woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisKoning opent tentoonstelling De Gouden Koets

Koning opent tentoonstelling De Gouden Koets

-

Does Travel - naar Suriname

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent donderdagmiddag 17 juni de tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. De koets staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum en kan in alle rust van dichtbij worden bekeken.

In zes museumzalen rondom de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kostuums en japonnen, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers uit hun kennis, opvattingen en ervaringen rond de Gouden Koets te delen. De tentoonstelling is na opening te zien tot en met 27 februari 2022.  

De Koning opent de tentoonstelling symbolisch door het eerste exemplaar van het boek ‘De Gouden Koets’, dat wordt uitgegeven bij de tentoonstelling, in ontvangst te nemen. Hij zal door algemeen directeur van het Amsterdam Museum Judikje Kiers en artistiek directeur Margriet Schavemaker worden toegesproken en rondgeleid door de tentoonstelling.

De Gouden Koets is een meerstemmige tentoonstelling die is gemaakt door, en in samenwerking met, een interdisciplinair onderzoeksteam met verschillende specialismen. Diverse betrokkenen – curatoren, onderzoekers, restauratoren, hedendaagse makers en leden van de klankbordgroep – zullen Koning Willem-Alexander tijdens het bezoek vertellen over hun bijdrage aan de tentoonstelling. Vervolgens zal de Koning de gerestaureerde Gouden Koets bekijken die opgesteld staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. 

De tentoonstelling ‘De Gouden Koets’ is te zien van 18 juni 2021 tot en met 27 februari 2022 in het Amsterdam Museum, Kalverstraat 92. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door BankGiro Loterij, Blockbusterfonds, De Nederlandsche Bank, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds (publicatie), DutchCulture, Gerard van den Tweel, Van den Tweel Foundation uit Nijkerk, Kickstart Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Nico Nap Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het Amsterdam Museum wordt structureel ondersteund door de Gemeente Amsterdam en de BankGiro Loterij.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
  1. Een raadsel uit mijn jeugdjaren luidde: ‘gowtu e drijf tapu watra’. Ra ra, wat is dat? Als je de geschiedenis van deze gouden koets kent, dan weet je dat het gemaakt is van klompen goud die op water konden drijven.


    Maak melding
  2. Koning waterhoofd wilt niet geassocieerd worden met het slavernijverleden van Nederland en heeft alle slaafjes die erop stonden eraf laten halen.


    Maak melding
  3. Wat gebeurd is gebeurd.
    Dit is aanstotend en kwetsbaar voor sommigen.
    En zeker Geen Nieuws Voor het Volk van Surinamers.
    Wat moet je hiermee, Gouden koets verhaal, terwijl er HONGERSNOOD is.
    Geschiedenis wel fijn om te weten, maar niet hedendaagse in dit moeilijke tijd.
    Men vecht nu voor zijn LEVEN en er zijn meer belangrijke zaken( bezigheden).


    gemodereerd
  4. @Henkes
    De gouden koets is niet van goud gemaakt.Het is met bladgoud bekleedt.Veel Europese vorstenhuizen hebben een koets die met bladgoud is bekleed.


    Maak melding
  5. Hoeveel procent van de gouden koers ( koloniale erfgoed terug geven aan de voormalige kolonies van Nederland) gaat aan Suriname terug gegeven worden?

    Nu Suriname financieel economisch en sociaal in grote moeilijkheden verkeert
    zou het ons goed uitkomen en zouden we Nederland daar zeer dankbaar voor zijn gelet op de waarde van goud op dit moment op de markt door de economsche wereldcrisis. De koloniale geschiedenis zou hierdoor een andere betekenis voor ons krijgen.

    Ik ben benieuwd of de Surinaamse ambassadeur Rajendre Kharhi aan de Alexander Gogelstraat in Den Haag koning Wim hierover al een brief heeft geschreven om delen van de gouden koets aan Suriname terug te geven.

    Ons goud van Eldorado kunnen wij zeer goed gebruiken om
    onze economie weer op poten te krijgen en in de voorste linie in de wereld ons partituur stevig te blazen en hulp bieden aan de ons omringende landen en de Caricom.

    Surinsmers, ik zeg u er goud is aan het eind van de tunnel.


    Maak melding
  6. De man van Mooie exotische Maxima is net als al die Willemsen 1 ..2,,en 3 niet om van naar huis te schrijven,zij zijn allemaal,..TAKROE of tewel..HOPIE LELIJK !


    gemodereerd
  7. Percival, jij denkt toch niet dat ik denk dat deze kitscherige ‘dede wagi’ van massief goud is gemaakt, zelfs bladgoud is te veel eer voor dit paskwil. Alleen ‘gowtu san e drijf tapu watra’ zou.in mijn ogen goed genoeg zijn om dit onding te vervaardigen.


    Maak melding
  8. Nog altijd bezig met het verleden, zwarte mensen moeten vooruit kijken niet achteruit dat doe je ook niet als in de auto zit. Ook met de racistische beweging van Black lives matter in nederland door blanken opgeroepen zeer sterk onder zwarte vrouwen. Nu nog een Brown matter lives want dat zijn de blanken vergeten denk ik ook tijdens de slavernij periode dat waren mij voorouders . Allebei BB.


    Maak melding
  9. Ik kan mij helaas niet herinneren dat er in de slavernij periode goud uit Suriname werd weggevoerd. Pas ruim na afschaffing van de slavernij werd er volgens mij legaal een paar duizend kilo’s goud geëxporteerd. Het bladgoud op de gouden koets komt volgens mij niet uit Suriname en symboliseert alleen de rijkdom van die periode.
    Hoezo, heeft Suriname recht op teruggave?
    Mensen mondkapjes op i.v.m. de volgende golf corona en ook in die spiegels (geschiedenisboekjes) blijven kijken hé.


    Maak melding
  10. Ai famiri, sommigen hier zijn verkapte Surinamers, die hun moeder nog kunnen verkopen. Nee de koning van Nederland heeft zelf geen goud geroofd uit Suriname, maar wel zijn voorvaderen & Co. Alle koffie, suiker, goud etc, etc. kwam zeker Suriname ten goede?
    Het verschil tussen de Nederlandse leiders en Surinaamse leiders is: Is dat mijn met het geroofd rijkdom heeft geïnvesteerd in ontwikkeling van hun eigen land. En natuurlijk heeft Nederland door hard werken ook heel veel bereikt. Maar geroofd, uitgebuit hebben ze zeker gedaan!!!!!!!

    En om een land op te bouewen: heb je capabele en eervolle leiders nodig!
    Gado de wi fesi mang


    Maak melding
  11. Ai famiri, voordat ik vergeet. Het volgende: “Wat heb je aan een koning die zodanig gefaciliteerd is dat hij nauwelijks belasting betaald en ondanks crises wel extra loonsverhoging krijgt”. Ik zou stemmen voor afschaffing van het koningshuis!!!!!
    En weet je de Surinamers die zoveel geven om het Oranje huis. Wanneer is Alex langs gekomen in Suriname? volgens mij NEVER. Hij heeft geen enkele binding met Suriname, wel met Argentinië.
    Ik vind dat Nederland haast verplicht is Suriname te helpen, met kennis en kunde. Geld hoeft niet restreeks te vloeien naar Sur. Maar laat ze goede opleiding faciliteren. Nederland is een heel deskundig land op vele gebieden. Ze zouden Suriname kunnen helpen met degelijke dijken. Wat druga had Nederland niet nodig, maar Suriname heeft Nederland wel nodig! Laat ze maar het geroofde goud in hun ,…. stoppen, maar als compensatie op komen dagen met kennis!!!!!!!!


    Maak melding
  12. He harm
    sodemieter jij eens op met je famiri gedoe. Wilde je net als anderen die eindigen met hun leuze ook wat hebben?
    welnu NIEMAND hier is je famirie en niemand wil dit ook zijn dus bek dicht en kruip gauw weer onder de wol.
    BTW dit staat HELEMAAL los van je reacties, want daar ben ik het mee eens


    Maak melding
  13. De naam gouden koets dekt de lading niet.Het is uit Javaans teakhout opgetrokken bekleed met bladgoud.Verder zijn er allerlei materialen in de koets verwerkt afkomstig uit het toenmalige koninkrijk der Nederlanden.Vlas uit Zeeland,leer uit Branbant etc.Verder hebben 1200 burgers meegewerkt aan de gouden koets.Alles in met de hand gemaakt.Het borduurwerk is gemaakt door meisjes van de kunstnijverheidsscholen en het Burgerweeshuis.Maar ja het was tenslotte een cadeau van de Amsterdamse bevolking ter ere van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898.Maar voor het eerst in gebruik genomen bij haar huwelijk met prins Hendrik in 1903.


    Maak melding
  14. Harm, Alex is verwekt toen zijn ouders een wasi namen in de Marowijne rivier, zijn ‘kumba teté’ is dan niet in Suriname begraven, maar Claus ‘beri wan sani dji Trix toen ze in Sutiname waren en daar is Alex uit voortgekomen, Alex heeft meer binding met Suriname dan de meeste Bakras vermoeden, hun Alexje was made in Suriname..


    Maak melding
  15. Harm 27 mei 2021 At 13:35
    =======================================

    Yu no wan leri, en je bent ook niet bereid anderen te onderwijzen, integendeel kom je hier chaos creëren. Dus kruip maar lekker weer onder die steen waar je vandaan komt.
    Precies zoals ook die Lucien, Pony en Dreai inmiddels hebben gedaan.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES