Misstanden met prijzen in winkels geconstateerd tijdens controle

17
prijs-controle-winkel-suriname
Archieffoto controle

Het Surinaamse ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ)  heeft in de afgelopen periode controle werkzaamheden verricht in diverse ressorten van de districten Paramaribo en Wanica. Tijdens de controle werkzaamheden zijn er diverse overtredingen geconstateerd.

Op verschillende producten zoals: bruine bonen in blik, uien, witte en bruine suiker, saucijsjes, brood, knoflook en zout  waren er geen prijzen aangegeven.

De vergunninghouders zijn erop gewezen dat de prijsaanduiding meteen aangebracht moest worden. De prijs van babyvoeding van het merk Phosphatine en Zonnebloemolie van het merk Yonca moesten meteen worden teruggedraaid, omdat deze volgens het onderzoek van de ambtenaren, waarbij de inkoopbon overlegd moest worden, te hoog waren geprijsd.

De winkels waar er overtredingen zijn geconstateerd hebben een waarschuwing gehad. Er is aan hun medegedeeld dat indien wederom overtredingen worden geconstateerd bij de volgende controle werkzaamheden, het Ministerie over zal gaan tot het opleggen van sancties.

Prijsopdrijving is namelijk een economisch delict  en is bij wet strafbaar gesteld in Suriname.


17 REACTIES

 1. De overheid moet duidelijk zijn wanneer de prijs mag worden aangepast uitgaande van het principe going concern.
  Je mag als winkelier niet interen in de waarde van je voorraad.
  Misschien dat RoibG dit kan uitleggen. Dit principe hanteren alle multinationals voor hun prijsaanpassing vooral de oliebedrijven die de pompprijzen bepalen.


  Maak melding

 2. Waar is het vrije ondernemersschap, prijs bepaal je door vraag en aanbod. Als de
  prijs te hoog is gaan mensen wel ergens anders naar toe. De VVD bestaat niet
  in Suriname alleen SP, Groen Links zeker


  Maak melding

 3. @ forza
  niet iedereen heeft de mogeijkheid om een winkel te kiezen
  en ga jij voor elke boodschap diverse winkels af om te kijken of de prijzen kloppen?


  Maak melding

 4. De overheid mag zoveel bepalen. Als ze niet overal kunnen controleren en corrigeren dan doen de winkeliers en handelaren gewoon wat ze willen.

  Hoe verder je van de stad af woont, hoe duurder heel veel producten worden.

  Als je een zak rijst van 50lbs voor 250 srd in de stad koopt, dan betaal je bijna het dubbele in Atjoni. Zo werkt het eenmaal. Met brandstof is het nog erger.


  Maak melding

 5. HongKongFree 28 juni 2021 At 21:01
  Als je een zak rijst van 50lbs voor 250 srd in de stad koopt, dan betaal je bijna het dubbele in Atjoni.
  ===============

  Logisch. Transport kost ook geld. Als je diezelfde zak in Aurora koopt is ie nog duurder.


  Maak melding

 6. Ze doen maar wat. Niets is structureel geregeld. Met veel pram pram werd een of andere vliegende brigade opgericht om de prijzen in de winkels te controleren. Er is helemaal geenbstructuur. Een ieder doet maarvwat. De leden van de vliegende brigade zijn vast weggevlogen naar de hosselbaantjes die ze nodig hebben om te overleven.


  Maak melding

 7. RobG 28 juni 2021 At 22:03
  Ze doen maar wat.
  ===========================

  Kun je mij uitleggen wat de vorige regering precies deed tegen prijsopdrijving?

  yip.su/27iMv6


  Maak melding

 8. Wat mij ook stoort en zeker ook de nodige aandacht verdiend, is dat men de prijzen zodanig aanbrengt, dat het niet te lezen is. Ondanks ik mijn leesbril erbij pak, blijft het lastig om de prijs op die licht gedrukte stickers te kunnen lezen. Zo heb ik laatst een pot pindakaas gekocht, waar ik dacht te lezen 45 srd. Bij de kassa aangekomen bleek er 65 srd te staan. Ik vermoed dat er opzet in het spel is. Dus.. regering, gaarne ook uw aandacht hiervoor.


  Maak melding

 9. @Robles, je wilt me toch niet zeggen dat je net van een andere planeet komt. Sinds de regering Santokhi aan het bewind is zijn de prijzen gestegen met 400 tot 400 procent. Dat zie je toch ook met de koers. Deze prijsopdrijving was niet nodig. Door verkeerd beleid is de chaos compleet. De vorige regering had de prijzen nog redelijk onder controle. Thans is de prijszetting Santokhi uit de handen geglipt.


  Maak melding

 10. robg de prijzen zijn gestegen met 400 tot 400% , nou leg dat eens uit oelewapper , jij haalt je spullen zeker bij de voedselbank daar in de bijlmer he strontzak , en jij vind het beleid van deze regering een en al chaos , nou strontslubber die vorige regering deed het goed he , wel 6 miljard US Dollars schuld achter gelaten , valt mee robje g he , nou het beste kun je nog een bord vol boutastront naar binnen werken en je voelt je zo thuis op een andere planeet


  Maak melding

 11. Wat een onzin , die winkeliers die bewust hun prijzen verhogen en zijn betrapt krijgen nu alleen maar een waarschuwing , je moet ze direct een grote boete geven en de winkel terstond sluiten , opdonderen met die gasten.


  Maak melding

 12. In Suriname lijdt men aan het verhogingssyndroom. De 1 die is nog coulant en redelijk. De ander die verhoogt heel geniepig, een srdtje hier en daar. Dan heb je de echte greedy ka’s die je gewoon willen uitkleden.


  Maak melding

 13. Niets veranderd.
  Je kan de prijzen niet goed lezen op de stickers (toeval)
  Het gebeurt steeds dus het is geen nieuws.
  Het is nieuws als er iets asn gedaan wordt!


  Maak melding

 14. Keer op keer waarschuwingen ,vindt het zo dom.Sluiten die harteloze chinezen hun winkels,Die gasten hebben geen druppel empathie naar het volk.Ze zijn zeeeer onbeschoft.Ze buiten het volk meeer en meeer uit ,voor mij kunnen ze allemaal terug.Ze sturen al hun gelden naar china.Ze melken Suriname gewoon uit.En ze verkopen ook heeel vaak verlopen producten en dat is zeer gevaarlijk voor je gezondheid.


  Maak melding

 15. Sur
  Het is net als puzzelstukjes. Dus wat je wilt “Sluiten die harteloze chinezen hun winkels” zal er zoiets als een chaos ontstaan om deze opengevallen plekken in de economische bedrijvigheid op te vullen.
  Voorbeeld:
  Haal de Hindoestanen uit de landbouw, wie zal hun plekje invullen?
  Haal de Chinezen uit de winkels, wie zal hun plekje invullen?
  Haal de Marrons van de goudvelden, wie zal hun plekje invullen?

  Sus
  Vul het maar zelf in dan heb ik het niet over enkelingen die het willen proberen
  Vind je heel heel domme reactie geven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.