Komende week verscherpte controle basisgoederen in Suriname

8
Vliegende Brigade zal illegale doorvoerhandel en smokkel halt toeroepen
Archieffoto: Prijscontroleurs controleren een inkooplijst.

De Surinaamse Belastingdienst en de Economische Controle Dienst (ECD) starten met verscherpte controles bij importeurs en (tussen)leveranciers van basisgoederen. Deze ondernemers zullen ingaande maandag 7 juni 2021 de aankondigingen hierover ontvangen.

De specifieke aandacht voor basisgoederen komt voort uit het feit dat deze goederen onderhevig zijn aan prijsregulering vanwege de vrijstelling van invoerrechten. Importeurs moeten groothandelsprijzen, zoals vastgesteld door het ministerie van Economische Zaken, hanteren. Daarbij wordt uitgegaan van een bepaalde winstmarge. In de praktijk blijkt echter dat winkeliers vaak een groothandelsprijs betalen die hoger is dan de vastgestelde prijs. Daarbij wordt door de winkelier veelal een factuur van een tussenpersoon overlegd. 

Op basis van analyses bestaat de indruk dat in de keten van basisgoederen van import tot en met de distributie er extra winsten worden gerealiseerd. Over deze winsten dient uiteraard belasting te worden betaald. Dit gegeven is aanleiding voor de Belastingdienst om extra controles op te starten bij zowel importeurs als tussenpersonen.

Bij de verscherpte controles zal worden nagegaan of de vastgestelde prijzen van deze goederen worden gehanteerd en de verkopen administratief juist worden verantwoord. Tevens zullen er nacontrole en verbandcontrole plaatsvinden van de financiële administratie.

Met dit initiatief streeft de Belastingdienst ernaar de belastingdiscipline te verhogen. De actie vindt plaats in nauwe samenwerking met het ministerie van Economische Zaken Ondernemerschap en Technologische Innovatie.

8 REACTIES

 1. Ppffttt heb er geen geloof in. Steeds weer hoor je dit zelfde liedje, maar alles is voor een korte tijd.
  Dit moeten ze vaker doen. Waarvoor hebben ze de mensen in dienst? Op hun droge zitten en hun geld verdienen of tjoekoe nemen bij de winkelier?


  Maak melding

 2. regering geef aan wat de prijs maximaal mag zijn voor een basisproduct en het op de media zetten en op alle bilboards zodat iedereen dat in de gaten kan houden , als een winkelier een basisproduct duurder verkoopt dan wat het maximaal mag zijn dan kan de consument dit toch aangeven bij de instanties


  Maak melding

 3. Als de regering meer belastinggelden wil innen moeten ze op de eerste plaats bij de legale en illegale goudzoekers zoals Brunsie en Garimpeiros zijn.


  Maak melding

 4. Hoop wel dat de overheid dan rekening zal houden met de dagelijkse koersfluctuatiewant de importeur moet ook de hoeveelheden kunnen vervangen en dus niet gaan interen op het aanvang vermogen


  Maak melding

 5. De regering is weer aan het reageren in plaats van regeren, vooruit zien, de touwtjes in handen nemen, zelf bepalen wat er gaat gebeuren in plaats van steeds achter het net te vissen. Ze gaan verscherpte prijscontroles uitvoeren, waar en bij wie. De Actoren (de profi’s) in het veld verwachten prijsstijgingen, alleen de regering heeft een andere mening, zoals elke weer na zo’n actie in naam van de regering. Ze hadden dit toch een paar maanden eerder kunnen doen, waar blijven de “raadgevers “ van Santokhi, hij had een batterij aan raadgevers, ik denk dat de batterij aan het leeglopen is. Ze moeten te veel doen, moeten teveel lezen van wat al de benoemde commissies aan rapporten (rapportages) aanleveren. Hahaha. Dit is geen Holland waar alles keurig netjes geordend is, daar kan een kind de was doen.hahaha

  Een balletje omhoog houden:
  Waarom komt er niet eens eindelijk een groot algemeen economisch onderzoek naar waarom de koersbeheersing zo moeilijk is in ons land en in vergelijkbare landen. Het is bekend dat de grote economische machten van deze wereld het heft in handen hebben, de effecten van hun “spelletjes” (wetmatigheid van vraag en aanbod )slaat ook over naar ons land. Moeten wij bepaalde economische principes die de westerse wereld ziet als de enige echte, misschien niet naar onze eigen problemen gaan aanpassen.
  De economen uit de “oude” school zullen weer hun riedel loslaten in plaats te gaan nadenken. Ons land kent een parallellen systeem, dat zich moeilijk laat rijmen met de westerse kennis op economisch gebied.
  Is zo’n onderzoek misschien niet iets voor onze excellente economen van de VES!!!!!


  Maak melding

 6. Ook hier in NL zijn er mazen, grote gaten waardoor miljoenen van de nl overheid, ons belasting geld, aan de man van 9.miljoen EURO, worden gedoneerd.


  Maak melding

 7. Gewoon in het kassasysteem van de winkel per artikel mbv de barcode van dat artikel, de regeringsprijs invoeren. Dan hoeft de controleur alleen het kassasysteem te controleren.
  Nou weet ik niet hoeveel procent van de winkels daar met een kassasysteem werken. In Nederland zou dat heel makkelijk te realiseren zijn.


  Maak melding

 8. Met de huidige covid-lockdownsituatie zijn de handelaren ,winkeliers de lachende 3e.
  Ze maken misbruik vn de situatie n verkopen de meeste gangbare goederen veel duurder en niemand doet iets eraan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.