Opzet Agrarisch Praktijkcentrum geprezen door directeur Beroepsonderwijs

6
Opzet Agrarisch Praktijkcentrum geprezen door directeur Beroepsonderwijs

De komst van het agrarisch praktijkcentrum te Tijgerkreek is een belangrijke stap in de richting naar de diversificatie van het Surinaams onderwijs. Het doel van het centrum is immers om jongeren in een vroeg stadium kennis te laten maken met de landbouw. Dit zal hen vervolgens helpen te kiezen voor vervolgstudies in deze richting, in plaats van de huidige bekende studies.

Directeur Beroepsonderwijs, Gracia Ormskirk, was namens het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aanwezig bij de eerste steenlegging op vrijdag 14 mei 2021. Zij noemde het initiatief geweldig. Het centrum wordt opgezet nabij de proeftuin van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij te Tijgerkreek in het district Saramacca. MINOWC zal sturing geven in dit project en haar bijdrage leveren door het ontwikkelen van het curriculum en het oprichten van instellingen op lbo- en mbo-niveau met als richting Landbouw.

De diversificatie van het onderwijs valt onder het vernieuwingsproces nu gaande op het MINOWC. Met de vernieuwing wordt beoogd alle kinderen een gelijke kans tot ontwikkeling te bieden, zonder uitvallers. 

De eerste steenlegging werd gedaan door President Chandrikapersad Santhoki, LVV-minister Parmanand Sewdien en Parlementsvoorzitter Marinus Bee. Hierna werd het naambord onthult en kregen de hoogwaardigheidsbekleders een rondleiding ter oriëntatie op de proeftuin.

6 REACTIES

 1. De afgestudeerden moeten toch access tot land krijgen. De regering moet hun helpen met kapitaal te verkrijgen tegen een zachte interest. Met dit kapitaal kunnen ze dan grond kopen voor hun tuinbouw of landbouw bedrijf. Als de staat land vrij maakt voor deze jonge ondernemers zou dat geweldig zijn.Zij zouden ook mentors moeten hebben anders worden ze weggeconcureerd door de ervaren boeren en slinkse opkopers.


  Maak melding

 2. VOEDSEL LEREN VERBOUWEN is toch een MOOI BEROEP.
  Je bent meer met de Natuur bezig en natuurlijk moet het je keuze zijn.
  Onze voorouders hadden niet voor het kiezen.
  Maar, De huidige Jeugden kunnen anders erover denken.
  Jong geleerd oud gedaan.
  gemodereerd

 3. Het doel van het centrum is immers om jongeren in een vroeg stadium kennis te laten maken met de landbouw. Heel goed plan, onafhankelijk en zelfstandig in je eigen behoefte voorzien. Super goed initiatief.
  gemodereerd

 4. Heel slim! Want landbouw , veeteelt en visserij worden hele belangrijke beroepen. Want alles gaat straks weer naar t oude. Er is ook een wereldcrisis voorzegt met voedselschaarste. Misschien dit jaar al ….


  Maak melding

 5. Was dat toch niet de bedoeling van NATIN? Elke 10 jaar komt ergens een nieuwe school om mesen landbouw te leren. Na 5 jaar spat alles uit elkaar en gestolen. Je leert landbouwer te zijn door te werken. En niet te appen op facebook. En als je het kan krijgen door te werken ga je toch stelen in Suriname, werkt voor brunsie, bouta en al de andere dieven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.