COVID-19 en maatschappij

9

[INGEZONDEN] – COVID-19 heeft de wereld in een wurggreep. Letterlijk smachten zieken naar adem en afhankelijk van het immuunsysteem van het individu is een pijnlijke en eenzame dood niet uitgesloten.

Economieën over de gehele wereld storten in elkaar. Burgers maken zich schuldig aan burgerlijke ongehoorzaamheid op grond van COVID-maatregelen. Overheden beschermen hun burgers en sluiten de grenzen van hun land, als gevolg waarvan reizen, zoals wij dat gewoon waren, voorlopig niet meer mogelijk is. Kortom de wereld staat op zijn kop. 

De mensheid moet onderkennen dat dit verschijnsel binnen een betrekkelijke korte periode van circa anderhalf jaar niet onder controle is te krijgen en zowel op het collectief als op het individu grote impact heeft. 

Alle andere ziekten die wij mensen kennen, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes mellitus worden in het kader van COVID door de medici benoemd tot ‘onderliggende’ ziekten. Deze onderliggende ziekten zijn van grote invloed op het herstel van de patiënt.

Soms lijken ziekten wel een ‘rage’ (hype). In het recente verleden hebben wij de ziekten zoals influenza, dengue, chikungunya, H1N1, de gekkekoeienziekten die ook tot epidemieën en pandemieën kunnen leiden zijn zoals wij het zeggen niet meer ‘popi’. Alles wat de klok slaat is COVID-19.

Sociaal heeft dit fenomeen ook het gedrag van de mens als individu veranderd. Wij zijn thans genoodzaakt ons te houden aan de ‘moHanA-maatregelen’, waarbij vooral het verbod op ‘social distance’ (onderlinge afstand) het natuurlijk gevoel van toenadering en de behoefte om bij elkaar te zijn ernstig heeft verstoord.

Vleierij, knuffelen, troosten, paaien, vertroetelen en mekaar eenvoudig vasthouden zijn plotseling uit den boze. Een gebaar van fysieke empathie zoals een ‘brassa’ kan jou vandaag de dag het leven kosten. Opa’s en oma’s kunnen hun kleinkinderen van wie ze zielsveel houden niet meer op de schoot nemen of omarmen. Geliefden (verliefden) kunnen niet meer in elkaars buiken zitten en intimiteit, zoals fluisteren behoort jammer genoeg tot het verleden.

Recreatie van de gemeenschap wordt beperkt gemaakt, samenkomsten worden verboden, gebedshuizen worden gesloten en mensen mogen niet meer feesten. Het leven tussen de mensen wordt gedwongen afstandelijk gemaakt en aan banden gelegd. Zo plotselingEn het doet pijnDit accepteren wij niet

De total lockdown en avondklok worden door het volk ervaren als impopulaire maatregelen van de overheid.

Het is dan ook logisch, dat psychisch, innerlijk, wij ons niet kunnen verenigen met deze drastisch veranderde situatie. De gedwongen sociale beperkingen en maatschappelijke veranderingen hebben voor ons te snel plaatsgevonden en het leidt tot verdriet, depressief, agressie, machteloosheid, maar bovenal innerlijk verzet.

Mensen behoren tot de groep van sociale wezens. Wij voelen ons veilig als we bijéén zijn en krijgen het gevoel van vertrouwen, rust en zelfverzekerdheid op grond van het samen zijn. Als gevolg van COVID-19 raken wij gedwongen in isolement, wat met zich meebrengt, paniek, angst en het gevoel van eenzaamheid. Ons onderling gedrag wordt voorkomend en zelf beschermend in de drang het vege lijf te behoeden van besmetting. ‘Ga niet te dichtbij oma, want je kan haar besmetten.’

Begrafenissen zijn vandaag de dag, zo onpersoonlijk geworden, omdat fysieke troost er altijd bij gehoord heeft. Hoe zakelijk en afstandelijk is het leven vandaag de dag niet geworden. En als al deze zaken die ons zo hinderen gaan behoren tot ‘het nieuwe normaal’. Dan is de vraag ‘hoe gaan wij als individu of als collectief hiermee om’.

De toekomst ziet er in elk geval somber uit en met veel angst hopen wij dat deze golf zo snel als mogelijk achter de rug is met het risico van een volgende. Hoe zullen wij een volgende golf verwerken? Wie komt bij de volgende golf aan de beurt? Al deze onzekerheden maken ons paranoia. De kwaliteit van het leven is zwaar beschadigd. En met z’n allen, vriend en vijand, lijden wij onder deze situatie. 

Het is dan ook logisch dat velen van ons zich willen verzetten hiertegen. Ondanks alle feiten over en rond COVID-19 willen zij de realiteit niet accepteren. ‘Dit kan niet!’, ‘Het is niet waar!’, ‘Wij worden gemanipuleerd en belazerd met het virus’

Er ontwikkelen zich allerlei samenzweringstheorieën, die voornamelijk op social media onderbouwd en gemotiveerd worden, wat nu al heeft geleid tot verdeeldheid, apartheid, discriminatie, vijandigheid en rivaliteit onder het volk. Alle discrepantie tussen de mensen, maakt het probleem alleen maar groter en onze gemeenschappelijk vijand, een onzichtbaar klein virus, alleen maar machtiger. 

Om dit virus te kunnen bestrijden en of onder controle te krijgen is eensgezindheid de randvoorwaarden en de sterkste kracht. Als alle neuzen in een richting zijn hebben wij grote kans het virus de kiemen te smoren en het voortbestaan van de mensheid te waarborgen. Wij mogen het feit dat in de wetmatigheid van de evolutie het COVID-19 virus zich blijft muteren niet negeren. Dit heeft tot gevolg vaststelling van nieuwe en schandelijkere varianten. Verwarring ontstaat van al de verschillende vaccins, die binnen schrikbarende tijdbestek ontwikkeld zijn. 

Op dit moment is het van secundair belang schuldvragen op te werpen met betrekking tot het ontstaan van dit virus doch van primair belang hoe wij hieraan gezamenlijk een stop brengen. 

De groep van ‘non-believers’ en ‘deniers’ moet op basis van goede transparante voorlichting, voldoende betrokken worden in het integratieproces, waarbij op een spontane en liefdevolle wijze betrokkene overtuigd worden over de voordelen van het vaccin. Zij die COVID-19 erkennen en het vaccin als enige strohalm zien tot herstel van de maatschappij, moeten de onwillige niet discrimineren, stigmatiseren of criminaliseren. Deze groep zal hopelijk tijdig tot inkeer komen, zodat de maatschappij de kans krijgt zich te herstellen van alle impact. 

Laten wij lankmoedig met wederzijds respect het begrip opbrengen voor mekaars standpunten en hopen dat het ons lukt, gezamenlijk COVID-19 te ‘counteren’. Wij, ‘deze generatie’, zijn het aan, de volgende generatie verplicht.

Een gevaccineerde ‘COVID-survivor”

Terborg O.


9 REACTIES

 1. Volk van Suriname: Mensen kunnen anderen in verwarring brengen of tweestrijd zaaien in een samenleving, maar je hebt niet voor niks als hoogst levende wezen, gezond verstand meegekregen. Gebruik het en laat je niet beinvloeden door valse profeten of raddraaiers.
  Dus laat die valse profeten en kwakzalvers hetgeen ze verkondigen op hun eigen leven toepassen. Deze pandemie heeft het niet alleen gemunt op jou leven, maar ook op die van je geliefden en wees je ervan bewust dat die valse profeten en kwakzalvers vele malen erger zijn dan Covid-19.


  Maak melding

 2. Het is na 1,5 jaar maatregelen domweg bijna niet meer te doen om geduld op te brengen met de covid ontkenners en complottheoristen. Een relatief kleine groep (weliswaar luidruchtig en aanwezig maar desondanks een kleine groep) houd een hele maatschappij onnodig lang in z’n greep. Gelukkig is de vaccinatiebereidheid in Nederland inmiddels gestegen tot 85%. Helaas is dat in Suriname nog een stuk lager en met name onder de groep marrons en inheemsen. Je in Nederland nu dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. Maar we zijn er nog niet. De Delta variant steekt in met name Engeland de kop op en de meeste virologen verwachten in het najaar een 4e golf. Die zal in landen met een hoge vaccinatiegraad anders verlopen dan tot nu toe en vrijwel alle slachtoffers zullen vallen onder de niet gevaccineerden. Maar ook die domoren hebben recht op zorg dus met een beetje pech zitten de gevaccineerden straks weer in allerlei maatregelen omdat een groep domoren eigenwijs is geweest. En dat vooruitzicht maakt me soms wel geïrriteerd.
  Wat me brengt op het punt discriminatie. In Suriname zijn inmiddels 190.000 mensen geprikt. Dat is bijna 50% van het gestelde doel. Grootste deel heeft nog maar 1 prik gehad maar over 4-8 weken hebben we bijna 200.000 volledig gevaccineerden. Ik kan me voorstellen dat zo langzamerhand mensen die volledig gevaccineerd zijn meer vrijheden krijgen. In mijn omgeving is bijna iedereen gevaccineerd. Geen idee waarom je dan nog op zondag binnen moet zitten en s’avonds om 18 uur binnen moet zitten. De kans als volledig gevaccineerde dat je anderen besmet is enorm veel lager blijkt uit recent onderzoek. Dus met inachtneming van de mohana maatregelen moet je die groep vrij gaan laten. Misschien is het nu nog iets te vroeg maar je kan er niet veel langer meer mee wachten.


  Maak melding

 3. In Israel is ruim 50% van de bevolking volledig gevaccineerd. Toch zijn volledig gevaccineerden met de Delta variant besmet geraakt.
  Nu voeren ze de “Mohana” maatregelen weer in.

  De WHO zegt ook dat je je aan de maatregelen moet blijven houden.

  Rechtstreeks van de WHO site:

  Even after you’re vaccinated, keep taking precautions

  While a COVID-19 vaccine will prevent serious illness and death, we still don’t know the extent to which it keeps you from being infected and passing the virus on to others. The more we allow the virus to spread, the more opportunity the virus has to change.

  Continue to take actions to slow and eventually stop the spread of the virus:

  Keep at least 1 metre from others
  Wear a mask, especially in crowded, closed and poorly ventilated settings.
  Clean your hands frequently
  Cover any cough or sneeze in your bent elbow
  When indoors with others, ensure good ventilation, such as by opening a window

  Doing it all protects us all.


  Maak melding

 4. @HongKongFree 28 juni 2021 At 21:07

  Het ligt iets genuanceerder. Je kunt inderdaad na vaccinatie Covid krijgen. De kans hierop is echter heel klein en als je het krijgt zal het zelden lijden tot een ziekenhuisopname. Dit is geen nieuws. Dit was altijd al zo. Per variant zie je wat verschillen in percentages. Maar studie uit de UK waar veel geprikt is met Pfizer en Astrazeneca laten ook bij de Delta variant goede bescherming zien. Toch moet je bij een nieuwe golf maatregelen nemen. Maar dat is om de niet gevaccineerden te beschermen. De verwachting is dat in Europa in het najaar er ook gewoon weer een golf gaat komen. De grootste klappen zullen vallen onder de niet gevaccineerden. Dat zal hier in Suriname niet anders zijn overigens.


  Maak melding

 5. @Robles

  Mijn punt is dat mensen beweren dat niet-gevaccineerden het virus verspreiden terwijl een (volledig) gevaccineerde net zo goed een gemuteerde variant kan oplopen en verspreiden. De overdracht/ besmetting vindt binnen 10 seconden plaats, dus is vrij snel. Anders dringt de WHO ook niet aan op handhaving van de maatregelen.


  Maak melding

 6. @HongKongFree 28 juni 2021 At 22:28

  Klopt maar in veel mindere mate. Desalniettemin blijven maatregelen wel nodig voorlopig.

  nu.nl/coronavirus/6142196/coronavaccins-gaan-verspreiding-tegen-steeds-beter-bekend-hoe-sterk.html


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.