Regering spreekt vakbonden Suriname omtrent overbruggingsmaatregelen

4
Regering spreekt vakbonden omtrent overbruggingsmaatregelen

De Surinaamse regering beschouwt werknemers en in deze hun vertegenwoordigers als belangrijke en essentiële partners, op het traject van gezondmaking van de economische situatie. Het ingezet hersteltraject is van crisisbeheersing naar stabiliteit en herstel en dan naar groei. Dit past bij de gedachte van inclusiviteit en betrokkenheid welke de signatuur is van deze regering. Op basis hiervan heeft de regering voorafgaand aan de regeringsraad op woensdag 09 juli 2021 besloten de vertegenwoordigers van de diverse vakbonden ook te informeren en te horen.

Met de wetenschap dat alle partners weten hoe diep het dal is, waarin we zijn terecht gekomen, rekent de regering erop dat de vakbonden een goed beeld hebben van wat mogelijk is, en wat niet. De afgelopen jaren is er veel verspilling gedemonstreerd, maar ook veel corruptie. Het is te betreuren dat niet eenieder daartegen actie of protest heeft aangetekend. Dit brengt wel met zich mee dat daarmee problemen zijn verschoven naar de toekomst, en er schulden rusten op toekomstige generaties. Die toekomst is het heden waar wij nu in leven. Dat is door de vorige regering gerealiseerd. Met enthousiasme hoort de regering dat sommigen zeggen, dat ze binnen een week een voorstel kunnen doen. Alhoewel de regering nu al maanden gevraagd heeft naar concrete en eenduidig gedragen voorstellen kijkt zij nog uit naar die mogelijkheden.

Uit hoofde van de financieel-economische ontwikkelingen thans, rekening houdend met de noodzakelijke maatregelen die genomen moeten worden, om gezondmaking en stabiliteit te realiseren, en goed beseffende, dat deze effecten zullen hebben op het dagelijks leven van de burger, is besloten alvast enkele ondersteuningsmaatregelen bespreekbaar te maken met de vakbonden. In het kader van het herstel van de economie, zal door de regering, ook een aantal fiscale maatregelen worden voorgesteld. De belangrijkste voorstellen zijn: het rationaliseren van de EBS-tarieven en het liberaliseren van de koers. Deze zullen voor, met name, de rijkste burgers merkbare negatieve effecten hebben qua koopkracht, terwijl de sociaal zwakkeren zullen worden gecompenseerd.

Uiteindelijk zal dankzij het herstel van de economie, de koopkracht van alle burgers weer toenemen.  De uitdaging is, om in de tussentijd de effecten voor burgers, zo veel als mogelijk draaglijk te houden. Daarom zullen een aantal sociaal compenserende maatregelen door de regering worden getroffen vervat in het Ondersteuningsplan. Deze richten zich primair op het versterken van de koopkracht van burgers, om zo de herstelfase te kunnen overbruggen. De ondersteunende maatregelen van het ondersteuningsplan, zullen gedurende één jaar van kracht zijn. Aansluitend zullen deze in het te herziene belastingstelsel, met herziende belastingschijven, en de BTW worden geïncorporeerd.

De inzichten van de vakbonden worden meegenomen om dit verder te kunnen verwerken in de ondersteuningsmaatregelen. Uiteindelijk zullen de regering en de vakbonden elkaar moeten vinden, om de samenleving zoveel mogelijk tegemoet te komen in het proces van herstructurering van de economie. Op vrijdag 18 juni zit de regering weer aan tafel met de vakbeweging.

4 REACTIES

 1. met de rijkste burgers bedoelt de regering de midden klasse , die wordt altijd de dupe tijdens economische malaise. Is een van de eisen van IMF niet , dat het overheidsapparaat gesaneerd moet worden, want zij zijn de grootste kostenpost op het budget. 50% van ze doet letterlijk niets en dan moet ik wel me belasting neertellen om deze nietsnutters te verzorgen.
  Lange leve the surinaamse overheid.


  Maak melding

 2. Inderdaad we hebben ook nog niet gezien of het overheidsapparaat gesaneerd wordt , laten ze van nu af al die last minuut aanstellingen direct naar huis sturen , en salaris terug vorderen , laten ze dat geld maar bij ocer halen , daar bulken ze van het geld.


  Maak melding

 3. Suriname is altijd een land geweest van wintie waai, lantie pai, de overheid apparaat van Suriname bestaat 95% alleen maar uit ambtenaren, mijn vraag aan de regering wat zijn de voordelen die het land heeft aan zoveel ambtenaren, want minder dan de helft heeft niet eens een gedegen scholing of opleiding in hun bagage, en dat zijn mensen die door de vorige regering geaccordeerd door zijn voor hun stem en gelieerd zijn aan alle politieke partijen in het land, de 3 grootste partijen waar dat heeft plaats gevonden en nog steeds plaats vind, zijn de NPS/ gevolgd door de VHP/ KTPI/ de 4de partij in de afgelopen 10 jaren is de NDP, de NDP is daarnaast de grootste politieke partij waarbinnen 10 jaren zoveel corruptie en wanbeleid heeft plaats gevonden, en verkopen van het land aan China en de multinationals, en zelf verrijken van families en vrienden.


  Maak melding

 4. Het saneren van het ambtenaren apparaat staat ongetwijfeld ook op de agenda van de regering en zou ook heel goed een van de eisen van het IMF zijn. Echter, de regering kan niet alles tegelijk en is gezien de ernstige covid-19 pandemie situatie, de uitvoering van het herstelplan en het stabiliseren van de koers, genoodzaakt om prioriteiten te stellen.
  Maar dat het ambtenarenapparaat aangepakt moet worden, staat buiten kijf. Het is log, alles gaat over heel veel schijven en overheden werken langs elkaar ipv met elkaar. Het is tijd om elk onderdeel met een lean-bril op te bekijken, teneinde het te kunnen transformeren naar een efficiënte organisatie. Want alleen dan haal je alle waste eruit (incl. de spookambtenaren)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.