Staatsbedrijf FAI dient miljoenen schadeclaim in bij Vlaamse fruithandelaar

20
Bacoven Suriname

Het Surinaamse staatsbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) heeft een miljoenen schadeclaim laten indienen bij de Vlaamse fruithandelaar Hein Deprez en zijn bedrijven. Volgens het Financieele Dagblad (FD) zou het gaan om schadeclaims van opgeteld ruim 45 miljoen US dollar.

Het dagblad schrijft dat Deprez en zijn ondernemingen zich volgens de Surinamers schuldig hebben gemaakt aan mismanagement en onrechtmatig handelen bij het beheer van grote Surinaamse bananenplantages.

Het Belgisch bedrijf The Fruit Farm Group, waarvan Deprez groothandelaar was, verliet Suriname in februari 2020. Het bedrijf gaf toen aan dat de huidige politieke, financiële en economische toestand van Suriname het verder opereren onmogelijk maakt.

Het bedrijf heeft zich per 13 februari vorig jaar teruggetrokken uit Suriname en de operaties van FAI overgedragen aan het lokale management. De Belgen hadden 90% van de aandelen in het bedrijf en de Surinaamse Staat de overige 10%.

De toenmalige minister minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Rabin Parmessar was niet te spreken over de wijze waarop het Belgische bedrijf het land heeft verlaten. “De regering overweegt juridische stappen tegen het bedrijf” zei een boze Parmessar toen in de assemblee.

De minister zou met name gevallen zijn over de passage ‘de politieke, financiële en economische toestand van Suriname maakt het verder opereren onmogelijk‘. 

Suriname verwijt de Belgen de bananenplantages in Suriname in de steek te hebben gelaten. In strijd met afspraken en toezeggingen zouden en Deprez en zijn bedrijven zonder voldoende vooraankondiging de plantages in slechte toestand hebben achtergelaten aldus het FD.


20 REACTIES

 1. jullie moeten bij die parmessar zijn want die klojo heeft de Belgen nooit betaald , logisch toch dat ze vertrekken , want vele ndp-ers zijn koppensnellers


  Maak melding

 2. Ndp, national destroy party,is de schuldige aan dit alles en alle wanbeleid?10 jaar ndp soso ka gepresenteerd voor Suriname, zij waren met 1 ding heel slim bezig, geld lenen, onderling verdelen en zand strooien in de ogen van sranang mang,,ndp soso ongeschoolde foefoermang, en toch geloven sommige surinamers deze geld krabdagoes, Strange world????


  Maak melding

 3. Als je in een artikel de naam Rabin Parmessar ziet staan, zegt dat genoeg. Onkunde ten top!
  ‘In strijd met afspraken en toezeggingen zouden en Deprez en zijn bedrijven zonder voldoende vooraankondiging de plantages in slechte toestand hebben achtergelaten aldus het FD’

  Als e.e.a zwart op wit staat, zou ik zeggen, ga dat maar bewijzen bij de rechter. Zoniet, is het een kansloze actie. Het rampbeleid onder de ndp was voor The Fruit Farm Group de reden om ermee te stoppen. Geef ze eens ongelijk.


  Maak melding

 4. Par..misser heeft een hele boel missers in zijn leven. Ook die 3 salarissen die hij heeft . Met zijn grote bek . Lever 2 van die salarissen in dan heb je weer recht van praten meneer par…misser.


  Maak melding

 5. @Watje alias mister poesie en de overige aanhang van de nu reeds mislukte regering Santokhi. Jullie l u l l e n maar wat uit je bolle nek. Volgens een verklaring van de Belgen verlieten zij het land noodgedwongen vanwege de politieke situatie in het land. Maar wat blijkt nu. De Belgische directie sloop weg uit Suriname nadat zij drie dagen eerder een hypotheeklening van 7 miljoen Amerikaanse dollar hadden afgesloten bij de Hakrimbank. Dit geld namen zij stiekem mee naar België. Ruim duizend laaggeletterde arbeiders werden aan hun lot overgelaten. Het loon van de arbeiders werd door de Surinaamse regering doorbetaald. De Belgen vertrokken en lieten een schuld achter van 15 miljoen Amerikaanse dollars. Dit geld hebben ze niet aangewend voor de bananen productie maar ze stakenneen groot deel hiervan in hun eigen zak.


  Maak melding

 6. RobGay…. Hoefdraad, de laffe paarse hond, vluchtte als een dief in de nacht het land uit en liet een schuld achter van 3,3 miljard USD. Dus hou je achterlijke bek, want er komt geen verstandig woord uit. Laaggeschoolde tyfusjunk.


  Maak melding

 7. Maar de boeven van alle boeven zit hoog en droog op Leonsberg en leeft als god in Suriname.
  Hij behalve boef, moordenaar en drugsdealer ook landrover.


  Maak melding

 8. @RobG
  Wie was de Baas in Suriname toen FAI de poetsbakte die U beschrijft. Roept u maar het was Bouterse en Co en wie beloofde als minister van LVV van alles aan de arbeiders. Roept u maar Rabin Parmessar. En wie ging er toen betalen voor niets Ja Rabin Parmessar.
  Wie hebben het al een Jaar draaiende gehouden en wie zien er nu kans een claim in Belgie neer te leggen, roept u maar.

  Waar Parmessar het geld liet verdwijnen want hij was de verantwoordelijke minister probeert men (succes niet gegarandeerd) nu iets terug te halen.
  Parmessar had dat ook kunnen proberen maar deed het niet.

  U bewijst zelf het onvermogen als FAI kans gezien zou hebben $ 7.000.000 hypotheek te regelen en die direct te exporteren.


  Maak melding

 9. @jojo, u bekijkt dit vraagstuk vanuit de zeer beperkte zienswijze van een man uit de straat. U maakt zich schuldig aan retoriek dat nergens op slaat. De Surinaamse overheid werd ineens geconfronteerdet 1000 mensen die aan hun lot waren overgelaten en die zonder werk kwamen te zitten. De staat Suriname was voor maar 10 procent aandeelhouder van het bedrijf. Het behouden van werkgelegenheid was de hoogste prioriteit en het veiligstellen van de productie van duizenden kilo’s bananen die waren opgeslagen in pakhuizen,enz. Er moest een buitenlandse afzetmarkt gevonden worden voor de bananen. De hele buitenlandse logistiek van afzet was in handen van het Belgische bedrijf. Dit probleem los je niet zomaar met een paar wipjes en een zucht van ontlading.De Surinaamse overheid zag zich geconfronteerd met een groot probleem. Reeds in januari 2020 toen de Belgische directie stiekem het land verliet begon men in Suriname met een juridisch onderzoek. Dit onderzoek nam meer tijd in beslag. In mei 2020 kwamen er verkiezingen in Suriname. De nieuwe regering moet dit oppakken en daartoe zijn zij verplicht. Zij kregen immers het mandaat van de kiezers.


  Maak melding

 10. De vraag die telkens blijft terugkomen is:
  Waarom zijn de Belgen zo abrupt (om het gezegde maar te gebruiken) als dieven in de nacht vertrokken en werden ze misschien gechanteerd waardoor ze geen heil meer zagen in de handel van Bacove uit Surinamibo?
  Pas als deze vraag beantwoord is kan men op een gezonde manier verder met het bedrijf.


  Maak melding

 11. De ndp weet niet hoe op te houden!!
  Regering Santokhi laat de ndp niet bepalen wat te doen.Ze zijn gewoon bezig geld te zoeken om propoganda te maken om de next regeerders van het land te worden.Ze hebben Suriname leeg achtergelaten en alles geroofd.We willen ze niet meer terug
  Genoeg is genoeg.
  Wie met een stel goede hersenen gaat de criminele regering gel9ven en in hun lasterpraatjes?!


  Maak melding

 12. @RobG
  U pikt selectief informatie. Want als u het artikel waar u uw data mijnt wat verder door leest ziet u hoe het gekomen is en welke rol DDB en de NDP gespeeld hebben.

  FAI is door heel veel factoren in Europa financieel in de problemen gekomen. De vorige regering heeft in 2014 een met veel inspanningen in 12 jaar opgebouwd bedrijf voor $ 31.000.000 aan cowboys verkocht. Daarna hebben ze het losgelaten en tot overmaat van ramp keurde de vorige regering de Economic Partnership Agreement met Europa af.

  Citaat uit “One World” zo-hielp-een-belgisch-nederlandse-bananenbaas-suriname-in-de-schulden.

  “De beslissing om FAI in Suriname af te stoten heeft naast de financiële problemen van The Fruit Farm Group mogelijk ook te maken met het in 2018 door de Surinaamse regering afgekeurde Economic Partnership Agreement (EPA) van de Europese Unie. Geheel volgens de populistische ideologie van de Nationaal Democratische Partij van ex-dictator en voormalig president Desi Bouterse, weigerde zijn partij – die toen een absolute meerderheid in het parlement genoot – zich ‘te laten dicteren door Europa’.”

  “Door dit verdrag niet te ratificeren werd de toekomst van FAI uiterst onzeker. Wil de overheid de bananenindustrie behouden, dan moet het dit vraagstuk de nodige aandacht geven’, waarschuwde de Hakrinbank, de grootste schuldeiser van FAI, in haar jaarverslag van 2018.”

  Juist Santohki was voorstander van EPA .
  Beste RopG weet u nog hoe Parmessar veel te laat begon SU gereed te maken voor de export van Groente naar de EU.

  Veel geschreeuw en weinig resultaat was dat weer. Dat de arbeiders op straat kwamen is 100% de schuld van een kortzichtige regering die $ 31.000.000 cashte vanuit goed voorbereiden van de regeringen Vene II en Vene III omdaar na als minderheidsaandeelhouder zich van alles aan te laten leunen en door de export route op te blazen.

  U doet negatief echter de werkers vinden dat er nu en 2de kans ontstaat. Die zijn niet negatief nu deze regering de aandelen en schulden heeft over genomen.

  “Exact 45 jaar na de onafhankelijkheid van Suriname, op 25 november 1975, is ook de bananenindustrie opnieuw volledig in handen van de staat. “Het is een tweede kans voor Suriname, een tweede kans voor ons. Ik ben hoopvol”, zegt Rafaël.”
  Rafael is een van de werknemers waar u het over heeft.


  Maak melding

 13. @Ray, de regering Santokhi kan je nu al mislukt beschouwen.Ook de aangekondigde loonsverhogingen en dergelijke gaan de kop van Santokhi en Brunswijk niet helpen.Het gaat alleen maar erger worden Nu al is de koers 1 op 24. Wij
  gaan richting 1 op 30. De NDP zit de regering Santokhi niet dwars. Integendeel laat men hen met rust. Maar angst voor de NDP zit diep vooral nu velen teleurgesteld zijn in Company Friends & Family. Nu zijn er ineens, meer dan voorheen, meerdere scalians van partijgenoten actief op het Stuwmeer.


  Maak melding

 14. #RobG
  U zwetst weer de koers beweegt zich netjes nu hij vrij gelaten is. Er is zonder extra pijn een voorwaarde van het IMF ingevuld.
  U haalt USD en Euro’s door elkaar.

  Er zijn geen nieuwe Scalians bij gekomen beste RobG en er is aangezegd, Samen met de Fransen dat vergunningen niet verleng gaan worden. Ofwel de huidige Scalians behoren tot de Vrienden en Familie van de vorige regering plus Brunswijk.


  Maak melding

 15. @jojo, we zijn al gewend geraakt aan uw ontkenningsmodus. U bent continu in de verdediging voor de regering Santoki. Een andere reactie van u verwachten wij ook niet. De informatie die wij krijgen komt van mensen die dagelijks contact hebben met figuren binnen de VHP en de VES. Deze informatie wordt ook in radio uitzendingen wereldkundig gemaakt. Er is ook onenigheid binnen de VHP over het regeringsbeleid en de vriendjespolitiek.. Deze informatie wordt angstvallig voor de buitenwereld geheim gehouden. Er is nog veel meer aan de hand. Mensen zijn boos, ontzettend boos.


  Maak melding

 16. robg , domme homo en klojo , door jou valse uitspraken en jij je uit geeft als dr. en als econoom , en in het bezit van een papieren (toiletpapieren)vliegtuigje ( en er zal zeker slm opstaan) moet je snel met dat monster vliegtuig hier komen en de president voor zijn kanus slaan en ook alle Hindoestanen met je waterpistooltje in hun rug schieten , je weet toch wat je lieverd bouta toch deed in december 1982 en ja na apen is jou ding , maar robje we weten het allang hier dat jij niet gaat komen , jij zeikt en poept al in je luier
  jij zal ook wel de bananen van de Belgen voor je eigen genot gebruiken in je reet he robje


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.