‘Goede tijden voor de democratie in Mama Sranan’

27
Archieffoto van inzet politie bij protest in 2017.

[INGEZONDEN] – Niemand met een gezond verstand kan de vertoning van afgelopen donderdag goed spreken. Gelet op de ernstige situatie van de gezondheidszorg in Suriname, verdienen de acties zeker geen schoonheidsprijs. Echter, hebben burgers gebruik gemaakt van hun democratisch recht en kregen daartoe alle ruimte van de autoriteiten, wat niet altijd het geval is geweest. Zeker niet in de recente geschiedenis. Momenteel zitten de nieuwe covid-gevallen haast dagelijks boven de 150, ook zijn er dagelijks covid-doden. De ziekenhuizen hebben reeds lang de alarmbellen doen afgaan.

Vanaf het aantreden van de nieuwe regering, is een duidelijk nieuwe wind bezig te waaien. Mensen voelen zich vrij en durven zich meer te uiten. Burgers durven te protesteren en op te komen voor hun rechten, een goede zaak! Het Surinaams volk weet welk lot actievoerders te wachten stond de afgelopen 10 jaren. De beelden van gemaskerde en zwaarbewapende politiemannen (foto) en het optreden van de Mobiele Eenheid, zitten nog vers in het geheugen.

Enkele jaren terug werd er door leiders van ons land niet geschroomd om activisten en vakbondsleiders te laten oppakken. Actievoerders werden zonder genade in de boeien geslagen en in laadbakken gegooid (foto). Er was een tijd dat zelfs het Onafhankelijkheidsplein onder het mom van “rehabilitatie” werd afgesloten voor het volk. Ook werd er hiervoor SRD 22000 per week aan huur betaald. Die dagen zijn gelukkig voorbij. De huidige regering geeft het volk alle ruimte om zich te uiten en er wordt ook naar het volk geluisterd. De democratie maakt goede tijden mee. Daarvan mag er echter geen misbruik gemaakt worden.

Screenshot uit filmpje van Starnieuws – arrestatie Curtis.

Ondanks de oproep van districtscommissaris Ricardo Bhola, trokken de leden van de Surinaamse Politiebond (SPB) onder aanvoering van de heren Raoul Hellings, Milando Atompai en Sergio Gentle in grote getallen naar het hartje van Paramaribo. Echter, waren zij niet alleen. Ook andere bonden en activisten die gemeende verbondenheid hebben met oppositionele kopstukken, maakten gretig gebruik van de situatie.

Er is geprotesteerd, maar daarbij was orde en fatsoen haast zoek. De actievoerders hebben getracht om de poorten van het parlement te forceren en gingen op een gegeven moment zelf het terrein van het Kabinet van de President op. Het jammerlijke is dat de leiders van de actie, waaronder een bekende wakaman, geen moment hebben gedacht aan de geldende wet en regels. Er werd zelf geroepen tot anarchie en bandeloosheid. De wet staat staken toe, maar de wet schrijft ook orde regels toe. Pas met volledige naleving van wet en recht kunnen wij verder als natie.

Serge Emanuels BSc.

27 REACTIES

 1. Regering van Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi – VHP, Z.E. Ronny Brunswijk – ABOP, Gegory Rusland – NPS, Paul Salam Somohardjo – PL,

  Hartelijk gefeliciteerd met 1 jaar regeringscoalitie,

  Verder aan/voor:
  – de democratische rechtsstaat/internationaal,
  – het Surinaamse Volk/de kiezers die op deze 4 partijen gestemd hebben voor de juiste koers omhoog,
  – een andere koers omhoog/de juiste koers voor alle Surinamers,
  – mensenrechten,

  Hoera, Hoera, Hoera1

  dictatuur, onderdrukking, angst, zelfverrijking, armoede, vertrappen vd rechtsstaat, dicatator ddb, ndp, paarse kakkerlakken eens, maar nooit weer.


  Maak melding

 2. Hahaha,

  Het moet niet gekker worden met de grapjassen die de ene rommel na de andere inzenden.

  Goede tijden voor de democratie in Suriname beweerd deze clown.

  Hoe zit het met de beknotting van vrije meningsuiting?
  Hoe zit het met de dreigementen van DNA leden vanuit de Vhp hoek?
  Hoe zit het met bestuurlijke transparantie momenteel?
  Waarom zijn al die vragen van coalitie en oppositie nogsteeds onbeantwoord in de DNA?

  Deze misleiders zijn als een kunu voor Mama Sranang, ze liegen en bedriegen alles bijelkaar.


  Maak melding

 3. Tijdens de demonstratie eiste een van de leiders van de politiebond namens de bond een loonsverhoging van 600 % en betaling in valuta. Ik vraag mij af welke vooropleiding deze politiemensen hebben. Een ieder weet dat het land vrijwel failliet is en er daarom een beroep wordt gedaan op het IMF.
  Alleen idioten kunnen onder deze omstandigheden zulke eisen stellen. Mijn respect voor de politiemensen in Suriname is fors gedaald, na de vertoning van donderdag. Wij moeten de signalen serieus nemen dat personen met een crimineel verleden toegelaten zijn in het korps.


  Maak melding

 4. Chan moet acties nemen naar de bestormers van het DNA-gebouw en zijn kabinet. De politieagenten die dat gedaan hebben moeten direct geschorst worden in afwachting tot wat het onderzoek uitwijst.

  Chan moet een daad stellen. Een tweede kans moet je deze clowns niet geven. Voor de gevolgen zullen ze op hun blaren de rest van hun leven moeten zoeken. De clowns binnen het politiekorps is gewaarschuwd.


  Maak melding

 5. correctie:

  Voor de gevolgen zullen ze op hun blaren de rest van hun leven moeten zitten. De clowns binnen het politiekorps zijn gewaarschuwd.


  Maak melding

 6. LEZERS IK HEB EEN OPMERKING;
  ER WORDEN VERSCHILLENDE PROTES MARS GEORGANISEERD TEGEN HET BELEID, MAAR DE ACTIVISTEN ROEPEN NOOIT DE BEVOLKING OP OM EEN *KRIN KONDRE ACTIE TE ONDERNEMEN* EEN VOORBEELDIG & EEN ECHTE SRANANG SMA MOET OOK BEWIJZEN DAT HET LAND OOK SCHOON GEMAAKT MOET WORDEN. NIET ACTIE DAN IS HET GOED OOK💪HANDEN UIT DE MOUWEN STEKEN.
  MVR: GLORIA BOTSE MOET HELEMAAL VAN ROTTERDAM 🇳🇱NL REIZEN om het BINNENSTAD MET EEN KLEIN AANTAL MENSEN ROTZOOI VOOR DE INWONERS OPRUIMEN🔥🔥🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️.Er wordt geprotesteerd maar wat aanpakken betreft 😭😭😭 NEE HOOR ( 0,0🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥) IK DAAG ALLE ACTIVISTEN OM DIT TE ORGANISEREN DAN BEN PAS EEN ECHTE 100% 🇸🇷SURINAMER🇸🇷 DAT ONTWIKKELING/VOORUITGANG EN STABILITEIT WIL.

  WERK AAN DE WINKEL SRANANG SMA 🇸🇷🇸🇷⚡☝️💪💪💪💪De wereld kijk mee , SCHANDE WAT ER PLAATS VINDT IN SURINAME 👀MISMANAGEMENT. 😭😭😭WIJ WORDEN UITGELACHEN HIER NEDERLAND & DE RESTVAN DE WERELD 🌐🌍👎👎👎👀👂


  Maak melding

 7. Er komt een misselijk gevoel bij de REGERING.
  dus bij ieder optreden buiten de wet: HARD OPTREDEN.
  Laat zien: WIE NU AAN DE MACHT IS.
  gemodereerd

 8. @Serge Emanuels BSc: Goed stuk, daar willen wij meer van zien ipv Mark X tegen ebs-mast…
  Mensen voelen zich nu minder bedreigd om hun mening te geven, dat is duidelijk.
  Het is alleen jammer dat de oppositie, lees de ndp, na een jaar nog steeds het verlies niet te boven is gekomen en haar tijd verdoet met wrok, haatzaaiende berichten en zinloze acties i.p.v. op een constructieve manier te helpen om het land op te bouwen.
  Het is ook duidelijk dat deze actie van deze ongeleide projectielen uit het korps
  niet goed is voor het imago en het moraal in het Politiekorps. Ik pleit daarom voor het maken van schoonschip in het korps en alle stoorzenders die hebben opgezet en bijgedragen tot muiterij, te vervangen. Minister Amoksi aan U de taak uw werk te doen en het kaf van het koren te scheiden. U krijgt na deze klus ongetwijfeld vuile handen, maar daar wordt u immers goed voor betaald.
  gemodereerd

 9. Droge blinde ogen, jouw lijder opa D, couppleger, kende vanaf februari 1980 alleen maar een dictatuur en is nooit en tenimmer een democraat geweest. Kunu is de paarse criminele boevenbende van ocer en leonsberg olv opa D.
  Gecondoleerd met je koti go van een jaar geleden.


  Maak melding

 10. Pas met volledige naleving van wet en recht kunnen wij verder als natie.

  en wanneer gaat de regering daar zelf aan beginnen?
  dit hele stuk slaat dus nergens op
  en is getypt door een ezel


  Maak melding

 11. Burgers van Suriname. Mooi zo. Goede tijden van democratie, terwijl het binnenland leeggeroofd wordt van hout, goud en delfstoffen en duizenden ha grond wordt toegeëigend door Brunsie en familie, een land waar anargie en diefstal hoogtij vieren. Burgers blijven jullie maar lekker slapen.
  gemodereerd

 12. Hé droge blinde ogen, liever een zwakzinnige dan een aanhanger van een moordenaar en drugsdealer; meester verkrachter van Suriname vanaf februari 1980. De grootste vloek van Su vanaf de onafhankelijkheid. Steek dat maar ergens waar de zon niet schijnt, paarse djamoe ede.


  Maak melding

 13. Mensen, jullie moeten bepaalde uitspraken en instigaties niet te licht nemen. Ik wil jullie verwijzen naar een artikel in GFC Nieuws, gekopt “Foei toch politie!”
  Als je de uitspraken van bepaalde politie mensen op social media leest, dan is het niet uitgesloten dat de politie muiterij wil plegen wat uiteindelijk moet leiden in een val van deze regering. Men klaagt over 7 jaar in een bepaalde functie te zijn gebleven. Is regering Santhoki al 7 jaren aan de macht? Jullie mogen zelf antwoord geven. De top van KPS is nog steeds NDP gezind. Laat dat duidelijk zijn.
  gemodereerd

 14. Sorry, er zijn geen bedden beschikbaar voor besmette mensen uit deze groep.
  gemodereerd

 15. Helemaal mee eens!
  Er wordt vaker aangifte gedaan door het volk, het vertrouwen is gestegen.

  Maar….

  Wat er nu gebeurt is uitvoerig onderzocht en beschreven in het artikel; Lokale Obstructie 24 april 21 de WEST

  *de top van de politie die nog steeds zwaar onder de invloed van de NDP staan en daarom obstructie plegen,
  *Hoefdraad hier in handen van de justitie, betekent namelijk een groot gevaar voor zovelen binnen de top van de NDP en meerdere geaffilieerden van deze partij.
  * Alle zeilen worden dan ook bijgezet om de NDP-getrouwen binnen het overheidsapparaat en dan vooral bij de politie, op post te houden.

  * Keerpunt heeft ondertussen vernomen, dat er binnenkort een mediacampagne op touw zal worden gezet waarbij er enkele freelance broodschrijvers zullen worden ingezet om de NDP-getrouwen binnen de politieleiding de hemel in de prijzen.

  Dag Serge.


  Maak melding

 16. Ik ben heel blij met al dit soort acties en ik ben niet de enige. ga ga de straat op ga protesteren laat zien dat er geen klimaat is om daar ook maar 1 cent te investeren.
  Wat zal het resultaat zijn?
  Armoede en nog eens armoede. Het ergste moet nog komen. het wordt nog VELE VELE MALEN ERGER.
  Ga laat de gehele wereld zien hoe het gestelt is met het land en de bevolking.
  De zogenaamde leiders zijn nog stommer dan een drol uit mijn hol.
  Gelukkig hebben we er hier ook een paar van.


  Maak melding

 17. ZE Santokhi had de militairen opdracht moeten geven om het vuur op deze raddraaiers te openen dan had hij ook direct een reden om af te treden. Maar Z E Santokhi is geen crimineel, geen dictator en geen fascist en dit weten de baboons ook.
  gemodereerd

 18. hahaha goede tijden voor democratie in mama sranan ?
  waar was serge met zijn betoog toen onder deze zelfde regering leiders van protestacties werden overgebracht naar politiebureau’s waarbij eentje zelfs een armfractuur heeft overgehouden aan de arrestatie..er is niet opgetreden simpelweg omdat het de overheidsdienst die normaal word ingezet om protesterenden te beknotten in hun recht juist degene zijn geweest die deze protestactie op touw hebben gezet.en dat allemaal zonder een verkregen vergunning die normaliter wel als argument word gebruikt om burger activisten hun protest stop te zetten..
  gemodereerd

 19. Serge, dat je de acties afkeurt ( het past niet in je straatje) en geen begrip voor kan opbrengen, tot daar aan toe, maar dat je het niet kan begrijpen, doet mij twijfelen aan op jouw oprechtheid.


  Maak melding

 20. Deze Serge Emanuels juicht te vroeg. Hij juicht en zingt A nu al hosanna voor Brunswijk en Santokhi. Deze regering is nauwelijks 9 maanden aan het roer en de bevolking begint nu al te morren terwijl het echte verzet tegen het regeringsbeleid nog niet is begonnen.Ikbhoud mijn hart vast. Straks zal deze verrader luidkeels roepen ” kruizg hen, kruizig hen.
  gemodereerd

 21. Iedereen maakt zich zorgen om de komst van IMF, bezuinigingen e.d. maar niemand kijkt naar de andere kant van de medaille !

  Want wat gaat er gebeuren beste landgenoten, hier zijn trouwens team Sewdien, Team Walden en Team Kuldipsing al mee bezig, er komt ook werkgelegenheid, de (minimum) lonen worden aangepast, er worden middelen vrijgemaakt voor de jongeren om een huis te bouwen / om te studeren / er wordt geinvesteerd in klein ondernemerschap dus in het volk / afzet naar het buitenland wordt in banen geleid, etc.

  Dus beste landgenoten, laat je niet op stang jagen door alleen naar de moeilijke en zware kant te kijken !
  Er moet een balans zijn !
  De moeilijke en zware maatregelen aan de ene kant maar de tools om het aan te kunnen en te werken aan het wederopbouwen aan de andere kant.
  Richt je dus op die tools / die hulpmiddelen / die samenwerking / die ondersteuningen en uiteindelijk op het gewenste resultaat die wij samen zullen neerzetten.

  Together we will make it.
  Yess, we will.
  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 22. Aanvulling:

  Mensen die nu lopen te klagen lopen zichzelf voor de voeten, want zij lopen zoveel kansen mis die deze regering aan het verdelen is en gaat verdelen.

  Deze regering investeert in Surinamers die bereid zijn om een bijdrage te leveren aan een beter Suriname.

  De keuze is klagen of aanpakken.
  Waar kies jij voor, ben jij liever een deel van het probleem of een deel van de oplossing ?

  Krakti !


  Maak melding

 23. Wijze woorden Para Express. Helaas is een groot deel van de bevolking eencellig geboren en moet het niet van het denkwerk hebben. Een volk dat geacht wordt te denken had zowiezo de schuld van alle misère en ellende bij dictator Bouterse en zijn fascistische partij gelegd. Een volk dat alleen emotioneel denkt zal nooit verder komen. Alle investeringen ten spijt.
  gemodereerd

 24. Onder leiding van meer dan die 3.
  1 ontbreekt in het artikel. Gelijkheidsbeginsel. Het recht is aan beperking onderhevig dus. Wordt spannend
  gemodereerd

 25. robg , ga met pony naar de waterkant ( niet in lockdown uren ) eventjes genieten van elkaar met gezicht op leonsberg , het vet spuit er vanaf , maar zal snel opdrogen , homo’s doen ook mee in die serie in Nederland goede tijden slechte tijden , , jullie twee zijn de uitverkorende voor deze homo serie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.