Diakonessenhuis gaat per eind mei eigen bijdrage vragen van SZF patiënten

12
SRD geld uit Suriname

Het Diakonessenhuis in Suriname ziet zich genoodzaakt per eind mei 2021 een eigen bijdrage te vragen van SZF patiënten. Deze bijdrage is in eerste instantie bedoeld voor gebruik van medicatie en medische verbruiksartikelen en zal op een later tijdstip doorgetrokken moeten worden naar uit te voeren poliklinische en klinische verrichtingen. Dat meldt het Surinaamse ziekenhuis in een persbericht.

“De kwaliteit en continuïteit van de zorg in onze ziekenhuizen kunnen wij bij stijgende kosten voor medicatie, medische verbruiksartikelen, zuurstof, medisch apparatuur, reagentia, voeding, nutsvoorzieningen en overige algemene kosten niet langer garanderen. De ontvangen financiële ondersteuning van de Overheid en de zorgtarieven van het Staatsziekenfonds (SZF) welke door de overheid worden vastgesteld en voor het laatst in 2015 zijn aangepast, zijn allang niet meer kostendekkend” aldus het ziekenhuis.

De ziekenhuizen hebben vanaf het begin van de Covid-19 pandemie in maart 2020 zorg geleverd en hiervoor ook al hun resources ingezet. Dit veelal ten koste van de reguliere zorg en de al zeer krappe financiële situatie van de ziekenhuizen. Ziekenhuizen hebben de laatste periode kunnen overleven door donaties, hoger oplopende schulden bij bedrijven en banken, en middels onvoorspelbare financiële ondersteuning van de Overheid ten behoeve van haar kritische crediteuren. Voor 2021 is de financiële ondersteuning ten behoeve van haar kritische crediteuren niet ontvangen waardoor belangrijke leveringen voor de zorg aan patiënten ernstig in gevaar komt.

Bovenop de lage SZF zorgtarieven, wordt de overeenkomst van 2015 tussen het Staatsziekenfonds en de ziekenhuizen niet volledig nageleefd door het SZF met als gevolg enorme vorderingen van ziekenhuizen bij het fonds.

Het Diakonessenhuis betreurt deze maatregel van bijbetaling te moeten treffen maar heeft helaas geen keus om de voortgang en kwaliteit van de zorg enigszins veilig te stellen. Wij vragen begrip van de SZF- patiënten en de gemeenschap voor deze hopelijk tijdelijke maatregel en blijven de samenleving informeren over de ontwikkelingen op dit gebied.

12 REACTIES

 1. Dus de Patiënten stromen daar, waar geen eigen bijdrage is.
  Wat een DRAMA met het gezondheidszorg..
  En wat zegt de MINISTER van het Volksgezondheid.
  Vindt hij dit allemaal prima.
  gemodereerd

 2. robje g , , dankzij jou geliefde paarse regering bouta 1-2 die de zorg links lieten liggen , zo dadelijk moeten alle ziekenhuizen dit doen , maar jij robje g zal wel weer de schuld geven aan deze regering he rogje g.


  Maak melding

 3. @WAT 21 mei 2021 At 01:12

  Op 3 augustus 2019 zegt Chan in een interview op Facebook “Ik ga werken met 1 miljoen Surinamers. 550.000 in Suriname en 450.000 buiten Suriname zoals Nederland en overige landen. Diaspora heeft een kapitaal van 4 miljard en u kunt uw geld beleggen in Suriname tegen een redelijke rente”.

  We zijn nu een jaar verder na zijn verkiezingswinst. Nederland heeft hem geen cent gegeven. Er is tevens van de diaspora geen cent gekomen.

  Hij heeft letterlijk gezegd dat hij internationaal zoveel vertrouwen heeft opgebouwd dat wanneer hij president wordt het IMF niet nodig is. Het vertrouwen zal zorgen voor hernieuwde financieringen tegen lagere rentes uit de kapitaalmarkt, internationale investeerders en kapitaal uit de diaspora.

  Nu zijn we een jaar verder. We hangen aan het infuus van het IMF met een herstelplan wat zal leiden tot nog verdere verarming van het volk. Oppenheimer obligatiehouders zijn ontevreden en kunnen de IMF deal anytime opblazen. We hebben vandaag gezien hoe wanhopig het volk is. En begin niet te schelden NDP dit en NDP dat want het volk is niet alleen NDP. Het volk zijn ook de mensen die nu pinaren en wel op de VHP hebben gestemd. Als het volk namelijk NDP was geweest had de NDP nog regeermacht gehad en die is ze ontnomen door het volk.

  Naast het dus liegen om aan de macht te komen en vervolgens beloftes niet na te komen zie je een vorm van nepotisme die op z’n zachts gezegd niet onderdoet voor de vorige regering(en).

  Het ziet er met andere woorden niet goed uit. Heeft u nog vertrouwen in een goede afloop? Ik niet meer. Ook ik had namelijk na de verkiezingen heel even de hoop dat Chan verandering zou brengen. Maar dat vertrouwen was snel weg na de eerste benoemingen. En dan gaat het niet alleen om de benoemingen die in de krant staan. Er zijn ook beleidsadviseurs die geld krijgen uit de staatskas en helemaal niet eens in Suriname zijn. Mensen uit de diaspora die gefaciliteerd worden.

  Deze regering gaat Suriname niet redden. Als de geruchten waar zijn over een zachte coup dan zal de regering hierna ook de boel niet redden. Dus we glijden langzaam af naar de staat van paria.

  Mochten er nieuwe verkiezingen komen dan hoop ik dat de mensen echt slim stemmen en de volledige oude politiek buitenspel zetten.


  Maak melding

 4. robles , , we hebben gelijk jij bent robg , we reageren op reacties van robg en zie jij robles voelt zich aangesproken om een tegen reactie te geven , en jij robg-robles , niet de belabberde situatie kent van de medische zorg hier veroorzaakt door bouta , deze regering zal proberen om Suriname te redden , maar jou afgod bouta en zijn paarse partij de ndp willen dat niet , het volk moet dom blijven en luisteren naar jou afgod he roblesg.


  Maak melding

 5. @Watje,
  jij ligt nog steeds te dagdromen tussen de boezems van de echtgenote van zijne excellentie terwijl de keuken in brand staat. De ellende in de gezondheidszorg is veroorzaakt door Chandrikapersad en zijn adviseurs van de VES. Paisa Lele rules. Met zijn economisch beleid wordt de gezondheidszorg in Suriname teruggeworpen naar de primitieve tijden van vroeger. De stap van het Diakonessen Ziekenhuis zal navolging vinden van andere ziekenhuizen . Suriname had in haar gezondheidszorgsysteem al minimale voorzieningen voor haar bevolking. Men gaat de bekostiging van de ziekenhuizen afbouwen. Het ligt in de bedoeling dat mensen met geld wel toegang zullen krijgen tot de gezondheidsvoorzieningen van het land. De kleine burgers die het niet kunnen betalen zullen hun heil moeten gaan zoeken bij kwakzalvers, loekoemangs, bonoemangs,enz. Bedankt Chan….


  Maak melding

 6. Het ziekenhuis moet zichzelf redden. Geen of weinig inkomsten vanwege covid patiënten. Brengt niets op. Prachtig voorbeeld voor de wappies die geloven dat covid patiënten miljoenen geld in het laatje brengen.
  Nog even doorbijten. De toekomstige niertransplantaties kunnen de boel redden.


  Maak melding

 7. robje g-rob-les – ricje , iedereen kan zien dat jullie bang zijn voor water he paarse ratten , dat gezonken schip van jullie baasje bouta wordt nu geleidelijk aan gesloopt en ontmanteld , dan gaat alles naar de smeltoven en het paarse ijzer is dan veranderd in staal die gebruikt wordt voor damwanden dus elke dreun van het heiblok zullen jullie paarse ratten voelen , en OW heeft dan een mooi voorraadje aan damwanden , o ja vraag aan die verpleegsters of ze rattenkoppen tabletten hebben tegen de pijn.


  Maak melding

 8. @WAT 21 mei 2021 At 04:03
  robles , , we hebben gelijk jij bent robg
  ============================

  Praat geen poep. Ik heb vaak genoeg flink wat kritiek op RobG dus het zou wel erg raar zijn als we dezelfde persoon zijn. Vraagje trouwens nog even. Kun je wat doen aan je zinsopbouw? Je schrijft als een kleuter. Heb je überhaupt wel de lagere school afgemaakt? Zelfs mijn nichtje van 8 schrijft betere zinnen. Ondertussen terwijl je nauwelijks een normale zin kunt produceren heb je hier het hoogste woord. Misschien moet je even dimmen en mensen met een opleiding aan het woord laten. Je maakt jezelf namelijk onsterfelijk belachelijk al enige tijd.

  @Esmerald 21 mei 2021 At 11:07

  Helaas is de vaccinatiebereidheid hier nog laag alhoewel dat wel aan het veranderen is. Dus hopelijk komt er aan deze Covid crisis snel een einde. Ik haal komend weekend mijn 2e prik. Er is weer een weekend lockdown maar mensen die hun 2e prik moeten hebben mogen op straat. Hun vaccinatiebewijs is hun dispensatie.


  Maak melding

 9. Er is een oplossing, maar niemand wil zich eraan wagen: de oplossing van de stam.

  In stamverband was het zo: niemand kreeg een inkomen en niemand schuwde werk. Iedereen werkte zonder loon, maar kreeg ook alles zonder te hoeven betalen.

  Als dit in stamverband kan, waarom dan niet in nationaal verband? En in internationaal verband?
  Antwoord: omdat dit tegen het zere been is van de gierigaards, die zich alles willen toe-eigenen. 1% van de bevolking bezit 50% van alle rijkdom op aarde.
  99% van de mensen bezitten samen slechts de helft van de rijkdom op aarde en ook daarin zitten er behoorlijke verschillen in de verdeling.
  Alle ellende komt door deze verdeel en heers politiek dat al eeuwenlang gaande is.


  Maak melding

 10. Ronald 21 mei 2021 At 22:58
  In stamverband was het zo: niemand kreeg een inkomen en niemand schuwde werk. Iedereen werkte zonder loon, maar kreeg ook alles zonder te hoeven betalen.
  ==============================================

  Dat experiment hebben ze al eens geprobeerd. Dat noemen we communisme. Dat experiment is jammerlijk mislukt zoals we nu weten.


  Maak melding

 11. robles g , , communisme is gelijk aan een dictatuur , kijk naar china , rusland , noord korea , cuba , venuzuela , syrie , wit rusland , noem ze verder maar op ,en je afgod bouta wilde ook in dat rijtje staan , en jij noemt je een persoon met een opleiding , , nou jij durft , robles g zet dr. voor zijn naam , en is econoom , zeker een droom he uilenbalk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.