woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidVIDEO: 'Geen adequate Intensive Care zorg meer mogelijk voor kindjes in Suriname'

VIDEO: ‘Geen adequate Intensive Care zorg meer mogelijk voor kindjes in Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

De Vakgroep Kindergeneeskunde in Suriname heeft meerdere malen aan de bel getrokken bij het ministerie van Volksgezondheid, om te trachten verbetering te krijgen in de precaire omstandigheden, waaronder de kinderartsen zorg moeten verlenen. Helaas merken zij dat er geen verandering is gekomen in de situatie en zijn ze nu op het punt beland waarbij er geen adequate pediatrische zorg, met name Intensive Care zorg van zowel pasgeborenen als oudere kinderen, geleverd kan worden in Suriname.

In de afgelopen jaren is de kindergeneeskundige zorg in Suriname, mede door het oprichten van een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) level III en Pediatric Intensive Care Unit (PICU) in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en NICU level II / High Care (HC) in de perifere ziekenhuizen (Diakonessenhuis en Sint Vincentius Ziekenhuis), kwalitatief enorm verbeterd. Wij zijn in staat geweest hoogwaardige IC zorg te bieden volgens internationale standaarden aan de meest kwetsbare groep binnen onze samenleving.

(tekst loopt door onder filmpje)

Echter is de continuering van deze zorg nu al enige maanden ernstig in gevaar door het tekort aan voldoende gespecialiseerd verpleegkundig personeel en het tekort aan essentiële medicijnen, middelen en apparatuur.
Het desastreuze gevolg hiervan is dat:

 1. de NICU level III in het Academisch Pediatrisch Centrum Suriname (APCS) genoodzaakt is om NICU bedden te sluiten. Dit heeft als gevolg dat te vroeg geboren baby’s, vooral die geboren bij een zwangerschapsduur tussen 27 en 30 weken, en hele zieke voldragen pasgeborenen in Suriname thans komen te overlijden. Dit is voor de ouders hartverscheurend en voor ons als kinderartsen zeer deprimerend en een onacceptabel dieptepunt!!!
 2. de overige 2 ziekenhuizen eveneens genoodzaakt zijn om hun IC level II c.q.HC bedden te sluiten.

Dit heeft als gevolg dat momenteel hoogwaardige zorg voor het zieke kind, met name de zieke pasgeborene, ondanks heel wat improvisatie onzerzijds, haast onmogelijk is geworden.

“Als kinderartsen van Suriname hebben wij de verantwoordelijkheid om kwalitatief de beste zorg te leveren aan onze patiënten, echter zijn wij nu daartoe niet meer in staat. Wij zijn teneinde raad en wensen daarom de Surinaamse gemeenschap te informeren dat de zorg van onze allerkleinsten niet meer gegarandeerd is. Wij hopen dat er nu eindelijk oor is voor onze noodkreet” zegt de Vakgroep Kindergeneeskunde in Suriname.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. De eerste Gezondheidsmiddelen:
  Als die het ontbreken is het natuurlijk een RAMP.
  Dit is het gebaar van, dat het hoogst nodig is, anders hoe verder.
  Moeten de burgers weer naar het Buitenland uitwijken, zoals vroeger.
  Gespecialiseerde verpleegkundig personeel wil NIET onderbetaald verdienen.
  Het zijn zeer URGENTE behoeftes die veel aandacht oproept.
  Het is uiteindelijk aan het BELEID.


  gemodereerd
 2. Verkoop die 100 containers met hout. Genoeg geld om de ernstig zieke kinderen te helpen. NIEMAND DIE JE DAARVOOR.GAAT STRAFFEN. Maar die helden heeft su niet. Zelfverrijking os t belangrijkst.


  Maak melding
 3. dankzij de vorige paarse regering zijn deze kinderen de dupe en krijgen niet de zorg die nodig is , hoe vaak hebben de medici aan de regering bouta meegedeeld dat er geld moet vrijgemaakt worden voor de medische zorg , maar neen hoor al het geld dat nodig was hebben ze in eigen zakken gestopt , en als de top iets markeerde gingen ze netjes met een vliegtuig van de slm naar cuba , bouta zei zelf al eens Surinaamse medische zorg is niets , dus nu zie je dat die dictator lak had aan het volk.


  gemodereerd
 4. en zeker aan de nieuwe generatie , eenmaal een moordenaar , elke dag een moordenaar.


  gemodereerd
 5. Jammer van de achteruitgang van de zorg van de babies en kleintjes. In de nieuws stond dat de minister ingreep. De regering moet de reststerende goud concessies zelf exploiteren en de opbrengst in de kasreserve en goudreserves doen.

  Het is toch een ellende dat gedoe met geld van de staat te verdampen en naar een prive rekenening in het buitenland over te maken. Dat graboe mentaliteit moet ophouden. Deze mensen moeten voor kinder mishandeling naar de gevangenis.


  Maak melding
 6. Heel erg triest. Al maanden een probleem. Wat doet deze minister. Die Xaviera Jesserun die het volk met haar stem slim hierin heeft gezet moet weten dat karma op haar wacht. Ook op jou komt de vloek.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES