Sociale crisislijn 189 gelanceerd in Suriname

8
Sociale crisislijn 189 gelanceerd in Suriname
Foto: Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) en NCCR-directeur Jerry Slijngaard tijdens het onderhoud.

In opdracht van president Santokhi is besloten een 1×24 uur sociale crisislijn met het telefoonnummer 189 op te starten voor de gemeenschap, waarbij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) de trekkersrol vervult. Hieraan participeren ook andere ministeries en nodige instituten. Het doel van deze crisislijn is om te dienen als een meldpunt voor burgers met nijpende sociale problemen die aandacht behoeven.

De uitdagingen van de gemeenschap zullen niet alleen aangehoord worden, maar de medewerkers van de crisislijn zullen bemiddelen zodat er oplossingen komen voor de noden van de burgers. De sociale crisislijn is gelanceerd op 7 juni 2021 door minister Rishma Kuldipsingh van AW&J. Mochten de overige lijnen voor meldingen niet bereikbaar zijn, kan deze tijdelijke crisislijn worden geraadpleegd op 189.

Karishma Mathoera, directeur van het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), heeft aangegeven dat de crisislijn naast de overige crisislijnen zich zal richten op de sociale gevallen, waarbij men moeilijk of geen ingang vindt bij bevoegde instanties, acute problemen vanwege wateroverlast, acute voedingsnood, COVID-19 steun, etc. Besloten is om deze tijdelijke crisislijn op het kantoor van het NJI te faciliteren vanwege de beschikbare ruimte. 

Mathoera heeft benadrukt dat aan de sociale crisislijn vrijwilligers verbonden zijn waarbij voorlopig de lijn bemand wordt door veelal ambtenaren die werkzaam zijn op het ministerie van AW&J. Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is belast met het adequaat begeleiden van de operators.  De rapportages die vanuit de crisislijn komen dienen als “klankbord” waarbij de regering inzage krijgt op de crisis aanmeldingen en afmeldingen. 

Directeur van het NCCR Jerry Slijngaard, heeft te kennen gegeven dat het NCCR op basis van haar ervaring participeert bij de opzet van het project en instructies geeft aan de operators, vooral bij het doorgeleiden van de ingekomen meldingen naar de juiste instanties. De directeur van NCCR benadrukt dat de crisislijn een project is van 3 maanden waarop de regering daarna zal evalueren en bepalen of het project zich continueert of als het opgeheven zal worden. 

Het centraal nummer is 1X24 uur te bereiken op 189. Whatsapp bellen kan op de nummers 8556680/ 8556855/ 8566620 en 8550093. De operators zijn sociaal ingesteld en zullen alle klachten aanhoren en doorgeleiden naar desbetreffende instanties. Minister Kuldipsingh roept eenieder op om niet te schromen en gebruik te maken van de crisislijn die voor eenieder open staat. 


8 REACTIES

 1. Off Topic
  Al decennialang worden mensen langzaam vergiftigd met kwik, echter durft niemand wat te zeggen of kwikvergiftiging een halt toe te roepen. Autoriteiten die ervoor moeten waken dat er geen schade aan de natuur en het milieu toegebracht worden, staan er niet bij stil dat vooral onze binnenlandbewoners, de dupe zijn van het kwik dat gebruikt wordt bij de goudwinning.

  Vraag
  Zijn het niet onze binnenlandbewoners die debet zijn aan deze vergiftiging?
  Zij zijn toch wel degenen samen met de Brazilianen die de goudvelden bewerken die willens en wetens de rivieren bevuilen.
  Moet je hen dan steeds roepen terwijl dat niet helpt. Het enige wat ze zien en voelen is goud het ruiken doen ze niet en als ze niets ruiken dan zeggen zij in koor “sor mi pe a kwik de”

  Dit is ook een heel groot sociaal vraagstuk en probleem ook in Paramaribo


  Maak melding

 2. Als de milieuvervuilers, de afpersers ,bankrovers, cocadealers ,zakkenvullers, geldstrooier vanuit helikopter, drogamoniedagu, €1000,- per maand aan iedere gezin zou geven die arbeidsongeschikt, ziek zwak of misselijk is zou geven, is heel het probleem opgelost. Oeng seting.


  Maak melding

 3. mensen hebben geen flauw idee waarmee ze bezig zijn!
  hoeveel dagen moet men ploeteren inclusief gif voor 1onsje goud!!!
  ik bedoel dan de klein man!! AIJ BAJA!!


  Maak melding

 4. Tientallen jaren, zijn de consesties legaal en ilegaal weggegeven.
  Wie heeft wat aangedaan?
  In jaren tachtig, heb ik ook daar gewerkt.
  Na acht maanden gaf ik de brui aan.
  Ik zag in dat het onveilig en ongezond voor mij en mijn collega’s.

  De teamleider, was gefocust op geld.
  Klagen had geen zin.
  Dus ben ik vertrokken met de boodschap ” succes ” elders.


  Maak melding

 5. Chan Santokhi roept de diaspora op, die affiniteiten hebben met accountancy en fiscaalrecht, om morgen een toestel te pakken en naar Suriname te komen en zich aanmelden. Zij zullen getraind worden.

  Vraag aan Chan Santokhi:
  Indien je mensen met ervaring wilt hebben dan moet je ze ook wat te bieden hebben.
  Mensen die willen helpen zijn er niet veel maar zijn wel de die-hards die willen helpen maar het zijn ook kostwinners en hebben ook kosten in Nederland.

  Een vliegtuig pakken ja maar wie betaald de ticket?
  Wie zorgt voor het heel traject van vertrek en aankomst van verblijf en voeding van geld overmaken naar gezin etc.
  Chan Santokhi,
  Hoe serieus ben jij met deze oproep of is dit meer een soort schijnbeweging om te laten geloven dat je echt wilt?
  Geef aan wat je moet doen door niet alleen te stellen pak een vliegtuig en meld je aan.
  Stel ik wil helpen (gepensioneerd accountant) en wil mij aanmelden.
  – Bij wie moet ik mij aanmelden
  – Wie regelt de visum en de betaling van ticket en huisvesting en voeding en vervoer
  – Onder welke voorwaarden moet je een onderzoek doen
  – etc etc etc

  Zomaar in het wild rondroepen “meld je aan” legt geen zoden aan de dijk.
  Wees eerlijk duidelijk en transparant Chan Santokhi


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.