PALU: ‘Regering heeft COVID-situatie in Suriname zelf uit de hand laten lopen’

27
COVID-19
Archieffoto

Volgens de PALU is de COVID-situatie uit de hand gelopen door nalatigheid van de regering zelf. Er is duidelijk een gebrek aan vooruit zien bij onze bestuurders. Al sinds het begin van de maand mei zijn de besmettingen al over het kritieke punt van meer dan 60 gevallen per dag. Al twee maanden geleden bereikte ons de informatie dat het merendeel van de nieuwste besmettingen hebben plaatsgevonden met de nieuwe, zeer besmettelijke Manaus variant. Met de ervaringen van het afgelopen jaar is het duidelijk dat indien die dagelijkse besmettingen zelfs op dat nivo zouden blijven er reeds verscherpte maatregelen en intensieve voorlichting noodzakelijk waren. Ondanks deze alarmerende cijfers heeft de regering gedraald met het nemen van de maatregelen. Komt nog bij dat vanuit regeringskringen nog steeds de verkeerde voorbeelden worden gegeven. Dat nu dan hulp uit het buitenland noodzakelijk is, is het directe gevolg van dit wanbeleid.

BESMETTINGSCURVE AFVLAKKEN
De ervaringen uit binnen- en buitenland wijzen uit dat verscherpte maatregelen en intensieve voorlichting noodzakelijk zijn om vooral de curve van besmettingen af te vlakken zodat de beschikbare zorgfaciliteiten niet overbelast raken. Het afvlakken van de besmettingscurve is vooral bedoeld om te voorkomen dat noodzakelijke medicijnen, zuurstof en beschikbare IC-bedden opraken. Verscherpte maatregelen als het beperken van de bewegingsvrijheid van de burger is vooral gericht op het doen afnemen van besmettingen. Daarbovenop is noodzakelijk de opvoeding van het volk om de eigen verantwoordelijkheid op te pakken me intensieve voorlichting. Indien de maatregelen reeds vanaf 1 mei en mogelijk veel eerder zouden zijn genomen zou er veel eerder ook sprake zijn van het afvlakken van de curve. De noodzakelijke maatregelen om de bewegingsvrijheid van de burger te beperken maar vooral het intensiever voorlichten en opvoeden van het volk zijn daarom te laat genomen.

LOCKDOWN NIET VOORBEREID
Maar ook de wijze waarop de maatregelen zijn genomen wijzen uit dat onze bestuurders te weinig vooruit kijken en niet eenduidig zijn in hun beleid. Ruim een maand te laat, op vrijdag 28 mei j.l. worden maatregelen aangekondigd waarvan iedereen weet dat ze niet houdbaar kunnen zijn voor de bevolking. Want de burger was voorbereid op slechts een weekend total lockdown en geen drie weken total lockdown. Zoals we inmiddels gewend zijn van de regering Santokhie zijn de oorspronkelijk aangekondigde maatregelen inmiddels teruggedraaid. De burger mocht inkopen doen op drie dagen van de week en groenteverkopers konden op die dagen toch langs de weg hun koopwaar aanbieden. Een teken dat de samenleving niet op was voorbereid was de chaos die volgde de maandag daarop. Ook de inkooptijden zijn inmiddels voor de tweede keer verruimd. De inderhaast opgezette controleposten van de politie op diverse locatie voldoen niet en creëren chaos op de weg. Duidelijk is dat dit niet de manier is waarop met de burger wordt omgegaan bij het nemen van dit soort maatregelen. Door vooruit te kijken had de regering de bevolking en vooral de bedrijven en banken kunnen voorbereiden met steeds verdergaande beperkingen van de bewegingsvrijheid reeds een maand geleden. Dit is nagelaten. Is dit de reden waarom deskundigen als Eersel en Krishnadath hebben bedankt?

VACCINATIE LANGZAAM
Dat Suriname nu hulp van buitenaf nodig heeft is daarom niet af te schuiven op de burger. Besturen is vooruit zien. Dat ontbreekt de huidige beleidsmakers ten ene male. Zo ook met de vaccinaties. Waarom is de vaccinatie campagne zo langzaam op gang gekomen terwijl de ervaring in het buitenland ons leert dat de vaccinatie in elk geval de symptomen bij eventuele besmetting verminderd. En daarmee dus ook de druk op de zorgfaciliteiten doet afnemen. Waarom vond dan geen massale aankoop van vaccins plaats? Waarom zijn we gaan leunen op giften uit het buitenland van vaccins? Is het alleen omdat er geen geld is? Waarom worden dan salarisverhogingen in het vooruitzicht gesteld terwijl we die gelden eerder zouden kunnen gebruiken om vaccins aan te schaffen, de vaccinaties massaal voorrang te geven en daarmee de burger te beschermen? Waarom zijn we nu afhankelijk vaccins die in Nederland niet gebruikt zullen worden en we dit niet anders kunnen zien dan dat ze eigenlijk gedumpt zullen worden in Suriname? En omdat we nu niet anders kunnen moeten wij nu maar deze vaccins met onze hand omhoog aannemen? Dit had voorkomen kunnen worden. Maar anders dan de beleidsmakers ons doen geloven, een gebrek aan samenhangend beleid in de gezondheidszorg en de bestrijding van COVID zullen ons niet alleen enige honderden levens extra kosten. Maar Suriname zal nu te boek staan als het land dat niet in staat is geweest haar burger te beschermen tegen de COVID-pandemie door kortzichtige beleidsmakers.

27 REACTIES

 1. Nog nooit zo’n zeik partij als Palu gezien. Altijd komen ze met hun hindsight analyses. Zo kan ik het ook. Stem nooit op de Palu


  Maak melding

 2. Weer geeft men desinformatie’

  Waarom zijn we nu afhankelijk vaccins die in Nederland niet gebruikt zullen worden en we dit niet anders kunnen zien dan dat ze eigenlijk gedumpt zullen worden in Suriname?

  met de vaccins is niks mis mee, alleen zijn de leveringstermijn steeds onzeker. In Nederland
  komt men dan met de tweede prik in de knoei daarom geeft men de voorkeur aan een
  ander merk vaccine. Suriname heeft veel minder inwoners en is een tweede prik beter
  te regelen. Of we willen of niet alle vaccins hebben bij sommige mensen bijwerking.
  Kan men stoppen steeds onnodig paniek zaaien, dit is in niemands voordeel en heeft alleen
  verliezers.


  Maak melding

 3. Waarom dit waarom dat. De regering heeft niks fout gedaan. De bevolking blijft met honderden mensen feesten als beesten. De vorige regering heeft het land bankroet achtergelaten. Geef de regering de schuld, makkelijk hè?? Paul, koop de vaccins dan in voor de bevolking met je grote mond.


  Maak melding

 4. Wal-ge-lijk!

  Politiek voeren ten koste van slachtoffers en nabestaanden is toppunt van ziekelijkheid. The devil himself!

  Wat de ndp flikt doet geen enkele oppositie partij op deze aarde. Dagelijks verspreiden van fakenews tijdens een pandemie, met als doel destabilisatie van de zittende regering, is abnormaal idioot.
  Elk land probeert gezamenlijk zijn burgers te redden, coalitie en oppositie is niet aan de orde. Behalve in Suriname!

  Ook jullie palu; hoe durven jullie? Schaamtelozer kan niet. Gaslighting op hoog niveau. Een bende van jewelste achtergelaten bij EBS en OW en nu met het vingertje wijzen.
  Palu hef jezelf op, want jullie zijn braaksel 🤮 niets meer of minder.


  Maak melding

 5. Quote
  “Waarom zijn we nu afhankelijk vaccins die in Nederland niet gebruikt zullen worden en we dit niet anders kunnen zien dan dat ze eigenlijk gedumpt zullen worden in Suriname?”
  Unquote

  Dit is een pertinente leugen!
  Nederland heeft 100.000 Astra op voorraad voor de 2e prik van Hollanders.
  Integendeel zijn er vragen gesteld waarom Nederland niet alvast deze vaccins opstuurt ipv eind juni. Dus palu liegt!

  Zelf opzoeken, leer je tenminste iets.


  Maak melding

 6. Zelf krofaja aan Noorwegen verkopen konden deze palulu krofajabois niet voor elkaar krijgen.

  Niet een van hen is het gelukt op landbouwgebied iets neer te zetten in Suriname.

  Waar praten deze krofajabois of landbouwbois over?


  Maak melding

 7. PALU moet ons niets komen vertellen, ze hebben alle recht tot praten verloren op het moment dat ze besloten met de NDP moordenaars een regering te vormen. En dat geldt wat mij betreft voor iedereen die ooit samengewerkt heeft met de NDP, of je nu door de NDP eruit geschopt bent of niet en of je nu kritiek uit je barba levert op de NDP of niet, voor mij ben je onbetrouwbaar en heb je het voor eeuwig verpest..


  Maak melding

 8. Dit is heel jammer wat de palu stelt.
  De opstellers van dit bericht moeten hun kop uit hun hol halen. 1, de vaccins worden niet gedumpt, ondankbare schurft.
  2. Wat let jullie om als politieke partij, je in te zetten voor de samenleving, door de handschoen op te pakken waar anderen het laten liggen en voorlichting te geven en het schorem op te voeden.
  .Het is altijd met de vinger wijzen naar de ander, uit rancune, politieke en raciale sentimenten.
  Help de samenleving door ongevraagd je tengels uit re steken.
  Wij hebben nagenoeg niets te makken financieel en men moet hemel en aarde bewegen om hulp en dit is het betoog van deze idioten.
  Geen wonder dat jullie zijn afgestraft door het volk.
  WAAR MOET DE EEGERING AANKLOPPEN VOIR HULP?
  Als wij het samen doen, staan we sterker en kon men de input van jullie mogelijk gebruiken en belasten met enkele taken buiten de formatie om.
  Jullie kunnen je aansluiten bij de bongrobita,s als Steve Meye en CO
  STEEK JE KLAUWEN UIT EN HELP MEE EN JE ZULT ZIEN DAT HET OP DEN DUUR LOONT.
  Zet ideeën op papier en benader betreffende bestuurders om zich daarin te verdiepen. Participeert vrijwillig in het belang van de samenleving.
  Mekkeren om stemmingmakerij werkt niet, het een achterhaalde strategie.
  GOED WERKEN LOONT ALTIJD, PRATEN ENNIETS DOEN IS PARKEREN.
  Het helpen van je medemens is een stukje opvoeding, dat de palu node mist.


  Maak melding

 9. Palu palu toen jouw lik maatje de grenzen niet optijd dicht gooide, ik bedoel jouw maatje bouta, ben je vergeten palu tijdens bouta regeer periode, zijn heel veel Brazilianen en haitianen het land illegaal binnen gekomen waar was, chan doet het zeker goed, en de hulp uit Nederland is een goede uitkomst met wederzijds respect en vertrouwen, maar als ndp en bep en palu aan de macht was, dan zou Nederland mondjesmaat een beetje hulp geven, palu grat dang noh soso rtz ye kong tak dja,,


  Maak melding

 10. ja dat krijg je als kontenlikkers met de ndp in zee gaat , die verdorven palu van 2010 – 2015 , en de opvolger van de palu ,de bep van 2015-2020 , zijn gewoon niets zeggende partijen , gewoon slaven van de ndp en nu dat de ndp uitgeteld is voelen ze zich geroepen om deze regering de les te leren , wat een klote partijen , ze kunnen nog niet op een been staan dus palu en bep ga opnieuw weer naar school


  Maak melding

 11. Palu moet hun mond dichthouden . Alsof de regering de mensen besmet, . Ze schelden altijd op Nederland. Ga die Nederlandse vaccinatie dan NIET halen.


  Maak melding

 12. Ze hebben wel gelijk. Rechtbank dicht voor Bouta maat wel vergaderen in het DNA, feestjes van Melissa en Brunswijk. Voorbeelden genoeg. En….50.000 plus ontheffingen. Jan lul gaat braaf om 8:00 uur naar de winkel en heeft geen brood


  Maak melding

 13. Dat er zaken zich voordoen die men achterwege had moeten laten, is juist. Wij moeten deze zaken blijven belichten en afkeuren en elkaar erop aanspreken, ongeacht wie de bestuurders zijn.
  We zullen zien of de bestuurders open staan voor kritiek en zelfkritiek.
  Men moet de ander ook de tijd gunnen om zichzelf te corrigeren.
  De problemen waarin wij zijn beland, is niet op de een of andere dag komen aanwaaien. Het oplossen ervan ilijkt eenvoudig, maar verdomd moeilijk. Het is een complexe shit geworden, omdat wij niet alleen met onszelf te maken hebben, maar met wurgende verstikkende partijen.
  Wij zien de ernst van de problemen en begrijpen half niet, hoe erg en complex het is te moeten puzzelen om dit op te lossen.
  Palu is gewoon een opruiende gespuis, kennelijk aangestuurd door derden met een verborgen agenda.
  Wij hebben te maken met een financiële debakel, die ons hebben doen plaatsnemen in de onbetrouwbare Staten op financieel vlak en daarop de covid, die onze schaarse activiteiten tot stilstaan heeft gebracht en onze samenleving verder heeft ontwricht.
  Dit alles heeft des te meer de werkelijkheid ontbloot.
  Nu zien we, dat wij jaar in/uit naakt hebben lopen poseren en lopen verkwisten. Nu zien wij, dat het de minder draagkrachtigen in onze samenleving get moeten ontgelden. Nu zien wij, dat de bestuurders het volkcheeft uitgewrongen, puur uit hebzucht en zelfverrijking. Nu zien wij, wat wij als natie werkelijk waard zijn.
  Wij zijn in alle gelederen van de samenleving besmet met zaken erger dan de covid virus.
  Wie sterft er dagelijks, niet de gegoede burgers, die zich alles kunnen permitteren, neen.
  Het is de hardwerkende, die de eindjes nauwelijks aan elkaar kan knopen.
  Juist deze mensen in onze samenleving zijn de grootste slachtoffers van het financieel deksel en daarop volgend de covid.
  Zie maar Palu, kijk maar en dan het lef hebben om de hulp met het vaccin en personeel op je achterbakse wijze weg te zetten.
  Palu, ga jezelf opvoeden alsook je achterban, laat je handen wapperen en school en informeer de samenleving. Het is de taak van ons allen.
  Leugens en waarheden samenvoegen en verkondigen is gif toedienen aan het volk.
  Maak je dienstbaar tbv het volk. Palu, je bent op dit moment een gevaar voor onze volksgezondheid.
  YU NA AGU KOKI, YU NA BAKS YU E LOLO.


  Maak melding

 14. Mensen van de PALU moeten de laatsten zijn om hun mond open te doen. Een walgelijke partij is dit.
  Er is al genoeg geschreven over deze waardeloze schoften.


  Maak melding

 15. De rol van Palu is geheel uitgespeeld. Jim Hok moet zijn b.. houden, want zijn partij heeft nooit iets noemenswaardig gepresteerd. Alleen maar kritiek leveren. Ze komen nooit meer aan de macht


  Maak melding

 16. laat ze hun mening en waanideeen maar geven
  dan weet het volk gelijk welke nietsnutten ze links moeten laten liggen

  gebrek aan vooruitzicht…
  precies wat bouta 10 jaar gedaan heeft


  Maak melding

 17. Palu bestaat uit 3de rangs pseudo berm wetenschappers die alles beter weten maar nog nooit iets matrieels hebben gepresteerd. Deze regering doet alles om de puinhopen die palu heeft helpen veroorzaken op te ruimen.


  Maak melding

 18. Palu liegt. De regering heeft wel degelijk vaccins gekocht via het Covax programma. Dat de Westerse landen de volledige voorraad hebben opgekocht ten kostte van 3e wereldlanden kan deze regering niks aan doen. Het is niet voor niets dat dit bij de G7 top aan de kaak is gesteld. Ook al zou de regering geld genoeg hebben om buiten Covax om vaccins te kopen dan duurt levering veel te lang. Voor snelle vaccinatie heb je dus helaas de hulp nodig van de rijke landen. We mogen blij zijn dat Nederland die hulp aanbied.

  Dat Astrazeneca afgedankt is is aperte onzin zoals al uitgelegd door andere reageerders.

  Palu is niet meer relevant. Zal dat ook nooit meer worden. Waarom ze nog een podium krijgen voor hun idiote verhalen die ook nog eens desinformatie bevatten is mij een raadsel. Misschien kan de minister naast Meye, Stutgard en Cullimore ook Jim Hok toevoegen aan de lijst van mensen die staatsgevaarlijk propaganda verspreiden.


  Maak melding

 19. De kritieken van Palu en ook die van de NDP over de slappe covidvaanpak zijn terecht. De regering is zeer laks geweest. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ruim vier weken geleden de artsen in Suriname al begonnen waren met een selectie van patiënten die vanwege covid opgenomen moesten worden. De situatie was reeds ernstig en onhoudbaar. Aan de betreffende artsen en verpleegkundigen werd een verbod opgelegd om deze chaotische situatie wereldkundig te maken. Angst voor represailles deed de mensen zwijgen. Als men goed nagaat klopt deze informatie. Ruim vier weken terug deden de minister van Volksgezondheid en de president een dringende beroep op Nederland om hulp. Toen de hulp lang op zich liet wachten stapte de zeer nerveus geworden minister van Volksgezondheid naar de media om zijn verzoek aan het grote publiek bekend te maken.Hiermee heeft hij ook de druk op Nederland opgevoerd. Maar het is deze minister die een hele puinhoop van de Covid aanpak heeft gemaakt. Dit moet hen zwaar aangerekend worden.


  Maak melding

 20. RobG ( robje) , jij hoort ook thuis in dat rijtje van ratten die onzin en leugens verkondigt , en jij gelooft in de woorden van je holmaatje steve meye en jij trapt erin ook betaal jij hem in Euro’s natuurlijk zijn woord kan je vergelijken met woorden van je afgod bouta he robje , en de palu is ook een lieveling partij van jou , de bep vindt je ook aardig zeker


  Maak melding

 21. @RobG 8 juni 2021 At 01:05
  Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ruim vier weken geleden de artsen in Suriname al begonnen waren met een selectie van patiënten die vanwege covid opgenomen moesten worden. De situatie was reeds ernstig en onhoudbaar.
  ===============

  Hoe denkt u dat dit komt als wereldwijd geen land bespaard is gebleven aan een 3e golf dus ook Suriname niet?


  Maak melding

 22. @Watje, lees goed wat ik heb geschreven. Jij verdraait heel veel informatie. Jij leven wordt beheerst door een tunnelvisie. Je loopt geprogrammeerd rond. Je bent een VHP zombie. Ik mag kritiek hebben op het beleid van de regering. Mijn kritiek op de regering is van een andere orde dan de standpunten van Steve Meye, en anderen.

  Voor alle duidelijkheid. Ik ben een grote voorstander van vaccineren. Ik ga mijn tijd niet verspillen om mensen ervan te weerhouden om zich niet te laten inenten. Van dichtbij heb ik meegemaakt wat Corona aanricht. En ik zag ook veel foto’s, videobeelden en artikelen langskomen over o. a de situatie in India. Dag en nacht werden lijken verbrand, lijken die in de Ganges werden gedumpt, enz.

  Een ieder mag zelf beslissen of men zich al dan niet laat vaccineren. Maar de minister van Volksgezondheid is een grote lafaard. Hij liet zich in Amerika stiekem vaccineren terwijl hij geen actie in Suriname ondernam. Pas toen de Noordzee hem te hulp schoot voelde hij zich gesterkt om mensen in het openbaar aan te vallen. Reken erop dat hij nu de volle laag gaat krijgen.


  Maak melding

 23. robje g, jij bent de grootste lafaard, velen hebben jou al gevraagd kom naar Suriname dan kun je met eigen ogen zien wat voor schade je afgod heeft aangericht, en je zal ook zien dat de laatste 10 jaar niet is geïnvesteerd in de medische zorg, als je afgod iets mankeerde ging hij met een slm vliegtuig naar cuba, en zei er ook nog bij in Suriname is de medische zorg een puinhoop, nou robje geeft dan eens antwoord op die simpele vraag, maar we weten het al hoor, je zal niets zeggen lafaard


  Maak melding

 24. De Palù heeft grotendeels gelijk met haar kritiek op het beleid van de afgelopen half jaar. Er is veel nagelaten en er is veel fout gegaan, dat weten wij en voelen dat ook elke dag.
  Omdat het de Palu is die de klachten aandraagt, dus voor boodschapper speelt, zijn de klachten, die grotendeels door vele reageerders hier worden gedeeld, zie de vorige reacties, ongegrond.
  Zijn de vaccins nou gedumpt, zijn ze niet te gebruiken voor mensen onder 64 jaar, zijn de vaccins op tijd besteld, heeft de minister zitten slapen enz, wie zal het weten, feit is dat we nu met z’n allen in de shit zitten.
  Dat de Palù hier op WKT niet populair is, is bekend, bij elke oprechte scheet van de Palù krijgt je een explosie van verontwaardiging, en allemaal herhalingen en nog meer herhalingen. Je komt weinig concrete argumenten tegen, alleen maar emotionele uitbarstingen. Misschien dat het oplucht!!!!!!
  Steeds met de vinger wijzen, in de achteruitkijkspiegel zoals onze pres aangeeft, dat maakt dat wij geen goed zicht hebben van wat op de weg voor ons gebeurd. Steeds met de vinger wijzen, motiveert niet, zet mensen niet aan het werk, splits de samenleving in wij en zij, terwijl er juist eenheid nodig is. We zijn bijna een jaar verder en het rammelt nog steeds aan alle kanten. Niks positief, doe je iets en het zint de ander niet, dan ben je een vuile paarse rat of je bent volgens de ander dan weer eentje die achter deze regering aanloopt.
  Anderen willen van Suriname een autoritaire staat maken, waar je niet meer je mening mag uiten, waar je bij een beetje kritiek staatsgevaarlijk bent, waar je ineens geen universele rechten als individu meer hebt, willen wij zo’n maatschappij, hebben wij niks geleerd van 40 jaren Bouterse. Willen wij een Chan als Bouterse, ik wil dit zeggen, let op je woorden, maak geen duivels, rondlopend in maatpakken, wakker, eenmaal “los” zijn wij de klos.
  Als je gefrustreerd bent door de situatie in ons land, wie niet eigenlijk, ga geen “domme” dingen staan roepen, pak een pilsje of ga een ommetje lopen, er gebeuren meer dingen ons dan wat je in de media te zien krijgt, er wordt namelijk ook volop geleefd, het is niet alleen maar misére en ellende. Laat de politiek niet de overhand krijgen, de politiek is ooit begonnen als hulpmiddel, laat het volk de overhand behouden, niet een stelletje klojo’s. Jip en Janneke.


  Maak melding

 25. Pony ben je soms RobG , de zelfde onzin schrijf je , en je praat over ons land , jij zal wel een ander land bedoelen dan Suriname , met onzin uit sprookjesboeken halen en dan ook nog verkeerd vertalen dan ben je toch een echte klojo , als je tenminste balletjes tussen je benen hebt hangen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.