‘President Santokhi werkt voor de volgende generatie’

33
President Santokhi

[INGEZONDEN] – Suriname heeft te maken met een groot aantal uitdagingen tegen de achtergrond van een zware economische crisis, een hoge Staatsschuld en een hoge inflatie. Hiernaast heeft ons land ook te maken met structurele onevenwichtigheden in onze economie. Het geheel zit niet goed in elkaar. Er zijn door verschillende regeringen verkeerde keuzes gemaakt en besluiten genomen. 

Suriname kan deze zware crisis en de gezondmaking van de economie niet alleen oplossen, daarom heeft Suriname o.a. het IMF om hulp gevraagd. Het IMF heeft Suriname geadviseerd duurzame hervormingen door te voeren om de macro-economische stabiliteit te herstellen en een aanzet te geven tot langdurige en duurzame ontwikkeling.

Die duurzame hervormingen zijn onvermijdelijk, er is geen andere keuze. Het IMF heeft erop gewezen dat er voor de groei, ingrijpende hervormingen nodig zijn. Suriname heeft zijn eigen ‘Herstelplan’(HP) en dit is geïncorporeerd in de overeenkomst met het IMF. Deze regering doet er alles aan om de fiscale positie van het land op het juiste spoor te zetten, de financiële sector een boost te geven en particuliere investeringen aan te trekken om het land weer gezond te maken.  

Het Herstelplan zal sowieso een beetje pijn doen maar de regering zal ook verlichtende maatregelen treffen voor de mensen met lage inkomens. Ik ben ervan overtuigd dat we over een jaar of twee, de zoete vruchten zullen plukken van het Herstelplan. De macro-economische stabiliteit, sociale rechtvaardigheid en economische groei zal weer herstellen. Er is reeds veel gedaan om ons land weer leefbaar en veilig te maken. Onze Internationale reputatie is reeds heel goed verbeterd. 

Deze regering onder leiding van president Santokhi, gaat subsidies afbouwen voor verlieslatende staatsbedrijven. De directies moeten efficiënter en harder werken om de bedrijven gezond te maken. Staatsbedrijven moeten niet afhankelijk zijn van de overheid. Om de verlieslatende Staatsbedrijven gezond te maken is president Santokhi, genoodzaakt het mes diep in te zetten. 

Ex-president Bouterse die 10 jaar lang aan de macht was, heeft nooit gedurfd subsidies af te bouwen. Tijdens een persconferentie in september 2016, zei de ex-president dat Suriname een lager tempo verlangde voor de uitvoering van de afspraken met het IMF. Maar het fonds hield geen rekening met de politieke omstandigheden waarin uitgevoerd moest worden. Ze waren koud berekenend zei Bouterse. 

De ex-president vond dat hij er ook naar moest kijken als politicus. Naast afbouwen van de subsidie voor de EBS, wilde het IMF ook een realistischer prijs voor brandstof aan de pomp. Volgens Bouterse zou minister Hoefdraad lachen. Maar dan zou hij naar huis gaan, want het volk zou hem wegjagen. 

Conclusie: Bouterse wilde het land niet gezond maken, hij werkte niet voor de samenleving maar voor zichzelf. Hij wilde nomo, nomo, voor de derde keer president worden, maar het volk heeft hem zwaar afgestraft. Laten we niet meer teruggaan naar het reshuffling- tijdperk Bouterse/Adhin.

De huidige president, werkt voor deze samenleving en voor de volgende generatie en NIET voor de volgende verkiezing. En dat is het grote verschil tussen president Santokhi en ex-president Bouterse. De huidige president wil niet in populisme vervallen, want dat maakt de armen alleen maar armer. 

President Santokhi wil voor eens en altijd een solide fundament leggen voor onze economie en een gezonde samenleving. Dat is hoog nodig. Hij wil het land Suriname redden en wacht niet op de volgende verkiezing om president te worden. Het volk zal beslissen wie president wordt in 2025. Met het Herstelplan gaan we een goede toekomst tegemoet, no lasi bribi! 

Idris Naipal


33 REACTIES

 1. Het Volk moet rekening mee houden, dat het jaren zal duren voor het herstel.
  Of Suriname krijgt een andere Naam: SU KONG. of SU FAL STATE.
  Zal het wonder zijn als het op korte termijn ietsje welvarend wordt.
  Daarom is HULP van het Buitenland Hard nodig op alle gebieden.
  gemodereerd

 2. Journalisten moet de vragen aan Pakkitow stellen wat hiermee wordt bedoeld en wat zijn visie is om dit voor elkaar te krijgen en of het uberhaupt van belang is :
  ” …
  Het IMF heeft Suriname geadviseerd duurzame hervormingen door te voeren om de macro-economische stabiliteit te herstellen en een aanzet te geven tot langdurige en duurzame ontwikkeling.
  …”

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  W’o set en nanga makandra (ook voor de nakomelingen van Pakkitow). Krakti !


  Maak melding

 3. Passant dombo,

  Heeft bouterse aglopen 40 jaar aan Suriname(rs) gedacht, dus niet….alleen maar aan zichzelf en de rest mocht stikken.
  gemodereerd

 4. Ha,ha,ha.Het verhaal van Idris Naipal moeten wij beschouwen als een deep – fake verhaal. Hij neemt terminologie van Nederland over en gaat ervan uit dat deze passen in de mentaliteit van de gemiddelde inwoner van Suriname. Deze man werpt zich op als de profeet van Santokhi. Hij timmert hard aan de weg om de bedorven broodjes van Santokhi aan ons te verkopen. Ik eet dit soort broodjes niet omdat ik geen zin heb om te kotsen. Idris Naipal maakt een cruciale fout door te beweren dat Santokhi werkt voor de volgende generatie. Hieruit kunnen wij concluderen dat de huidige generaties voor Santokhi verloren of te verwaarlozen generaties zijn. Het is allemaal Friends & Family wat de klok slaat. Foei toch……


  Maak melding

 5. Beste famiri en Brunsi werkt voor zijn eigen familie met het stelen van Surinaams grond. Oh sorry hij had al lang een vraag ingediend voor heel Suriname!!!!!!!

  Ondanks dat hij zoveel illegaal verkregen geld heeft, verleerd hij het stelen niet!!!

  En Chanwa in de VHP zitten ook grote graaiers, eerst van de NDP en nu zijn ze weer van de VHP!!! Het gaat Suriname goed en de abanies Slecht!!!


  Maak melding

 6. Ik vindt het Jammer dat sommige goedt onderwezen lui zich scharen achter een regering waar van men weet dat ze de grondtwet menige keren willens en wetens hebben geschonden.
  waar is dan jullie Democratische pynpunt, wat is het verschil als je wordt opgegeten door een tyger of door een leeuw, Jullie zyn allemaal rovers net als de slavenhandelaars die jullie hier gebracht heefd ,toen zy vertrokken hebben jullie overgenomen, jullie zouden verdreven moeten worden, stelletje grapjassen
  gemodereerd

 7. Rbr, ALLES IS BETER DAN opa D en zijn paarse criminele boevenbende van ocer en leonsberg. Ze zijn de ellendige verkrachters van Suriname vanaf februari 1980. Kan je DIT tegenspreken?


  Maak melding

 8. Beste Idris,
  Mag ik ook weten voor wie werkt Ronnie Brunswijk?
  Deze regering doet wat aan de corruptie mogen we eerlijk zeggen.
  Mag ik weten waarom de kinderen en familie van Brunswijck en Santhoki zitting hebben in de regering?

  Het verleden is goed om van te. leren en vooruit te kijken, wanneer gaat deze regering stoppen naar achteruit te kijken bij elke toespraak!!

  Luister naar de toespraken van een zeer gerespecteerde ex President Ronald Venitiaan in het verleden.

  Ps
  Elke regering wilt blijven zitten en werk om op de stoel te blijven.
  First Family & Friends motto van deze regering,. want er zijn geen andere die een bijdrage zou kunnen leveren!!!

  Hopelijk wordt het 5 jaar in plaats van 2 jaren regering Santhoki vs Brunswijck vs Ramdin


  Maak melding

 9. “jullie zouden verdreven moeten worden, stelletje grapjassen”

  Net zoals jullie de Surinen hebben verdreven en uitgemoord @brown.
  Jij en die bouta zijn waarschijnlijk van deze stam, roofzuchtig. Pfffff


  Maak melding

 10. =Mensen die NIET een brede kijk op het leven hebben zijn gedoemd te mislukken. Zie de vele reacties. Door hun falen reageren ze zo dom,,,

  Suriname was altijd een voorbeeld voor de wereld hoe culturen met en naast elkaar leven, maar de werkelijkheid komt nu naar boven. Racistisch en al.

  ===Nou stel dat:::: de hindoestanen en chinezen voor zich zelf alleen zouden werken en alleen hun mensen zouden helpen>>>>>wie zijn de personen die hard getroffen zouden worden?????? vergeet al die beroepen niet die deze groep in handen heeft.

  =Ik ben geen hindoestaan, noch een chinees.


  Maak melding

 11. Onze president denkt aan de volgende generatie. Maar hij gaat volgrnde keer ,op 25 mei 2025, niet meer terug komen. En dan zal hij ook burnout zijn . Aub


  Maak melding

 12. Het lijkt mij persoonlijk ondenkbaar dat hij nog een 2e termijn krijgt. Daarvoor zijn de maatregelen die al genomen zijn in combinatie met de maatregelen die nog komen te zwaar. Als je dan meetelt dat het binnen de VHP zelf rommelt en ook binnen de Abop gaat het niet lekker. En tussen die twee partijen onderling gaat het niet lekker dan denk ik zelf dat 2025 niet eens gehaald gaat worden. Er is nog maar heel weinig rek onder de bevolking.

  Maar wie weet komt er opeens een wonder. We wachten rustig af.


  Maak melding

 13. Erg leuk en aardig dat Chan voor de volgende generatie werkt. We leven echter in het hier en nu. De beroemde Mike Tyson zei ooit : “everybody has a plan until they got punched in the mouth.” Het betekent dus dat je dingen stap voor stap benadert en wel in de juiste volgorde. Het meest belangrijke is de huidige generatie. Die moet immers het fundament leggen voor de volgende generatie. Het betekent dus dat Chan zich moet concentreren op deze huidige constellatie. De rest volgt dan vanzelf. De nood van de behoeftige Surinaamse bevolking is zeer acuut. Daar moet de eerste prioriteit aan gegeven worden. Op dat specifieke punt moet er liever nu dan later, aan voldaan worden. Er valt moeilijk te praten tegen een hongerige maag. Desnoods krijgt de hongerlijdende alvast een snackje alvorens het warme eten opgediend kan worden. Gewoon uitvoeren en minder uitleggen waarom iets niet kan. De bedoeling is juist dat het wel moet kunnen. Waarom zit je anders daar? De bevolking wil geen NEE horen. Slechts JA voldoet.

  Net zoals de gewezen president dolgraag president wilde worden ,net zo is dat het geval geweest met Chan. Hij ging zelfs zover dat hij een samenwerkingsverband aanging met de moordenaar ,bankrover, verkrachter ,ontvoerder ,grondrover en goudrover Brunswijk. Brunswijk is een persoon met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Wat zegt dat over Chan? Hij is per slot van rekening de kapitein. Elke fout en misstap van de sociopaat Brunswijk, komt op het bordje van Chan. Hij is de hoofdverantwoordelijke. Hij is medeplichtig door passief en wezenloos voor zich uit te staren. Zijn dat de kenmerken van een leider leider?


  Maak melding

 14. Het verarmd surinaams volk zou er ook goed aan doen om te gaan demonstreren bij ocer en leonsberg en bij al die andere volksbedriegers, die bewust gestolen en verduisterd hebben ongeacht politieke kleur en zonder aanziens des persoon. Te beginnen bij de kop van de inktvis op leonsberg opa D.
  President, begin de kruistocht tegen corruptie, die opa D in 2010 had aangekondigd. Deze generatie heeft al MEER DAN GENOEG GELEDEN vanaf februari 1980. En we willen NIET opnieuw lijden. Begin met een versnelde plukze wet. Want de corruptie zaken zíjn TEVEEL om op te noemen en de boeven zitten NOG steeds in de hoogste staatsorganen. Alberto Gemerts zong een lied in de jaren 70: smeergelden, smeergelden, wi allamala moe libi na smeergelden. Opa D en zijn paarse criminele boevenbende hebben het duizendvoudige misdaan, inclusief moorden en drugs. Wie o wie spreekt dit tegen?


  Maak melding

 15. De primaire taak van de president is om de scherven op te ruimen en de miljarden gestolen gelden die op de buitenlandse bankrekeningen staan vermeld, terug te halen naar de Staatskas. Hij moet niet zich gaan verschuilen achter dat hij bezig is voor de volgen generatie Surinamers. Wanneer hij niet in staat is Su uit het slop te halen, dan moet hij maar opstappen en een ander de kans geven om Su te leiden.

  De bevolking van Su heeft niet voor niks hem gekozen tot de grootste politieke partij. Hij heeft ook in zijn verkiezingsprogramma beloofd om Su weer op de rails te zetten.
  President haal het geld terug van de buitenlandse bankrekeningen en het financiële probleem van Su is definitief opgelost.
  gemodereerd

 16. Wel lachen hoe Waterkant.net al die propaganda braaksels van Naipal hier plaats alsof ze objectieve en eerlijke schrijfsels zijn.

  Het was wel objectief van waterkant geweest om het stukje van Dr. Ir Rampersad hier te plaatsen, waarin hij Santokie gewoon uitmaakt voor ongeschoold en een leugenaar.

  Santokie heeft werkt dus voor de volgende generatie Hindustanen zoveel mag duidelijk zijn. Vandaar de uitholling van de ministeries, Surfin en alle andere zaken die het daglicht niet kan verdragen. Naipal zijn schrijfsels nemen wij die een gezond verstand hebben met een korreltje zout.

  Nu al is Santokie de meest gehate liegende President ooit in Suriname, dit soort lik stukjes zal daar geen verandering in brengen, behalve bij die zwakzinnigen die bij kwijlen.


  Maak melding

 17. Als Ronald Venetiaan tijdens zijn regeerperiode in de grondwet had laten vastleggen dat er geen veroordeelde criminelen deel mogen nemen aan verkiezingen en ambtelijke functie’s dan had deze generatie geen ellende gehad.

  De aankomende generatie heeft nu al geen goeie educatie in Su.


  Maak melding

 18. Die CD ..weer….er gaat geen gelegenheid voorbij zonder dat naar de vorige regeing wordt verwezen. Ik krijg nu meer en meer de overtuiging dat deze regering het NIET aankan.


  Maak melding

 19. Hoe je het ook wilt bekijken, Santokhi en zijn VHP bevinden zich in een wankele positie in het monsterverbond met de Abop. Brunswijk en zijn Abop houden Chan en de VHP in een complexe houdgreep. De broer van Brunswijk, Leo Brunswijk wond er ook geen doekjes om. Volgens hem zijn de parlementariërs van de VHP de meest onbetrouwbare figuren die er zijn. Brunswijk werkt voor zijn eigen zaakjes en de VHP doet dit ook.


  Maak melding

 20. Droge ogen, op welke plek staat opa D dan als president Santokhi DE meest gehate liegende president ooit is, jo paarse djamoe ede?


  Maak melding

 21. Meneer Idris,

  De afgelopen 10 jr heeft het volk genoten van de pakettendienst en dollardienst. Ze hebben gefeest en gebeest, en leefden v dag op dag. Yeahh de meervoudige moordenaar en drugsdealer was bigie. Net een sekte.

  Lijkt mij dat je geld over houd als je maandelijks een pakket krijgt en naschoolse opvang plus voeding krijgt, plus toeslagen en tjoekoes. Dus je hebt een vette spaarrekening. Oeps sorry dat is gejat door boefdraad

  Plots is het zware armoe in suri.
  Hoe dan? Zelfs dieven gaan met een auto op jacht.
  Velen krijgen covidsteun, anderen werken thuis en kids thuis, alleen de super is open.
  Dus je houd benzinegeld over, opvanggeld, terrasjesgeld, casinogeld, buiten de stad geld, wandelen met de autogeld etc., koers is onbelangrijk je nergens, is een pandemie.

  Eigenlijk net als de rest vd werkende wereld. Hoe komt het dat het zware armoe is. Of was het fake de afgelopen 10jr, een soort van vieze prodo.

  Dit zijn de gevolgen als je van dag op dag leeft en niets opzij zet voor je kids, paars gedachtegoed: me, myself and I.

  Uitzonderingen daargelaten!


  Maak melding

 22. @Latour Posse 18 mei 2021 At 17:54
  Het verarmd surinaams volk zou er ook goed aan doen om te gaan demonstreren bij ocer en leonsberg en bij al die andere volksbedriegers, die bewust gestolen en verduisterd hebben ongeacht politieke kleur en zonder aanziens des persoon. Te beginnen bij de kop van de inktvis op leonsberg opa D.
  ========================

  Ja en dan? Demonstreren bij mensen die je hebt weggestemd. Lekker zinvol.


  Maak melding

 23. Rob gay,hoe betrouwbaar was jou ,dieven partij de ndp, door ndp is Suriname tot verval geraakt, kom je over vhp nonsens schrijven, ndp is en blijft een dieven partij of je het leuk vindt of niet, surinamers hebben op een dieven partij gestemd, en nu betalen zij de prijs voor, de miljarden die gestolen is wordt niet door ndp betaald, maar het land moet dat geld terug betalen, dus 10 jaar ndp is Suriname 20 jaar achteruit gegaan,.nu is het bittere pil slikken, want de imf bepaald samen met Suriname hoe rente en de miljarden terug betaald moet worden, en daarom is alles zo duur, ooit was 1 euro en krijg je 3 srd voor, nu is het voor 1 euro krijg je 15 srd rob gay dit komt door boef partij ndp, en die dagoe ndp zwemmen in het geld, en de arme surinamers klagen elke dag, alles is duur aan het worden, hoe komt het rob gay,


  Maak melding

 24. @Robles, weet je wát zinvol is? Goed lezen wat ik heb geschreven . De boeven van alle politieke kleur moeten het onrechtmatige gestolen, geld, goederen of onroerend goed, teruggeven aan de staat Suriname ; goedschiks of kwaadschiks met vervolging als gevolg. En ook het opsporen van onrechtmatige buitenlandse rekeningen.


  Maak melding

 25. bla bla zonder car. deze generatie moet de volgende generatie voortbrengen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.