De reden van de op hol geslagen wisselkoersen in Suriname

34
US dollars

Sinds de lancering van het bericht over de intentieovereenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de wisselkoers flink gestegen. De monetaire autoriteiten in Suriname, de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het Ministerie van Financiën en Planning, hebben als reactie hierop een waarschuwend geluid laten horen.  

De Wet Toezicht Transactiekantoren, waarin autoriteiten handvaten zijn aangereikt om tegen overtreders van de wet op te treden, is nog steeds van kracht. Toch lijkt het alsof die wet een papieren tijger is vergeleken met de op hol geslagen koers. Wat is de reden voor deze koersopdrijving? 

Speculatief
“De oorzaken van de wisselkoersstijging liggen aan het gedrag van mensen en de economische omstandigheden”, onderstreept Sanjay Gaurisankar, Hoofd Financiële Markten bij CBvS. Hij bestempelt het gedrag als ‘een speculatieve aanval van de Surinaamse dollar’. Hij legt uit: “Speculatief, omdat het gedreven wordt door verwachtingen. Sinds de intentieovereenkomst met het IMF heeft de wisselkoers een vlucht genomen.” 

Bij het vrijlaten van de koers denkt men wellicht dat de wisselkoers tot stand komt door het vraag- en aanbodmechanisme en enorm zal toenemen. Dat is een misvatting volgens Gaurisankar, want er komen zeker regels daarbij. 

Overtollige SRD 
Een tweede oorzaak is dat de afgelopen periode veel Surinaamse dollars in omloop waren. Dit kan zorgen voor een stijging van die wisselkoers. “Men gaat zich indekken door geld om te wisselen in een vreemde valuta.” Een mogelijke oplossing hiervoor is dat de overheid ervoor moet waken dat er overtollige SRD’s in de samenleving terecht komen. De overheid moet voldoende middelen binnenkrijgen om haar expansieve uitgaven te kunnen financieren. “Ik denk dat de huidige regering een goede stap heeft gedaan in die richting. Er wordt nu al gefinancierd vanuit de lopende ontvangsten. Dat is een zeer goede stap, maar we zijn er nog lang niet.” 

34 REACTIES

 1. Tijd om de srd vaarwel te zeggen en de US$ adopteren als officiele currency. Vele landen met nog grotere economiese landen zijn jullie al voorgegaan. Ten eerste gaan rente die de banken opleggen omlaag.
  gemodereerd

 2. Niet mee eens want als je je eigen koers vaarwel zegt dan raak je daarmee je vrijheid kwijt. Alles wordt dan bepaald door het imf .
  gemodereerd

 3. Nogmaals dollars 💵 hanteren in Suriname 🇸🇷 alles wordt al in dollars 💸 of 💶 verkocht, dus de regering wilt deze druk zelf , gewoon bai bai tegen de SRD zeggen. Einde hoofdpijn met koers . Panama ,Honduras, en nog een paar andere landen in zuid -Amerika, Hanteren ze al jaren de $ dollar. Weg met al die Cambio’s.
  gemodereerd

 4. Bedankt voor de uitleg.
  Speculeren ten koste van het volk, is een vorm van rippen van het volk.

  Nu nog in sran tongo uitleggen aan die suri’s en hun medelanders.

  Op dit moment ontvangen circa 90 landen (leden), vanwege de pandemie, financiële steun van het IMF.
  Curacao en st Maarten zijn ook van plan het IMF om hulp te vragen. Als dit lukt valt nog te bezien. Relativeren!


  Maak melding

 5. Het hele mechanisme was / is uit balans en gestressed.
  Er zijn inderdaad veel meer factoren die invloed hebben.

  Het administratieve gedeelte is grotendeels al opgelost. Nu volgt het praktische gedeelte dat deels ook afhankelijk is van menselijke emoties. Zo zijn er profiteurs die munt willen slaan uit de valutahandel maar er zijn ook mensen met angst die lopen met een what if scenario en dus gaan speculeren of het zekere voor het onzekere nemen en dus Euro’s en Dollars sparen. Daarnaast zijn er de herrieschoppers die full time bezig zijn met afkraken.

  Feit blijft dat als wij willen dat de economische malaise met hoge koers en hoge prijs wordt aangepakt dan moeten wij de confrontatie aangaan en ons blik richten na de gevolgen ervan. Die confrontatie; snijdende maatregelen, samenwerking met instanties als IMF, verder stijgende koers en prijzen, etc. , is maar van tijdelijke aard en is nu die bitter pil die wij als gehele samenleving moeten slikken om weer gezond te kunnen worden.

  Doen wij dit niet beste mensen en trotseren wij nu niet de harde maatregelen dan is het afgelopen met Suriname.
  De paarse profeten met hun lawaaipapegaaien hebben van 2010 tot en met 2020 laten zien waar zij naar toe hebben gewerkt nml schulden opbouwen zonder ontwikkeling en zonder rendement.

  Wat betreft nepotisme:
  dit is niet alleen het begunstigen van familie met posities maar ook zogenaamde zakenrelaties begunstigen met opdrachten en projecten.
  Brunswijk heeft broer en kinderen geaccomodeerd.
  En Santokhi heeft alleen zijn wederhelft en dochter functies gegeven dit zelfs naar verluidt onbezoldigd.
  Gregory Rusland levert ook onbezoldigd een bijdrage.
  Conclusie:
  NDP is 100 % schuldig aan nepotisme, want niemand kraait over Ingrid, Peggy, Walter (kleinzoon met Hollands Paspoort die gratis geld krijgt zonder er maar iets voor te hoeven doen) e.a. en alle dubieuze projecten sinds hun bestaan.
  Deze regering is 20 % schuldig aan nepotisme.
  100 -/- 20 = 80 % verbetering !

  Brunswijk kan zich verontschuldigen en zijn fouten herstellen door ook onbezoldigd te werken en functies te gunnen aan coalitie partners of andere competente Surinamers.
  En mocht het waar zijn van de gronden, deze weer afstaan aan de gemeenschap. Maar hij moet wel meewerken aan herstel en
  de nieuwe weg die Suriname nu in wilt slaan.

  Vergeet niet beste mensen wat nu het belangrijkste is en wat onze topprioriteit heeft:
  de crises en de vernietigers aanpakken !
  Die bittere pil moeten wij nu slikken om z.s.m. weer op eigen kracht te komen.

  Pasensi na wan bita bon,
  maar en froktu switi fu nyan.

  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 6. De koers wordt bepaald door de handelaren, en ze maken misbruik ervan. 1 liter spijsolie kost in NL 0,99 euro cent. Vlees koop je in NL bij de Turk in actie voor 12,50 euro 10 kg. Wij verdienen SRD maar betalen voor ons goederen 2,5 meer iomgerekend in euro. Normaal zou je een liter olie maximaal 24 SRD moeten betalen. Regering pak de handelaren dan is het probleem opgelost


  Maak melding

 7. Een van de angst scheppende what if scenario’s is bijvoorbeeld;
  ” …
  Nogmaals dollars  hanteren in Suriname  alles wordt al in dollars  of  verkocht, dus de regering wilt deze druk zelf , gewoon bai bai tegen de SRD zeggen. 
  … ”

  met als gevolg Surinamers zelf hebben geen vertrouwen meer in de eigen SRD. In het verleden was de Surinaamse munteenheid al veranderd en werd er een ander eenheid gedrukt en gebruikt !

  Vele Surinamers heugen zich dit als de dag van gisteren. Het oude geld was ineens niks meer waard ! Mensen hebben hun zwaar verdiende geld letterlijk verbrand of in de prullenbak gegooid ! Ik heb volwassen mensen als kleine kinderen zien huilen hoe zij duizenden guldens hebben kunnen weggooien !

  Een patriot is trots op eigen vlag en eigen munt.

  I ❤ SU = I ❤ SRD.

  Wi sa feti gi Sranan. Krakti !


  Maak melding

 8. Para expres je hebt gelijk, Surinaamse srd is niks waard, enige oplossing is Amerikaanse dollar invoeren als wettig betaald middel,ik neem ndp kwalijke Suriname is een ontwikkeling land, en deze honden ndp heeft van Suriname een arme land gemaakt, ik zou bouta adhin parmesser simon, abdoel, allemaal die dat geld heeft verdeeld, deze dagoes horen in de gevangenis?waarom wordt er niet onderzocht bij welke banken dat geld is ondergebracht, is dat zo moeilijk?nooit meer ndp, criminelen zijn het, hoe is het mogelijk in godsnaam, arme surinamers betalen de prijs, regering santhoki is ook een go likkers van ndp schijnbaar??


  Maak melding

 9. Die Roy moet zo Spoedig mogelijk naar een Opticien je kunt nergens meer in Nederland zonnebloemolie voor €0.99 cent kopen het is op zijn minst tussen €1.20
  en €1.40 en daarboven.


  Maak melding

 10. Zodra de koersen stijgen verhogen winkeliers ook hun prijzen voor de goedkoper ingekochte producten. Daar zit al die woekerwinst.

  De consument trekt altijd aan het kortste eind.


  Maak melding

 11. ALS ik wat over heb aan SRD na mijn VAKANTIE IN SU.
  Bij Vertrek: Dan moet ik dit direct op de Airport overhandigen aan de Families.
  Wat moet ik met de SRD in NEDERLAND. waardeloos.
  Soms wel gunstig voor TOERISTEN. Het streven is:
  HET MOET GUNSTIG KOMEM VOOR HET VOLK VAN SU.
  gemodereerd

 12. De srd is wc papier geworden, beter zou zij om dollars en euro’s in te voeren, is het hele probleem opgelost.
  gemodereerd

 13. Voordat men me een uitleg komt geven, waarom de wisselkoersen op hol zijn geslagen, moet degene die uitlegt er blijk van geven dat hij het verschil tussen reden en oorzaak weet; in de titel heeft men het over de REDEN van de op hol geslagen koers, in het artikel zelf heeft men het echter over de OORZAKEN van de op hol geslagen koers. Is er nu een reden of zijn er oorzaken dat de koers uit de hand loopt?


  Maak melding

 14. Dit soort figuren behoren tot de toppers van ABOP. Hoe kan een land goed draaien als Surinamers op partij van deze soort figuren gaat stemmen. Het wordt nooit wat met Suriname want de groep van deze soort figuren wordt steeds groter en krijgen macht in het land, kijk bv R. Bruinswijk, l. Bruinswijk ect.


  Maak melding

 15. We zouden kunnen proberen om buiten de kaders te denken en niet te doen wat in zoveel andere landen is geprobeerd en mislukt. Waarom deze gelegenheid niet aangrijpen om het nodige onderzoek te doen om onze eigen digitale valuta te ontwikkelen en deze te koppelen aan de cumulatieve rijkdom die onder onze voeten ligt? We kunnen de verwachte kosten van extractie berekenen en dat in de totale waarde verrekenen. Elke gram goud, elke diamant, elk vat olie, elke kubieke meter gas draagt ​​dan bij aan de kracht van onze munt. We zullen de waarde van ons geld in realtime zien toenemen en afnemen en kunnen in de gaten houden waar elke cent naar toe is gegaan en waaraan het is uitgegeven.

  In andere landen wordt dit al gedaan. Ik denk niet dat de meeste mensen erover hebben nagedacht, of de tijd hebben genomen om de positieve en negatieve effecten van dollarisering op de economie van een ontwikkelingsland te onderzoeken.

  Denk niet automatisch aan dollar = alles goed. De corruptie zal er nog steeds zijn. Het vriendjespolitiek. Het plunderen van natuurlijke hulpbronnen. De handelsonbalans waardoor we altijd geld moeten lenen.

  Dollarisatie is niet de oplossing. Het is een eenrichtingsverband dat de winst uitstraalt en een smeulende, etterende economie eronder achterlaat. Als je economie en in wezen je hele regeringsvorm en bestuur op een blockchain draait, worden de meeste problemen weggenomen en wordt alles veel efficiënter.

  Oud economisch beleid dat nog nooit voor iedereen heeft gewerkt, of nieuwe slimme economie die draait op een blockchain? De keuze is niet moeilijk, maar de meeste burgers zijn niet geïnteresseerd in beleidsvorming en laten het over aan misdadige, achterbakse mannen en vrouwen die politici worden genoemd.


  Maak melding

 16. Natuurlijk is een van de oorzaken, speculatie. Dat mag, waarom niet? Als het goed gaat win je als het slecht gaat verlies je. Jouw probleem.
  In mijn jonge jaren speculeerde ik ook volop op beurzen. Kijk hoe er in cryptomunten wordt gespeculeerd.
  Ik neem aan dit iedereen dit zelf ook wel had bedacht.
  Daarnaast is het ook evident dat men kiest voor zekerheid.
  Maar wat mij enigszins verbaasde wat het tweede argument namelijk
  “overtollige dollars”
  en wel om de volgende reden
  waterkant.net/suriname/2020/07/09/banken-in-suriname-hebben-tekort-aan-srds
  waterkant.net/suriname/2020/10/15/banken-moeten-opnamelimiet-weer-aanpassen-vanwege-gebrek-aan-cash

  Er was dus een gebrek aan SRD’s. De centrale bank heeft een politiek gevoerd om dit tegen te gaan en nu roept men een overschot aan Surinaamse dollars.
  Apart. Snapt men wat men doet bij de centrale bank

  Verder stelt deze beste man wat de overheid moet doen. Fout meneer, dat past niet bij zijn positie. Hij dient zich te onthouden van politiek commentaar en zich uur bezig houden met het monetair beleid en adequate maatregelen nemen in samenspraak met de overheid.

  Het is niet de eerste keer dat de centrale bank rare dingen doet. In een ander artikel kom ik hier uitgebreid op terug.
  gemodereerd

 17. Pico 24 mei 2021 At 13:58
  Je opmerking moet nog beoordeeld worden
  Natuurlijk is een van de oorzaken, speculatie. Dat mag, waarom niet? Als het goed gaat win je als het slecht gaat verlies je. Jouw probleem.
  In mijn jonge jaren speculeerde ik ook volop op beurzen. Kijk hoe er in cryptomunten wordt gespeculeerd.
  Ik neem aan dit iedereen dit zelf ook wel had bedacht.
  Daarnaast is het ook evident dat men kiest voor zekerheid.
  Maar wat mij enigszins verbaasde wat het tweede argument namelijk
  “overtollige dollars”
  en wel om de volgende reden
  waterkant.net/suriname/2020/07/09/banken-in-suriname-hebben-tekort-aan-srds
  waterkant.net/suriname/2020/10/15/banken-moeten-opnamelimiet-weer-aanpassen-vanwege-gebrek-aan-cash

  Er was dus een gebrek aan SRD’s. De centrale bank heeft een politiek gevoerd om dit tegen te gaan en nu roept men een overschot aan Surinaamse dollars.
  Apart. Snapt men wat men doet bij de centrale bank

  Verder stelt deze beste man wat de overheid moet doen. Fout meneer, dat past niet bij zijn positie. Hij dient zich te onthouden van politiek commentaar en zich uur bezig houden met het monetair beleid en adequate maatregelen nemen in samenspraak met de overheid.

  Het is niet de eerste keer dat de centrale bank rare dingen doet. In een ander artikel kom ik hier uitgebreid op terug.


  Maak melding

 18. “Een tweede oorzaak is dat de afgelopen periode veel Surinaamse dollars in omloop waren. Dit kan zorgen voor een stijging van die wisselkoers”.
  DIT IS BEKEND BIJ ALLE ECONOMEN. WAAROM WORDEN DAN TEVEEL SRD IN OMLOOP GEBRACHT??? SORRY HOOR, MAAR DE VERWACHTINGEN WAREN HOOG, MAAR DE REGERING LIJKT, GEEN ANTWOORD TE HEBBEN VOOR DE VELE PROBLEMEN DIE ER ZIJN.
  gemodereerd

 19. Iwan_sme@gmail.com 24 mei 2021 At 11:44
  Die Roy moet zo Spoedig mogelijk naar een Opticien je kunt nergens meer in Nederland zonnebloemolie voor €0.99 cent kopen het is op zijn minst tussen €1.20
  en €1.40 en daarboven.
  ===============

  Euro bij de Plus
  gemodereerd

 20. Eindelijk geeft men toe dat ze teveel geld hebben gedrukt en in omloop gebracht. Door dit handelen van de cbs hebben ze willens en wetens, de srd verzwakt.
  Gedevalueerd.
  Mensen die stikken in de srd, weten het als geen ander.
  De staat kan overstappen op de usd en dan zullen we zien wat de srd werkelijk waard is.
  Mogelijk zullen er weer twee nullen voor de komma verdwijnen bij het inwisselen.
  Dan zijn de rapen meer dan gaar.
  Vanaf de gulden is verdwenen na de revo is het geld waardeloos geworden en de rijken profiteren en ondermijnen de staat Suriname.
  Dit zal blijven, zolang rijken meer geld bezitten dan de overheid zich kan permitteren om uit te geven.
  Komt de usd, dan blijft de bevolking het kind van de rekening.


  Maak melding

 21. Pico 24 mei 2021 At 14:01
  In mijn jonge jaren speculeerde ik ook volop op beurzen. Kijk hoe er in cryptomunten wordt gespeculeerd.

  Pico
  Ik speculeer nog steeds op de beurzen (EAX en Wallstreet)
  Meest goede speculatie welke bijvoorbeeld wat winst heeft opgeleverd Nio gekocht voor US$ 4,67 en verkocht voor US$ 65.
  Verder hou ik mij ver van het crypto gebeuren, aan die hype doe ik niet mee.🤑🤑🤑🤑

  Opmerking
  Jou schrijfwijze geeft aan dat jij DE Pico bent die lang is weggeweest (Het is niet de eerste keer dat de centrale bank rare dingen doet. In een ander artikel kom ik hier uitgebreid op terug.)


  Maak melding

 22. Iwan_sme@gmail.com 24 mei 2021 At 11:44
  Die Roy moet zo Spoedig mogelijk naar een Opticien je kunt nergens meer in Nederland zonnebloemolie voor €0.99 cent kopen het is op zijn minst tussen €1.20
  en €1.40 en daarboven.

  Iwan_sme@gmail.com
  Roy moet niet alleen naar de opticien maar ook leren lezen. Waarom? Omdat een fles zonnebloemolie van € 1,29 daar zit maar 0,8 liter zonnebloemolie in.
  gemodereerd

 23. Als iemand van mening is dat de vorige regering alleen 100% nepotistisch bezig was en de huidige regering dat niet zo zeer is… heeft duidelijk aambeien in zijn ogen. Begrijpelijk als het om een gatlikker gaat, want die heeft geen last van de torenhoge winkelprijzen. Wordt zeker gesponsord een van de P’s.


  Maak melding

 24. HongKongFree 24 mei 2021 At 11:49
  Zodra de koersen stijgen verhogen winkeliers ook hun prijzen voor de goedkoper ingekochte producten.
  ====================

  Omdat ook de douanekoersen stijgen. De winkelier moet daar rekening mee houden.


  Maak melding

 25. Mischien dat men nu meer eigen product gaat consumeren, en daardoor ons eigen productie een boost gaat krygen want daar gaat het om, wy falen als het gaat om produceren ,we hebben geen of niet genoeg produtie,en consumeren heeel veel geinporteerd spul.
  hoedan ook de overheidt stimuleerd het eigen product niet genoeg ,integendeel juist de import


  Maak melding

 26. rbrowny met y , wat lul jij , de vorige regering had de kans om eigen producten te promoten , ja browny hij beloofde dit en dat voor elke sector , nou er werd geld geleend , maar dat geld ging niet naar die sectoren , maar verdween in eigen zakken , toen hebben we je niet gehoord he , deze regering zal dit straks wel doen.


  Maak melding

 27. HongKongFree 25 mei 2021 At 00:27
  Het zijn geen douanekoersen maar smeergelden. Heb je ooit douaniers zien staken of klagen dat het slecht gaat…
  ================

  Hahaha, nee klopt. Maar dat door de koersstijging de prijzen in de winkels stijgen is logisch natuurlijk. Jij stelt dat de chinees goedkoop ingekochte spullen opeens duurder verkoopt. Je vergeet echter dat hij om z’n voorraad aan te vullen hij de verkochte spullen duurder moet terug kopen. Dus hun kun je de schuld niet geven natuurlijk. Tenzij het om incidenten gaat waar ze er een potje van maken.


  Maak melding

 28. De weinige producten die komen van eigen markt zijn vaak te kleinschalig, soms te duur en er is (vaak) geen consistentie in de kwaliteit.

  We importeren verdorie zelfs goederen uit Guyana en Trinidad.

  Een andere reden voor weinig productie is ook de doorvoerhandel en smokkel. Daar verdienen mensen al grof geld aan, waarom dan de moeite nemen om te produceren. Controle!? Vergeet dat maar, even een “lekkers” toestoppen en you’re back in business…


  Maak melding

 29. HongKongFree 25 mei 2021 At 02:31

  Lokale producten zijn ook vaak duur. Je kan in veel gevallen nog beter diepvriesgroenten van Gwoon kopen bij Tulip dan verse groenten op de markt. En bij die verse lokale groenten weet je niet eens hoeveel landbouwgif erop zit.


  Maak melding

 30. HEM Suriname N.V. (Hollandsche Export Maatschappij) sinds 1898, toonaangevende importeur en distributeur van consumentenartikelen in Suriname. Productie ???

  CHM (Curaçaose handelsmaatschappij) sinds 1880, verkoopt voornamelijk huishoudelijk producten.
  Productie ???

  Hj de vries group sinds 1903, “Producing, importing, and bringing a selected package of Services, Trade- & Industrial products that improve the quality of life of Surinamese families and businesses.”
  Productie ???

  Cirkel group sinds 1995, voedsel distributie en uitbater van o.a. KFC, Pizzahut, Cinnabon, Western Union.
  Productie ???

  Köpcke Trading Suriname (juridische naam HALO N.V.) is een Import en Distributieonderneming, sinds 1998. HALO N.V. is een lokaal gevestigd bedrijf welke actief is in de handel en actief was in de landbouw.
  Productie ???

  Rudisa, sinds 1975, begonnen als import export. Het Rudisa imperium bestaat uit ruim 29 bedrijven verspreid over het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika.
  Productie: er zitten een aantal productie bedrijven tussen.

  Yokohama group, sinds 1992. Opereert in Suriname, Latijns Amerika, West-Afrika en India.
  Import van voertuigen, uitbater van (online) casino’s, geldwisselkantoor en software ontwikkeling.
  Productie: hun software wordt voornamelijk in India ontwikkeld

  Er zijn nog veel meer om op te noemen. Al deze ondernemingen dragen ook heel weinig bij aan de binnenlandse productie.


  Maak melding

 31. Ik zou zeggen: SU begin eerst zelf geld te printen voor je aanspraak wilt maken op een gebalanceerd economie. Jullie (SU) willen als koning leven, terwijl je net van school komt. Zolang jullie voor jezelf denken komt het eens goed ( Zoek het positieve) . Het land is nog jong en heeft nog een lange weg te gaan. Maar doe het rustig aan mensen, zoals het een echte Surinamer betaamt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.