‘Interdepartementale commissie werkt aan urgente aanpak wateroverlast’

27
Wateroverlast in Suriname

Vanwege ondermeer extreme regenval en andere natuurlijke invloeden, is op diverse plaatsen in Suriname sprake van wateroverlast. Er is een interdepartementale commissie ingesteld bestaande uit deskundigen van de ministeries van Openbare Werken, Landbouw, Veeteelt en Visserij, Regionale Ontwikkeling en Sport en SurZwam (Suriname Zwaar Materieel), die met een structurele aanpak moet komen.

Op dit ogenblik is het wel mogelijk om via de Surinamerivier bij laag waterstand het water af te voeren. Echter kan dat niet via de Saramaccarivier omdat het Saramaccakanaal en de daarop aangesloten waterwegen van Zuid Paramaribo en het noordelijke deel van Wanica, onder water zijn.

Om dit probleem te verhelpen zal de Staat een 20-tal pompen die geschonken zijn via een creditline van India, inzetten in verschillende gebieden om het overtollig water zo snel als mogelijk weg te pompen. Vooral rondom Paramaribo, Wanica en Wageningen (waar de Nickerierivier buiten haar oevers is getreden) zullen versneld aangepakt worden.

Aan de burgerij wordt gevraagd kalm te blijven en indien mogelijk voorzorgsmaatregelen te treffen. De Surinaamse regering doet er alles aan om binnen enkele dagen de waterhuishouding zodanig aan te pakken dat de gebieden weer droog komen te liggen. De regering werkt aan het structureel oplossen van dit vraagstuk meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Sommige mensen maken er in de tussentijd het beste van (filmpje):

27 REACTIES

 1. Nu pas!!!!! .Had al veel eerder moeten gebeuren!!!! Echt Surinaamse mentaliteit..pas als de kalf verdronken is dempt men de put..hopelijk doet deze commissie zo snel mogelijk zijn werk want is verschrikkelijk voor mensen die met hun haven en goed onder water staan.


  Maak melding

 2. Zins de onafhankelijkheid van Suriname, soso dieven aan de macht,als zij in gezworen zijn dan denken die alleen aan 1 ding zelfverrijking?alleen venetiaan sardjoe was een goede regering?de regering brunswijk santhoki is het volgende, venetiaan had 1/3 miljard achter gelaten in de staatkas, die is geplunderd,
  Deze regering is goed bezig om 10 jaar puin te ruimen?


  Maak melding

 3. Alweer een commissie die gaat kijken …..Wat gaan ze nu doen?//
  Hadden ze allang moeten doen. Echte Ezels daar op OW. Ligt aan de Rancuneuze MINISTER die weer laat kijken of het volk aan verzopen is. Ga toch naar huis.
  Zet een capabele Ingineur waterbouwkunde op deze post of huur kennis in.
  Alweer adhoc oplossingen.


  Maak melding

 4. Hoe zit het met schade vergoeding van mijn interieur? Alles kan ik weg gaan gooien in deze dure tijd. Kan ik de schade claim bij de minister van OW indienen?


  Maak melding

 5. Dit probleem bestaat al decennia lang.als kind.liep ik op waterschoenen naar schoon tijdens dit fenomeen. De plastic schoenen kregen ook de naam breng mij niet in de felle zon. Deze regering doet er goed aan om Holland te raadplegen met name de ingenieurs van water en wegenbouw hoe dit probleem voorgoed de wereld uit te helpen. Openbaren werken is al jaren aan het aanmodderen met dit probleem. Bij elk druppeltje regering staat ons land onder water. Er is voor dit probleem een chronisch gebrek aan kennis,kunde en inzicht in ons land. Om een ander land te vragen, die dit soort zaken structureel en beter kan aanpakken, zodat er kennis overdracht kan plaatsvinden hoeft men zich.niet voor te schamen. De competentie ontbreekt in.ons land. Er wordt steeds geschreeuw of geroepen dat dit soort zaken worden opgepakt. Helaas niet op de juiste manier. Het ophogen van je perceel is niet voldoende. De riolering deugen van geen kant. Dit probleem moet groot worden aangepakt.de begraafplaatsen liggen ook onderwater. Dit moet en mag niet kunnen. Dit is dus een extreem groot probleem in ons land.
  gemodereerd

 6. Datra visie en Franco 11 niet zo dramatisch doen. Niet alleen in Suriname heb je dat er eens in de zovele jaren er zoveel regen valt dat de rivieren het niet aankunnen en buiten hun oevers treden zie de afgelopen maanden in Europa, Azië. Midden en Zuid Amerika. In Suriname moet men de mensen leren om niet al hun troep overal in de sloot en afvoerkanalen te dumpen, en dan klagen als alles onder water loopt dat lantie niets doet alsof lantie daar woont. En Franco wie jou moet vergoeden ,vraag het aan je verzekering als je die hebt want 70 % is niet verzekerd in Suriname en als je ook zo wijs was geweest als het iedere keer commentaar leveren ,dan had je boven straat niveau moeten bouwen dan loopt je woning niet bij ieder regenbui onder water. 😂😂😂😂


  Maak melding

 7. Het aantal commissies dat wordt samengesteld reist de pan uit. Volgens mij weten de ministers en diensthoofden ook niet meer in welke commissie zij zitting hebben. Er is helemaal geen regie bij de overheidsdiensten die belast zijn met calamiteiten als wateroverlast. Ze rommelen maar wat om gewichtig over te komen terwijl het land verzuipt.Deze mensen zijn het loon dat ze verdienen niet waard. De mensen van Openbare Werken en LVV dienden zich voor te bereiden op het regenseizoen. Men had ruim van te voren werkzaamheden m.b.t. de waterafvoer in en buiten woon- en agrarische gebieden moeten uitvoeren. Kanalen, kreken, enz. had men moeten ontdoen van troep dat de waterafvoer belemmerd. Drieng dresie waktie sikie. Deze mensen weten niets van planning en samenwerking met bijvoorbeeld de Meteorologische Dienst.Ik zou best een onderzoek voor hen willen uitvoeren om deze diensten effectiever te laten werken. Het goed laten functioneren van deze diensten is o.a. afhankelijk van de inzet van competent kader.


  Maak melding

 8. Zie OVERSTROMINGEN in Marokko – Pakistan- India – Afrika ect.
  je schrikt je Rot. De Natuur – kan je niet tegen houden, maar wel Maatregelen TREFFEN.
  Maar, dat onderschatten doen ze het vaak en zie de gevolgen.
  gemodereerd

 9. Surined 26 mei 2021 At 10:33

  Datra visie en Franco 11 niet zo dramatisch doen.

  De Regering had allang maatregelen moeten treffen. Wij Surinamers zijn te snel tevreden met een tientje. Kap daarmee..we leven in 2021. Eis dat men het probleem aanpakt en oplost STRUCTUREEL. Morgen moeten wij niet meer in water zitten…en als de minister niet deugt gewoon de Laan uit. Er zijn slimme mensen in het Land.


  Maak melding

 10. Franco, juist. Ze moeten enkele waterbouwkundigen dit laten uitdokteren. Wat moet iemand van sport en visserij hier in de commissie.
  Kennelijk zagen ze hoe mensen kwikwie,s vingen tijdens de overstromingen en vissen is een sport.
  Ik woon in noord ruim 40 jaar en de afgelopen 20 jaar last van wegen onder water.
  Dus hoog of laag bouwen, dan wel kavel hoog is Ka, de wegen lopen onder.
  De staat compenseert niemand.
  Voedselpakket hier en daar voor de armlastigen en meer niet.
  Maar goed, we komen er wel, links/rechts, danwel Boven/onder.
  Ik overweeg om een pasfoto te kopen.
  Erf hoog, straat nu toepa drai onder water. Dus chan o seti ing kon.


  Maak melding

 11. @RobG: je mag die onderzoeken bewaren voor de tijd dat ddb weer aan de macht is. Dat is om precies te zijn, te kafowroe kies tifie…
  fyi..op youtube is een film en interview te zien van Jogi waarin hij aangeeft dat hij maanden voor de aanvang van het regenseizoen OW had voorzien van een rapport. In feite was het een plan van aanpak (+planning) van het onderhoud van de afwatering van kanalen in verschillende districten. Dit om wateroverlast te voorkomen. Mij stelling is dat NDP-sympathisanten bij OW dit rapport in een lade gedaan hebben gedaan zodat het nooit bij uitvoering terecht kon komen.
  Doel van het verdonkeremanen van het plan;
  Het komt niet door achterstallig onderhoud of dat er door klimaatverandering op aarde, meer regen valt, maar de wateroverlast komt door de VHP…..
  Jij lanceert constant complottheorieën, maar ik kan het ook.

  @Franco: Wie gaat al die landbouwers die al hun gewassen zijn kwijtgeraakt vergoeden of compenseren??


  Maak melding

 12. Dit wateroverlast probleem bestaat al decennia !

  Tot nu toe heeft geen enkel regering dit probleem als “eerste en belangrijkste topprioriteit” op de agenda geplaatst !
  En dus ook niet de paarse plunderaars van de Nationale Denkfout Partij ! Met hun gladde populistische verkooppraatjes !
  Bullshit Bouta riep over investering in infrastructuur en fundering. Het is 10 jaar later na zijn zoveelste regeertermijn en met zijn 40 jaar politieke ervaring te zien, 4 miljard US DALLA schuld en Suriname loopt nog steeds onder water en mensen plunderen zelfs de gratis pakkettendienst.

  Dit wateroverlast probleem moet structureel en duurzaam opgelost worden, dus ook voor de volgende generaties !
  Er moet a.s.a.p. gezocht worden naar een structurele en duurzame oplossing, dit is veel belangrijker dan de brug naar Guyana !

  Een suggestie van mijn kant is om te onderzoeken naar de mogelijkheid voor een tweede / “expansie” afvoerbuis naast het huidige afvoerstelsel. Het overtollige water wordt dan niet meer terug gestuwd naar boven op straat maar wordt door een lager gelegen expansie afvoerbuis opgevangen en afgevoerd. Een ding is duidelijk het huidige afvoerstelsel kan de afvoer niet aan en heeft het nooit aangekund ! Dus de afvoer capaciteit moet verhoogd worden !

  Een echte Surinamer klaagt niet maar denkt mee en werkt mee aan een beter Suriname !

  No aksi sa yu kondre kan du gi yu,
  ma aksi yu srefi sa yu kan du gi yu kondre.

  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 13. Bouw een drijvend huis!?…
  De zeespiegel stijgt steeds meer, dus dicht bij de kust gaat iedereen schijten. Al rij je rond in een Ford Raptor, Toyota Landcruiser of Hummer, ze gaan allemaal op een gegeven moment DRIJVEN…


  Maak melding

 14. In Nederland regent het ook pijpenstelen en als er ergens wat water blijft liggen komt de brandweer en de ondergelopen gebieden zijn snel van de waterlast verholpen.
  Afvoer en onderhoud hiervan en niet overal de troep weggooien waardoor de afvoer niet verstopt raakt.
  Ma Sranang boi het lijkt wel alsof heel het land een soort vuilnisbelt is geworden. Van tampons tot luiers van kleding tot schoeisel van plastic flessen tot glazen flessen van kadavers tot afgekloven botten van naaimachines tot koelkasten en wasmachines ja alles vindt zijn weg op openbaar terrein die door Lantie beheerd wordt.
  Ai mi mama net een video gekregen van een gezin aan de Nitrietstraat die vraagt “bid voor ons dat dit ophoudt etc” .
  Niet te filmen. Met zoveel water in je huis ma dang hoe dang moet je naar het toilet en naar bed met zoveel water rondom je en onder je?
  Al die afvoersloten van vroeger zijn nu gedempt van Dr. Sophiredmondstraat tot Sommelsdijckstraat van Poelepandje tot Anniestraat waar al die sloten waren om het water af te voeren


  Maak melding

 15. Para Express 26 mei 2021 At 11:23

  Ben ik helemaal met je eens. Daarnaast zouden er meer pompen en gemalen moet komen zodat er in Paramaribo ook bij hoogwater, overtollig regenwater kan worden afgevoerd.
  Zoals Bigi Sma ook al aangaf, in de loop der jaren zijn heel wat afvoerkanalen gedempt. Die waren er niet voor niets, maar hadden een functie. In het gunstig geval hebben ze daar destijds duikers geplaatst die helemaal zijn verstopt of vergaan. Worste case scenario, er zijn helemaal geen duikers geplaatst, de afvoerkanalen zijn gewoon dichtgegooid.
  Hoedanook, er zal de komende jaren heel wat geinvesteerd moeten worden om de waterhuishouding in Suriname weer onder controle te krijgen. Het probleem is Suriname letterlijk boven het hoofd gegroeid.


  Maak melding

 16. ddb en gezin, boefdraad, ramon abrahams, jules wijdenbosch, misikaba, bouva, abdul,jenny simons, alibux, jozefzoon, ndp- kakkerlakken, de njam a moni, fat den saka en put sranan saka saka, broko saka faso, sranan skeer.

  ddb, ndp-kliek eens, maar nooit weer.

  Time4 change

  De huidige regering timmert aan de weg en zijn bezig met de uitdagingen aan te pakken, waar Suriname voor staat. Dit heeft wel tijd nodig.

  Leve:
  – democratische rechtsstaat, grondwet en internationale verdragen,
  – het Surinaamse Volk,
  – de juiste koers naar een beter leven,
  – Chan – VHP, Bravo – Abop, Gregory NPS, Paul – PL

  Hoera, Hoera, Hoera!


  Maak melding

 17. Tip voor mensen die het niet weten n.a.v. bovenstaand bericht.
  Als jouw interieur schade heeft o.a. vanwege wateroverlast kan de de claim niet gelegd worden bij de regering, maar bij je verzekeringsmaatschappij. Het is in dit geval erg jammer voor degene die schade heeft als je je inboedel niet verzekerd hebt. Dat het nu extreem veel regent, is niet de schuld van de regering. Wateroverlast is al decennia lang een probleem en de vorige regeringen hebben dit probleem alleen laten verergeren.
  Sloten zijn gedempt en bestaande waterwegen zijn dichtgeslibd. Het hemelwater kan nergens naar toe. De huidige regering heeft geen geld en dat India nu waterpompen heeft geschonken kan het probleem enigszins aangepakt worden.


  Maak melding

 18. Blijf niet zitten, maar strijd voor een beter bestaan. Mooie praatjes vullen geen gaatjes. De regering moet het salaris van het kabinet halveren en dat van de Assemble delen door 3, zodat zij het waterprobleem in Suriname kunnen aanpakken. Wat heb je aan mooie schoenen als je door de modder moet ploeteren elke dag?
  GET UP STAND UP STAND UP FOR YOUR RIGHT…….AND DON’T GIVE UP THE FIGHT !!
  Geen tjepoti meer!!!! A KABA!


  Maak melding

 19. Sind ik een klein kind was vond ik het heel indrukwekkend dat de straten zo onder water waren. Hopelijk zijn er bij de volgende regentijd minder beperkingen om naar Suriname te komen want dan kan ik ook genieten van de water pret. Hopelijk blijft het zo bij zware regenval. Alleen dat water in de Schietbaanweg is smerig , op de hoek van de tourtonne laan.


  Maak melding

 20. Riad taki wo straf a volk en dit gebeurd foe a strafoe, dan now ie wang kong play mooi boi foe kong tak sorry na media rotop minister joe no di gie a post dat, libing gie wang trawang sang sab a wroko, sranang ey krey now koers gwa loktoe en noh kong taigi mi tak na voorig regering mik sranang soengoe


  Maak melding

 21. @Yor 26 mei 2021 At 12:40
  Tip voor mensen die het niet weten n.a.v. bovenstaand bericht.
  Als jouw interieur schade heeft o.a. vanwege wateroverlast kan de de claim niet gelegd worden bij de regering, maar bij je verzekeringsmaatschappij.
  @Surined 26 mei 2021 At 10:33
  En Franco wie jou moet vergoeden ,vraag het aan je verzekering als je die hebt want 70 % is niet verzekerd in Suriname
  ====================================

  Naast economen en virologen hebben we nu op WTK ook verzekeringsexperts. Alleen nooit geslaagd voor hun diploma blijkt. Schade door overstromingen zijn altijd uitgesloten van dekking op je inboedelverzekering.


  Maak melding

 22. Werken aan de aanpak van de wateroverlast in Suriname is altijd geweest als dweilen met de kraan open, het is namelijk een heeeeel lang gebed zonder einde.

  De waterpompen zijn uit India afkomstig via een credit line, d.w.z. dat ze niet door India aan Suriname geschonken zijn, Suriname moet, zoals het hoort, de lening terugbetalen aan India.


  Maak melding

 23. Niet te geloven , ik miste al de direkte niet morgen maar nu aanpak nergens zie je een flimpje
  waar men reeds bezig is paramaribo en omgeving uit de ellende te halen
  Flimpjes genoeg dat met onderwater zit.
  Me buurvrouw en haar dieren in wageningen zitten al 3 weken onder water tot haar slaapkamer
  en de regering gaat kijken hoe we gaan aanpakken .triest .
  Opvang en pakkettendienst is wel langs geweest voor Mahinder en zijn families.


  Maak melding

 24. Ik vraag me af hoe lang die zogenaamde 20 pompen er al zijn en waarom die pas nu geplaatst gaan worden. Je ontslaat op dat ministerie personeel en je laat de pompen blijkbaar ergens ongebruikt staan. Nu ga je ze zogenaamd razendsnel plaatsen wat niemand gelooft. Raar beleid dit.


  Maak melding

 25. Sinds jaren geleden heb ik het gezegt.Zolang de domineestraat na een kleine korte regenbui tot de knie blank loopt gaat het niet goed gaan met Suriname.Eerst moeten alle wegen in hartje stad 50 cm verhoogd worden,waardoor het water in de woon en winkelblokken gaat willen verzamelen maar tegelijkertijd binnen de 50 cm hoogte van de wegen buizen aangelegd moeten worden van woonblok naar woonblok richting surinamerivier en d.m.v een pomp zowel bij eb zowel bij vloed wordt weggepompt.een soort bovengronds regenwaterafvoer infra.Steeds bij nieuwbouw zal er rekening gehouden moeten worden met de hoogte van de weg en na jaren is Paramaribo dan 50 cm naar boven gekrikt


  Maak melding

 26. Regeringen komen en gaan in SU. Enige wat nog blijft, is de wateroverlast bij zware regens.
  Het is heel triest voor de surinamers die hierdoor waterschade oplopen aan hun huis en inboedel.
  Aan de ene kant is het wel zo dat meeste van ons niet vooruit plannen (15 -20 jaren vooruit), maar aan de andere kant je wel vanaf de jaren negentig jaren als regering een fonds bij rampen opzetten.
  Maar ik zie tot nu toe geen enkele regering dat doen, vanwege de geldzucht die als ingeprent is in onze surinaamse genen. Ik zie de rampenplan van de huidige regering niet pessimistisch tegemoet, maar hoop dat het niet iets tijdelijk is om weer slechts de brandjes te blussen.
  Net zoals we hier elkaar verwijten en de spot drijven, zo zullen ALLE regeringen(tot nu toe) dat met de rest van Su doen. Is niet in ons om te evolueren naar een andere MINDSET.
  So…. berust je maar.


  Maak melding

 27. Van deze regering verwacht ik echt, doe iets, iedereen heeft het moeilijk?als het regent zijn wij 2 dagen thuis gebleven?
  Regering brunswijk santhoki het is niet laat om voor de volgende regen seizoen iets te betekenen voor alle surinamers die tijdens regent tijd,problemen komen, aub regering doe iets om het water niet de kans geven alles onderwater te laten lopen??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.