CBvS bevestigt: ‘Vanaf 7 juni flexibel wisselkoerssysteem, vrije markt bepaalt koers’

11
US dollars

De Centrale Bank van Suriname (de Bank) heeft zaterdag laten weten dat zij per maandag 7 juni 2021 ingevolge de Resolutie van 3 juni 2021 No. 6778/21 (S.B. 2021 No. 76) het toen geldend beheerst-zwevend wisselkoerssysteem verlaat en een flexibel wisselkoerssysteem adopteert. De valutakoers zal vanaf maandag dus door de vrije markt bepaald worden.

Aanleiding hiertoe is de overstap van de Bank naar de uitvoering van een nieuw monetair beleidsraamwerk, waarbij niet de wisselkoers doch de basisgeldhoeveelheid als beleidsvariabele voor de beheersing van inflatie van toepassing zal zijn. Een flexibel wisselkoerssysteem zal ondersteunend zijn aan het nieuw beleidsraamwerk en zal daarmede effectief zijn bij inflatiebeheersing.

Het flexibel wisselkoerssysteem impliceert dat de Bank wisselkoersen noteert die door middel van het vraag- en aanbodmechanisme tot stand komen. Dit houdt in dat zij vanaf 7 juni 2021 aan de hand van de transactievolumes en de koersnoteringen der algemene banken en wisselkantoren driemaal per dag de gewogen gemiddelde aan- en verkoopkoersen berekent en publiceert, namelijk omstreeks 10:00u, 12:30u en 15:00u.

De eerste wisselkoersnoteringen van de Bank op basis van het flexibel wisselkoerssysteem zijn aldus op 7 juni 2021 omstreeks 10:00u beschikbaar. De wisselkoersnoteringen van de andere buitenlandse valuta’s dan de US-dollar en de euro worden door de Bank vastgesteld aan de hand van de internationale kruiskoersnoteringen, met inachtneming van de gewogen gemiddelde wisselkoersen van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

De dagelijkse koersnoteringen worden vooralsnog gepubliceerd op de website van de Bank. Hiermede komt tevens de per 1 maart 2021 ingestelde bandbreedte met een minimum- en maximumverkoopkoers voor de USD te vervallen.

De bedoeling is dat op korte termijn een platform voor de valutahandel wordt ontwikkeld, waarop algemene banken en wisselkantoren op een transparante en geordende wijze vreemde valuta zullen kunnen verhandelen. Zodra het valutahandelsplatform operationeel is, zullen de transactievolumes en -koersen op dit platform eveneens worden meegenomen voor de berekening van de gewogen gemiddelde wisselkoersen.

De Bank attendeert eenieder erop dat de onder haar toezicht staande algemene banken en wisselkantoren de enige erkende en bevoegde instanties zijn, waarmee het publiek wisseltransacties mag verrichten.

11 REACTIES

 1. Chan set’eng, dat kan niemand ontkennen….van een staatsgeleide economie naar een marktgerichte economie……en dat binnen 1 jaar na overname…..nice…

  Gefeliciteerd Surinamers!


  Maak melding

 2. Laat de oorlog tussen Chan en zijn vriendjes maar beginnen. De cambiohouders die hem hebben gesteund in de verkiezingscampagne zullen zich nu verraden voelen. Geen US te krijgen voorlopig.


  Maak melding

 3. En zijn de cambio’s verplicht zich te houden aan deze koersen? Nee dus. Die wachten op een gunstige koers en verkopen de valuta door. Het zijn niet de reguliere banken die het spel spelen. Chang set vooral ing srefie nanga ing famierie.


  Maak melding

 4. Dit is een theoretisch model dat werkt in meer welvarende landen. De vraag is wat verstaat deze overheid onder ‘ het vrijlaten van de koers ?’ Suriname is een land met een schijnwelvaart terwijl de armoede gigantisch is. Mensen zijn gewend aan die buitenlandse goederen en wiilen aan die schijnwelvaart blijven voldoen. Er is een grote vraag naar vreemde valuta terwijl het aanbod niet in overeenstemming is met de vraag. Het aanbod wordt voor een belangrijk deel gevoed door familie uit het buitenland. De export van Surinaamse goederen levert op dit moment niet voldoende vreemde valuta om het aanbod te vergroten waardoor er stabilisatie op de valutamarkt ontstaat. De koers gaat flink stijgen. De Cambio houders gaan met elkaar concurreren en de prijs omhoog duwen.Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken.


  Maak melding

 5. Suriname heeft inderdaad een schijnwelvaart en wie heeft dit geïnitieerd?
  Onze munt kon je in het buitenland inwisselen toen en nu is het nauwelijks iets waard.Geen wonder, dat wij valuta geil zijn geworden. De 7 bekende vragen zijn zo beantwoord.


  Maak melding

 6. @Flyer, het einde van de regering van jouw idool kan eerder komen dan je had gedacht. Alle ingrediënten zijn hiervoor aanwezig. Friends & Familie, misleiding van de kiezers, verhoogde koers, verhoogde prijzen voor gas en elektriciteit, verhoogde prijzen voor voeding, zeer hoge wisselkoers, beknibbelen op de gezondheidszorg. Kortom een voedingsbodem voor de massa om de straat op te gaan.


  Maak melding

 7. wtk mag die RobG nog steeds onzin verkondigen op u site, u meet met meerdere maten wat u niet aanstaat plaatst u niet, en we zien vele namen niet meer reageren dus die reacties van hen plaatst u ook niet meer , het wordt duidelijker u wordt paars


  Maak melding

 8. @RobG

  De huidige regering heeft aan nepotisme gedaan. Elke keer als zich een kans aanbiedt dan reageer je er gretig op. Je afkeuring steek je dan niet onder stoelen of banken.

  Bouterse heeft tijdens zijn regeringen ook nepotisme beleid gevoerd. Toen zijn tegenstaanders daar kritiek op hadden, heb je dat beleid met passie verdedigd.
  Hieronder kopieer een comment van je dat je het heel goed vond dat Peggy door haar vader werd benoemd tijdens zijn regeringsperiode.

  RobG 9 september 2015 At 14:11
  Achtergrond informatie m.b.t. de benoeming van Peggy Bouterse. The right woman on the right place. Stelletje nietsnutters! Durf niet uit jaloezie commentaar te leveren.

  Bouterse-Bilkerdijk heeft naast een studie internationale relaties aan de universiteit van Brazilië en diplomatieke ervaring op de ambassade in Brussel, ook ruim veertien jaar ervaring opgedaan als senior manager bij grote Nederlandse concerns zoals Ahold en Makro. In het persbericht wordt verder meegedeeld dat haar specialiteiten op het gebied van verandermanagement en marktgerichte concepten haar het predicaat powerlady opleverde binnen de business clubs van Zuid-Nederland. “Dezelfde capaciteiten zullen nu in Suriname worden ingezet om vorm te geven aan het reorganiseren van het Kabinet en het verdiepen van Surinames internationale relaties.”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.