Nederland steunt Suriname met 500.000 tot 750.000 vaccins

33
Foto (c) AstraZeneca

Suriname heeft met Nederland overeenstemming bereikt over de donatie van een massale hoeveelheid vaccins. Het aantal ligt, afhankelijk van de behoefte en vaccinatiebereidheid, tussen de 500.000 en 750.000 vaccins van het merk AstraZeneca.

De levering van de vaccins is voorzien na week 25, mits de aanleveringen op tijd zijn. Dit zijn de ministers van Volksgezondheid van beide landen, Amar Ramadhin en Hugo de Jonge overeengekomen.

Suriname had ook het verzoek gedaan voor het beschikbaar stellen van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en de inzet van Nederlands medisch personeel in het kader van het bestrijden van de Covid19-pandemie. Gezien de acute behoefte aan medicinaal zuurstof zal met ondersteuning van het Nederlandse ministerie van Defensie een tweetal zuurstofcontainers worden ingezet in Suriname. 

Oud-Directeur-Generaal van het RIVM, dr. M. Sprenger, zal vanuit de Nederlandse kant de coördinatie van de steun op zich nemen. Samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische centra (NFU) kijkt hij naar een zo spoedig mogelijke inzet van medisch personeel in Suriname. In Suriname zal de coördinatie worden geleid vanuit het ministerie van Volksgezondheid. 

Details en planning worden de komende dagen verder uitgewerkt door Nederlandse- en Surinaamse partners en gecoördineerd door de Surinaamse ambassadeur in Nederland.

D66 Kamerlid Raoul Boucke, wiens partij flink gelobbyd heeft hiervoor, zegt in een reactie dat het belangrijk is dat eind juni voldoende vaccines naar Suriname gaan om het virus in te dammen. “Het is ook zeer belangrijk dat zo snel mogelijk medische hulpmiddelen en zuurstof die kant op gaan, om de erbarmelijke situatie van de zorg te verlichten” aldus Boucke.

33 REACTIES

 1. Dit is geweldig nieuws ! Regering Santhoki/Brunswijk heeft met succes gelobbyd.
  Hoop dat Nederland verdere medische ondersteuning gaat bieden aangezien China, Venezuela, Iran en Cuba het laten afweten.


  Maak melding

 2. Beste famiri, zo hoort het!
  En natuurlijk moet druga baas niet voordringen. Want hij wil niets te maken hebben met Nederland.

  Gado de wi fesu mang.


  Maak melding

 3. Koos 28 mei 2021 At 22:46
  Dit is geweldig nieuws ! Regering Santhoki/Brunswijk heeft met succes gelobbyd.
  Hoop dat Nederland verdere medische ondersteuning gaat bieden aangezien China, Venezuela, Iran en Cuba het laten afweten.
  ==================================

  Nee, D66 en de CU heeft vooral druk uitgeoefend door kamervragen te stellen. Anders was er nog niks gekomen. China laat het niet afweten. Er zijn naar mijn weten 100.000 vaccins onderweg.
  Verder ben ik uiteraard erg blij met dit nieuws. Het Covid probleem moet opgelost worden en moet los staan van politiek.


  Maak melding

 4. Esmerald 28 mei 2021 At 23:34
  Amar en Hugo twee blitse ministers.
  Thumbs up minister Ramadhin.

  Druk uitgeoefend proest, 🙄😂😆
  =========================

  Uh dat is dus wel degelijk gebeurd. Minister Ramadhin heeft een hulpverzoek ingediend. Daar is door Nederland niet op gereageerd. Daarop zijn er kamervragen gesteld door D66 en de Christenunie en toen is de bal gaan rollen. Dat kunt u gewoon nagaan. Die kamervragen staan namelijk online.
  tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2021Z08081&did=2021D17832


  Maak melding

 5. Waar zijn al die grote monden gebleven die biegiemofo volk, we willen niks te maken met Wittie Bassie, we willen julllie geld niet hebben nog n i et zo lang geleden werd er huizen hoog geschreeuwd door die zelfde suri. En nu zijn ze mond dood…
  die hele slavernij verleden is nu dood, Mond dood alles wordt nu geslikt geaccepteerd wat uit de noord zee komt..
  Waardeloze volk zijn ze, die mpp Suries..


  Maak melding

 6. @Robles, de gesprekken tussen beide overheden liepen al. Maar los van dit alles zijn de Chinese vaccins rommel. Zelfs de chinezen overwegen Amerikaanse en Europese vaccins aan te schaffen. Suriname heeft er niks aan.


  Maak melding

 7. Mooi zo mijn Moederland helpt mijn Vaderland eigenlijk dankzij de vele inwoners van Surinaamse origine die hun dagen jaren en leven in Nederland slijten en zo de band strak houden. Medicijnen hulpgoederen geld en evt knappe koppen en hulpverleners om de nood te helpen oplossen.
  Wij SurNeds helpen metname deze maand via verschillende wegen met een deel van hun vakantiegeld kijk maar naar de rijen bij Surichange en WU ga kijken bij de pakkettendiensten. En ik weet dat velen het in stilte doen want 1 ding oeng verstang begi prefoe oeng go prani efoe mek sani foe seri lek fosteng. Maar ja het komt uit goeie harten met gesloten monden ma toch weh kosi Bakrakondresma. Sari
  Die mi tek mi briksi go juru wan kamra en baka dati wang osso nooiti morro mi no sribi morro na ondro mi ma ing daki. Nooiti mi no aksi ing wang kopro sensi bika mi sori ing dati mi kang sorgoe mi egi en tek mi slag mi srefi. 45 lotto no e go morro hee!


  Maak melding

 8. Koos 28 mei 2021 At 23:48
  @Robles, de gesprekken tussen beide overheden liepen al.
  =======================

  Nee het hulpverzoek aan Nederland was wel ingediend. Minister Ramadhin heeft zelf in de media aangegeven na 2 weken nog niks gehoord te hebben. Hierop hebben D66 en CU kamervragen gesteld aan Hugo de Jonge. Dat heeft het zetje gegeven. Maakt niet uit verder. Is prima dat het is gelukt maar dat is wel zoals het is gegaan.
  China kent een aantal vaccins. Het door de WHO goedgekeurde Sinopharm en niet goedgekeurde Sinovac. Sinopharm is geen echte topper maar bied voldoende bescherming om het in te zetten. Sinovac is vooralsnog rommel zoals het er nu naar uitziet.
  Als Suriname volledig gevaccineerd kan worden met Astra dan is dat natuurlijk prima. Maar het tempo moet echt omhoog. Als 100.000 chinese vaccins daarbij kunnen helpen is dat meegenomen. Let wel. Ze kunnen wel een zooi vaccins sturen maar aan de andere kant moeten mensen zich ook wel willen laten prikken. Die bereidheid lijkt gelukkig toe te nemen. Maar is nog niet voldoende.


  Maak melding

 9. De minister heeft vandaag gebeld met minister de Jong en dit is het concrete resultaat. Jij weet helemaal niets.

  Boucke en Don hebben een tijd geleden kamervragen gesteld.

  Leuk geprobeerd maar duidelijk vals, zoals gewoonlijk, bah 🤮


  Maak melding

 10. Wat zijn jullie hier toch een stel hersenloze trollen!! Jullie komen klaar bij het horen van het nieuws dat jullie baas, Nederland, vaccins gaat sturen. Je vraagt je in je onmetelijke domheid natuurlijk niet onmiddellijk af waarom ze zo gretig de Astra Zeneca geven, het vaccin dat daar zo goed als uitgekotst wordt door het grootste deel van de bevolking! Jullie kunnen natuurlijk overigens niet weten, zijn jullie te dom voor, dat dit vaccin geschikt is bevonden voor 60plussers en niet daar onder! Nou, ga maar rekenen hoeveel van dat spul je nodig hebt om de 60plussers in Suriname allemaal te vaccineren….let wel, ze sturen 750.000 doses!! Heb je je wel afgevraagd of in Suriname de risicogroep cq de grootste groep verspreiders van het virus de 60plussers zijn?? Is daar onderzoek aan vooraf gegaan? Goed, we nemen data dat voor handen ligt, dan is naar boven afgerond 13% van de bevolking 60+. Ey, ik ga de rekensom niet voor jullie maken hoor, het is toch maar parels voor de zwijnen werpen, jullie snappen er en met jullie, je regering, de ballen van! Voor zij die wel weten te rekenen en mij snappen, dit is mijn punt in deze! Van Nederland moet je nooit onbaatzuchtigheid verwachten, het zijn kille rovers, handelaren en manipulators….zie je de overeenkomsten met de bende Chan-Ronnie??


  Maak melding

 11. Esmerald 29 mei 2021 At 00:08

  Weet je wat Esmerald. Misschien moet je gewoon die enorme domme kop een keer van je houden. Je zit maar hersenloos te blaten. Je volgt de betreffende kamerleden niet op Twitter. Je hebt geen contacten met mensen in Suriname in de gezondheidszorg. Dus je weet geen ene moer. Je zit met je hatelijke zure kop maar driftig om je heen te slaan. Ik ben alle respect voor je verloren. Ik ga ook niet meer op je reageren. Je bent gewoon een trol die er een kick van krijgt om te zieken. Er zijn gelukkig andere mensen hier met wie wel normaal te praten is. Ook al zijn dat mensen met een andere mening.
  Adieu. Lul maar tegen mijn kont. Mijn kop hoort je niet meer.


  Maak melding

 12. @Lucien Karwafodi 29 mei 2021 At 00:11

  Ik snap wat je zegt maar je verhaal klopt niet helemaal. In Duitsland wordt Astrazeneca alweer aan de volledige bevolking gegeven. Waarom Nederland stopt met Astrazeneca is niet vanwege bijwerkingen. Astrazeneca heeft enorme problemen met leveren waardoor ze niet goed kunnen plannen en je het risico loopt dat mensen de 2e prik niet op tijd krijgen. Alleen om die reden gaat de EU stoppen met Astrazeneca en is er een schadeclaim in voorbereiding.
  Met het vaccin zelf is niks mis. In Engeland hebben 32 miljoen mensen Astrazeneca gekregen met maar 6 dooien. Dat is verwaarloosbaar.
  Uiteindelijk is het dus prima dat Nederland nu die vaccins wil doneren. Ik hoop alleen niet dat dus de beruchte leveringsproblemen alsnog roet in het eten gaan gooien.


  Maak melding

 13. Wat is jou probleem karwa-whatever.
  De hele dag ga je als een losgeslagen turk hier tekeer. Oproerkraaier.
  Hoe oud ben jij wel niet. Want als jij verpleegster was tijdens de decembermoorden dan ben je 185 jr net als bouta. Waarom ben je gevlucht naar Holland, als je bouta zo aanbid. Wat doe je nog hier.

  Hits die mensen lekker op, alleen maar haat en venijn. Notabene heb jij Astra gekregen 💯 boomer, want de leeftijd bepaald het vaccin. Staat op de site van het RIVM.
  In de UK hebben miljoenen Astra ontvangen, ongeacht de leeftijd, idem dito Afrika & India.


  Maak melding

 14. In Internet slang, a troll is a person who starts flame wars or intentionally upsets people on the Internet. This is typically done by posting inflammatory and digressive,[1] extraneous, or off-topic messages in an online community (such as a newsgroup, forum, chat room, or blog), with the intent of provoking readers into displaying emotional responses[2] and normalizing tangential discussion.[3] This is typically for the troll’s amusement, or to achieve a specific result such as disrupting a rival’s online activities or manipulating a political process. Even so, Internet trolling can also be defined as purposefully causing confusion or harm to other users online, for no reason at all.[4]


  Maak melding

 15. Robles, ik verzoek je hoor, maak het niet nog ingewikkelder voor die varkens hier. En Esmerald, omdat je het zo netjes vraagt, ja ik heb AZ gehad en nog wel in AZ(P) en wel 2 keer. Dat doe je gewoon als gezondheidswerker! Ga jij maar weer lekker genieten van je sociale uitkering. Oja, rob, check your facts nog een keer.


  Maak melding

 16. Even dit:
  RIVM laatste update 21-05-2021 | 17:08: Let op: naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad van vrijdag 9 april heeft het kabinet besloten om het AstraZeneca-vaccin uitsluitend aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Bent u geboren in 1961 of later? Dan krijgt u een ander vaccin aangeboden.
  Het AstraZeneca-vaccin bestaat uit 2 prikken. De 2e prik volgt minimaal 4 weken na de 1e prik (28 dagen). De Gezondheidsraad adviseert om het interval in de bijsluiter van AstraZeneca aan te houden. Daarin staat dat de 2e prik 4 tot 12 weken na de 1e prik moet worden gegeven. Nu steeds meer vaccins geleverd worden, kan de tijd tussen de eerste en tweede prik worden ingekort tot minimaal 4 weken. Huisartsen, GGD’en en instellingen hoeven niet meer 12 weken te wachten met het geven van de 2e prik.


  Maak melding

 17. die lucien karwafodi , wat een mongool , we krijgen die vaccins en welke dat is wat maakt dat uit , maar jij spuwt gal uit naar Nederland , je baasje bouta heeft geen geld achter gelaten en ook nog torenhoge schulden achter gelaten , was dat niet zo geweest had Suriname allang zelf die vaccins besteld en betaald , domme jan klaasen , wordt jij wel gevaccineerd daar in Nederland , dan ben je ook aangewezen wat er dan voor vaccin aanwezig is oen.


  Maak melding

 18. NOS NIEUWS • BUITENLAND • DO 6 MEI, 21:18
  Duitsland gaat nu toch alle volwassenen inenten met AstraZeneca

  Duitsland gaat het vaccin van AstraZeneca vanaf nu ook gebruiken om mensen jonger dan 60 mee in te enten. Volgens minister Spahn van Volksgezondheid is het van belang om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen in te enten.

  Dat is een beleidswijziging, want tot nu toe werden alleen 60-plussers ingeënt met AstraZeneca. De reden daarvoor was dat er bij sommige patiënten jonger dan 60 die met AstraZeneca waren gevaccineerd trombose optrad in combinatie met te weinig bloedplaatjes.

  Pragmatischer en flexibeler

  De Duitsers hebben nu besloten dat het belangrijk is om pragmatischer en flexibeler te zijn in hun vaccinatiestrategie. Dat betekent ook dat de tijd tussen de twee prikken gaat veranderen.

  Die tijd was twaalf weken, maar vanaf nu mag die tweede prik ook sneller worden gegeven. Een aantal deelstaten had de aangekondigde maatregelen al zelfstandig doorgevoerd.

  Moeizaam

  In Duitsland kwam de vaccinatie moeizaam op gang, maar zit de vaart er inmiddels aardig in. Ruim 30 procent van de volwassenen heeft inmiddels een prik gehad en 8,6 procent is volledig ingeënt.

  Veel landen, waaronder ook Nederland, besloten in maart het gebruik van AstraZeneca te beperken of helemaal te stoppen vanwege de uiterst zeldzame kans op bloedpropjes. Veel landen zijn daarvan weer teruggekomen, maar Nederland nog niet.


  Maak melding

 19. Lucien..

  paranoïde, geesteszieke paarse droplul.

  Jij had geen geluk toen de hersenen en fatsoensnormen en waarden werden uitgedeeld.

  Ga jij spuit maar halen in India, Venezuela, Cuba, Equatoriaal Guinee e.a “bevriende naties”….mafkees.


  Maak melding

 20. Nederland heeft de morele plicht Suriname te helpen .Gelukkig komt er nu massale medische hulpgoederen .Nederlanders die Surinaamse roets hebben sturen al jaren geld en vodselpakketen naar hun broeders en zusters.Suriname is mijn tweede vaderland geworden waar ik graag als hoog bejaarde een aantal maanden samen met mijn Corry naar toe ga.
  Houw vol Suriname we komen er aan.
  leo Snel.


  Maak melding

 21. Ik denk dat alle NDP ers dit vaccine uit Nederland zullen weigeren, liever
  Chinese rotzooi toch. Wedden dat ze vooraan in de rij staan te dringen tsja.


  Maak melding

 22. Geachte Robles, Esmerald en Lucien, jullie limiet om op dit onderwerp te reageren is bereikt.
  Bij deze een dringend verzoek over te gaan op het reageren op een ander item. Bij voorbaat dank 😁
  Geniet maar van jullie dag.
  Een fijn weekend aan jullie allen.😎


  Maak melding

 23. @Lucien Karwafodi,

  “Dat doe je gewoon als gezondheidswerker!”

  Jij, en gezondheidswerker???
  Dan zullen bepaalde mensen het heel moeilijk hebben. Want een racist als jouw kan zijn racistische trekjes niet scheiden en door één bril kijken.

  God behoed aub patiënten van deze hersenloze racist.


  Maak melding

 24. Of de relatie met Nederland goed blijft ligt aan de Surinamers zelf. Helpen ze de ndp en Bouterse weer in het zadel dan is het over en uit.
  Nederland gaat met Bouterse geen zaken doen.


  Maak melding

 25. Indien Bouterse was aangebleven als president dan had hij nooit Nederland om hulp gevraagd. Dan had hij zich tot China gewend en had China de zeer onbetrouwbare vaccins opgestuurd en heel veel vleermuizen om de honger te stillen.
  Onder Bouterse III zou het kommer en kwel nog groter zijn dan nu het geval is onder Santokhi.


  Maak melding

 26. Hoi Mix Chick,
  Ook een fijn weekend.

  Als die verpleegkundige de waarheid verdraaid, of Smaad en laster over de First lady neerpent, grijp ik in. Niets meer of minder.
  Een paarse trol die een ander beschuldigd, als die met feitelijke bewijzen komt, noemen ze een gaslighter van gaslighting.

  Toedels!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.