Eerste volledig Surinaamse Oceaan Expeditie uitgevaren

7
Eerste volledig Surinaamse Oceaan Expeditie uitgevaren
Foto: het vertrek van de boot (c) Johnny de Boer

Surinaamse wetenschappers en NGO’s gaan de komende acht dagen het leven in zee voor onze kust in kaart brengen. Het onderzoeksschip is vandaag, vrijdag 21 mei uitgevaren om onder meer dolfijnen, walvissen, haaien, roggen, zeevogels en vispopulaties te bestuderen. De uitkomsten zijn van belang om kwetsbare gebieden in kaart te brengen en kennis te vergaren over het bijzondere leven in het Surinaamse deel van de oceaan. 

“Er zijn eerder expedities geweest in Suriname geweest, maar die zijn door buitenlandse wetenschappers of bedrijven gedaan”, aldus Michael Hiwat, Oceans & Wildlife Officer van WWF-Guianas. “Onze blik is gericht naar het binnenland, waardoor we nog maar weinig kennis hebben van oceaan. Dit is extra belangrijk voor de toekomstige olie- en gasboringen. We moeten ervoor zorgen dat het leven in zee zo weinig mogelijk wordt verstoord. Dat kan alleen als we weten wat er leeft.”

De expeditie is een coöperatie tussen WWF-Guianas en Green Heritage Fund Suriname waarbij wordt samengewerkt met de Anton de Kom Universiteit. Het is een belangrijk onderdeel van het project “Promoting Integrated and Participatory Ocean Governance in Guyana and Suriname: the Eastern Gate to the Caribbean” dat wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het expeditie schip is beschikbaar gesteld door Maria Fisheries. 

Het doel van de expeditie is verificatie van de gebieden van biologisch belang en exploratie van gebieden waar er weinig informatie van beschikbaar is. Dit zal worden uitgevoerd op een specifieke manier om analyseerbare data te krijgen die gebruikt kan worden voor de Mariene Atlas en de Mariene dataset. En ook op zo’n manier dat het vergelijkbaar is met onderzoeken gedaan in bijvoorbeeld Frans Guyana, waar dit soort onderzoeken op een regelmatige basis worden gedaan. 

Volgens Monique Pool, directeur van GHFS is het heel bijzonder dat na 4 jaar data bij elkaar te hebben gebracht, ze nu persoonlijk kan gaan kijken of deze zeedieren aanwezig zijn.

De uitkomsten van de expeditie worden na terugkomst bekend gemaakt om iedereen te laten zien hoe waardevol het leven in het Surinaamse deel van de oceaan is. 

7 REACTIES

 1. Geef de vissen ook een paspoort. Ze mogen niet zonder toestemming de grenzen passeren.
  gemodereerd

 2. Hoop dat ze hier iets van snappen, want onze wateren zijn zwaar vervuild met kwik. Vooral in de binnenlanden waar illegale goudwinningen nog steeds plaatsvinden.
  Er moet hier direct een eind aan gemaakt worden. Er zijn gigantisch veel binnenlandse vrouwen die vroegtijdig sterven aan diverse kankersoorten. Maar gezien op dit woord een grote taboe rust en men er niet over wens te praten uit schaamte, zal dit probleem zich blijven voordoen.
  Vissen en de dieren in het bos drinken dagelijks uit de rivier en sloten die vol zitten met kwik en ander chemische troep. En het volk eet ze smakelijk op met alle gevolgen vandien.
  gemodereerd

 3. MEER BEPLANTING VAN MANGROVE.
  OOK het onderzoek van Erosie is belangrijk.
  Bepaalde gebieden moeten echt met rust gelaten worden.
  AANTASTING van overal, niet gezond voor FLORA en FAUNA.
  gemodereerd

 4. Surinaamse wetenschappers en NGO’s, vertegen jullie de Columbiaanse drugsduikboten onder zee voor de wilde kust niet in kaart te brengen en goed de juiste diepte en plaatsen vast te leggen waar die zich bevinden.

  boefdraad en de vele miljoenen euries en us- $ kunnen hierdoor boven water worden gebracht en voor verlichting zorgen voor de Surinamers, de economie en grote buitenlandse leningen met hoge renten, aflossingen van de grote schulden van Suriname.

  Boefdraad kan dan naar de gevangenis te SB worden gebracht en het kapitaal op de rekening van de CBVS worden gestort.

  Het water voor de wilde kust van Suriname is zeer troebel en zeer ondiep. Met speciale equipment/radar kan men in de Colombiaanse drugsduikboten de omvang van boefdraad gemakkelijk vaststellen. Obesitas en zeer rond. Zeer groot hoofd, rond gezicht, zwaar gewicht, zeer grote ronde buik, zeer grote ronde billen en zeer grote ronde dijen en zeer grote ronde lippen.


  Maak melding

 5. Vergeet ook niet te kijken dat Guyana onze olie nu al schuins weg boort uit blok 58 en aan de Amerikanen verkoopt en over 4 jaar daar geen druppel olie meer te vinden is voor Suriname.


  Maak melding

 6. Power aan de groep, succes met het werk! Ik hoop dat er meer projecten volgen voor onze eigen wetenschappers
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.