Aangepaste stroomtarieven Suriname gaan 1 juli in

14
EBS Suriname

Op 1 juli 2021 zal een aangepaste tarievenmethodologie en subsidieregeling gebaseerd op de Elektriciteitswet 2016, in Suriname ingaan. Dit in het kader van de herstructurering van de sector elektriciteitsvoorziening. Met de aanname en afkondiging van de Elektriciteitswet en de wet Energie Autoriteit Suriname (EAS) in 2016, werd de basis gelegd voor de herstructurering c.q. gezondmaking van de electriciteitsvoorzieningssector, waarvan de tariefaanpassing een der maatregelen betreft.  

Noodzaak invoering nieuwe tarievenmethodologie en subsidieregeling
Het introduceren van een aangepaste tarievenmethodologie en subsidieregeling is een voorwaarde om de continuïteit en groei van de sector elektriciteitsvoorziening te garanderen, aldus de Surinaamse regering. De aangepaste subsidieregeling houdt in dat de Overheid de objectsubsidie aan het elektriciteitsbedrijf, NV Energiebedrijven Suriname (EBS), afbouwt en waar noodzakelijk ter handhaving van de betaalbaarheid het instrument van subjectsubsidie in de sector introduceert. Dit betekent dat huishoudelijke en niet-huishoudelijke afnemers (kantoren, kleine winkels, etc.) met een fase 1- en een fase 2-aansluiting subsidie zullen krijgen van respectievelijk SRD 320,- en SRD 250,- per maand. Voor de fase 3-gebruikers zal er geen sprake zijn van subsidiëring. 

De tariefaanpassing zal op basis van een eenduidige en transparante tarievenmethodologie geschieden, welke de doorberekening van de vaste kosten en variabele kosten voor opwekking, aankoop, transmissie en distributie van elektriciteit weerspiegelt. Dit betekent dat het tarief de efficiënte kosten voor de aanschaf, het transport, de distributie en de levering van elektriciteit moet dekken evenals een redelijk rendement op het geïnvesteerde kapitaal mogelijk moet maken. De Overheid heeft als taak ervoor zorg te dragen dat de tarieven aangepast worden tot een kostendekkend niveau, terwijl deze betaalbaar blijven voor de burgers.

Huidige subsidie van de NV EBS door de overheid 
Momenteel wordt door de EBS een tarievenstructuur toegepast waarvan het tarief lager ligt dan de kostprijs en waarbij de tarieven zelf laag worden gehouden door middel van objectsubsidie. De huidige tariefberekening gaat uit van een staffelmodel waarbij voor verschillende vastgestelde verbruikscategorieën verschillende kWh-prijzen gelden. 

De subsidie wordt indirect verwerkt in het tarief, waardoor het in feite een ieder ten goede komt en tevens overconsumptie stimuleert. Dit systeem is erg gecompliceerd en is niet gestoeld op een duidelijke methodologie die resulteert in een kWh-prijs ongeacht het verbruik.

Met het huidig tarievensysteem is er sprake van zware subsidiëring door de regering van onder meer de brandstofvoorziening voor elektriciteitsopwekking, de aankoop van elektriciteit en de bedrijfskosten van de EBS. De regering subsidieert ook de aankoop van elektriciteit door EBS van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), evenals een relatief groot deel van de operationele en noodzakelijke activiteiten van het nutsbedrijf gericht op uitbreiding, vervanging en vernieuwing van de infrastructuur ten behoeve van de elektriciteitsvoorziening. Zonder deze subsidies zou de EBS geen elektriciteit meer kunnen blijven leveren in Suriname. In de afgelopen twee jaren is gebleken dat de subsidie aan de EBS gestegen was naar meer dan SRD 1,5 miljard op jaarbasis. Voor 2021 zou dit kunnen oplopen naar rond SRD 2,5 miljard.

Met de invoering van de nieuwe tarievenmethodologie en subsidieregeling door de regering Santokhi – Brunswijk, subsidieert de overheid alleen nog de huishoudens die rechtmatig voor deze financiële steun in aanmerking komen en garandeert zij de levering van elektriciteit aan de samenleving op lang termijn binnen de betaalbare marges.

14 REACTIES

 1. Wat een waterval van woorden om te verbloemen dat deze ingreep gewoon betekent dat men geconfronteerd gaat worden met een veel hogere energie rekening dan tot nu toe het geval was.
  Nu maar afwachten tot de jammerkreten uit de bevolking opstijgen. En we weten al wiens schuld het is toch? Zeker niet de schuld van de tegenwoordige machthebbers die het allemaal even zouden regelen.
  Oeng tang teki!


  Maak melding

 2. In 2019 had de econoom Winston Ramautarsing al geroepen dat de TIJDBOM zou ontploffen door het WANBELEID van de veroordeelde Drugscrimineel tevens meervoudige MOORDENAAR.

  Nu is de TIJDBOM langzaam aan het ontploffen.

  Ik voorspel dat als de regering Santhoki onverhoopt door massale demonstraties genoodzaakt wordt het bijltje erbij neer te leggen, Suriname afstevent een soort van Venezuela te worden.


  Maak melding

 3. Zijn er hier in Suriname geen mensen die het duidelijk kan uitleggen hoe deze verandering van de stroomkosten er compleet uitziet , de minister van hulpbronnen zegt ook maar iets , want hij begrijpt het zelf niet , en we hebben op de site van EBS gekeken en daar zie je ook niets van hoe of wat het eruit gaat zien ze lijken allemaal wel of ze RobG zijn , veel poeha maar niets zeggend , of heeft RobG toch de knoop door gehakt dat hij toch stiekem naar Suriname is gekomen.
  Wat ook raar is dat 1-2 fase aansluitingen worden gesubsidieerd en de 3 face aansluiting niet , dus al je 220 volt hebt in huis moet je zwaar betalen straks , ze moeten eerst kijken naar het verbruik per maand van iedere aansluiting en dan pas een eerlijke prijs bepalen of je dan wel of niet subsidie krijgt .
  2 jaar geleden waren we bij kennissen op bezoek in het binnenland en wat ons opviel ze hadden de airco’s gewoon aan staan en vele lampen branden de tv stond aan en niemand zal te kijken , we stelden een simpele vraag waarom draaien die airco’s en branden die lampen nog en niemand kijkt naar de tv , weet je wat ze zeiden , heel simpel wij hier in het binnenland hoeven niet te betalen voor stroom en ook niet voor water , we zijn daar op tijd vertrokken en zullen daar nooit meer komen , regering kijk daar ook eens na.


  Maak melding

 4. @WAT 11 juni 2021 At 02:55
  Wat ook raar is dat 1-2 fase aansluitingen worden gesubsidieerd en de 3 face aansluiting niet , dus al je 220 volt hebt in huis moet je zwaar betalen straks.
  ===============

  Meeste normale huishoudens met 220 hebben 2 fasen. Alleen bedrijven hebben vaak 3 fases nodig. Die voorbeelden van 2 fases vind je terug in hun overzicht onder het kopje aantal kamers aantal airco’s en kwh per maand verbruik.


  Maak melding

 5. Robles , we hebben echt drie fase aansluiting en dat hebben we net gezien , en het heeft niets te maken met aantal kamers met airco’s , in 2011 toen we de aansluiting vroegen zei die persoon van de EBS neem 3 fase aansluiting om dat je dan een stabieler 220 volt hebt dan een 2 face met 220 volt , dus we hebben zijn advies opgevolgd , en we zijn geen groot verbruiker gemiddeld onder de 700 kilowatt per maand , dat is toch geen groot verbruiker toch , we zien wel gelukkig wordt onze aov verhoogt en compenseert dat iets.


  Maak melding

 6. @WAT 11 juni 2021 At 04:38

  Lastig. Wij hebben 2 fasen omdat ik alleen de airco’s op 220 heb draaien. De rest is 110. Heb wel wat 220 stopcontacten maar gebruik ze eigenlijk nooit. Dus ik kan met de tabel redelijk inschatten wat mij te wachten staat. Bij 3 fasen heb ik ook inderdaad geen idee.


  Maak melding

 7. Ja is het begin Su wordt erger dan Venezuela.Ze zullen zich vast klampen aan”de vorige regering “ ze zullen met die wijsvinger wijzen terwijl er die pink,ring en midden vinger naar de huidige waarnemers wijst Ik hoop dat het goed kom


  Maak melding

 8. Linco 10 juni 2021 At 21:12
  Indra 11 juni 2021 At 08:26
  ========================================

  Jullie moeten ophouden met die stommiteiten te verkondigen hier.
  Het is de schuld van de vorige regering onder leiding van Desiré Delano Bouterse en zijn NDP kornuiten dat het zo slecht gaat in het land.
  Die hebben Suriname voor de komende 30 á 50 jaar in de shit achtergelaten. Hoe wil je dan in vredesnaam dat al na een jaar geen vingerwijzing meer is? Dit gaan jullie en je nakomelingen nog de komende 50 tot 100 jaar elke dag moeten aanhoren. En let maar op welke wandaden van deze lieden nog meer in de geschiedenisboeken komen te staan.


  Maak melding

 9. @Robles

  U heeft schijnbaar al zitten rekenen wat het betekend voor iemand die een Airco kan laten draaien.
  Hoe dramatisch wordt en hoeveel kans heeft u om te matigen of te rationaliseren.

  Ik had de indruk dat de staat niet betaalde voor de straat verlichting. Dat is nu wel onderdeel van het plan. Wat is uw indruk als iemand EBS een beetje kan rationaliseren komt er dan een eind aan die bodemloze put die subsidie eet.

  De theorie is dat als men moet betalen wat het kost de mensen heel wat verstandiger om zullen gaan met de elektriciteit.
  Ik verwacht een aardige afname van de vraag waardoor investeringen getemporiseerd en bijgesteld kunnen worden en verduurzaamd kan worden en er veel minder HFO verstookt hoeft te worden.

  Wie weet snijdt dit mes aan meerdere kanten.

  IMF is nooit prettig het zal zuur zijn maar anders was men nooit tot deze handeling gekomen waarmee enorme verspilling voorkomen kan worden.


  Maak melding

 10. @JoJo 11 juni 2021 At 12:53

  Ik durf er weinig over te zeggen. Bij 1 en 2 fasen stroom is er nog enige subsidie. Bij 3 fasen niet. Het klopt wel wat WAT zegt dat 3 fasen stabieler kan zijn voor 220 maar die gaan wel de hoofdprijs betalen. Mijn ervaring is dat 3 fasen voornamelijk zakelijk gebruikt wordt als je met je amperage niet uitkomt of als je 380 nodig hebt. Bijvoorbeeld een lasbedrijfje aan huis.
  Verder kan ik niet goed in de toekomst kijken. Ik draai zelf redelijk wat airco’s en ik kan de geschatte meerprijs wel betalen. Maar er komt ook BTW aan. Dat zou een onmiddellijke verhoging van 20% zijn en dan wordt het wel tijd om te kijken naar zonnepanelen. Iets wat ik sowieso al wilde gaan doen op termijn.
  Het zal per huishouden verschillen hoe mensen de tariefswijziging gaan opvangen. Niet iedereen kan zonnepanelen betalen. In Nederland is dat volgens mij gesubsidieerd en kan je ook terugleveren aan de stroomleverancier. Hier kan dat volgens de website van de EBS ook maar ik heb het in de praktijk nog nooit gezien. Iets om uit te zoeken dus.
  Wat betreft straatverlichting. Gaat dat niet gewoon uit de belastingen? In Nederland betaal je toch ook niet voor straatverlichting?


  Maak melding

 11. Robles:
  De staat naam de straat verlichting als stroom af maar er zit geen meter op dus er was naar ik vernam geen basis voor een rekening. Ofwel er is geen basis om de straatverlichting te optimaliseren zodat nu een fors een deel van de Subsidie eigenlijk de betaling voor straat verlichting is. NL zal Rijkswaterstaat, provincie en gemeente moeten betalen voor de afgenomen Stroom.
  In Suriname zit het naar mijn informatie verstopt in de Subsidie.

  Als je in Suriname elektriciteitsmeters hebt die achteruit kunnen draaien kun je terug leveren aan het net. Dat heet salderen.


  Maak melding

 12. JoJo 11 juni 2021 At 18:58

  Als straatverlichting nu in de subsidie zit dan moet dat uiteindelijk vanuit de belasting. Zit niks anders op. Maar daarop kun je enorm bezuinigen door te werken met LED verlichting icm met zonnepanelen. Iets wat volgens mij ook de bedoeling is. Ik heb zelf op mijn erf twee solarlampen staan en die werken al 5 jaar probleemloos.

  We hebben in Suriname al her en der digitale meters. Ik neem aan dat die kunnen salderen. Nogmaals dat moet ik uitzoeken. De website zegt dat het kan nvebs.com/elektriciteit/zelf-opwekken-en-terugleveren
  Of dat is de praktijk ook kan zal ik maandag aan mijn elektriciën vragen. Die moet toevallig even bij me zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.