Vier grote Nederlandse steden willen Keti Koti als nationale feestdag

21
Foto ter illustratie | Keti Koti viering 1 juli in Amsterdam

Wethouders van de vier grootste Nederlandse steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen van het afschaffen van de slavernij (Keti Koti) een nationale feestdag in Nederland maken. 

Met deze nationale feestdag willen ze bewerkstelligen dat Nederland jaarlijks stilstaat bij het Nederlandse slavernijverleden, schrijven ze in een brief aan de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Het voorstel is om dit te doen op 1 juli, de dag waarop het afschaffen van de slavernij in Suriname al wordt herdacht.

De vaste Commissie in de Tweede Kamer voor Binnenlandse Zaken heeft op 30 juni aanstaande een algemeen overleg over discriminatie en racisme, waarin de brief van de vier wethouders ook besproken zal worden.


21 REACTIES

 1. Joe boi Grietjebie,…je zou je naam toch veranderen in Jan van Gent?
  Je staat immers hier op wkt bekend als de Nederlandse historicus.
  Misschien kan je de lezers hier vertellen waar mijn pseudoniem vandaan komt, want alleen zo herkennen we een echte Surinamer! En niet gaan googelen he…


  Maak melding

 2. dus 4 steden met de meeste inwoners met een migratie achtergrond willen nu gaan bepalen voor het hele land?
  je hebt genoeg vrije dagen in nederland om zelf die dag vrij te nemen


  Maak melding

 3. Nee directeur, zij willen niks bepalen, zij hebben alleen een voorstel/wens ingediend bij de vaste commissie BZ. Als je er tegen bent schrijf dan een verweerschrift naar deze commissie dan kunnen zij rekening houden met jou wensen.
  Meer algemeen, start een (volks) petitie, waarin tegenstanders hun stem vorm kunnen geven. Ook jij hebt het recht daartoe. Zo werkt het toch in jouw Kikkerlandje met veel poen hahaha.


  Maak melding

 4. Hoe groot is de groep nazaten in Nederland?

  En hoe zit het met de Antillen? Keti koti kennen ze toch niet. Ze noemen het volgens mij dag van emancipatie.

  Is er wel genoeg draagvlak voor zo’n nationale feestdag in Nederland.

  In de USA is het anders, op het grondgebied heeft de slavernij plaatsgevonden en de groep nazaten is ook vrij groot. Denk niet dat hetzelfde geldt voor Nederland.


  Maak melding

 5. Ook al hoorde Suriname, de Antillen en zelfs het huidige Indonesië tot het Koninkrijk en was dus toen wel Nederlands grondgebied. Het blijft een ver van mijn bed show voor het gros van de Nederlanders.

  Daarom vraag ik me af of er wel genoeg draagvlak is voor een nationale vrije/ feestdag…

  En de Antillen moeten er ook bij worden betrokken, daar heeft de slavernij ook plaatsgevonden. Het is niet een exclusief Surinaams ding.


  Maak melding

 6. Dus deze wethouders denken dat ze een in en in racistisch ingebakken mentaliteit van eeuwen zomaar even zullen veranderen?
  Wel, droom maar. Maar vergeet niet dat een droom slechts een droom is.


  Maak melding

 7. blijkbaar is je nederlands dus niet toereikend genoeg om het begrijpend te lezen

  triest maar verwachtbaar..

  @ jesse
  het is wel duidelijk dat jij hier de racist bent dus


  Maak melding

 8. Pony 22 juni 2021 At 13:10
  Nee directeur, zij willen niks bepalen, zij hebben alleen een voorstel/wens ingediend bij de vaste commissie BZ. Als je er tegen bent schrijf dan een verweerschrift naar deze commissie dan kunnen zij rekening houden met jou wensen.
  Meer algemeen, start een (volks) petitie, waarin tegenstanders hun stem vorm kunnen geven. Ook jij hebt het recht daartoe. Zo werkt het toch in jouw Kikkerlandje met veel poen hahaha.
  =================================================

  Als jij je eigen advies had moeten opvolgen, zou je ook gewoon je smoel kunnen houden.

  Toch secreet….


  Maak melding

 9. Beetje bij beetje komt er toch schot in de erkenning van het slavernij gebeuren. Indien dit voorstel word aangenomen, is er toch reden voor een klein feestje. De geschiedenis leert dat Nederland, het lastigste kindje van de klas was omtrent het afschaffen van…!

  Ik denk niet dat we dit besluit aan de Heer Rutte moeten overlaten. Dit initiatief komt uit de gemeenteraden van deze 4 multiculturele steden. Waar tegenwoordig kleur goed vertegenwoordigd is. Zo een voorstel zal zeker niet uit Gelderland of Drenthe komen.

  Het is een statement naar de slachtoffers van de onderdrukking. Het is op zijn plaats en terecht dat de erkenning er komt. Nederland heeft de slavernij heel lang doen voorkomen als niet bespreekbaar en niet mijn pakkie aan. Het zal de sinterklaas discussie een nieuwe invalshoek bezorgen.


  Maak melding

 10. nee koncensi het komt uit groningen de stad van robg , en in die vier grote steden van Nederland heeft die leugenaar robg zijn holmaatjes gevonden , maar Nederland moet hier niet intrappen , keti koti wordt hier herdacht en dat is de plaats waar het gehouden moet worden , dus die lui daar in Nederland kom dan massaal hier heen , huur vliegtuigen want dat doet de slm ook en zo kunnen jullie ook nog iets meehelpen voor de economie hier


  Maak melding

 11. @konsensi
  wat een dom gelul allemaal weer
  de slavenhandel in afrika was allang aanwezig voordat de europeanen er kwamen.
  toen was het nog slechter voor de tot slaafgemaakten
  maar het bracht meer op om ze later aan de europeanen te verkopen.
  maar goed….. geef de witman maar weer de schuld voor alles.
  want je weet blijkbaar niet beter


  Maak melding

 12. Ze hebben al een vrije dag in Suriname. En er zijn al genoeg vrije feestdagen in nederland. Na corona weer werken en de economie stabiel krijgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.