuld geeft omdat je zelf geen reet bereikt.
  je hoeft het verleden niet te vergeten of het constant voor elk wissewasje op tafel te gooien zodat je denkt een punt ergens van te kunnen maken.
  kijk liever eens wat je morgen kan doen om je leven beter te maken, ipv gaan lopen zeiken dat de witman je nog iets schuldig is ivm vroeger.
  die witman is je geen reet schuldig, iedereen van die tijd is allang dood
  en degene die elke keer dit weer op blijven werpen zijn de grootste racisten, want die willen gewoon dat de groepen tegenover mekaar blijven staan
  dat is hun verdienmodel, ook van die oelewappers die te stom zijn om eerlijk productief werk te doen.


  Maak melding

 28. eigen conclusie trekken.
  een ieder zijn eigen verhaal..
  het is alleen maar gissen gissen gissen
  men wordt er gek van
  bla bla bla bla
  elk jaar het zelfde shit.


  Maak melding

 29. Viyayarni 29 juni 2021 At 17:20
  Maar je hebt geen moeite met het geld dat de Surinamers in Nederland met hun Nederlands paspoort overmaken?

  ========

  Staat er volledig los van wat mensen onderling aan elkaar geven. Wat heeft dat er nou mee te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.