Installateurs willen participeren in werkgroep belast met nieuwe EBS tarieven

19
EBS Suriname

Naar aanleiding van de aangekondigde EBS tarieven en de hele ophef die is ontstaan in de gemeenschap, wenst de Vereniging van Installateurs in Suriname (VIS) ook haar visie te geven. Dit heeft de VIS gedaan in onderstaande brief gericht aan de Surinaamse minister van Natuurlijke Hulpbronnen:

Inleiding:
De EBS is door de OGEM afgestaan aan de Surinaamse overheid als een winstgevend en zeer goed georganiseerd commercieel draaiend bedrijf. Alle partijen waren tevreden: De Surinaamse overheid, de aandeelhouders, het personeel en de klanten (verbruikers). De EBS had aansluitvoorwaarden waarin was vastgelegd op welke wijze een aansluiting tot stand kwam en op welke wijze extra kosten voor de aansluiting werden berekend. Er waren ook concessievoorwaarden door de overheid bepaald onder welke voorwaarden de EBS moest opereren en waren de tarieven vastgelegd. Een belangrijke clausule was de brandstofclausule waarbij de kWh kostprijs gekoppeld was aan de dieselprijs. Ging de dieselprijs omlaag of omhoog, dan ging de kWh prijs ook omlaag of omhoog.

Er waren niet meer personeelsleden in dienst dan nodig was en de salarissen waren gemiddeld hoger dan de gangbare salarissen van o.a. de bauxietbedrijven.

Na de overname werd de EBS een prooi voor politici en hun partijgenoten waardoor die niet volgens de commercie werd gerund en kwam heel snel het bedrijf in liquiditeitsproblemen. Om die niet failliet te laten gaan werd het bedrijf gesubsidieerd.

In diverse periodes ging de US $ en dus de prijs van aardolie omhoog en durfden opeenvolgende regeringen de kWh-prijs niet aan te passen uit vrees voor stemmenverlies. De subsidie verder opgeschroefd. Dat is het lot van alle bedrijven die door de overheid worden overgenomen. 

Van de vele studies en analyses van o.a. CI Power, Tractebel, Kema en door lokale consultants die ons als land bommen hebben gekost, zijn de aanbevelingen wel of niet selectief toegepast. Daarnaast moet het belang van de (olie) leveranciers niet onderschat worden en zijn vele corruptieschandalen niet uitgebleven.  

Ons voorstel:
Dankzij het IMF die het mes op onze keel houdt zijn wij verplicht aan public sector reform te doen, subsidies op te heffen, nuts tarieven aan te passen en worden kWh tarieven vastgesteld waarbij de grotere verbruikers en bedrijven de staat en kleinere verbruikers subsidiëren hetgeen niet acceptabel en in feite neerkomt als een verkapte vorm van belastingverhoging. De Vereniging van Installateurs, nu 41 jaar oud, is de vertegenwoordiger van het technische ondernemerschap maar ook van de meer dan 160.000 geïnstalleerde stroomverbruikers die reeds volledig hebben voldaan aan hun aansluit-betalingsverplichtingen; een groot deel van de bevolking dus.  

Ons inziens dient de EBS te draaien als een commercieel bedrijf met winst echter zonder geld van de verbruiker te verspillen. Nu akkoord gaan op het tarieven voorstel geeft geen garanties voor een duurzame herstructurering van de EBS en zou dat betekenen dat de samenleving verder zal moeten opdraaien voor mismanagement, inefficiëntie, salarissen van politieke loyalisten etc. 

De VIS gelet op haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van mens en materieel stelt daarom voor:

 • De voorgenomen prijsverhoging on hold te zetten of iedereen een minimale verhoging in den beginne te laten betalen. 
 • De inkoopprijs van Hydro energie te evalueren, en het herzien van de leveringsovereenkomsten aan de olie- en goudmaatschappijen; dit zal de kWh prijs verlagen en kan dan de nieuwe kilowattuurprijs vastgesteld worden. De upgrade van de Affobaka stuwdam dient duurzaam geïmplementeerd te worden,
 • Het mes bij de EBS moet er NU in; De statuten van de EBS dienen te veranderen met daarin strenge bepalingen die de RvC leden mede aansprakelijkheid stelt bij wan prestaties. Vertegenwoordigers van producenten, verbruikers en de VIS moeten ook participeren in de  RvC/RvT van de EBS, EAS enz. 
 • Behoudt van het kwalitatief kader die daadwerkelijk nodig zijn voor de opwekking, distributie en administratie met het outsourcen van de uitvoering zal het bedrijf ettelijke miljoenen per jaar besparen.
 • De tarieven dienen opnieuw op de operatietafel waarbij niet het geïnstalleerd vermogen doch het maandelijks verbruik als meetinstrument moet dienen; Een duidelijke en transparante specificatie van de kWh kostprijs moet gepresenteerd worden met alle efficiënte productie en operations kosten gedeeld door het aantal verkochte kilowatturen in het afgelopen boekjaar. Hiermee dienen dan de nieuwe tarieven te worden bepaald waarbij energie de economische groei met name de productie stimuleert. 
 • Directe implementatie van de Energie Autoriteit Suriname; do not put all your energy eggs in one basket. 

5.    De overheid bepaald de vormen van subsidie aan de werkelijke minderdraagkrachtigen middels toonbare bezuinigingen bij het maandelijks kWh verbruik; Onverdiend lage prijs te laten betalen stimuleert verspilling van elektrische energie waardoor extra opwekking nodig is.

Bij de samenleving, verbruikers, installateurs, ondernemers enz. is al tig jaren sprake van een enorme irritatie en ontevredenheid en is de leiding van het bedrijf niet bereid de gewenste veranderingsprocessen te implementeren. Tijdelijke lapmiddelen voor het omlaag brengen van het vermogen van 3 fase naar 2 fase aansluitingen zullen geen duurzaam soelaas bieden. Het is technisch niet uitvoerbaar in korte periode en niet te adviseren voor de asymmetrie van het stroomnet meer nog de veiligheid van woningen, gebouwen, kantoren etc. Immers is het de EBS geweest die jaren geleden via de installateurs aan klanten met grotere huishoudens geadviseerd heeft de installaties te doen verdelen op 2 en 3 fase; dit voor de symmetrische belasting van het straatnet en de trafo stations ter voorkoming van storingen en onnodige papierwerk voor toekomstige uitbreidingen. 

Tot heden wachten vele betaalde klanten op hun nieuwe aansluiting en worden jaloers te zien dat vele dorpen in het oosten wel heel snel worden aangesloten waarvoor de snelle komst van middelen en materialen onbekend is. 

De VIS wenst ook te participeren in de werkgroep die belast is met de calculaties en dus ook betrokken te worden in de besluitvormingen. 


19 REACTIES

 1. Het moet niet gekker worden. Lijkt wel een ware markt penetratie te zijn van personen / groepen die willen meebeslissen op beleid en uitvoeringsniveau.
  Welke kant gaan wij op?
  Je kunt jezelf als eigenaar van een bedrijf, bijvoorbeeld VABI, toch niet voorstellen dat de aannemers de tarieven en calculaties en doelstelling van het bedrijf mede willen bepalen?
  Zo komen de metselaars ook hierin willen deelnemen / participeren en misschien ook nog de loodgieters.
  Wat een kronkelgedachte van de VIS met hun eis(en) o.a.
  – De VIS wenst ook te participeren in de werkgroep die belast is met de calculaties en dus ook betrokken te worden in de besluitvormingen.


  Maak melding

 2. De valse profeet Bigi Sma kletst weer in de rondte. Hij denkt wederom als kenner voor de dag te komen terwijl hij de materie niet begrijpt. Het moet tot deze leek doordringen dat er meer aan de hand is. De regering Santokhi dacht een muur te willen omhalen terwijl zij zelf bedolven worden onder een vallende muur. Voor de zoveelste keer is duidelijk dat deze regering het volk van Suriname niet kent.

  Deskundigheid is op vele fronten niet aanwezig. Ze maken plannen die niet aansluiten bij de totale bevolking. Het is duidelijk dat de dominante groepen binnen de regering zich altijd met een bepaalde categorie binnen de eigen achterban hebben beziggehouden. Ik durf te wedden dat zij hun totale achterban niet eens goed kennen. Door de zwakte van de regering Santokhi kunnen nu ook andere belangengroepen een rol opeisen bij de besluitvorming omtrent de elektriciteitsprijzen.Dit snapt Bigi Sma helemaal niet. Foei toch……


  Maak melding

 3. @robgek
  waar zat je met je commentaar onder bouta bewind?
  je weet het nu allemaal zo leuk en mooi te vertellen
  je kan nu zeker niet meer meevreten nu paars niets meer te zeggen heeft?


  Maak melding

 4. @RobG 21 juni 2021 At 19:53
  Deskundigheid is op vele fronten niet aanwezig.
  ==================================

  Die deskundigheid was er de afgelopen 10 jaar wel en daarom is Suriname nu een 2e Dubai?


  Maak melding

 5. Robles 21 juni 2021 At 17:43
  De rode draad is niet of het wel of geen staatsbedrijf is. Het gaat erom dat bedrijven, zowel staatsbedrijven als geen staatsbedrijf, die zelf de beleidspunten en speerpunten in de aanpakstrategie om een bedrijf te runnen.

  Het heeft dus allemaal te maken met wat de eigenaren willen doen om continuïteit na te streven.
  Nogmaals je laat anderen niet participeren in beleids- en uitvoeringszaken van jou bedrijf waarvan jij als eigenaar de RvC hebt aangebracht en die op hun beurt weer de directie hebben benoemd.


  Maak melding

 6. Het is wel leuk wat de VIS wil gaan doen.
  Maar ik wil hier mijn verhaal kwijt. Ruim 12 jaar geleden heb ik als een Nedsuri mijn huis gebouwd in . Alles is betaald. Mijn woning is reeds voorzien van de installatie van leidingen voor water , maar na 12 jaar is het nog steeds niet op de netwerk aangesloten. Het zelfde geld voor elektra. De installatie is goedgekeurd. Er is jaren geleden ruim een bedrag van Srd 10.000 betaald aan het bedrijf om deze aansluiting in orde te maken.
  Als ik het niet meer kan aanzien ben ik in 2018 zelf erachteraan gegaan voor de aansluitingen. Bij Glis moest ik een document hallen , en ben ermee naar de EBS gegaan. Nu blijkt dat de keuringsbewijs voor de elektra is verlopen.
  Ik voel mij als een Nedsuri genaaid door de bedrijven die mijn opdracht moesten uitvoeren.
  Dit is reclame voor surinaamse bedrijven. Wegens corona pandemie ben ik 2 jaar niet in su geweest, Er werd tegen mij gezegd , dat als ik ondertafel een paar honderd € zou schuiven het geregeld kon worden.
  Nu ligt er al 2 jaar een verzoek voor een herkeuring, maar is nog steeds niet ingediend cq gekeurd.
  Hoe blij moet ik mij voelen tussen dit tuig. Het schandelijk is dat de VIS zijn mond gaat roeren terwijl zij in het bijzonder de Nedsuri s letterlijk N**i*n.

  Nu ik met pensioenen mag en maanden in su mag vertoeven, moet ik na 12 jaren nog gaan vechten voor stroom en water.
  Maar het zijn ook de Nedsuri belastingbetalers in nederland die voor rust en ontspanning heeft gebracht bij de covid pandemie .

  Tjee

  tjee


  Maak melding

 7. RobG
  Man man man, wat ben je weer dom aan het brullen met al je praatjes.
  – Hij denkt wederom als kenner voor de dag te komen terwijl hij de materie niet begrijpt.
  – Deskundigheid is op vele fronten niet aanwezig. Ze maken plannen die niet aansluiten bij de totale bevolking.

  Ik probber jou te snappen RobG maar bezie met geen mogelijkheid jou opmerkingen een plaats te geven in mijn toelichting.
  RobG
  Je denkt toch niet dat wat jij ventileert in beerput 1 enig raakvlak heeft met wat er door mijn betoog wordt bedoeld.
  Nog 1 keer dan in apentaal uitgedrukt:
  Je bent eigenaar van een bedrijf waar jij het beleid bepaald alsook de strategie.
  Dan zal je andere stakeholders toch geen toegang geven om dit beleid en strategie mede te komen bepalen voor jou binnen jou bedrijf.
  RobG
  Zie het zo je geniet staatssteun in Nederland en dan wil jij als steunontvanger het beleid en strategie mede bepalen bij het UWV.

  Ik lach me de schompus.
  Ik kan je 1 ding verzekeren RobG. indien jij één van de sollicitanten zou zijn om mijn assistent te zijn dan denk ik dat je wel een uitnodiging zou kunnen krijgen maar dat ik betwijfel of jij het zou worden omdat ik mijn personeel selecteer inhoud en kwaliteit.
  Prijzen worden bepaald door andere eisen en daarbij behorende normen en niet door sentiment.

  RobG jij als (pseudo) econoom zou dit toch wel moeten snappen tenzij je zoals anderen het reeds vaak genoeg hebben aangegeven, al jij zogenaamde kennis haalt uit stukken aangeboden aan de repro afdeling.
  Voor jou wil ik dit meegeven RobG
  Wikipedia geeft tekst en uitleg maar niet op apenniveau je moet het zelf kunnen bevatten om iets hierover te kunnen mededelen aan anderen.

  RobG
  Door de zwakte van de regering Santokhi kunnen nu ook andere belangengroepen een rol opeisen bij de besluitvorming omtrent de elektriciteitsprijzen.

  Om in jou straatje te roepen: “Door de zwakte van de regering Trump kunnen nu ook anderen een rol opeisen bij het aanleggen van de oliuepijpleiding en de muur met Mexico”

  Oja RobG
  Je had nog geen reactie aan mij gegeven toen ik jou erop wees dat Columbia de stad is in South Carolina en dus niet het land Colombia.
  Ai zelfs jou aardrijkskune laat je in de steek.
  RobG heb je het opgezocht in Wikipedia?


  Maak melding

 8. @mie mofo 21 juni 2021 At 20:51

  Vreemd. Ik ben inmiddels bezig met het bouwen van een 4e huis voor derden en we hebben de aansluitingen altijd binnen no time voor elkaar. Daarvoor hoef ik geen steekpenningen te betalen. Mijn installatiebedrijf maakt alles in orde en ik ben zeer vlot aangesloten in de volgorde bouwstroom, pre-keuring, keuring en dan aansluiten.


  Maak melding

 9. @Bigi Sma, asjemenou…… Zelfs mijn Colombiaanse scharrel heeft er geen moeite mee dat ik de naam van haar land toevallig met een u schreef.Ik heb het haar verteld. Ze noemde jou ” un embecil , ella dice que estas loco “. Ik ben het volkomen met haar eens.

  Mijn visie over de regering Santokhi blijft onveranderd. Zij bakken er niets van. De plannen m.b.t. EBS zijn duidelijk het bewijs. Men heeft niet de deskundigheid in huis om dit soort complexe zaken zelf in goede banen te leiden. Ze rommelen maar. De plannen m.b.t. EBS van Leo Brunswijk en zijn companen van de VHP nam de VHP -leiding klakkeloos over. Na een jaar regering Santokhi is er niets positiefs van de grond gekomen. Ze liegen en bedriegen het volk over leningen van de vorige regering. Met die leningen zijn veel dingen gerealiseerd. De uitbreiding en modernisering van de olieraffinaderij van Staatsolie. De uitbreiding en modernisering namen meer tijd in beslag. De meerkosten die hiermee gepaard gingen moesten worden gedekt. De bouw en modernisering van ziekenhuizen en klinieken, uitbreiding en modernisering van de infrastructuur, enz.enz.


  Maak melding

 10. robg in Nederland hebben ze ook 380 volt , alleen voor bedrijven en bij bouwprojecten , en robg het is ook 3 face , robg ga eens na een bedrijf of naar een bouwplaats en vraag of je de ene fase in je rechterhand en de tweede fase in je linkerhand leggen en dan de stroom erop zetten (die derde fase hoeft niet) wat denk je wat er gebeurt


  Maak melding

 11. wel lachwekkend die punten die robgek noemt

  uitbreiding en modernisering van staatsolie? wat en waar dan?
  modernisering van ziekenhuizen? wat en waar dan… alles is 1 ouwe shit
  uitbreiding modernisering van infrastructuur? wat en waar dan? wegen zitten vol met gaten en kuilen en lopen onder bij een beetje regen.
  er is totaal NIETS gerealiseerd met al die leningen
  triest dat je zo overduidelijk uit je nek aan het lullen bent
  die paarse shit van je heeft niets gedaan


  Maak melding

 12. RobG zit vol holle praatjes…en die vullen geen door ndp veroorzaakte gaatjes.
  Het is las-teng om op zijn kolder in te gaan, want door die balk in z’n oog ziet alles paars.
  Regering Chan mag in meer opzichten meer lef en ballen tonen. Leuk dat VIS meedenkt, maar de regering bepaald het beleid en de RVC ziet toe op de uitvoering daarvan.


  Maak melding

 13. @directeur zonder bedrijf, niet ik ga afrekenen met dit kabinet. De ene na de andere blunder wordt zichtbaar. Dankzij het beleid van Santokhi is de kwaliteit van het leven van mensen achteruitgegaan. Met voedselpakketten denkt Santokhi het volk zoet te houden. Ha,ha,ha dit verweten jullie de vorige regering terwijl dit noodzakelijk is in tijden van economische achteruitgang.

  Mensen zijn ontzettend boos. Velen in groot Paramaribo en vele andere mensen in overige delen van Suriname wachten op een EBS aansluiting terwijl in Oost Suriname de elektrificatie in volle gang is. De mensen in Oost Suriname hebben ook recht op elektriciteit maar wat daar aan het voltrekken is kan niemand ontkennen. Oost Suriname wordt voorgetrokken omdat Brunswijk uit dat gebied komt. Santokhi werkt hieraan mee omdat Brunswijk hem de nek kan omdraaien. Jouw president krijgt niets voor mekaar. Het volk wordt openlijk belazerd. Na een jaar regering Santokhi ziet het wegennet er belabberd uit.

  Er is helemaal geen onderhoud meer. Particulieren moeten schoonmak akties organiseren. In Paramaribo zie je vuil en verrotte etensresten op straat liggen.Het stinkt er behoorlijk omdat de vuilophaal verwaarloosd is door de nieuwe regering. Onder de regering Bouterse had je dit soort wantoestanden niet.


  Maak melding

 14. Paramaribo was ook onder didibrie een stink riool.
  Bij het monument van Kodjo, Mentor en Present wordt er openlijk tegen de muur gepist.
  Het zwerfvuil aan de oever van de voormalige oversteek van par’bo naar Meerzorg was voor de ndp ook geen probleem. Na 10 jaar plunderen was de kas voor de nwe.regering leeg. Geld voor onderhoud aan wegen en het opruimen van zwerfvuil is er niet. De ndp heeft in alle opzichten een bom gelegd onder het beleid van de nwe. regering. Die zal de eerstkomende jaren puin moeten ruimen van de ndp en zo moeten werken aan het herstel van Suriname.


  Maak melding

 15. RobG 22 juni 2021 At 00:02
  @Bigi Sma, asjemenou…… Zelfs mijn Colombiaanse scharrel heeft er geen moeite mee dat ik de naam van haar land toevallig met een u schreef.

  Ik ken aardig wat Colombianen die zo een vergissing, want kennelijk is het niet de eerste keer, als een belediging ervaren. En dan noem ik Colombianen op redelijk geschold niveau (accountants en fiscalisten).
  Je scharrel zal mogelijk wel “eentje” kunnen zijn die de terminologie kent van “ciento cincuenta euros para mi habitación”
  Geniet ervan maar vergeet niet steeds een check te laten uitvoeren. Gelukkig worden deze tests gratis uitgevoerd worden in Nederland.


  Maak melding

 16. Niet dat het per definitie een slechte zaak is, maar het is mij opgevallen dat plotseling een ieder zich wil bemoeien met de ontwikkeling van het land. Kan een heel goed teken zijn of is het toch ook omdat ze dichter bij die nyan patu willen zijn.

  Hahaha terzijde, die RobG blijkt niet alleen pseudo econoom maar ook nog eens een hoerenloper te zijn, die keihard wat euro’s moet neertellen elke keer. Ik begin zijn persoonlijke boosheid over Santokhi steeds beter te begrijpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.