‘Opvallend veel jonge mensen ernstig getroffen door coronavirus in Suriname’

17
covid-19-coronavirus-patiënt-ziekenhuis-suriname

In Suriname werden er gisteren weer 10 coronadoden genoteerd, terwijl er in Nederland op dezelfde dag ‘slechts’ 2 mensen zijn overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus. Volgens de Nederlandse infectioloog Denise Telgt, is de situatie in Suriname ernstiger dan vorig jaar vanwege de Braziliaanse variant. Nu worden opvallend veel jonge mensen ernstig getroffen door het coronavirus zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

“Mensen van onder de 30 worden ernstig ziek en sterven vaak nog voor ze het ziekenhuis hebben bereikt”, aldus de 55-jarige infectioloog, die in Suriname was en nu een week terug is in Nederland. “In het eerste weekend dat ik er was, overleden mensen van 19, 26 en 32 jaar. Ook onze eigen chauffeur van 33 jaar is afgelopen zaterdag overleden”, zegt ze.

Telgt, zelf ook van Surinaamse afkomst, is infectioloog in het Radboudumc en de Sint Maartenkliniek in Nijmegen. Ze coördineert de hulp van Nederlands medisch personeel aan Suriname en was daarvoor een week in het land.

Dat de situatie ernstiger is dan vorig jaar, tijdens de vorige golven komt doordat de Braziliaanse coronamutatie, de zogeheten gammavariant, inmiddels dominant is in Suriname. “De golf van nu is het tienvoudige van die van vorig jaar. Toen gingen 6 mensen per maand dood, nu 6 tot 12 per dag. Mensen zijn veel zieker bij binnenkomst in het ziekenhuis“, zegt ze tegen de NOS.

Zie ook: Infectioloog Denise Telgt is terug uit Suriname: ”ongelofelijk veel mensen worden ziek”

17 REACTIES

 1. is dit ook niet de groep die vaak schijt heeft aan de mondkapjes en de 1.5mtr?
  de groep die tegen je aan staat te rijden als je bij de kassa van een winkel staat?
  helemaal niet zo vreemd dus


  Maak melding

 2. Yes, een nogal “onbeschaamde” opmerking🙈🙈, het waren mensen zoals jij en ik, zeg je bij iemand die een ongelukje heef gehad maar niet als de persoon is overleden. Een beetje compassie is niet veel gevraagd.
  Voor alle nabestaanden. 🙏🏼🙏🏼🙏🏼


  Maak melding

 3. Roy
  Een van de stomste en domste idiooste achterlijk opmerking Corona heeft niks met dik en ras te maken MAW slanke surinamers krijgen geen corona Wanneer je besmet bent zal je ánders kraaien


  Maak melding

 4. RobG
  Zij straalden ontzag uit.

  Ai RobG
  Wat ben je weer een rare roepende met je opmerking “Zij straalden ontzag uit”.
  Ja Bouterse straalde ontzag uit toen hij moordend te werk ging.

  RobG
  Wat jij bedoeld te zeggen is dus eigenlijk “Zij straalden gezag uit”.
  Dit is iets heel anders dan “Zij straalden ontzag uit.”.

  Je hebt zeker een Hollandse scharrel die, zoals je Colombiaanse scharrel, aangeeft dat ze niet boos is voor deze ene keer dat je een verkeerde woord gebruikt voor iets wta je niet bedoeld hebtr. Of moet ik dit scharen onder het mom van “yu dong no K”


  Maak melding

 5. Ik wil er zeker geen ras of afkomst aan plakken, maar ik denk dat Roy gedeeltelijk wel gelijk heeft. Leefstijl heeft er alles mee te maken. In Nederland blijkt nu ook dat een onevenredig groot deel Hindoestaanse Surinamers getroffen en zeer ernstig ziek geworden is. Suikerziekte en overgewicht blijken goede geleiders van dit vreselijke virus. Ook een tekort aan vitamine d, maar de zon schijnt nog steeds in su. Mensen laat u vaccineren, het met s de enige weg uit deze crisis


  Maak melding

 6. RobGay…

  Opa Desi, 20 JAAR BAJES uitzitten voor massamoord,
  Zoon Dino, 16 JAAR BAJES uitzitten in USA,
  Kleinzoon Walther geeft het goede voorbeeld aan vader en opa door zichzelf neer te knallen.

  Opgeruimd staat netjes, hoe minder van die paarse rioolratten, hoe beter.

  Als ik jou was, zou ik Walthertje volgen in zijn daad.
  Paranoïde, geïndoctrineerd mongool.


  Maak melding

 7. Er is voor meneer SOA geen behandeling.
  De vorige team was streng en meet deden ze niet. Geen fuck vaccins gekocht.
  Je kan mensen uitleggen dat ze roulette spelen met hun leven en dat van anderen, neen ze luisteren niet, want het zal hun niet overkomen.
  Brazilië was en is de voorlichting en voorbeeld in Zuid-Amerika, hoe slecht het ons zou kunnen gaan.
  Wat voor shit voorlichting geeft men nog nodig in Suriname.
  Luisteren naar ondermijnende onderkruipsels doet men wel.
  Neen meneer SOA, houdt je infecteren scheur maar dicht.
  Mensen met een verstandelijke beperking, zullen nooit van hun handicap afkomen.
  In plaats dat jij een beroep doet op de samenleving om zich massaal te laten vaccineren, loop je hier maar, alleen maar negatief te wezen.
  Ben jij wel een SURINAMER? WAT HEB JE VOOR MET DE SURINAAMSE SAMENLEVING?
  robg, aka meneer SOA, kan je uitleggen waarom jij zo achterlijk lult. Jij ben kennelijk zo gefrustreerd, waarom?
  Jij schrijft veel, maar het zegt de meesten hier niets.
  STIK MAAR MET EN IN JE RANCUNE. GEFRUSTREERDE NATTE KRANT DAT JE BENT.


  Maak melding

 8. Formaat ze hebben te eten omdat ze ervoor werken . Dus een een bepaalde bevolkingsgroep zal nooit Corona krijgen. Het soort dat in bomen leeft.


  Maak melding

 9. roy 23 juni 2021 At 12:24
  Surinamers zijn te dik, bijna alle marrons en hindoestanen hebben overgewicht. Alles is duurder maar toch worden ze dikker en dikker. Ze zijn lui en bewegen zelden en hindoestaanse vrouwen drinken te veel alcohol. Ook de jongeren bewegen weinig, ze zijn alleen met hun mobiel bezig
  =====================================

  Slim ben je niet he. We mogen al bijna 1,5 jaar niet meer sporten en hebben constant lockdowns. Misschien krijg jij een keer Covid op je long. Kijken hoe je er dan bij komt te liggen met je rare racistische opmerkingen.


  Maak melding

 10. Surinamer is een volk en niet een kleur of een etnischiteit, ik wil dat voor eens en vooraltydt duidelyk gezegd hebben, daar ga ik my voor inzetten, ik zal stryden om dit landt een volk temaken, en ik hoop daar in steun te vinden by Myn landgenoten


  Maak melding

 11. @Bigi SMA, jij bent aan het doordraaien. Ik neem je niet serieus. Net als jouw president Santokhi die het volk vraagt om zich nationaal op te stellen. Amehoela…! Het volk moet met hem afrekenen. Toen hij zijn vrouw, schoonvader, neven,nichten en vele vrienden in vele functies ging benoemen had hij lak aan de kritische geluiden uit de gemeenschap. Nu voelt nattigheid en thans vraagt aan het volk om zich nationaal op te stellen zodat hij hen als tamme lammetjes naar de slachtbank van IMF kan brengen. Het volk is niet achterlijk. Met leugen en bedrog kom je niet ver. Oppenheimer heeft hem op zijn plaats gezet. De diaspora trapt ook niet in de mooie verhalen van Santokhi. Ik zie hem daarom het liefst zo snel mogelijk vertrekken.


  Maak melding

 12. robg , lees de reactie van Flyer nou eens goed , maar daar ben je nog te dom voor , die poep van bouta zal je toch wel niet meer smaken he , zelfs jonge mensen sterven aan die poep zonder dat covid er een part of deel aanheeft , dus robg jij zal ook snel verdwijnen , niet dat je de hand aan je zelf legt want jij bent een lafaard , maar covid wil je , ja covid wil je , hij vindt jou de mooiste van de paarse rattenklas , in Groningen wordt jij dan gewoon bij het grofvuil gezet


  Maak melding

 13. Wat blijkt? Dat al die mensen die beweren dat vlees, vis en ei nodig zijn voor een gezonde dieet, net zo goed (of zelfs vaker) het slachtoffer worden als vegetariërs. Corona maakt dus duidelijk dat vlees, vis en ei geen enkele toegevoegde waarde hebben. Het is alleen goed voor de smaakpupillen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.