Bijstelling USD-maximumverkoopkoers door Centrale Bank van Suriname

20
us dollars

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft zojuist een bijstelling van de USD-maximumverkoopkoers bekend gemaakt. De bandbreedte van de Bank voor de Amerikaanse dollar wordt tijdelijk per 20 mei 2021 in aanloop naar de overgang op volledig flexibele wisselkoersen als volgt vastgesteld: Een minimumverkoopkoers van SRD 14,290 per US-dollar en een maximumverkoopkoers van SRD 21,000 per US-dollar.

De Centrale Bank van Suriname (de Bank) volgt de ontwikkelingen op de valutamarkt nauwlettend. Uit hun evaluatie blijkt dat op de valutamarkt wisselkoersen worden gehanteerd die geen weerspiegeling zijn van een evenwichtige koersontwikkeling. Door paniekreacties op de valutamarkt is een stremming in het transactieverkeer ontstaan.

Teneinde een efficiënte werking van het transactieverkeer op de valutamarkt te bevorderen en ter ondersteuning van de transitie naar meer wisselkoers-flexibiliteit op de valutamarkt, heeft de Bank besloten, met inachtneming van artikel 10 lid f van de Bankwet 1956, de bovengrens van de per 1 maart 2021 ingestelde minimum- en maximumverkoopkoers voor de Amerikaanse dollar bij te stellen zoals hierboven genoemd.

De wisselkoersnoteringen van de euro en andere buitenlandse valuta’s worden door de algemene banken en wisselkantoren vastgesteld aan de hand van de internationale koersnoteringen met inachtneming van de bijgestelde bandbreedte voor de verkoopkoers van de Amerikaanse dollar en een koersmarge van maximaal 2% bij de bepaling van de aankoopkoers.

Het hanteren van hogere verkoopkoersen dan de vastgestelde maximumverkoopkoers van de Bank voor de Amerikaanse dollar in het betalingsverkeer is verboden. De maximumverkoopkoers is van toepassing voor de gehele economie.

De Bank heeft in samenspraak met de regering vreemde valuta middelen gealloceerd teneinde de valutamarkt te normaliseren.

De Bank attendeert het publiek erop dat de onder haar toezicht staande algemene banken en wisselkantoren de enige erkende en bevoegde instanties zijn, waarmee wisseltransacties mogen worden verricht.

20 REACTIES

 1. Gaat niet helpen. Omdat men opgelegde vrije marktprincipes hanteert zal deze koers aanpassing van de Centrale Bank onderuit worden gehaald. De vraag naar vreemde valuta is immers veel groter dan het aanbod aan vreemde valuta.


  Maak melding

 2. Toen Bouterse de valutawet hft gemaakt waren deze gasten het die het afkeurden. Het werkte. Nu gaan we dood. Waar is xaviera Jesserun nu
  gemodereerd

 3. zeg is waar robles en zeg het aan de politie , die gasten zorgen ervoor dat de koers de pan uitrijst , robje g zal wel zeggen is niet waar , die nep econoom en dr. voor zijn naam zal zeggen schuld van de regering he lamzak.


  Maak melding

 4. @WAT 20 mei 2021 At 01:11
  zeg is waar robles en zeg het aan de politie
  ==============================

  De politie heeft het druk genoeg en de koers gaat over een paar weken toch los. Dus om nu te gaan handhaven heeft weinig zin. Welke kant de koers dan uiteindelijk opgaat blijft gissen. Mensen om me heen verwachten dat hij rond de 30 gaat zijn maar we zullen zien.


  Maak melding

 5. dus robles voor jou komt het goed uit he als de koers 30 zal worden , voor ons maakt de hoge koers niets uit want wij eten al 10 jaar uit het vuilnisvat , maar jij moet oppassen velen zullen dan zien dat je geld hebt en zo ben je slachtoffer van een roofoverval , hopelijk niet door iemand die graag steekt , je zag toch het verhaal van de vrouw achter de kassa die door zo’n ongedierte op verschillende plekken is gestoken , hopelijk geneest die vrouw snel , en dat dat ongedierte opgeruimd wordt , , maar robles blijf opletten en zijnook heel veel ongedierte met blaffers.


  Maak melding

 6. Als je een eigen erf hebt en een stukje is vrij plant mais, cassave,pepers, tomaten soepgroenten, groemten soorten er op. Als je mensen kent of familie hebt die op plantage wonen bijv. langs de oostwest verbinding vraag of je op een stuk van hun grond mag planten. Plant cassave en bakbananen en groente. Kijk of je zelf een stuk grond/ perceel kan krijgen naast een familie of heel goede kennis of ga grond beplanten met een groep van stadsmensen. Zo ga je geen honger lijden in de economische storm. Veel geluk!


  Maak melding

 7. RobG
  Ware jij het niet die ten tijde van Bouterse een koers van + SRD7 de correcte koers vond?
  Kom je nu met je loze kreten weer met de stelling dat de vraag groter is dan het aanbod waardoor hetgeen de oorzaak is van de hoogte van de koers?
  RobG
  Beweerde jij toen niet dat Bouterse de koers op de juiste wijze toepaste om zo de rijken van de VHP een oor aan te naaien.
  RobG
  Heb ik jou toen niet de vraag gesteld om de prijselasticiteit te bepalen van de US$.
  Toen gaf Jojo reeds het antwoord “zeker de elasticiteit van de elastiek”
  Dus RobG
  Je bent en zal blijven de pseudo econoom die alles haalt van internet waardoor je geen antwoord op vragen kunt geven over economische grondslagen en principes.
  Dus RobG
  Overigens wat je aangeeft is wel waarheid dat vraag en aanbod de prijs bepalen


  Maak melding

 8. @Tungak, je kan niet zomaar een oordeel vellen over mensen. Jouw ogen staan dicht voor de grote ongelijkheid in de Surinaamse samenleving. De meeste mensen in Suriname hebben niet eens een stuk grond dat van henzelf is terwijl de VHP parlemtarier Mahinder Jogi meer dan 100 ha grond tot zijn beschikking heeft. In een wip en een zucht kan Jogi aan grond komen terwijl velen zoals Roekiemin, Sjanella of Sita hemel en aarde moeten bewegen om na tientallen jaren mogelijk een stuk grond in bezit te krijgen. Over ongelijkheid gesproken. ” Blaming the victem ” van het systeem.


  Maak melding

 9. OOK NIET GUNSTIG VOOR DE TOERISTEN.
  HELAAS het is niet anders.
  Hiermee moeten ze het doen in Switie Sranang.
  Hard werken voor WEINIG.
  gemodereerd

 10. Team Santokhi probeert met man en macht de SRD te beschermen tegen een vrije val.
  Indien Team Santokhi niet adequaat had gehandeld dan zou de koers nu voorbij de 1 op 100 zijn ! Er worden nu vangnetten gepositioneerd om een verdere terugslag te kunnen opvangen.

  We kunnen zien welke laag van de bevolking klaagt en aan de schenen blijft schoppen. Verstandige Surinamers houden hun harten vast want de shock van 10 jaar NDP moet nog komen ! We mogen daarom dankbaar zijn dat Team Santokhi de leiding heeft.

  Het is niet fair om de hele regering verantwoordelijk te stellen voor machtsmisbruik of onkunde van individuen !

  Wees eerlijk:
  de NPS heeft veel meer stemmen van het volk gekregen dan ABOP. Door een verkeerd kiesstelsel heeft ABOP nu per ongeluk meer zetels en meer macht. Feit blijft wel dat ABOP gekozen is door een grote groep stemgerechtigden ! Wie / wat heeft hun gestuurd ABOP te stemmen, terwijl men weet dat bijvoorbeeld Gregory Rusland een betere staat van dienst heeft ! Terwijl men weet dat je stem weggeven voor een paar SRD niet zorgt voor een beter Suriname !

  Nogmaals:
  het enige wat we nu kunnen doen is de regering kritisch blijven volgen en wantoestanden en wanprestaties blijven aankaarten. En het juiste gedrag blijven opeisen en afdwingen !

  Bij deze klokkenluiders,
  bedankt !

  Zeker voor de toekomst is het van belang om bij te houden wie wel en wie niet geschikt blijkt te zijn om te regeren. We moeten een eerlijke balans opstellen.
  Dus durf onderscheid te maken tussen wie is goed bezig en wie is fout bezig.
  Welke politieke partij (-en) heeft (hebben) kennis, kunde, daadkracht en betrouwbaarheid in huis. Dit moet niet verward worden !

  Ook is vaker aangegeven dat naarmate de successen van Team Santokhi toenemen en middelen vrijkomen om de crises onder controle te houden en om een basis te zetten voor vooruitgang, dit is trouwens voor nu het belangrijkste, de onrusten toenemen. Maanden terug attendeerde ik nog dat men rekening moet houden met een aankomende / deze turbulente periode !

  Family and friends accomoderen moet stoppen. Dit is genoeg geweest !
  Er zijn veel meer capabele en integere Surinamers in Suriname !
  Coalitie partners moeten in landsbelang een beroep kunnen doen op elkaars kader ! Maar ook: bied je aan en kom met betere voorstellen !

  Bonden, verenigingen, stichtingen, bedrijven, etc. zijn politiek gefragmenteerd ! Dit is fout !
  Organisaties die opkomen voor belangen van werknemers of burgers in het algemeen moeten politiek kleurloos zijn en het algemeen belang behartigen !

  Curtis Hofwijks, Pakkitow, Jessurun e.a. activisten houden het volk wakker en scherp. Chappeau !
  Het is nu wel tijd dat ook zij specifieker worden. Globaal en oppervlakkig blijven klagen is niet effectief en brengt dus geen verandering in bewuste politieke keuzes maken en dwingt politieke partijen ook niet om de kwaliteit van hun partij te verbeteren.

  Waar gaat het telkens fout ?
  Ook het volk heeft een verantwoording !

  Ook verbeteren en veranderen van politiek Suriname moeten wij samen doen !

  Together we will make it.
  Yess, we will.
  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 11. Ik ben geen econoom, maar om die koers los te laten komt van die economen van VES.
  Ik ben alleen benieuwd hoe lang dit zal duren, omdat men nu zwaar gaat concureren.

  Winkels die de goedkope prijzen gaan handteren zullen dan winnen en dan krijgt men stabiliteit heb ik begrepen.


  Maak melding

 12. @@@RobG, wanneer hou je nou op met Jogi zijn vergaal over een stukje grond????? Mevr Simons heeft in de DNA aan een ieder gevraagd om NIET meer erover te praten, omdat die grond NIET van Jogi was, maar van zijn vader.
  In iedergeval plant hij er nog steeds op en verkoopt hij zijn groente.

  Velen verkopen hun grond voor geld en morgen klagen dat ze niets hebben, daarom wilde Veneriaan toen ook geen grote lappe grond zomaar aan sommige mensen geven.

  Ongelijkheid en armoede komt op de hele wereld voor.


  Maak melding

 13. Rob, als Jogi 100 ha grond heeft; hoe komt opa D aan al die plantages; hoe komt advocaat barbamang en privé secretaris Gopi van opa D aan 200 ha; hoe komt aloemang EN zijn familie aan al die gronden; hoe komt abrafoefoermang aan al die gronden in West Suriname; en noem al die politieke schurken maar op. Dus help mee om al deze misstanden aan het licht te brengen, zodat het weer in staats handen komt en het verarmd surinaams volk vrijer kan ademen en het beter kán hebben. Of niet?


  Maak melding

 14. Latour Posse , die rob zal je niet antwoorden , mag niet van opa d , hij moet alleen maar onzin en onwaarheden schrijven hier om een vuurtje te stoken , , maar het duurt niet zolang meer dan zal robje g zijn vingers branden van al dat gestook.


  Maak melding

 15. Waarom niet op kort termijn Alle SRD omzetten naar USD
  En dan als de economie weer goed gaat over 10 jaar een keer kijken of se volwassen genoeg zijn om terug te gaan naar een eigen munt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.