Kort geding tegen ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

11

Ouders van examenstudenten van de openbare en particuliere havo- en vwoscholen bereiden een kort geding voor tegen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Zij zijn gebelgd over het besluit van het ministerie omtrent de afsluiting van het schooljaar 2020-2021.

Het ministerie wil de studenten toetsen volgens een achterhaald plan van 8 april 2021 waarbij er een verschil is in de leerstof voor de afsluitende toets in toetsmoment 1 en toetsmoment 2. Toetsmoment 1 is voor studenten van de particuliere en de openbare scholen die al ready zijn voor het toetsmoment. Toetsmoment 2 is voor de rest van de openbare scholen die nog een inhaalslag moeten maken op de achterstand in behandelde leerstof.

De intersecties hebben echter de leerstof afgebakend en een nieuw afsluitingsplan voor de toets ingediend op 10 juni 2021. Het staf van het ministerie onder leiding van Daniela Rosario weigert om met het vernieuwde plan van de vakdeskundigen te werken.

De ouders zijn hierover niet te spreken en compleet verward omdat een diploma wordt afgegeven op basis van dezelfde eindtermen van havo en vwo. Zij zijn van oordeel dat er een diploma wordt uitgegeven en de leerstof van toets 1 en 2 nooit ofte nimmer mag verschillen. Een diploma moet te allen tijden zijn waardevastheid behouden.

De universiteiten in het buitenland hebben de inleverdata voor diploma’s voor Surinaamse studenten die hun vervolgonderwijs aldaar willen voortzetten al twee tot drie keer verschoven, rekening houdende met de COVID-19-situatie in Suriname. Echter, de deadline is nu gesteld op 5 augustus. Indien de studenten niet op tijd hier deelnemen aan de toetsmomenten verliezen zij een heel schooljaar.

Parlementariër Reshma Mangre heeft tijdens de openbare vergadering van dinsdag 15 juni deze kwestie reeds aan de orde gesteld. Daarbij deed zij een beroep op de onderwijsminister om liever vandaag dan morgen in te grijpen. Tot haar verbazing werd zij woensdag platgebeld door ouders en docenten die haar rapporteerden dat het ministerie met het verouderde plan van 8 april het schooljaar zal afsluiten.

Mangre zegt dat haar de informatie heeft bereikt dat het oudercollectief van de particuliere en de openbare havo- en vwoscholen voorbereidingen treft om een kort geding aan te spannen tegen het ministerie. Zij doet wederom een dringend beroep op de minister om spoedig in te grijpen zodat een rechtszaak kan worden voorkomen.


11 REACTIES

 1. Namens rob dan
  het is de schuld van deze regering. het volk mort het volk is het zat, ik heb van een betrouwbare bron gehoord dat het volk verkiezingen wil, ze willen een andere regering, en bla bla bla. inhoudsloos

  En dat noemt zich een wetenschapper.


  Maak melding

 2. Aan alle wetenschapers op dit Rubriek, however wy zullen toch naar het stembus moeten om
  van deze kolder aftegeraken, dit regeringsteam wordt buiten Suriname niet gedragen.
  bydeze regering gaat het alleen maar om het Presidentschap en niet om Republiek Suriname
  Om stenen teleggen hoef je geen President of Vice President te worden ,ga metselaar worden.


  Maak melding

 3. Rbrown 17 juni 2021 At 14:30
  Waarom richt je je als binnenlandbewoner niet tot de vp??
  Die zit toch daar om jou belangen te behartigen??

  En je zal tot 2025 moeten wachten op verkiezingen, want Lonny vind de macht lekker zoet smaken en zal heus niet zomaar een breuk veroorzaken.


  Maak melding

 4. @Pakpakhaan,

  Je steelt mijn nickname bij herhaling. Ik heb je al zeker 3 keer gewaarschuwd. Je bent als een ezel die niet wil luisteren.
  Daarom spreek ik een vloek over je uit.
  Vanaf vandaag ga je het merken. Zeker een jaar lang.
  Wie niet horen wil moet voelen.


  Maak melding

 5. @Pakpakhaan,

  Je steelt mijn nickname bij herhaling. Ik heb je al zeker 3 keer gewaarschuwd. Je bent als een ezel die niet wil luisteren.
  Daarom spreek ik een vloek over je uit.
  Vanaf vandaag ga je het merken. Zeker een jaar lang.
  Wie niet horen wil moet voelen.

  //////////
  Je lijkt Steve Meye wel.


  Maak melding

 6. Iemands alias stelen is heel laf. Ben benieuwd wat die vloek dan is.
  Maar deze kortgeding kan niet voorkomen dat studenten hun achterstand snel inlopen. Anderzijds moeten ze wel kunnen beginnen aan een studie in het buitenland.


  Maak melding

 7. Rbrown 17 juni 2021 At 14:30
  Om stenen teleggen hoef je geen President of Vice President te worden ,ga metselaar worden.
  =============================================

  Ik ben zeker geen wetenschapper ook niet in de buurt van dat zweverige. Maar één ding zou ik iedereen afraden…en dat is niet in huis te wonen die door jou soort is gebouwd. Kijk maar hoe en waaraan op welke wijze er de laatste 10 jaar is gebouwd en zie dan met lede ogen toe hoe alles als een kaartenhuis is ingestort.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.