dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Ananasproductie in Suriname kan 2e deviezenverdiener landbouw worden'

‘Ananasproductie in Suriname kan 2e deviezenverdiener landbouw worden’

-

Does Travel - naar Suriname

De Ananasproductie kan een grote bijdrage leveren aan de inkomsten van ons land. Volgens de heer Wensly Perea, directeur van Amea Cashew & Pineapple Industries N.V. heeft de ananasproductie in Suriname de potentie om uit te groeien tot de tweede deviezenverdiener binnen de landbouwsector.

Echter zullen een aantal randvoorwaarden moeten worden geschapen om dit doel te bereiken. Zo kan onder andere worden genoemd: het opschalen van de productiearealen, het verbeteren van de kwaliteit, waarbij gebruik wordt gemaakt van externe kennis om de productie te vergroten en het toepassen van teelttechnieken volgens internationale standaarden.

De Surinaamse overheid heeft een zeer belangrijke rol te vervullen, om de ananasindustrie tot deviezenverdiener te maken. Volgens Perea zouden de boeren allereerst moeten beschikken over een titel op hun grond. Daarnaast is het van eminent belang, dat er financiële middelen beleidsmatig naar de sector worden aangestuurd. De ananasboeren worden dan instaat gesteld om toegang te hebben tot goedkope kapitaal om de ananasproductie te stimuleren.

Een andere belangrijke overheidsbijdrage zou volgens Perea ook moeten zijn het invoeren van meststoffen tegen een 0-tarief voor de ananasboeren ten behoeve van de productie, daar de meststoffen door de koersstijging duurder zijn geworden. Verder is het naar zeggen van Perea noodzakelijk dat de overheid kennis dichterbij de ananasboeren brengt. Het opzetten van onder andere trainingcentra specifiek voor ananasboeren is gewenst.

“Ananasboeren moeten steeds bijgeschoold worden.” In het buitenland is men veel verder met de ananasteelt en dan is het voor de Amea’s-directeur goed als buitenlandse deskundigen worden aangetrokken om de boeren te trainen en hun de juiste teeltmethoden bij te brengen. “Als je kwalitatieve ananas wil produceren om zo deviezen te genereren, dan zal je bekend moeten zijn met de teeltmethode volgens internationale standaarden.” Amea’s heeft haar eigen consultants vanuit Costa Rica aangetrokken, die continue bezig zijn het project te begeleiden. Op hun instructies wordt het project dus uitgevoerd. Ook heeft Amea’s stappen gezet richting certificering.

De visie van Amea Cashew & Pineapple Industries N.V voor 2025 is om helemaal gereed te staan voor zowel de lokale als de buitenlandse markt, waarbij het eigen lokale product kan worden verkocht dan wel geëxporteerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
  1. Gisteren toevallig 2 grote ananassen gekocht op de markt voor 1,50 euro per stuk. Zie dat deze afkomstig zijn van Costa Rica. Een paar jaar geleden was ik in Suriname en weet nog dat ik 25 SRD moest betalen voor een ananas die net zo groot was als gisteren. De koers was toen 1 op 8. Dus omgerekend was de prijs per ananas in Suriname circa 3 euro.
    Ik vrees dat Suriname niet in staat zal zijn om te concurreren met Costa Rica.


    Maak melding
  2. @Davis

    Diezelfde ananas kost nu 50 of 60 srd. Er zijn ook die voor 80 en 100 verkopen pers stuk. Hangt ervan af hoeveel (woeker)winst de verkoper wil maken.

    Voor de export kan je niet uitgaan van zulke bedragen. Ze gaan sowieso uit van groothandelsprijzen. Die zullen een stuk lager liggen, anders blijven die ananassen gewoon hier.

    Ook al is er sprake van crisis, sommige verkopers en handelaren hebben van overdrijven echt een expertise gemaakt. Voor mijn part mogen die producten dan maar verrotten als ze te duur verkopen.


    Maak melding
  3. Nog zo een pipe dream in technicolor. Met bacoven en rijst waar wij een voorsprong op de hele wereld hadden zijn wij nu dertigste rang producenten.


    Maak melding
  4. helemaal gelijk hongkong
    prijzen worden onderling door de boeren snel opgejaagd in de hoop snel rijk te worden
    ze snappen niet dat te duur verkopen hun alleen maar geld kost
    want wat er overblijft is een grote verliespost die je met je winst niet of nauwelijks kan verdienen
    beter goedkoper verkopen en snel leeg zijn dan de hele dag zitten en weinig verkopen en aan de eind van de dag gewoon verlies hebben omdat je teveel over hebt
    je ziet het met veel producten
    de prijzen zijn niet aan de hand van wat het gekost heeft om te telen.
    maar puur om de markt zo hoog mogelijk te krijgen
    want als 1 iemand 10 ananaaaen verkoopt voor 50srd per stuk
    gaan anderen gelijk over die prijs van 50 heen en denken dat het toch wel verkocht wordt


    Maak melding
  5. Een klein zakje/hoopje tomaten (ongeveer 5 á 8 stuks) hebben verkopers het lef om te verkopen voor 50 srd.

    Dan koop je toch beter goedkopere IMPORT bliktomaat. Gaat ook veel langer mee.

    De verkopers willen echt de jackpot slaan…


    Maak melding
  6. Ik wil niets van tevoren horen. Wanneer de ananas velden ananassen produceren is er tijd genoeg om.het ons te komen vertellen. Wat is er b.v. terecht gekomen van Suriname als voedselschuur voor de regio, Suriname als tweede Dubai enz. enz.? Ik heb al te veel luchtkastelen gebouwd zien worden in Suriname om me nu al te verheugen op sappige bergen ananas, die bogo bogo deviezen opleveren


    Maak melding
  7. Als je kijkt naar onze buurlanden Guyana en Frans-Guyana. Guyana heeft Suriname ingehaald met rijstproductie en we importeren suiker uit het land (Demerara). Zelfs Frans-Guyana maakt sjoeroe stroop en Pomme de Citère sap (Caresse de Guyanese), de verpakking doet niet onder voor de Amerikaanse en Europese producten.

    We hebben de ruimte, we hebben mogelijkheden zat. Financiering kan altijd geregeld worden. Er zijn zoveel mensen die werkzoekende zijn.

    Men moet gezamelijk werken naar 1 doel en alle valse trots eens een keer aan de kant zetten. Dat etnisch gelul moet ook een keer ophouden. Het enige wat ik blijf zien is gehaal en getrek en elkaar misgunnen.

    Kinderen leren van de ouderen en zie wat er van de jeugd nu is geworden. Alleen maar social media rommel. Alhoewel sommigen er wel hun brood mee kunnen verdienen, het is niet voor iedereen weggelegd.

    En als er minder word geïmporteerd, jammer voor al die handelaren. Het zijn ondernemers dan moeten ze ook eens investeren in binnenlandse productie.


    Maak melding
  8. des te groter de export…. des te meer geld er is voor import
    dus die ondernemers snijden zichzelf met hun werkwijze

    opties genoeg om diverse markten weer over te nemen als hoofdleverancier
    alleen moeten dan wel alle koppen 1 kant op en geen opvreters in de top hebben die winstmarges laten verdampen


    Maak melding
  9. en waarom lukt het nooit
    Zou het toch zijn wat iemand hoer had geschreven dat Surinamers lui zijn, dat ze allemaal ambtenaar willen zijn. Ik denk dat hij gelijk heeft. Er was ook iemand die beweerde dat dit niet zo was. zeker een van die luie donders


    Maak melding
  10. “WAT” alias Mahinderlijk en andere alter ego’s. Ik heb je door. Je bent door de mand gevallen hoor.

    De ene keer doe je als een vrouw voor en de andere keer als een man. Daarvoor zijn er psychologen hoor.

    Zeker bang om uit de kast te komen en dan maar op WTK onder meerdere aliassen comments geven.
    Het is toch wat he…


    Maak melding
  11. Omdat Surinamers zeer luie mensen zijn zal alles duur zijn. Ze wachten allen wanneer er gestort zal zijn.Chinezen haitianen brazilianen enzenz moeten komen om te werken. Er moet verandering komen.


    Maak melding
  12. Duizenden werkloos in Suriname en wat gebeurt er we halen gast arbeiders.
    voor werk dar IEDEREEN kan doen.
    Maar je hebt ook lulloooooooooos die beweren wel ZES!!!! dagen in de week te werken van
    ‘smorgens vroeg tot ’s avonds laat en dan nog de hele dag hier hun ka lopen te verkondigen.
    De mensen moeten gezet worden om gortos schoon te maken


    Maak melding
  13. Als ik in Nederland rond kijk, wat er allemaal niet te koop is.
    Wat wij in Suriname, zouden kunnen exporteren:
    Cocos matten;
    Jonge cocos;
    Geraspte cassave;
    Stukken cassave;
    Podosierie;

    You name it!
    We sriebi in Sranan.


    Maak melding
  14. ======
    Mahinderlijk 27 juni 2021 At 20:47
    Duizenden werkloos in Suriname en wat gebeurt er we halen gast arbeiders.
    voor werk dar IEDEREEN kan doen.
    Maar je hebt ook lulloooooooooos die beweren wel ZES!!!! dagen in de week te werken van
    ‘smorgens vroeg tot ’s avonds laat en dan nog de hele dag hier hun ka lopen te verkondigen.
    De mensen moeten gezet worden om gortos schoon te maken
    =====

    Is echt niet bijzonder hoor product van inteelt, ik ken mensen die ook 7 dagen werken voor meer dan 10 uren. Heb ik vroeger ook gedaan.

    Ik weet sowieso dat ik in 1 maand meer mensen help dan jij in je hele leven. Dus product van inteelt, moet je je zus of nicht niet gaan bevruchten ter bevordering van het nageslacht…


    Maak melding
  15. Aan je taalgebruik zie ik gewoon dat je van de ene naar de andere alias hopt. Dus veel plezier met je spelletje om je voor te doen als “WAT”, Mahinderlijk en andere ego’s.

    Je kunt het gewoon niet hebben dat je door de mand bent gevallen. Als je je de ene keer als vrouw voordoet en dan als man, dan heb je echt een probleem met jezelf. Ik ken je verder niet en wil je ook absoluut niet kennen, dus het kan mij ook niks schelen wat je verder raaskalt…


    Maak melding
  16. haha, jij bent de mand boy, jij bent de mand
    de man die de hele dag werkt ZES DAGEN per week
    wwerken = op je krent zitten en wachten totdat een go mang komt om je eens flink te drukken


    Maak melding
  17. Mahinderlijk 27 juni 2021 At 21:39
    haha, jij bent de mand boy, jij bent de mand
    de man die de hele dag werkt ZES DAGEN per week
    wwerken = op je krent zitten en wachten totdat een go mang komt om je eens flink te drukken

    Bedankt voor je feedback. We zullen er naar kijken.


    Maak melding
  18. Niet de luiheid van Surinamers nekt de vooruitgang van het land, de corruptie en de vriendjespolitiek zijn de grote boosdoeners. Veel Surinamers in Nederland, Guyana en Frans Guyana doen het wel opmerkelijk goed in die landen, hun ‘luiheid’ is niet als sneeuw voor de zon verdwenen toen ze naar het buitenland vertrokken, want ze namen immers hun Surinaamse genen mee. Wat veranderde is dat ze in het buitenland wel de gelegenheid kregen om zonder (of met minder) corruptie en vriendjespolitiek zich te ontwikkelen.of ondérnemingen op te zetten.


    Maak melding
  19. deze ananas producten zijn van slechte kwaliteit en 90% kun je weg gooien , je betaald veel , dus als je import ananas koopt is 50 % duurder maar je kunt wel 90% gebruiken
    , vraag maar aan alle bakkers en taart op maakkers


    Maak melding
  20. WAT, over welke ananas producten heb jij het? De Surinaamse Ingi Nasi zijn de lekkerste ananassen die ik ooit gegeten heb. Die van Hawaii en Midden Amerika, die ze in de VS. en Europa verkopen, kunnen niet aan de Ingi Nasi tippen.


    Maak melding
  21. WAT 28 juni 2021 At 13:08
    hkf,wat bedoel je met WAT alias mahinderlijk, ben je soms een ananas
    ===============================================

    Jullie gebruiken dezelfde taal en uitdrukkingen dus jullie zijn dezelfde persoon. Kun je hier ook zien trouwens yip.su/27iMv6


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES