Coalitie DNA keurt uitspraken leiding politiebond en gedrag actievoerenden af

34
Coalitie DNA keurt uitspraken leiding politiebond en gedrag actievoerenden af
De leiding van de politiebond tijdens de protestacties donderdag.

De coalitie in de Nationale Assemblee heeft zondag een brief naar de Surinaamse president en de voorzitter van De Nationale Assemblee gestuurd, waarin zij onder andere de uitspraken van de leiding van de politiebond tijdens de onlangs gehouden protestacties, afkeurt. Ook is zij niet te spreken over het gedrag van actievoerenden, waaronder het negeren van de COVID-19 regels en het bestormen van regeringsgebouwen.

De brief luidt als volgt:

Het is binnen de samenleving in voldoende mate bekend, waarom wij thans onder deze grote ellende gebukt gaan, dus die materie behoeft nagenoeg geen nader uitleg. De huidige regering kreeg na haar aantreden te maken met torenhoge schulden, hoge inflatie, een schrijnend tekort aan internationale reserves, een immens begrotingstekort en als klap op de vuurpijl ook nog de COVID-19 pandemie, gevolgd door internationale prijsinflatie. We zijn er ons terdege van bewust, dat de regering haar best doet om de economie weer op rails te brengen.

Suriname heeft na diepgaande discussies met alle relevante stakeholders een herstelplan aan het IMF aangeboden dat ook door haar wordt gedragen. Als coalitie weten wij dat de gang naar het IMF onvermijdelijk is, willen wij de economie weer op het juiste spoor krijgen. We zullen hiertoe met zijn allen, elkeen de offers moeten brengen.

We doen een dringend beroep op de regering om serieus nota te nemen van issues die de samenleving beroeren o.a. het benoemingsbeleid.

We bevelen de regering aan om, desnoods elke dag, gebruik te maken van staatsmedia om met het volk te communiceren zonder er doekjes om te winden, zodat eenieder deze noodzaak beseft.

In de afgelopen week zijn wij als coalitie in De Nationale Assemblee geconfronteerd met protestacties van de politiebond en andere groepen. We zijn er niet ongevoelig voor, want voor de samenleving wordt het steeds moeilijker om de stijgende prijzen in de winkels te dragen.

Regering, u heeft er alle baat bij, om zo snel mogelijk verlichtende maatregelen voor de samenleving te treffen; de implementatie van het sociaalvangnet behoeft daarom uw onverwijlde aandacht. Wij doen een dringend beroep op de Regering, om de wensen en grieven van het volk mee te nemen in deze besluitvormingen, om zodoende het leed en de ontevredenheid te verminderen.

De actievoerenden hebben ondanks de ernstige COVID-19 situatie de maatregelen massaal genegeerd. De gevolgen van dit onacceptabel gedrag zullen voor de gezondheidszorg niet te overzien zijn.

Het is hemeltergend, dat de protesterenden trachtten het kabinet van de President en het DNA-gebouw zonder toestemming binnen te dringen. Wij willen ons in Suriname absoluut niet associëren met een situatie, als die van het Capitool in Washington.

Het is onaanvaardbaar, dat uitgerekend de leiding van de politiebond, de uitspraak bezigde, dat een vergunning geen vereiste is, om te mogen protesteren. Zulke uitspraken zijn voor ons onaanvaardbaar, want die zouden kunnen aanzetten tot anarchie en daar is niemand bij gebaat. We keuren dit ten zeerste af. We willen een gedisciplineerd korps, waarvan de leden hun verantwoordelijkheid te allen tijde voorop stellen.

De coalitie in de Nationale Assemblee neemt gevoeglijk aan, dat de korpsleiding represaille maatregelen zal treffen tegen de leden van het korps, die hun boekje te buiten gingen. Om de rust te kunnen waarborgen, doen wij een dringend beroep op de Regering om de korpsleiding zo spoedig mogelijk te evalueren.

Hoogachtend,

De Fractieleiders,
A.Gajadien
D. Vorstwijk
P. Etnel
M. Jogi
E. Karto
I. Plein


34 REACTIES

 1. Terecht, onacceptabel gedrag. Doen alsof ze niet bewust zijn van de ellende die achtergelaten is in het land. Elk een burger heeft er mee te maken. Dus pas je aan de situatie naar betere tijden. Draag bij met je verantwoordelijkheid….


  Maak melding

 2. De trekker van deze politie bond vertoond een kadaver mentaliteit.
  Je zei; om te gaan protesteren heeft niemand jou dat recht te ontnemen en je hoeft geen enkele vergunning aan te vragen. Maar wie kwam met dat idee om eerst vergunning aan te vragen alvorens je gaat protesteren??
  En wie had wilgo valies ea in de bak als een leguaan gegooid toen hij ging protesteren??
  Soso k* ey leg uit now. Handeld duidelijk op instructie uit van welbekende moordenaar van het land.


  Maak melding

 3. mensen dit komt omdat de helft van de politieagenten en de hele top inclusief de korpschef prade ndp-ers zijn , regering Santokhie donder eens eindelijk die parasieten uit het korps , zolang U dit niet doet , zal bouta zijn overwinning blijven ruiken , gooi ook die minister van de ABOB eruit , die handelt en wandelt met bouta , o ja de vp ook.


  Maak melding

 4. Dit kan je verwachten wanneer je de juridische macht / rechterlijke macht exorbitante salaris verhoging wil toekennen in een tijd waarin een groot gebrek is aan liquidemiddelen terwijl burgers herhaaldelijk te horen krijgen dat de prijzen maar stijgen of dat hun salaris steeds waard is geworden. Op een gegeven moment komt ieder weldenkend mens in opstand tegen het onrecht dat ie ziet.


  Maak melding

 5. @ WAT heeft altijd wel Kortsluiting. Ongetwijfel! Anders kan je gewoon niet zoveel nonsens opschrijven zoals het hem ieder keer weer lukt. Dat is een kunde opzich!


  Maak melding

 6. deze regering moet hun naam veranderen in regering familie chan en familie brunswijk
  wees eerlijk tegen de mensen veranderd de naam van deze regering chanfamile en brunswijk familie dan pas komt er rust in suriname dan weten de surinamers dat het chan en brunsie familie is


  Maak melding

 7. @Wat
  Deels heb je gelijk want Bouterse blijft op de achtergrond bezig met zijn manipulatief gedrag. Niet dat Bouterse een intelligent persoon of groot leider is, wel dat hij alles in het werk zal doen om zijn verlies recht te trekken. Hij heeft al voorgesteld dat jongeren de wapens ter hand moeten nemen waarmee hij dus bedoelt dat Suriname het voorbeeld van Afrika moet volgen; waar het gewapend oplossen van een probleem de voorkeur heeft Ipv de dialoog aan te gaan zoals het in een beschaafd land de procedure is. De leiding van de politiebond is geen knip voor de neus waard en onbetrouwbaar gebleken. Tijd om deze leiders te vervangen door mensen die capabel en loyaal aan de regering zijn.
  gemodereerd

 8. @ Sital
  Helemaal eens met je.
  Net als familie bouterse en fam. coup plegers Sital, Graanoogst etc. etc.
  Ze moeten net zo eerlijk als de ndp zijn dan komt de rust weer terug ja, je hebt helemaal gelijk. Ze moeten net zo geweldig regeren als de paarsen afgelopen 10 jaren en zeker een boek daarover schrijven. Top sital, je denkt zo abominabel, ga zo door.


  Maak melding

 9. Goed zo Collega’s . Kom op voor je rechten .
  En als ze proberen met sancties te komen gooien wij dit keer alles plat. Zodra je voor je rechten opkomt ben je ndper pfff. Zo dom en kortzichtig zijn de meeste idioten hier . Ik heb ook gestemd voor verandering maar kan met dit salaris (2600)niet verder. En deze zelfde idioten klagen dat agenten corrupt zijn . Hoe moet ik mijn gezin onderhouden als ik maandelijks 2200 aan huur betaal, terwijl deze Chan Drey Ka en die domme Lonnie alleen hun zakken vullen en familieleden accommoderen . Eeey oeng Libië mie . Ik ben agent maar heb ook mijn vaste lasten .
  Oprotten met deze zakkenvullers
  gemodereerd

 10. Ik keur dit zeker af.

  Omdat Su momenteel in erg onstuimig waters vaart. Is een gatenkaas schip geworden, waar hard aan wordt getimmerd om de gaten goed te dichten en niet zomaar te lappen.

  Het is niet alleen de taak van de kapitein en bemanning om uit de storm te komen en het bloeden van het schip te stelpen. Maar letterlijk een ieder heeft verantwoordelijkheden en taken hierin om het nood van ons schip te doen verlichten tot herstellen.

  Pa Vene had het schip al in geweldige wateren varen toch, maar het was niet goed genoeg toch, de ratten moesten weer over nemen, dan krijg je dit en zelfs veel erger. Als we toen niet voor die stoere praatjes hadden gekozen, maar welvaart, waren we nu 11 jaar later werkelijk in Dubai.

  Komt hierop neer, tai bere, drai anoe, paar a boto!
  Jammer genoeg willen velen niet helpen varen. Hoe kom je dan uit de storm!?

  Acties, demonstraties tot staken is ook een recht, dat doe je liever in welvaart. In tijden van nood heb je meer plichten om te werken naar je rechten.


  Maak melding

 11. Chan moet nu vanoder de rok vn melissa tevoorschijn kruipen en hard optreden tegen deze daggoes die denken dat ht korps hun eigendom is.
  Het is opmerkelijk dat aln maar een bepaalde groep uit de creoolse gemeenschap in de fout gaan n met opzet ook.
  Immers de uitspraak dat een koeli geen pres mag worden werd luidkeels gescandeerd door deze koulo luie bende.
  De pres moet nu bewijzen wie de eerste man vn ht land is anders is ht afgelopen met hem.


  Maak melding

 12. Maar waar is moksaleisie in deze situatie?? Is hij als minister van Justpol niet degene die het voortouw moet nemen en met de bond in overleg moet treden en aan moet geven dat hun gedrag niet door de beugel kan. Hij is immers de linkin-pin richting regering en in feite hebben de DNA leden zijn werk opgepakt. En nu er muiterij in het korps plaatsvindt dient er te worden ingegrepen en schoonschip te worden gemaakt. Begin met het vervangen van korpschef Prade en alle andere rotte appels in het korps. Hoogst aannemelijk dat het allemaal ndp-sympathisanten zijn die alleen maar erop uit zijn om onrust te veroorzaken.


  Maak melding

 13. Waar is het Diaspora Kapitaal van 5 Miljard gebleven die stond toch al klaar de investeerders stonden tocht in de Rij om naar Suriname 🇸🇷 te komen. Waar zijn ze gebleven Chan, want als ze er waren hadden wij deze Shit niet , wat er nu gaande is .
  gemodereerd

 14. Prima!
  (Vaker) verduidelijken wat jullie standpunt is.

  Hoe zit het nu met die dc en rr? Kunnen die niet worden ingezet om én covid én het imf-verhaal te communiceren?
  Misschien kunnen ambassade mensen hun migranten wegwijs kunnen maken in eigen taal. Waar zijn de getto boys gebleven. Geef ze desnoods een vergoeding om mee te helpen.

  Het Diaspora kapitaal is onder je bed. Ga snel kijken 😋


  Maak melding

 15. was een schandeloze vertoning van de politie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  zijn ze zo dom?????????

  hoe komen deze gasten bij de politie terecht???????????????

  op staande voet opdonderen!!!!!!!!!!!!!!!!

  amoksi jij bent de slappe lul
  gemodereerd

 16. Diaspora mensen zijn niet gek, de situatie van Suriname wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Als de regering zonder bruinwijk was gevormd dan zou Chan zeker veel steun krijgen van zijn Diaspora vrienden. Bruinwijk is niet te vertrouwen hij zit in de regering alleen voor zijn familie/eigen belang. Het beste regering team zou zijn VHP met de leiding samen met NPS.


  Maak melding

 17. De enige beste manier is om alle vakbonden van Su met onmiddelijke ingang te ontbinden. Bonden functioneren net als een rat en parasiet om alles te breken wat in de afgelopen tijd is opgebouwd. Kijk maar naar: mariënburg, pinusaanplant voor de productie van papier, palmolie project, santoboma bananen project, jaribaka, waterloo in nickerie zijn allemaal voorbeelden van dat door de bonden reeds zijn vernietigd. Pas wanneer Su economisch hersteld is en de vakbonden in een andere vorm zijn gestructureerd kan eventueel opnieuw worden bezien voor herintreding met afbakening van machten. Want deze gasten breken alles af wat de maatschappij lief is.
  gemodereerd

 18. Cootje jé ka lootje.
  Voor een politie achter ben je niet echt slim . Hoe kan je 2600 krijgen ik zeg speciaal niet verdienen.
  En dan 2200 aan huur betalen.
  Dan leef je op grote voet.
  En al die jaren die je bij de politie zit had je geen probleem. Nu wel. Is gewoon ndp gedrag.


  Maak melding

 19. HET STAAT:
  De REGERING moet SERIEUS bezig houden, alsof de VORIGE REGERING ook
  SERIEUS bezig was met het VOLK, dan HUN EIGEN ZAKKEN VULLEN.
  VOOR EEN MULO DIPLOMA moet je VIER jaar studeren. en op korte TERMIJN
  moet VEEL GUNSTIG worden voor het VOLK. Dat gaat NIET.
  ER wordt gewerkt, daar waar HARD nodig is MOETEN ZE eerst aandacht geven.
  Bijv. Betaalbaar VOEDSEL, hard nodig en Ontwatering van het LAND, anders verdrinken
  ze allemaal.
  gemodereerd

 20. Ndiolo 24 mei 2021 At 11:17

  ” Daar gaan wij weer met onze racistische uitspraken”. Dat de zwarte mensen nergens ontwikkeling hebben gebracht kan alleen maar uit de mond komen van iemand zoals jij, die geen boeken leest; alleen naar Bollywood TV kijkt; op een ontwikkelingsniveau zit welke gemakshalve kan worden bestempeld als achterlijk… Vraag: Heeft de VHP ooit ontwikkeling gebracht in Suriname. Lachmon heeft toch alle tijd gehad? Wat de VHP wel heeft gebracht zijn drugstransporten/ . Ga een keertje Googlen over de economische groei in Afrika vriend. En niet praten over de Marronvrouwen: het zijn de mooiste vrouwen in Suriname. Jalouzie? Het is toch bekend dat de meeste hindoe-mannen impotent zijn door de vele Daroe die zij drinken? Moet ik doorgaan? Hoeveel van jullie figuren hebben geen diploma’s op zak die gekocht zijn? Ik kan enkele namen noemen in Suriname die met vervalste diploma’s rondlopen. Misschien is het tijd dat de Universiteiten en HBO-Instituten in het buitenland wordt gevraagd of deze figuren daadwerkelijk bij hun stonden ingeschreven. In de VS kun je voor US 3000 een PhD diploma kopen. Dus Ndiolo(wie je ook mag zijn). Ik heb geen hoge pet op van mevrouw Santhoki e.d. Zeker ook zo’n diploma op de ADEK gekocht op haar rug? Zo slim is zij weer niet…. En haar man minder, want die heeft totaal geen visie( de chaos wordt groter). Almaar terugkijken naar de vorige regering: Chan heeft toch Amerikaanse-en Hollandse vrienden? Laten die hem maar helpen!!! Maar die kijken wel uit om de leider van de grootste drugskartel in Suriname te helpen. Want de VHP is toch het centrum van de coke ?
  gemodereerd

 21. Er is nooit serieus geïnvesteerd in het KPS. Als politiemensen zelfs geen degelijke schoeisle hebben en kledij; een salaris ontvangen die een lachertjes is( ook onder de vorige Regeringen); niet worden gewaardeerd; etc. En nu zijn het juist de coalitiepartners en hun fractieleiders die een grote mond opzetten tegen de politie. Waar waren jullie toen de politiemensen hun grieven bekendmaakten? Fractieleiders mijn mars: jullie snappen jullie rol niet en zitten maar in de DNA geld te verdienen zonder iets van het land te maken. Interessant lopen doen zonder niveau. de Politie moet een coup plegen en jullie zwakke reten in de fik steken. Kritiek uiten is makkelijk toch; oplossingen bekenden minder. Moeilijk he. Logisch: jullie klojo’s hebben het niveau niet. Wegwezen , zogenaamde ‘ volksvertegenwoordigers’. Opflikkeren en dit land weer aan Nederland geven, want jullie hebben in de afgelopen decennia een puinhoop van Suriname gemaakt.
  gemodereerd

 22. Wel meneer of mevrouw Koos Banti gelijk geef ik u. Nu kunnen ze wel hun grote mond en hun stem laten horen. Waren ze bang of kregen ze onder tafel geld van de regering van DDB. Nu kan dat niet meer he. Ze doen zo dom. Jammer. Ongeschoolde boys die alleen geld willen zien.
  gemodereerd

 23. Sari tori met onze DNA, laten de coalitie leden eindelijk “zelfstandig” van zich horen komen ze met misplaatste verontwaardiging. Wanneer gaan zij de regering controleren, wanneer gaan zij zich als echte VOLKSVERTEGENWOORDIGERS gedragen.
  Wanneer nemen/tonen zij verantwoordelijkheid!!!!!! Hebben zij de wetten voor dubbele salariëring al aangenomen, waar blijven de twee dames die initiatief hadden getoond, ze doen hun werk slecht of niet.
  De actie van de politie is niet kies, en ook nog wel zonder vergunning heb Ik begrepen, maar het is wel begrijpelijk onder deze omstandigheden. Je hoeft er geen begrip voor te hebben. Maar met zo’n reactie heef5 onze DNA zich weer belachelijk gemaakt.

  Ndiolo, ‘het zijn weer de negroïden’, man /vrouw blijf toch weg als je niks anders te zeggen heb. Ze moeten jouw hersens steriliseren, zit vol “vuil”.
  Kom eens kijken en leg jouw oortjes te luister dan gaan jouw oogjes misschien nog open voordat je blind bent, want ziende blind ben je waarschijnlijk al lang hahaha.


  Maak melding

 24. Ndiolo 24 mei 2021 At 11:17

  De enige manier om de criminaliteit uit te roeien is om een sterilisatie programma uit te voeren in het binnenland. De marroneze vrouwen kunstmatig insemineren met zaadcellen van andere rassen waardoor ze ook geen pruiken meer hoeven te dragen.
  Waardoor ze ook aantrekkelijk worden ,want laten we eerlijk zijn zoals ze er nu uitzien, lijken ze op vogelverschrikkers.
  =======================

  Ik neem aan dat een moderator hier iets aan doet?


  Maak melding

 25. Ndie olo’s reactie is zo te zien verwijderd. Mooi.
  Achterlijke hond. Wellicht zonder hersenen geboren of deze zijn aangetast door het snuiven oid.

  K. Er komt geen geld van diaspora, je hoeft dus ook niet onder je bed te kijken zoals Esmerald je adviseerde. Zo lang niet aan de voorwaarden is voldaan komt er niets.

  Wie heeft het antwoord voor mij op de volgende vraag
  Bij welke banken heeft de overheid een rekening lopen. Gebruikelijk is het dat de staat alleen een rekening heeft bij de centrale bank.
  Maar transacties van de staat mis ik op de weekstaten. Zoals bijv de transacties in december 2020 en maart 2021.
  Is de veel bejubelde transparantie toch minder transparant?


  Maak melding

 26. Hallo Pico

  Een rekening bij welke bank, geen idee.

  Wel leningen bij héél veel banken (lokaal en internationaal) waarschijnlijk gekoppeld aan een reknr. Dit dus:

  surinamenieuwscentrale.com/overzicht-leningen-ndp-2015-2020

  Datum 5 mei 2021


  Maak melding

 27. Dag Esmerald
  Mijn dank. Ik verwacht ook geen antwoord. Het kan niet en mag zelf niet volgens mij. Daaruit kan je de conclusie trekken dat de minister van financiën dan wel de centrale bank feiten achter houden. Zonder hen vooralsnog te willen beschuldigen van misleiding
  Er is hier vaker door aanhangers van de ndp geschreven dat Santokhi cs. stelden dat de staatskas leeg is overgenomen, maar dat er toch volop betalingen werden verricht.
  Dat kan natuurlijk als er (belasting)inkomsten binnenstromen, maar ook deze handelingen zijn nergens terug te vinden op de weekstaten.

  Ach, er zijn zoveel andere dingen die nog veel leuker zijn. Zo heb ik een aantal boeken gelezen van schrijvers die de leegte moesten invullen die Carlos Ruiz safon heeft achtergelaten. De meeste waren wel aardig, maar geen Messi.
  Maar nu heb ik er een schrijfster gevonden
  Eva Garcia Saenz De Urturi
  Twee van haar boeken gelezen
  DE STILTE VAN DE WITTE STAD
  en DE RITEN VAN HET WATER (deze heb ik net uit, daarom vandaag even weer waterkant)
  Hopelijk krijg ik deel drie van de trilogie gauw
  Een boek is toch altijd veel spannender dan een film.


  Maak melding

 28. Je hoort de politiebond nooit over plichten altijd over rechten. Je ziet ze ook nauwelijks surveilleren. Gestoken in uniform beweert de voorzitter dat men €.100.00 per maand verdient. Ik dacht dat je vooral als politieagent altijd de waarheid moet spreken. Dit straalt negatief af op het korps.
  gemodereerd

 29. De ondertekenaars van de verklaring moeten niet komen met het verhaal, dat de huidige regering het land heeft overgenomen met een lege kas.
  Ze zaten toch in DNA, wat deden ze. Nooit vragen om de financiële verslagen van de rekenkamer, kennelijk nooit van gehoord.
  Ze zijn niet gevoelig voor , tenzij het volk massaal gaat protesteren.
  De politiebond had hun grieven zeker op een andere wijze invulling kunnen geven, door bvb een delegatie met hun eisen te overhandigen aan MP, VP en DNA.
  We zitten diep in de shit en het is de kleine man die het zwaar heeft. De hoge heren kunnen het toch met minder doen, neen, die zitten vreten en vetteren hun familie, vrienden en kliekjes.
  Het is dezelfde shit met andere vliegen.
  Inderdaad de opmerking ;, dat CHAN zijn kop vanonder het rokje van MELISSA moet halen en laten zien wie de de sterke man is van het land.
  Hij moet de ABOD dumpen en dan is het afwachten of hij inderdaad de man is
  Wij wachten af, hulp is aanstaande,imf.


  Maak melding

 30. Ari het is alleen maar bombarie dat je maakt.Ari/bombarie
  Laat deze knappe koppen hun werk doen .jullie storen alleen maar.
  Jullie houden de boel op. Als je van Suriname houdt dan help je mee . Zo niet oprotten.naar die andere paarse ratten.jullie haten Chan alleen maar omdat hij een Hindoestaans is.als hij een creolen was dan was hij een God voor jullie stelletje landverraders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.