Extra militairen ingezet voor surveillance bij oostgrens

9
Totale lockdown van rivieren aan de oostgrens Suriname tot 10 mei
Archieffoto: Controle bij de oostgrens van Suriname

Om te voorkomen dat er meer Covid-19-gevallen en diverse varianten van deze ziekte het land binnenkomen, heeft minister Krishna Mathoera van Defensie in overleg met de legerleiding extra militairen ingezet om te surveilleren bij de grenzen te Albina. Minister Mathoera hoopt dat de verhoogde zichtbaarheid een preventief karakter zal hebben en dat die ook zal bijdragen aan het beheersen van de toestroom van mensen die via de grenzen het land inkomen. 

Repatrianten en essentieel personenverkeer zijn toegestaan om het land binnen te komen, met inachtneming van de protocollen. Volgens minister Mathoera blijft de grens tussen Albina en St. Laurent du Maroni belangrijk voor de lokale bevolking. Dat komt, omdat er kinderen zijn die de rivier moeten oversteken om de school in Frans-Guyana te bezoeken, terwijl er ook personen zijn die werken in het buurland.

Aan de andere kant zijn er ook Surinamers die in Frans-Guyana wonen, maar een kostgrond in Suriname hebben. Daarnaast bestaat ook de handel in goederen tussen de twee landen, zoals de export van groente. Dit bemoeilijkt de bewaking van de grens. “Ondanks dat probeert het ministerie van Defensie binnen zijn mogelijkheid alles in het werk te stellen om de toestroom van mensen bij de grenzen beheersbaar te houden”, aldus de minister.

Sinds de start van de surveillance door de militairen is de drukte bij de aanmeerplaats te Albina afgenomen. De militairen opereren binnen de wettelijke bevoegdheden die zij hebben. Hoewel het Nationaal Leger een bijzondere taak heeft om de grens te bewaken, blijkt in de praktijk dat het leger onvoldoende bevoegdheden heeft. Daaraan wordt er volgens de bewindsvrouw gewerkt.

Met de aanwezigheid van het leger wordt het gezag van de overheid in het district weer vergroot, terwijl de plaatselijke politie ook op extra ondersteuning kan rekenen. Het ministerie van Defensie heeft ook vier posten langs de Marowijnerivier – vanaf Albina tot in het verre binnenland – om zodoende extra toezicht te houden op de oostgrens. 

9 REACTIES

 1. De militairen hebben wijn, stokbrood en kaas van de Fransen gekregen. Nu voelen ze zich mans.

  Er moeten undercovers zijn die de geuniformeerden waarschuwen voor illegale grensoverschrijders.


  Maak melding

 2. Wat doen we met de slm en Haitianen en Dominicanen?SLM maakt nog steeds reclame voor chartervluchten.
  gemodereerd

 3. Wanneer het kalf verdronken is.
  Maanden sta je het toe. Ook deze militairen gaan niets doen. Geld nemen en de mensen gaan maar vrolijk oversteken.
  Geef je ze voor elke arrestatie 3000,-‘???
  Wat gaan ze dan doen???
  gemodereerd

 4. Dit was bij mij ALLANG OPGEKOMEN voor het MEERDERE toelaten.
  MEN KAN NIET IN ZIJN EENTJE EEN BRUG BOUWEN.
  Altijd te laat met een beslissing.
  Hoop dat het SUCCES wordt.
  gemodereerd

 5. Het beleid van de regering Santo. / B. krijgt steeds meer gestalte.

  10 jaar is geen 10 maanden !
  Mensen hebben in 10 jaar een verkeerde gewoonte aangewend. Door orde opzaken te brengen en diciplines te handhaven is langzaam maar zeker een beter Suriname in aantocht.

  Het zal nog wel maanden duren voordat men gewend is aan de betere disciplines.

  Wij werken aan een beter Suriname.
  Jij doet toch ook mee. Krakti !


  Maak melding

 6. Ik denk niet darde grens nu gesloten is, foeroe boropassies dè 😁. Wie kent de omgeving beter dan de lokale bevolking, deng soerdatie voe foto?
  En wat doen de Franse handhavers, zelfs zij kunnen de grens niet geheel sluiten met hun moderne apparatuur
  gemodereerd

 7. Hoefdraad zit op Cuba.

  “Volgens bekomen informatie, bevindt de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, die door de justitie gezocht wordt in verband met een tegen hem lopend strafrechtelijk onderzoek, zich al geruime tijd op Cuba. etc etc.”

  Bron: de WEST 210521


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.