Covid-19 uitbraak in Morabush te Apoera; sprake van crisissituatie

7
dorp-in-suriname-gesloten-om-coronavirus-covid-19

De afgelopen 3 weken is er een hoog aantal Covid-19-gevallen in het plaatsje Morabush te Apoera genoteerd. Een grote uitbraak is afgeremd door deze plaats geheel af te sluiten middels een total lockdown.

In totaal zijn er 27 personen geswabd waarvan 22 positief getest zijn en 3 het resultaat nog afwachten. Dit komt neer op een percentage van 80%, welk zeer alarmerend is. 5 personen zijn overgebracht naar het MMC ziekenhuis in Nickerie terwijl 4 worden behandeld op de poli te Apoera.

Het ziektebeloop duurt nu veel langer dan bij de vorige uitbraak. Patiënten hebben te kampen met ernstigere klachten waaronder pijnlijke hoest, keelpijn en lichte tot ernstige benauwdheid. Ook is gebleken dat dit keer veel jonger en worden getroffen door deze ziekte.

De druk op de poli te Apoera is erg zwaar. Dagelijks wordt deze poli gebruikt voor het afnemen van testen en het aanvoeren van zuurstofcylinders van en naar Nickerie.
Ook de zorg van de patienten vergt veel tijd. Op dit moment zijn er slechts 2 ademhalingsapparaten beschikbaar terwijl er reeds 4 patiënten met zuurstofnood op de poli worden behandeld.

Dr Ariens van het MMC te Apoera stelt dat er nog geen zicht is op de omvang van de verspreiding. Deze week zijn er ook gevallen geconstateerd elders in het dorp. Hij hoopt dat binnenkort wel zicht verkregen kan worden op de omvang. De lokale arts heeft de districtscommissaris ook erop geattendeerd dat er sprake is van een lokale crisissituatie.

7 REACTIES

 1. Hebben ze geen Regionale Ziekenhuis in APOERA.
  Anno 2021 nog steeds hetzelfde situatie.
  Het Land is zo achter gebleven op gezondheidsvoorzieningen.
  Vandaag de dag hebben de MENSEN gelijk, die vertrokken zijn naar het
  buitenland, anders was het één GROTE ELLENDE.
  SRANANG: het gaat heel lang duren, totdat overal alle voorzieningen
  aanwezig zijn.
  gemodereerd

 2. Wanneer wordt Bordo op het matje geroepen dat mensen zich niet moeten vaccineren? De domme zelf gekroonde gouden koning. Covid maakt geen onderscheid. Mensen pas goed op jezelf. Geen samen scholingen. De dood ligt op de loer. Zuurstof gebrek, je longen gaan eraan. In de ergste vorm neemt Covid volledig bezit van je longen en krijg je het gevoel alsof je door een rietje ademhaalt.
  gemodereerd

 3. Geen electriciteit, geen oxigen concentrators. Jammer, geen stuwdam in kabalebo. Mischien een koolwaterstof plant in de toekomst als de Denen kunnen laten zien dat het kan op plantage Bredevoort.


  Maak melding

 4. Ik denk dat indien men elk jaar getest zou hebben hoeveel mensen besmet zijn met de griep, dat men dan hetzelfde aantal zou krijgen als nu met de Covid griep.
  Iedereen schijnt ineens te vergeten dat er jaarlijks net zo veel mensen – misschien wel meer – dood gingen tgv de griep. Toen was er geen paniek. Behalve in 2016. Toen was er een ernstigere variant van de griep in omloop. En raad eens: de mensen leden aan exact dezelfde soort verschijnselen (longproblemen e.d.) als nu met de zgn Covid-19.
  Nu zou je dus het dubbele aantal doden moeten hebben: van de griep EN van de Covid.
  Maar raad opnieuw: dat is niet het geval, want de griep is ineens verdwenen als sneeuw voor de zon.
  Vraag: wie houdt nu wie voor de gek?
  Denkt men dat wij allemaal Gekke Henkie zijn?


  Maak melding

 5. @Ronald,

  De griep zomaar verdwenen? Dat denk ik niet. Omdat de verschijnselen van griep heel veel overeenkomsten vertonen met het covid-19 virus, heeft men iedereen die besmet is geraakt maar onder de noemer covid-19 geschoven. Er zijn mensen die beweren dat ze na slechts een paar dagen weer genezen waren van covid-19. Dat verhaal geloof ik niet.
  Vermoedelijk hebben die mensen griep gehad. De griep is niet verdwenen.

  Toen de griep pas was uitgebroken zijn ook veel mensen overleden. Dat zal ook vorig jaar het geval zijn geweest, alleen heeft men al die gevallen, zoals ik eerder al schreef, als covid-19 hebben gezien, Pas na het griep vaccin is het aantal doden verminderd. Jaarlijks sterven vooral ouderen aan de griep.
  Precies 100 jaar geleden, kort na WI, was er ook een pandemie uitgebroken. Dat heeft ongeveer 2 jaar geduurd, eer het afnam.

  Virussen komen en gaan. Bepaalde virussen verdwijnen nooit maar nemen wel af. Van het covid-19 virus wordt verwacht dat het niet zal verdwijnen en worden juist nog meer nieuwe virussen verwacht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.