Meeting regering en coalitie van bedrijfsleven organisaties in Suriname

5

Ontwikkelen van local content en hoe Suriname met dit aspect zal omgaan voor haar economische vooruitgang behoeft een langetermijnvisie. Dit kwam naar voren tijdens een overleg dat een coalitie van bedrijfsleven organisaties op donderdag 20 mei 2021 heeft gehad met een regeringsdelegatie bestaande uit president Chandrikapersad Santokhi en een deel van de ministerraad. Het doel van deze meeting was de benadering van de regering te vernemen als het gaat om local content (lokale bijdrage) en development finance (ontwikkelingsfinanciering).  

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking informeerde de gesprekspartner bij deze gelegenheid over de Investeringswet. Een van de belangrijke punten in deze wet is dat er geen verschil mag zijn tussen het Surinaamse en het buitenlandse bedrijfsleven.

Een tweede aspect in de Investeringswet betreft de local content oftewel de lokale bijdrage van buitenlandse ondernemingen aan de lokale markt. Vooral in de olie- en gassector moet nagegaan worden hoe lokale bedrijven hier voordeel aan hebben. Volgens de bewindsman zal Suriname onder meer moeten voldoen aan de vraag van goed opgeleiden. Het land zal haar beperkingen moeten kennen. De bewindsman benadrukt daarom dat er een langetermijnvisie nodig is hoe om te gaan met local content en hoe invulling hieraan te geven. 

Minister Achaibersing van Financiën en Planning die een presentatie gaf over ’s lands economische situatie, zei dat de overheid nu onder meer instaat is om fondsen ter stimulering van de productie te vullen. Hij noemde onder meer het Agrarisch Krediet Fonds en het fonds voor Kleine- en Middelgrote Ondernemingen (KMO), terwijl het fonds voor microkredieten weer geactiveerd zal worden. De regering is bezig ook in de productiesector stabiliteit te brengen. De regering wil deze sector faciliteren door middel van fondsen, maar in deze sector moet er ook een wil zijn om samen te werken. 

Ook binnen de toerismesector zal de local content ontwikkeld moeten worden. Volgens minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is het vooral belangrijk dat het onderwijs daarop wordt aangepast en er sprake is van continuiteit. Er zal niet alleen geëist moeten worden, maar ook ingespeeld moeten worden op de ontwikkeling en de behoefte die daarmee gepaard gaat. Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) benadrukte, dat er gedaan zal moeten worden aan kruisbestuiving waarbij bedrijven ervaringen over local content en local export met elkaar delen. Het gaat dan om de weg die bewandeld is.  

Volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zijn multinationals bereid Suriname te ondersteunen in het ontwikkelen van local content. Total, actief in de oliesector, is een van de ondernemingen die haar steun op dit stuk heeft toegezegd. De bewindsman vroeg de Surinaamse bedrijven daarom zich voor te bereiden op de ontwikkelen in de offshore oliesector. Er komt volgens hem binnenkort een high level overleg met de grote goudmaatschappijen over local content.

Veel Surinaamse bedrijven hebben contracten met de grote buitenlandse ondernemingen, maar de bewindsman meent dat er nog meer ruimte is om samen te werken. De grote bedrijven zullen niet al te gauw de conclusie moeten trekken dat de lokale bedrijven niet voldoen aan de standaarden, maar hun juist moeten optrekken.  

Om local content te ontwikkelen zal Suriname zich, volgens minister Saskia Walden, niet moeten beperken tot eigen grenzen, maar de Caricom ook tot haar lokale markt moeten maken. Onze producten zullen moeten voldoen aan de eisen van deze afzetmarkt. De bewindsvrouw van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie noemde drie trajecten die bewandeld worden om local content naar een hoger niveau te brengen. Het gaat om financiering van de Wereldbank, de Internationale Ontwikkelingsbank (IDB) en uit de eigen staatsbegroting.

Aan de andere kant is het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) bezig om micro-ondernemerschap te stimuleren en daarmee ook ondersteunend naar local content. Minister Rishma Kuldipsingh zegt, dat kleine ondernemers worden begeleid in kennis, kunde en coaching om succesvol te zijn en productie en export. Zij gaf daarbij een presentatie van de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE).

5 REACTIES

 1. Dat de binnenlandse ondernemingen moeten participeren in de olie en gas boom is nodig om hun inkomen te belanden. Maar staatsolie of ministerie van arbeid met de hulp van staatsolie moet de werkloze jongeren trainen in oie en gas jobs.In 2025 moetem ze klaar zijn voor werk. De olie maatschappijen als TOTAL kan hierbij helpen met de nodige werkers te creeren. De ondernemingen moeten een soortgelijke training volgen. Management classen moeten ook gegeven worden.Hoger kader moet naar de universiteit voor hun opleiding. Inderdaad de overheid moet het kapitasl uitenen aan bedrijven en personen.


  Maak melding

 2. tungak hebt jij die whisky gedronken of zo , vooral de laatste zin die je schrijft en hoger kader moet naar de universiteit , zeker het zelfde als wat bij de slm gebeurde dat de toppers hun kroost konden sturen naar de beste universiteiten in het buitenland , maar ze komen niet terug ze leven liever in het riool in de bijlmer dan terug te komen naar Suriname , bij de paarse opperrat robg voelen ze zich veilig. robg zal wel weer misbruik maken van die kroost.


  Maak melding

 3. minister A.Ramdin komt steeds meer ongeloofwaardig over , hij omzeilt vragen van journalisten bijv. een simpele vraag : wist U dat boefdraad in cuba is , antwoord nee ,
  moet U dan niet de regering van cuba vragen of het klopt dat boefie daar is , antwoord zal maandag overleggen. zelfde met die haitianen vraagstuk blijft hij gissen.
  hopelijk zal Nederland inzien dat je met deze minister geen zaken moet doen , Blok van Nederland blok hem.


  Maak melding

 4. Maak in 60 maanden Suriname een mooie economische ordelijke land, er is maar 1 partij die het echt irriteert als het land vooruit gaat, de ndp gaat opnieuw met een dubieuze plannen komen, om de mensen laten geloven het is niet goed?wij van de ndp zijn klaar om regeren, in 2020 is zoveel gestolen en geplunderd door de zelfde ndp, dat er geen geld in de staatkas was om iedereen uit te betalen?er is veel kapot gemaakt, en omdat alles weer ordelijke en gezonde economie wil hebben verg veel moeite en kracht?op it moment zijn surinamers boos,omdat alles duur is, maar de miljarden die door bouta en consorten is ontvreemd moet terug betaald worden, en ik zal het 100e keer blijven schrijven, omdat ndp is een dieven partij, die heeft Suriname en surinamers naar de afgrond gebracht met valse voorwendselen?


  Maak melding

 5. Allemaal Strevende gesprekken, maar heeft ook Bescherming nodig, zoals
  de INVESTERINGSWET, niet dat je morgen op straat komt te staan.
  UITVOERING en WERKING is belangrijk.
  HET KAN ALLEMAAL GOED KOMEN, Maar handen uit de mouwen en aanpakken,
  Geen Stoerheid, maar laat het ZIEN.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.