Surinaamse regering wil opheldering van commissie van ‘Oppenheimer’ obligatiehouders

33

Het Surinaamse ministerie van Financiën heeft kennis genomen van de verklaring die maandag door de commissie van obligatiehouders van de uitstaande 2023 en 2026 obligaties (‘Oppenheimer obligaties’) bekend is gemaakt en betreurt de niet-constructieve en confronterende houding die uit de verklaring naar voren komt.

De commissie die met de Surinaamse regering onderhandelt over herschikking van de Oppenheimer schuld, zegt dat ze het traject heeft ingezet, om de pauze in betalingen die door Suriname was aangevraagd, op te heffen.

De Surinaamse regering had een zogenoemde grace period van vier jaar gevraagd, waardoor de eerste aflossing pas in 2025 voldaan hoefde te worden. De commissie maakte maandagmiddag echter bekend dat een meerderheid van de schuldeisers de betalingsverplichtingen die waren uitgesteld wil herstellen, op grond van het feit dat Suriname gefaald zou hebben om te goeder trouw te onderhandelen over de voorwaarden van de schuldsanering.

“Dit standpunt staat in schril contrast met de uitgebreide inspanningen die de regering de afgelopen maanden heeft geleverd om aan de eisen van de commissie te voldoen”, aldus de regering van Suriname in een dinsdag uitgegeven verklaring.

In de verklaring zegt zij verder:

De regering heeft enorm veel informatie gedeeld met de commissie van obligatiehouders en haar adviseurs. Bovendien heeft de regering hen, in ongebruikelijk hoge mate, betrokken bij het herstructureringsproces. In feite heeft de regering, zoals uitdrukkelijk gevraagd door de obligatiehouders, steun gezocht en gekregen van het IMF voor het economische en financiële hervormingsprogramma van de regering.

Leden van de commissie zijn ronduit ongelukkig dat de financiële herstructurering die nodig is als onderdeel van het door het IMF gesteunde hervormingsprogramma, voor hen tot aanzienlijke verliezen zal leiden. Het herstel van prudente en houdbare overheidsfinanciën zal pijnlijke aanpassingen vergen van alle externe officiële en commerciële schuldeisers van de Republiek. Dit is de enige manier om de Republiek Suriname weer op de rails te krijgen. De regering van Suriname zet zich in om de nodige stappen te nemen om een betere en welvarende toekomst voor de Surinaamse bevolking te verzekeren.

De Republiek zet zich in om de obligatiehouders voor hun verliezen te compenseren uit de toekomstige inkomsten uit de exploitatie van de recente olie-ontdekkingen, en is van mening dat dit een additionele uiting is van de goede trouw van de Republiek Suriname in het onderhandelingsproces. Echter, meer dan dit kan de overheid niet geven aan obligatiehouders aangezien de bevolking van Suriname elke dag de impact voelt van de aanhoudende crisis.

Tenslotte is het ministerie verbaasd dat de kennisgeving ter activering van de beëindigingstrigger, op het eerste gezicht niet voldoet aan de technische vereisten van de contractuele documentatie, waardoor de doeltreffendheid van de kennisgeving in twijfel wordt getrokken. De commissie van obligatiehouders wordt gevraagd om opheldering over deze kwestie.


33 REACTIES

 1. wat een voorbarige melding om nu al aanspraak temaken op olie dat nog in de grondt zit als betaling aan tebieden, stel dat tegen de tydt Suriname olie wint uit de bronnen en de olie prys kelderd wat niet ondenkbaar is ,hoe dan
  Surinamers doen zich voor als de slimste jongen van de klas, blykt dat guyanese jongen beter skoren voor hun bevolking en ik hoor ze niks zeggen dat Burnham heefd gestolen of de vorige regering fouten heefd gemaakt, in SURINAME wringt men zich door van alles en nog wat om anderen de schuld te geven, Nu is het de schuldt van de schuldeissers toch.


  Maak melding

 2. volgens ons meneer y was jij de domste van de klas , je moet alles eens goed lezen meneer y en jou reactie raakt wal nog kant , als je weet wat we daarmee bedoelen


  Maak melding

 3. Wahahahaha!! Wat hadden deze wereldvreemde jokers nou gedacht? Ik vraag me af wie de duurbetaalde adviseurs zijn van deze regering. Blijkbaar modderen ze maar wat aan en wachten zelf op het moment dat het kaarsje uit gaat, dan zijn ze allen al flink binnen.


  Maak melding

 4. Beste Rbrown jij als inheemse jongen moet het dan beter weten/doen dan de marronse jongens.als binnenland bewoners. Maar niets is minder waar.jij en ook heel veel van je inheemse familie. Blijven gewoon trekken aan een dode paard.daarom blijven jij een flinke achterstand houden op de rest van de Suriname bevolking. Of is het de schuld van deze regering.


  Maak melding

 5. Ondertussen ligt de waarheid over hoe zaken precies zitten in het duister. Is het nou het IMF die wacht op Oppenheimer of omgekeerd. Wat ik weet is dat zowel Chan als Achaibersingh beide varianten van de waarheid hebben verkondigd!


  Maak melding

 6. Bouta zijn revolutie en Oppenheimer. En de verdwenen big boy boefdraad. Oppenheimer had beter moeteñ weten als ze aan een psychopaat als staatshoofd zouden gaan lenen.


  Maak melding

 7. In het persbericht van de Oppenheimer schuldeisers staat dat het voorstel dat Suriname heeft gedaan ivm het herstructuren van de schuld niet in verhouding staat met de enorme positieve vooruitzichten die Suriname aan anderen heeft gedaan. Deze inconsistentie wordt ze kwalijk genomen. Dat staat in het engelstalige persbericht wat is uitgebracht. Ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen. Tegenover investeerders kom je met een juichverhaal en naar de schuldeisers toe kom je met een nogal karig voorstel. Je wil dat ze 70% verlies nemen. Waarbij je de 1ste aflossing doorschuift tot eind 2025 dus in principe naar een volgende regering. Hoe denk je met zo’n voorstel weg te komen vraag ik mij af. Daar bovenop wil je korting op de rente.
  En kom nu niet aan met paarse rioolrat enzovoorts. Lees zelf het online verschenen bericht van Oppenheimer.


  Maak melding

 8. Oppenheimer zijn ook geldwolven , na de eerste lening zagen ze best wel dat de regering bouta niet genoeg afloste , waarom geef je dan een tweede lening aan de wanbetaler bouta , dus mensen de regering Santokhi-Brunswijk moeten gewoon de handdoek in de ring gooien , en Opperheimer kan fluiten naar zijn centen , en china komt aan de macht hier ( bouta heeft al 60% van ons land Suriname verkocht aan china ) en reken erop dat de chinezen Oppenheimer gewoon links laten liggen.


  Maak melding

 9. hier met een domme surinamer,chan is vergeten dat de vhp en de nps zelf een brief had geschreven om suriname geen geld te lenen omdat suriname bankroet is
  chan ben je vergeten hoe zeg je dat dezelfde stok die je een zwarte hond slaat slaat ook de witte hond


  Maak melding

 10. @wat jy klets uit je nek, het grootste stuk surinaamsgrondt daar zyn jouw soort de eigenaar van en dat weet je daarom lul je zo dom.
  Maar deze geld instituten kun je niet misleiden,daar is de surinaamse politiek niet kapabel genoeg voor, nauwlyk wat olie gevonden en jullie denken al in dubai te vertoeven


  Maak melding

 11. @avanavero
  heb jy het wel eens voor hem gedaan, en ik hoef ook niet door jouw achterlyke bek gepypt teworden,je kan geen eens ingaan op het onderwerp, jy kan geen verstandt hebben van de politieke situatie waar wy in verkeren


  Maak melding

 12. @kouseband
  INHEEMSE mensen zyn niet zo van hebzucht en egoistisch als twee bevolkings groepen die elkaar straks de tent uit gaan vechten enkel om een land dat niet eens van hun is tot hun bezit
  temaken,geschiedenis leert dat de gene die jullie voorouders hierheen gebracht hebben ook
  allang vertrokken zyn, en zo als het ernaar uit zie zullen de meesten van jullie ook het landt verlaten,Inheemsen zyn geen goudt zoekers (golddiggers)maar wel de rechtmatige eigenaar van de goudtmyn SURINAME


  Maak melding

 13. als jij browny een inheemse bent en zo dom lult , wie was je vader dan met je naam browny , zeker een Engelsman , ja dommie de Engelsen waren de eerste heersers van Suriname en die hebben het land Suriname geruild met Nederland zodat de Engelsen New York kregen , maar dat zal je wel nooit ergens gelezen hebben , en Oppenheimer zit in de VS en niet in UK , trouwens weet je wel wat olie is en hier in Suriname heel diep in de Oceaanbodem zit , als het meezit kan misschien het eerste oliespuitje gevuld worden in 2025 , maar deze regering kan het niet doen , want de hoge schulden van het lenen van jou paarse regering bij Oppenheimer kunnen ze niet betalen en kunnen niet investeren in dat zwarte goud , moni no de , en jij laat zien door jou uitspraak dat we grond hebben gekregen , draai oor , we hebben dit stukje grond van amper 300 m2 gekocht met gespaart geld van meer dan 30 jaar hier werken dus zit niet te lullen dat we dat gekregen hebben , we hebben niet geleend maar met onze eigen handen dat zelf gerealiseerd , maar jij zal dat nooit begrijpen jij leeft in die cultuur van alles krijgen en er niet voor hoeven te betalen , , ja ndp gedachte he dommie y


  Maak melding

 14. Leest u de opmerkingen goed van de anti regeringsgezinden. Het zegt genoeg over hun inborst voor land en volk. In plaats van te staan achter de regering in slands belang, nadat hun paarse criminele boevenbende van ocer en leonsberg olv opa D door de 126 leningen van BOEFDRAAD het land verarmd heeft en een junkenstatus internationaal heeft bezorgd, zitten ze te genieten. En ook die paarse boeven in DNA zitten met de beschuldigende vingers te wijzen. Inleveren die 2 en 3 dubbele salarissen. En natuurlijk terughalen die gestolen staatseigendom en gelden. En paarse djamoe edes, nog steeds PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE?


  Maak melding

 15. Ai boi santhoki president van Suriname, op dat gebied had de ndp goede leden in huis, meneer santhoki zij hebben 4 miljard geleend, die waren voor de verkiezingen bezig om zoveel geld met succes binnen te harken, tot dat jij een brief schreef naar de imf, meneer santhoki de moslim banken lenen ook geld en die hebben meer geduld, is een advies, boefdraad is een ervaren persoon op dat gebied, veel succes, je kan onderzoek laten doen, waar al dat geleend geld is ondergebracht,?


  Maak melding

 16. Ik snap niet waarom de Surinaamse regering geen gebruik maakt van zijn gigantische olievoorraden. Laat bijvoorbeeld Shell, Total, Texaco of een rijk behoeftige land de schulden betalen in ruil voor toekomstige olie.

  Onderhandelen is ook een kunst.


  Maak melding

 17. Je zou geneigd zijn te zeggen, van een kale kip kan je niet plukken, maar daar komt Suriname helaas niet mee weg. Als het IMF en haar aandeelhouders bij dit standpunt blijven, zal de regering idd maatregelen moeten nemen die een behoorlijke impact zullen hebben bij de bevolking en banken. Laat dat nou precies zijn waar de ndp en haar dagoe aanhangers op hopen, zodat ze weer massaal met de vinger kunnen wijzen, in de hoop om in 2025 weer aan de macht te komen. Het is te hopen dat het merendeel van het volk beseft wie de veroorzaker is van al deze ellende.
  Realist 16 juni 2021 At 07:44
  Wat je voorstelt is geen optie en is in feite al je toekomstige inkomsten verpanden aan het buitenland. Dat heeft didibrie toch ook gedaan met alle goudinkomsten aan oppenheimer?
  Daarom zit Suriname op zwart zaad…


  Maak melding

 18. Beste famiri, velen zijn lovend over de Chinezen!!!!!! jammer dat ze met hun ogen niet zien/ lezen en met hun oren niet goed luisteren. De huidige Chinezen regering is afschuwelijker dan de koloniale uitbuiters. China is op weg om een alles vretende monster te worden!!!!!!!!!!
  China tovert goede / vreedzame technologie om je land helemaal kal te vreten.
  Kijk maar de Afrikaanse landen waar de chinezen schijt hebben met in dat land wonende burgers. Dus beste famiri als je bereidt ben je eigen schijt binnen kort te eten verkoop je land maar aan de Chinezen. Hoe dom kan je redeneren, deze monsterlijke Chinezen deinzen niet terug om hun eigen mensen uit de weg te ruimen, denk je dat ze zo vriendelijk zijn andere volkeren vreedzaam te behandelen?

  Gado de wi fesi mang.


  Maak melding

 19. Laat Oppenheimer dat geld en rente maar bij ddb, boefdraad, ndp-kliek, ndp-ers gaan halen.

  De VHP had ze gewaarschuwd om geen kapitaal aan de regering ddb-aloebaba te lenen, omdat Suriname het geld niet kon aflossen. Jullie hebben niet naar de VHP geluisterd en zitten nu met de gevolgen ervan opgescheept.

  Suriname doesn’t have cash money to pay you. It was your decision to give ddb cash money.


  Maak melding

 20. Jammer voor onze regering dat ‘Oppenheimer obligatiehouders’ haar voorstel heeft afgewezen. Maar geen geklaag, de regering had dit als uitkomst verwacht. Of is dit misschien, de “grote” vertragingstactiek van de regering, tijd winnen voor andere activiteiten. Wat zeker is, als de geluiden waar zijn, wordt er achter de schermen flink gedokterd, men is op zoek naar andere mogelijkheden. Er zijn verschillende opties mogelijk, beweert Minister Ramdin. Via de nieuwe investering vehikel is nog van alles mogelijk.
  Dus afwachten met kritiek, niet zo prematuur zijn. Alleen moet het volk te vriend worden gehouden, niet alleen met “afgelebberde” worstjes. Hervorm de “stroomvoorziening” (EBS) bijvoorbeeld in fasen, niet in één keer de boel omgooien, we praten immers over “subjectsubsidie”.

  Dat de oppositie met kritiek komt is logisch, zij kwamen makkelijker aan leningen, alleen werden de gelden voor oneigenlijke doeleinden ( te veel rovers in de vorige regering) gebruikt. Men dacht waarschijnlijk binnen de regering Bouterse, met de olie vondsten de leningen af te lossen.

  Waarom zet deze regering het beleid van de vorige regering mbt het lenen, niet voort, als je niet voldoende geld hebt om beleid uit te voeren, dan moet je geld gaan zoeken. Bij de CBvS kon ook, maar die hebben niet genoeg dekking. Wat rest zijn de grote geldgieters en dat zijn de grote “rovers” in maatpakken.
  Ga bijvoorbeeld (of richt een consortium van uitstaande leningen op) een grote lening aan onder veel betere voorwaarden (lagere rente en langer looptijd), los de lening “Oppenheimer in één keer af en richt je op de productie vergroting, effectieve belastinginning, sanering overheidspersoneel, hier en daar subsidie vermindering enz. zodat je aan voldoende inkomsten kunt komen om de leningen af te lossen. Net als met Vene, met de hand flink op de knip, maar dan loop je het risico weggestemd te worden bij de volgende verkiezingen.
  God weet komen de eerste “oliegelden” eerder vrij dan de geplande 5 jaar. Een prudent beleid uitvoeren zoals de regering graag aangeeft.
  Het is gissen waarom men eerst niet met het IMF in zee wilden en nu wel, heeft de diaspora het laten afweten? Kon de diaspora niet zoveel steun ophoesten, dit is misschien ook een reden geweest zijn.
  Regering graag transparantie over deze zaken, geen globaal gelul, maar gewoon concreet antwoord geven. Het volk heeft het recht te weten ( welke politieke keuzes worden er gemaakt) wat haar te wachten staat.

  Btw pres, je had belooft over twee weken te komen met beleidscorrecties, (fouten die gemaakt zijn te corrigeren ) echter, tot vandaag nog niks vernomen, komt het nog. Jip en Janneke.

  Note: Dit is niet bestemd voor de zeikers hier op WKT. Niet lezen, je krijgt er loes béré van.hahaha.


  Maak melding

 21. De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. De onderhandelingen zijn nog altijd gaande en de schuldeisers wisten bliksems goed welk risico ze namen. Ze waren gewaarschuwd.
  En als je zo alle ongenuanceerde commentaren hierboven leest, is dit exact waarom sommigen niets te mekken hebben en maar goed ook dat de leiding van het land gelukkig nu nog in handen is van Chandrikapersad Santokhi.


  Maak melding

 22. Azijnzeikerds heb je overal, dus ook hier op wtk. Didibrie was een ezel die bij het afsluiten van leningen alle inkomsten van Suriname verpand heeft en zich nooit druk gemaakt heeft over terugbetalen. Deze regering kijkt wel uit om dezelfde fouten als die ezel te maken en gaat niet voor quick en dirty, maar voor liever voor zekerheid zodat het herstelplan, die veel minder offers vraagt van volk en banken uitgevoerd kan worden. Bouta heeft destijds de huid van de beer verkocht die nog afgeschoten moest worden, deze regering heeft liever een vogel in de hand, dan 10 in de lucht…


  Maak melding

 23. Jeetje, ik merk alleen maar paniek onder de VHPtrollen!! Realist, zo werkt het niet!! Het Westen is nog niet klaar met ons. Ze willen ons niet slechts op de knieen, maar liefst 4 voet onder de zoden om dan zonder er maar voor te moeten betalen onze rijkdommen weg te dragen. Je moet goed letten op het samenspel tussen de instituten als IMF, Oppenheimer en de ratingbureaus van het Westen. Hun inzet is het zo goedkoop mogelijk maken van de olievoorraden en andere bodemschatten. Dat bewerkstelligen zij door je land geld te lenen tegen hoge rentes, ervoor zorgen dat jouw economie niet opgang komt waardoor je de leningen niet kan aflossen. Daardoor gaan de ratingbureaus jouw status downgraden, hetgeen weer het effect heeft dat je lager in de spiraal geraakt. Ze gaan door tot je doet wat zij willen…..en dan begint het leegroven van je land!


  Maak melding

 24. luci-en , , , , zit jij boefdraad te pijpen , als dank voor zijn hoge leningen aangegaan bij opperheimer en deze regering al die leningen niet kan terug betalen jij geniet volop he en zo dadelijk spuwt boefdraad klinkklare US Dollars uit , nou jou dag kan toch niet meer stuk he luci-en – k ……. , , , en luci wij zijn niet van de VHP of de ABOB of de NPS of de PL , maar om dat paars gespuis en zijn paarse ratten die ons land hebben vernietigd er telkens op te wijzen dat zij het kwaad zijn , maar covid houdt van paars en zal zeker toeslaan


  Maak melding

 25. @WAT: Ach, lul maar een end weg! Zodra ik het over Chan en zijn boevenbende heb komen jullie uit de bakka-oso plee kruipen en beginnen als gekken, al schuimbekkend te razen en te tieren. Jullie zijn VHPTROLLEN!! Of moet ik voortaan zeggen VHP-POEPWORMEN?? Verblind door jullie liefde voor je partij en leider, dringen jullie elke dag gepassioneerd zijn aars binnen en wentelen jullie je in zijn faeces. Als hij ook maar een scheet laat krijgen wij hier last van die gore onzin die jullie georganiseerd en in koor verkondigen. Stelletje waardeloze losers!!


  Maak melding

 26. Halloooooooooo POEPWORMEN hier op het forum, niet in de buurt van Lulo komen want die heeft thuis niet te vreten en eet graag POEPWORMEN.
  Dus ben je gewaarschuwd, indien je als poepworm nog van enige betekenis wil zijn in het leven.
  Die Lulo ziet jullie als proteïne snak.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.