Jim Bousaid over het IMF en het loslaten van de koers

36
Econoom Jim Bousaid sluit zich aan bij VHP 'om Suriname te redden'

Financieel expert Jim Bousaid was niet altijd een voorstander van lenen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar is nu een andere mening toegedaan. Vanwege de hoge schulden waarmee Suriname kampt, is de gang naar het fonds nagenoeg onvermijdelijk.

Gelet op de nabije toekomst is een deal met het IMF misschien wel de meest ideale optie. Bousaid is oud-directeur van de Hakrinbank. “We krijgen straks de inkomsten uit de oliesector.”, legt hij uit. “Dan is het belangrijk dat we nu al onze economie structureren en stabiliseren zodat we maximale potentie hebben op groei en ontwikkeling met middelen die zullen komen uit de oliesector.” 

Naast de financiële steun van het IMF, probeert de regering middels een Herstelplan de economie weer gezond te maken. Bousaid weet dat de Surinaamse regering bij de uitvoering alle hulp kan gebruiken. Daarom pleit hij ervoor meer ervaren deskundigen te betrekken bij het plan. Want er zijn experts die eerder financieel-economische crises hebben helpen oplossen.  

“Men moet ook deskundigen die onafhankelijk zijn erbij betrekken om de zaak goed te monitoren, mensen die bij vorige aanpassingsprogramma’s betrokken zijn geweest bijvoorbeeld. Er is daar een poel van kennis die ingezet moet worden”, zegt de oud-bankier. Van die kennis kunnen we gebruikmaken.  “Het zijn vaak mensen op leeftijd, maar ze hebben veel kennis en ervaring. Een mix van ervaren mensen en jonge economen kan een succesvolle cocktail zijn.”

Bousaid vindt het IMF-akkoord belangrijk voor Suriname om uit het financieel-economische dal te komen. De hoge buitenlandse schulden kan het land namelijk niet zelf betalen. Bousaid heeft ervaring met crises. Toen de regering-Venetiaan in 2000 overnam, maakte hij de financiële crisis ook mee.  Maar die was minder ernstig dan de huidige. “We hadden toen niet zo een grote schuld en onze schuld was grotendeels in Surinaams geld. Onze schuldenlast is nu veel groter en is grotendeels in valuta.”

Toch is hij optimistisch en gelooft dat Suriname eruit zal komen met de hulp van het IMF en het Herstelplan. “We zijn zo ver gevallen dat we dit niet met eigen middelen kunnen financieren”, benadrukt Bousaid. “Het IMF is niet waar je als land wil zijn om te lenen, maar je gaat de hand die je toegereikt wordt niet afslaan. Maar er gloort hoop aan de horizon. Ik geloof dat als we ons strak aan de maatregelen in het Herstelplan houden, we snel weer uit het dal zullen zijn.”


36 REACTIES

 1. Edward Belfort: Jouw aangedragen oplossingsmodellen om Suriname uit de financiële blubber te halen komen niet voor bij Jim Bussaid.

  Belfort jij bent geen voorstander van de gang naar het IMF maar Jim Boussaid is dat wel.

  Me meer Belfort: Op allerlei manieren probeer je Santhoki dwars te zitten is mijn overtuiging


  Maak melding

 2. No mik mie volk bemoei nanga a financiële situatie, ze maken puinhoop van?want foeroe soema bere kong foeroe kaba, mik ding hindostani set a kondre??


  Maak melding

 3. Hr. Bousaid, u heeft helemaal gelijk onderstaand:
  Men moet ook deskundigen die onafhankelijk zijn erbij betrekken om de zaak goed te monitoren, mensen die bij vorige aanpassingsprogramma’s betrokken zijn geweest bijvoorbeeld. Er is daar een poel van kennis die ingezet moet worden”, zegt de oud-bankier. Van die kennis kunnen we gebruikmaken. “Het zijn vaak mensen op leeftijd, maar ze hebben veel kennis en ervaring. Een mix van ervaren mensen en jonge economen kan een succesvolle cocktail zijn.”

  Ik hoop dat deze president en de huidige regering naar u luistert. Waarom werd u voor de verkiezing wel erbij gehaald en nu niet?
  Ze willen allemaal vreten en anderen accommoderen en zogenaamd doen alsof ze het volk willen helpen.

  Hoop dat president naar uw mening luistert en uw advies opvolgt.
  U en vele andere economen, zoals u zegt die los zitten van deze regering, kunnen best wel een steentje bijdragen.

  Had gedacht dat na de verkiezingen hij echt ergens zou plaatsen, na alle advies die u gegeven had. Maar ja, zo ziet u weer die vriendjes politiek naar boven komen.


  Maak melding

 4. Jim Bousaid, Suriname meest voorstaande financieel expert, heeft alle vertrouwen in het herstelplan, de gang naar het IMF en dat het goedkomt met Suriname.
  Alle ndp-zeikerds, incl. pseudo economen, staan met hun ongefundeerde kritiek voor paal.
  En nu maar hopen dat de regering zijn advies opvolgt en een adequaat team van deskundigen samenstelt. Er is weer hoop…


  Maak melding

 5. Henry Belfort wil zeker de grootste financiële expert bij halen zijn naam boefdraad.
  En niet alleen Belfort saboteert het werk van Santokhi maar heel de ABOP top.


  Maak melding

 6. Dankzij die moordenaar bouterse zit Su vandaag in deze ellende.

  Belfort houdt niet van de hindustaan en vooral niet van Santhoki, vandaar dat hij Santhoki altijd dwars zit.
  Belfort doet alsof hij het veel beter weet.

  Vele NEP economen hebben hun diploma, maar ze zijn vast geroest in hun ontwikkeling.
  Zie Abdoe, Misiekaba en sommigen op deze site.


  Maak melding

 7. Jim Boussaid behoort tot het categorie Friends & Family die o.a. samenhokken bij de VES. Hij is ook een van de adviseurs van de Orange Movement.


  Maak melding

 8. Jim Boussaid is een econoom van de oude stempel. Hij en de Orange Movement hebben alle hoop gevestigd op de olie-inkomsten van het land. Zij gaan er nog steeds vanuit dat Suriname een mono-economie moet hebben. Andere vormen van productie stimulering kennen zij niet. Ook nu wordt duidelijk dat de grote handelsjongens de richting van de economie gaan bepalen. Volgens mij behoort Jim Boussaid ook tot de groep grote importeurs van buitenlandse goederen in Suriname. De handelsjongens zijn typen die snel rijk worden. Goedkoop inkopen in het buitenland en duur verkopen in Suriname. Met de vele inkomsten uit de olie zal er meer geïmporteerd kunnen worden door Boussaid en zijn vrienden. Het zijn ook deze figuren die eigen Surinaamse productie van goederen dwarsbomen. Eigen productie is voor hen een vies woord. De handelsjongens van de VHP hebben macht.


  Maak melding

 9. De kansen van Suriname op korte ( middellange en lange) termijn liggen in:
  – Eco-toerisme ( van alle voorzieningen goed te voorzien, zwembaden, internet, EHBO, enz.)
  – Zeevisserij ( opslag, transport en logistiek, distributie, voorzienng ICT/veiling waardoor iedere land in de wereld vis kan in Suriname; opslag op Zanderij, waar vliegtuigen naar toe komen om vis op te halen,
  – Landbouw, moderne middelgrote en grote landbouw in Nickerie, Para, Saramacca,
  – Goudindustrie
  – Cultureelgebied, dans, zang, klederdracht, mode
  – Houtindustrie, verwerking ervan tot eindprodukten, bedden, kasten, ramen, keukenblokken, ramen, kozijnen, vloeren, planken, plafonds, wanden, tafels, bureau, stoelen, tuinmeubels, ligbedden voor zwembaden, hutten houten huizen/zie Buynzeelwoningen, papierindustrie, enz.
  – Goudindustrie ( 100 % Surinaamse onderneming. Als staatsolie dat kan, moet dat ook met goud waar zoveel kleine ondernemers in actief zijn met participatie van de overheid en particuliere ondernemers lukken)

  Kansen zijn er genoeg alleen zal men het onderwijs en wetenschappen leerlingen, studenten voor moeten opleiden,

  Er is iets fout in Suriname, gedeelte door ddb, staatsgreep van 25 februari 1980, eigen beland van ddb en gezin, kliek en de mentaliteit van de Surinamers die allemaal gezien hebben deze gasten/Neks No Fout het gedaan hebben en allemaal willen nadoen. Zie Brunswijk en gezin hoe die bezig zijn, Somohardjo/domeingronden. dilip Sardjoe/ zandboot die grote schade aan een brug aanbrengt en nooit 1 dollar srd voor betaald heeft, geen verstand van zaken heeft en gaat onderhandelen met Suralco. Waar hij in geïnteresseerd in was is schroot van Suralco en deze door verkopen en er beter van worden, enz. Zie boefdraad, Kromo, voormalige CEO CBVS, schoolmaaltijden, smeergelden van Ballast Nedam, enz. Al deze gasten zijn zeer zware criminelen die met hun enige eigen belang bezig waren/zijn en niet met het Algemeen belang van Suriname.

  De heer drs. Eddy Jhairap heeft laten zien, hoe hij Staatsolie Suriname tot een groot succes heeft gemaakt. drs Ronald Venetiaan was ook goed bezig, maar de Afri-Surinamers lusten hem niet bij de verkiezingen van 25 mei 2010 en hij niet met domeingrond Paul Somo meer wilde samen werken).

  Zie wat er van Suriname terecht gekomen is door de kiezers die op 25 mei 2010 voor ddb, ndp, somo pl, brunswijk abop kozen.


  Maak melding

 10. Zeevisserij ( opslag, transport en logistiek, distributie, voorziening ICT/veiling waardoor iedere land in de wereld vis kan kopen en met transportvliegtuigen komen ophalen in Suriname; opslag op Zanderij om naar hun eigen land/onderneming te brengen voor verdere verkoop.

  Idem de aardolie en gasindustrie, of duurzame energie.

  De mentaliteit van de Surinamers moet omgebogen worden.

  Vertrouwen op eigen kunnen, Het Zelf Willen Doen En Niet Op Nederland EA Wachten.

  Staatsolie Suriname is een goed voorbeeld, Natio met de SuriNeds profvoetballer is ook een goed voorbeeld van, enz.

  Surinamers Kom Laten WIj het zelf gaan doen. Ondernemen. Zie bovenstaande mogelijkheden.


  Maak melding

 11. @RobG
  is Suriname geholpen met goede strak geregelde:
  Checks & Balances
  Audits conform internationale standaarden
  Risk Assessments
  Anti Money Laundering units
  indien ja dan even geen sentimentele geleuter uitkramen hier op deze site.
  jij en ik weten dat er mensen zijn in Suriname die het niet willen dat het land strak wordt geregeerd want dan kunnen ze niet meer frauderen, belastingvrij importeren en smokkelen.


  Maak melding

 12. ROBG jouw soort idioten gaat nooit ontwikkelen brengen in het land. Deze regering doet alles op alles om het land te reden. Na 5 of 10 jaar komt weer een regering van jouw soort dan wordt het land weer leeg geroofd. Het komt nooit goed met Suriname zolang er figuren zijn die net als RobG denken.


  Maak melding

 13. Jim Boussaid behoort tot het categorie Friends & Family die o.a. samenhokken bij de VES. Hij is ook een van de adviseurs van de Orange Movement.
  EN hij zegt niets
  Behalve dat hij pleit voor zichzelf, nog wat centjes pakken jongen?
  Allemaal spreken ze met gespleten tong daar in Suriname


  Maak melding

 14. RobG 3 juni 2021 At 11:33
  Jim Boussaid behoort tot het categorie Friends & Family die o.a. samenhokken bij de VES. Hij is ook een van de adviseurs van de Orange Movement.
  ====================================

  En wat is daar dan mis mee?
  Is het omdat jij niet tot de “inner circle” van de Oranje Movement behoort en nog helemaal niets in je leven hebt gepresteerd?


  Maak melding

 15. Rob, hm.eigen productie is een vies woord voor hen. Was EIGEN PRODUCTIE niet 1 van de pijlers van de zg revolutie van opa D en zijn paarse criminele boevenbende? Je bent gewoon jaloers, omdat Jim Bousaid wél in staat is zijn standaard economisch denken kan veranderen. Jij, nep econoom, blijft commentaar leveren op een regering, die de paarse beerput probeert te legen en te verzachten voor HET verarmd surinaams volk ipv met OPLOSSINGEN te komen. Dus conclusie: jij hebt GEEN medelijden met het verarmd surinaams volk en dat is keer op keer bewezen. Jij bent aanhanger van een moordenaar en drugsdealer opa D . Maar je kan genezen van je adoratie van de grootste verkrachter van Suriname en het herstellen door oplossingen aan te dragen. Mee eens of niet?
  Maar we willen nog steeds weten: PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE? Want dan hebben we geen IMF nodig.


  Maak melding

 16. @misabitoch, jij gelooft toch niet de mooie termen die zij verkondigen over transparantie, anti laundering, good government, enz,enz. Deze regering is zo zwak. Ze kunnen niet eens een goed anti-covid-19 beleid voeren. Ze maken gebruik van termen die zij letterlijk overnemen uit Nederlandse beleidsnota’s,enz. De uitspraken van Boussaid geven ook duidelijk aan dat deze regering zich heeft gefocused op de olie-inkomsten en niet op eigen productie. Chandrikapersad staat met zijn rug tegen de muur. Hij is voorbarig geweest met ” wo sit ing “. Economen beweren dat de regering Santokhi reeds voorschotten genomen op de komende olie-inkomsten. Daarnaast is deze regering ook stevig aan het lenen geweest. Men kan wel met de beschuldigende vinger wijzen naar de vorige regering maar nu men eenmaal aan de macht is komt de aap uit de mouw. Ik geloof deze mensen niet op hun blauwe ogen. De blunders die zij gemaakt hebben met Nieuw Surfin hebben de alarambellen doen rinkelen. Ik vertrouw ze voor geen cent. Men zit daar om de eigen-, persoonlijke-, familie- en vriendenbelangen veilig te stellen. Het schip gaat stranden. Jullie zullen zwaar teleurgesteld afstand nemen van deze regeerders.


  Maak melding

 17. Robje, niets anders dan aandachttrekken hier op WTK . Het schip gaan stranden. Het schip is ALLANG GEZONKEN met een seniele baviaan EN verkrachter van Suriname, opa D. Weet je, blerren vanuit ptata geeft een bekend spreekwoord weer. Zoek maar op.
  Jullie zullen zwaar teleurgesteld enz. Erger dan opa D en zijn paarse criminele boevenbende zal NIET worden. Dus wishful thinking jochie.
  Waarom geeft je je niet op om medisch personeel naar Su te komen? Er is ook keukenpersoneel nodig en dan kan je je paarse oogkleppen afdoen en helpen ipv commentaar te leveren vanuit je luie stoel. Vort..geef je op en genees van JE paarse virus.
  Code paars: geeft symbolisch de NDP weer.


  Maak melding

 18. Jim Bousaid is een integere man, niets mis mee. Het is nergens voor nodig om hem door het slijk te halen. Het zijn alleen lieden die nooit iets en niets meer te vertellen hebben in het land en ook niet in die honingpot kunnen graaien, die met vuil smijten.
  Het enige wat nog rest is dat het electoraat op 25 mei 2025 volledig met het allerlaatste restje kapotte zaadcellen afrekent.


  Maak melding

 19. We hebben onze Surinaamse studenten zoveel kennis laten opdoen in Nederland, dat ze de zaken in Suriname goed aanpakken, maar helaas, nog steeds die kapotte wegen met gaten, huizen bouw nog steeds met golfplaten, er is totaal geen vernieuwing in dat land.
  Jammer!!!


  Maak melding

 20. IRA, Belfort doet niet alleen alsof hij het beter weet dan Hindoestanen, hij denkt altijd, ongeacht het onderwerp, dat hij het beter weet dan IEDEREEN, inclusief zijn baas Brunswijk.


  Maak melding

 21. Louter Posse,jij probeert nog steeds de struisvogel te spelen terwijl er nu al in de sterren staat dat het huwelijk van Brunswijk en Santokhi gedoemd is om te mislukken. Brunswijk zal zich zwaar bedrogen voelen en hij zal de stekker eruit trekken. Jij voelt het ook aankomen. Het aantal afhakers bij VHP en Abop is ook stijgende. De mensen werden misleid. Als de IMF maatregelen doorgevoerd gaan worden zal de bevolking nog veel meer van zich laten horen.


  Maak melding

 22. @Ratg,

  Als jou Godfather Didibri het financiële fundament niet had vernietigd samen met zijn 30 apostelen dan had Santokihie niet met zijn rug tegen de muur gestaan yo homo!!!!


  Maak melding

 23. Robje toch, waar is struisvogel BOEFDRAAD? Heb jij een glazen bol om zo allerlei doemscenarios over het verarmd surinaams volk heen te gooien?
  Opa D en bravo zijn uit hetzelfde verrotte paarse nest uitgekropen vanaf 1980. Tenminste probeert bravo zijn gemaakte fouten goed te maken itt die seniele baviaan EN verkrachter van Suriname , DIE alleen zijn hachje probeert te redden voor de 8 december moorden. Hij heeft geen enkele medelijden met het verarmd surinaams volk. Net als de rest van de paarse bende uit ocer. Jij kan nog van gedachten veranderen en je krachten geven ipv aan de zijlijn te staan en roepen: hou de dief. Terwijl de dief op leonsberg zit en die andere grote dief, struisvogel BOEFDRAAD, on the run is. En help mee met vragen: PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE?


  Maak melding

 24. @RobG
  Bousaid en zijn mensen hebben als het hun gelukt wel effe ruim $ 200.000.000 van de schuld weten te reduceren en hebben de lasten tot december 2025 met bijna $ 60.000.000 / jaar weten te reduceren.

  Boefdraad kon alleen voor giga rentes lenen en half Suriname cadeau doen.

  Oude school of Nieuwe school doet er niet toe. Het gaat om vertrouwen en rust.
  De andere schulden gaan volgen waarmee met het mazzeltje van de grondstoffen prijzen het snel kan gaan.

  U verwijt dat ze van Suriname weer een enkelzijdige economie willen maken waar zij middels handel snel kunnen scoren. Beste RobG Bousaid was bankier en geen handelaar. De Handelaar is Sardjoe en kijk even terug vanaf welk moment zijn ondernemingen gingen expanderen. Nadat Ballast Nedam uitgekeerd had.


  Maak melding

 25. @RobG
  ” terwijl er nu al in de sterren staat dat het huwelijk van Brunswijk en Santokhi gedoemd is om te mislukken. Brunswijk zal zich zwaar bedrogen voelen en hij zal de stekker eruit trekken.”

  U bent ondertussen ook al astroloog geworden. U voorspelling dat Brunswijk zich zwaar bedrogen voelende de stekker er uit zal trekken klopt voor geen hout. De stelling van Brunswijk is hoe beledigd je ook wordt door iemand met meer macht je moet en zult in het centrum van de macht moeten zitten zolang dat kan want dan zit je bij de vleespotten en kun je nog iets naar je hand zetten en misbruiken.
  Dat er een ongeluk gaat gebeuren rondom zijn machtsbasis staat vast maar Brunswijk zal nooit de stekker er uit kunnen trekken want dan staan er genoeg aasgieren op om daar gebruik van te maken.

  Belfort met Paramaribo en Pokie met Brokopondo en nog wat, Al dan niet via PL. BEP of NPS gaan deze dan de ABOP demonteren omdat deze gewoon geen duurzame politiek kan bedrijven.


  Maak melding

 26. Suriname kan goed en flink verdienen aan sekz toerisme. P. Doos uit Holland en Europa betalen grof geld voor de zalving van hun leuter.


  Maak melding

 27. Bousaid, is het niet dezelfde Jim Bousaid, die in 2016, bij de eerste contacten met Het IMF mordicus tegen was, hij vond het volstrekt onnodig. Nu ineens is hij een voorstaander. Doet hij het net als Bouterse toen alleen voor de centjes. Het is wel raar voor een Econoom die het niet ziet zitten om het IMF in huis te halen om de economie te hervormen. Bousaid was een Econoom die liever via een stevige herstelplan van de Overheid, de economie uit het slop wil halen, dat had zijn voorkeur. Waarom hij over zijn aversie tegen het IMF stapt en ineens toch kiest voor het IMF, mag zich raden.

  Trouwens, hij was niet de enige die tegen was in 2016, enkele gasten hier op WKT waren ook tegen om het IMF in huis te halen, maar toen zaten zij in de oppositie. Ze hadden hele goede argumenten, die ik van harte ondersteunde, vandaar dat ik nu verbaast ben dat dezelfde gasten nu voor het IMF pleiten, terwijl zij het IMF geen geschikte organisatie vonden om verschillende redenen, Suriname uit haar economische malaise te halen.
  Ik zou ze willen vragen waarom het nu wel verstandig is om met zo’n organisatie, met dezelfde reputatie als toen, in zee te gaan. Het waren als mijn geheugen nog goed werkt, een zekere John, JoJo , ik dacht ook gast x, ik kan mij vergissen met de laatste naam. JoJo, verhaalde zelf over een goed geschreven stuk van ene Neus. Ik haal dit aan, omdat het bekend is, vooral onder economen, je bent voor of tegen de hulp inroepen van het IMF. Pico weet dit als geen ander, hij komt uit de school van de grote Galbraith. Je blijft bij je geloof en probeert op een andere manier de klus te klaren, maar je stapt niet af van je geloof, je blijft in jezelf geloven. Een goede voetbalcoach valt niet van zijn geloof als het even tegen zit. Jip en Janneke.


  Maak melding

 28. @Pony
  U geheugen is vrij goed. Ik heb gereageerd op een meneer Neus die vrij accuraat iets schreef over de stroomtarief berekeningen. iets waar EBS na allerlei beloften schijnbaar nog steeds niet uit is.
  U zult mij nooit kunnen betrappen op het de vlag uit stekken voor organisaties als IMF en Wereldbank. Echter zo nu en dan is het een noodzakelijk kwaad en een laatste hulpmiddel.

  Indertijd heb ik mijn reacties geplaatst bij het fake herstelplan waar in exorbitante plunderposten op genomen waren zoals een paar honderd miljoen SRD voor de electrische aansluiting van het Wanica ziekenhuis.

  Het was mij duidelijk dat de regering van toen het IMF niet serieus nam en de situatie alleen maar erger ging maken. vooral omdat het een opening was naar andere leningen. Bouterse melde ook al snel dat als hij het IMF zou volgen herverkiezing een droom zou worden.
  Ik was en ben een voorstander van EBS tarief herziening omdat nu voor de rijken verspilling van electriciteit gesubsidieerd wordt. In Ocer brandde de hele dag licht net als in het voetbalstadion in Moengo omdat elektriciteit in Suriname vrijwel gratis is in relatie tot de idiote kostprijs. Er wordt geld rondgepompt door EBS. Heeft er ondertussen iemand voordeel van de goedkope stroom van Brokopondo. De productie kost maar $ 12.000.000 / jaar maar de surinamers betalen nog steeds $ 50.000.000 om gaten te dekken.

  Als je leest hoeveel elektriciteit surinamers gebruiken sla ik achter over. Dat wordt anders als er een reëel tarief betaalt moet worden. Gewone mensen met een ijskast een tv en een paar lampjes en een laag inkomen kunnen gesubsidieerd worden zij die de heledaag oneconomische Airco’s vol uit laten draaien mogen het volle pond plus een boete betalen.

  IMF alleen als het niet anders kan is en blijft mijn stelling.
  Ik ben er van overtuigd dat het niet anders kan en dat de regering op dat vlak een goede prestatie geleverd heeft als het in 1 jaar tijd kans gaat zien>
  1>> de Schulden een haircut te geven en daar door de komende jaren een beheersbare situatie te krijgen omdat de Schuld even geen probleem is en fors afgenomen is.
  2>> de onbetrouwbare beeldvorming geelimineerd kan worden en de financiele mogelijkheden weer toe gaan nemen.
  3>> dat de tering naar de nering te kunnen zetten.

  er zal nog veel moeten verbeteren maar er ontstaat weer ruimte (devaluatie) om in eigenland de dingen te gaan regelen.


  Maak melding

 29. Jojo, dank voor de reactie, maar is het werkelijk zo slecht gesteld dat het IMF in huis gehaald moet worden, wij kunnen het financieel nog zelf redden. De regering zegt dat zij een prudent beleid voert, de lonen van de ambtenaren en werknemers van Overheidsbedrijven worden uit eigen middelen bekostigt, waarom dan het IMF alsnog in huis halen. De regering zit wel met de vele leningen die zij moet aflossen met rente, maar ook dit kan zij zonder de lening van het IMF doen, alleen gaat het wat langer duren. De expertise kunnen zij wel gebruiken of het moet zo zijn dat het IMF de leningen voor ons aflost met een lenig aan ons.

  Bouterse heeft met zijn wanbeleid en kleptomanie maniertjes Suriname een heel slechte naam bezorgt, maar de regering Santokhi heeft tot nog toe niets aan de goede naam-herstel gedaan, integendeel, los van het prudent economisch beleid, heeft zij door haar familie en vriendjes beleid (als het nou terecht is of niet of noodzakelijk was), en het geleverde juridisch broddelwerk bij de oprichting van hun investeringsmaatschappij, de beeldvorming verergert. Zelfs de Diaspora heeft haar bedenkingen geuit.
  Na de verkiezing zouden investeerders in de rij hebben gestaan, Suriname had met Santokhi een goede naam (uithangbord), ze hadden een goede pers, iedereen enthousiast, zelfs de “voorzichtige Surineds” stonden open, de band met NL werd opnieuw hersteld ondanks de druk uit de nationalisten hoek.
  Waar is het toch fout gegaan !!!!!
  Komt het door het nepotistisch beleid, het beeld dat is ontstaan dat alles bij het ‘oude’ gaat blijven, komt het door de benoeming van een VP, die in gedrag en daad niet veel verschilt van Bouterse of heeft deze regering zich domweg vergaloppeerd in de beeldvorming die in het buitenland was ontstaan.
  Ik heb Santokhi bij zijn laatste persconferentie horen zeggen dat zij fouten hebben gemaakt die hij gaat corrigeren, verder heeft hij niet uit de doeken gedaan over welke fouten hij het heeft.
  Alleen de beeldvorming, wat je terecht aanhaalt, zie ik als het grootste struikelblok, (kapitaalverstrekkers kun je altijd vinden, (dat heeft Hoefdraad bewezen) het is “het” probleem voor menig goedewillende investeerder. Het maakt voor de investeerder niet uit hoe de regering zich binnenlands gedraagt, het gaat erom dat de investeerder verzekert wilt zijn dat hij zijn geld terug kan halen.
  Misschien komt het straks alsnog goed met het IMF ZONDER LENING, maar wel met de expertise en het vertrouwen van het IMF en anderen in de regering Santokhi, deze positieve uitstraling naar de investeerders toe moet dan zijn vruchten afwerpen.
  Ik blijf kritisch en lastig tot het goed gaat.

  Btw, ik citeer Santokh toen oppositieleider: ‘het volk wil oplossingen, geen vingerwijzing’.


  Maak melding

 30. JoJo, misschien kan Pico, als monetaire specialist, het beter uitleggen waarom het beter is of waarom niet, om het zonder een lening maar wel met hun expertise te doen. Tenminste als hij het derde deel van Eva uitheeft.


  Maak melding

 31. @Pony
  Ik ben geen deskundige maar volgens mij gaat het bij de economie om vertrouwen. Venetiaan heeft vertrouwen gebouwd maar stond te ver van de mensen en werd door de politieke straat mentaliteit gegijzeld.
  Bouterse kon daar door oogsten en populist worden. Nu moet Santohki op eieren lopen want de politieke mentaliteit is niet veranderd. Gajadien is niet zoveel anders dan Bouva.
  Net als Vene wordt Santohki gegijzeld door andere richtingen binnen zijn eigen partij die bij een teken van zwakte de andere kant uit kunnen lopen. Brunswijk is serieus oude politiek. Alleen macht telt, Hij wil koste wat kost in het machtscentrum blijven en moet fasciliteren.
  Santohki is als een niet te lenig iemand aan het koortdansen met een innercircle om zich heen waar hij vertrouwen in heeft. Dat maakt hem verdacht voor velen en fake nieuws wordt makelijk gelooft. Hij is nu eenmaal niet charismatisch dus binden van massa’s zoals Bouterse kon gaat hem niet lukken.

  Het is een heksen soep waarin door de law & order methode Santohki geen grote schoonmaak is gaan houden in een onbekwaam ambtenaren korps. Hij kan daardoor maar kleine stapjes maken met een kleine kern organisatie.

  Als hij de diaspora geen solide garanties kan bieden komen zij niet door.

  Een voorbeeld: Ik heb een interessante zichzelf financierend verduurzamingsproject voor gelegd aan Viren Ajodhia . NUL reactie. Er zijn 2 mogelijkheden te druk, andere prioriteit of het wordt gepikt.

  De nieuwe regering kan zich nog niet onderscheiden.

  wat ik er van begrijp leent het IMF niet aan de staat maar steunt de CBvS om de economie weer in balans te brengen. Neven effect wordt dat de staat weer gezonder wordt.

  Nu kan er een vergelijking gemaakt gaan worden met de schuldeisers die pakweg 30% van de schulden afschrijven en langere rentes gaan rekenen. De komende jaren praten we over enorme reductie in rente en aflossingen. Bijvoorbeeld eerste betaling aan Openheimer per december 2021. Als er nu een nieuwe lening aangegaan wordt waarmee de gekorte schulden afgelost worden, die lening berekend een lage rente de aflossing kan over 25 jaar uitgesmeerd worden en dat wordt mogelijk door de deal met het IMF dan mag Suriname best een beetje optimistisch worden.

  Het IMF als stok achter de deur voor eigenwijze Surinamer is ook wel handig voor de regering


  Maak melding

 32. JoJo, het IMF leent aan de Staat Suriname, alleen eist het IMF dat de lening dient worden aangewend voor het versterken van de monetaire positie van de CBvS, niet voor consumptie. Maar tegelijkertijd vraagt het IFM ook dat Suriname een Nationaal Herstelprogramma, structurele aanpassingsprogramma’s opzet die een duurzame ontwikkeling garandeert. De lening moet worden afgelost binnen een afgesproken periode door de Surinaamse regering. Dit is weer een lening die erbij komt. En dan wil Santokhi ook nog meer leningen gaan afsluiten, na de deal met het IFM, tot een waarde van meer dan 1 miljard. Het wordt een zware dobber voor hem onder deze omstandigheden te dealen met de/een bevolking die op drift raakt.
  Maar goed hij is aan het regeren, hij trekt nu aan de touwtjes, het is zijn goed recht de beslissingen te nemen die hij juist acht. Lukt het op zijn manier, dan kan hij oogsten, lukt het achteraf niet dan wordt hij misschien op afgerekend. Maar hij heeft nu de leiding, politieke mandaat.
  Politiek, net als de economie draait grotendeels om vertrouwen, dat klopt, zonder vertrouwen geen deal.
  De tegenstanders van het IFM zullen het hierbij moeten laten als de regering, onder druk van de politieke en economische omstandigheden, alsnog kiest voor een deal met het IFM.🙏🏼


  Maak melding

 33. @Ponij

  ik lees uit jouw opstelling dat de rente en aflossing niet bij de staat terecht komen en daarmee indirect via de banken door de burgers opgebracht gaan worden. SU markt partijen zullen in hun activiteiten en productie met relatief lage dollar rentes kunnen rekenen of de banken kunnen hun winsten/marges op dollarleningen en kredieten optimaliseren.
  Er zijn zo weer dollars in het land die productief gemaakt moeten worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.