Grote stukken domeingrond toegewezen aan Brunswijk en stichting

62
Vp Brunswijk

In Suriname is vandaag vol ongeloof gereageerd op het nieuws dat minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer (GB) grote stukken domeingrond nabij Albina, heeft toegewezen aan vicepresident Ronnie Brunswijk en een stichting gevestigd op zijn adres.

Surinaamse media publiceerden authentieke stukken waaruit blijkt dat een terrein van ruim 60 hectare als grondhuur aan hem is gegeven voor de uitoefening van landbouw. Een ander stuk grond van ruim 237 hectare is toegewezen aan de Stichting Woningbouw Coöperatie Marowijne, gevestigd op het adres van Brunswijk.

Het eerste terrein is in grondhuur gegeven voor de duur van 40 jaren. Volgens de Surinaamse krant de Ware Tijd wordt in de toewijzingsbeschikking verwezen naar een beschikking van 10 januari 2017. De beschikking is op 20 januari dit jaar door minister Pokie getekend.

Het andere areaal is in 2015 toegewezen aan Stichting Woningbouw Coöperatie Marowijne, die gevestigd is op het woonadres van Brunswijk in Moengo. De ruim 237 hectare werd uitgegeven ten behoeve van ’toeristische doeleinden’ maar is gewijzigd in ‘voor uitoefening van de landbouw’ meldt Starnieuws.

De uitgifte van de gronden is omstreden omdat de Grondwet bepaalt dat de vicepresident en president geen andere overheidsambten, alsook functies en beroepen in het bedrijfsleven mogen bekleden. Ook mogen ze rechtstreeks noch zijdelings deelnemer zijn in concessies of in Suriname gevestigde bedrijven.

UPDATE – Brunswijk heeft vrijdagochtend gereageerd:

62 REACTIES

 1. Vandaar die vette kop. Alles zit erin. Benadeling van het Volk ten gunste van zichzelf. Alles onmiddelijk terugdraaien in handen van de Staat ten behoeve van de armen. Geef ze een stukje grond om te planten dan hoeven zij hun hand niet telkens op te houden voor Lanti.


  Maak melding

 2. Jammer, het houdt nooooit op met de corruptie in Suriname.
  En wat verwachten deze mensen van de toekomstige generatie?
  Wat moet een VP met zoveel grond??????
  Kan hij ze meenemen wanneer hij dood gaat?
  gemodereerd

 3. İk wil weten wat de vice-president Ronnie Brunswijk met zoveel gronden gaat doen iedereen misbruikt de naam van Landbouw zoals Joggi die met 150 ha niet eens 5 ha heeft tot nu toe in ontwikkeling kunnen brengen. Er is maar 1 woord Hebzucht van de politici in Suriname., wanneer. houdt het op. Brunswijck heeft ha aan goud en houtconcessie,. Waarvan de staat 0,0 waarde aan belasting verdient.

  Abop , NDP, en de VHP partij bonzen zijn alleen maar bezig zichzelf te verrijken.
  President Santhoki ik kijk naar de wet Openbaar van bestuur, Kaalplulken en de anti corruptie!

  Ik steek mijn vingers in vuur, omdat het zal nooit gebeuren door deze regering!
  De hebzuchtige, Machtzuchtige partij bonzen hebben zeggenschap binnen jullie partij,. de plunderaars die Suriname leegroven is triest een land van niet eens 600 0000 inwoners.


  Maak melding

 4. Hahaha daar komen 60 ha bacoven. Precies waar schaarste is is aan In Suriname. Nog een prikkeldraad omrastering om Albina en de dierentuin is compleet.


  Maak melding

 5. En maar graaien.Politici blijven maar een slecht voorbeeld geven.Als politicus in
  Su kan je jezelf erg veel permitteren.Je kan stelen,liegen,bedriegen,manipuleren etc,etc en je komt er meestal mee weg.Eigenlijk zou hij moeten aftreden maar deze man is nou eenmaal niet erg beschaafd en wat het woord ethiek betekent daar heeft hij geen kaas van gegeten


  Maak melding

 6. @ Sabaku en I Su
  Jullie slaan beide de spijker op zijn kop. Dit land is op het bot corrupt, het zijn allemaal dieven en narcisten. Hebzucht, macht dat is wat er nu gaande is in Suriname, en alle politieke partijen doen eraan mee. Suriname zal nooit vooruitkomen. Sari torie. Kan het het niet mooier maken maar het is een Failed State.
  gemodereerd

 7. Hopelijk laat Belfort van zich horen in deze kwestie…benne benieuwd!! Het houd maar niet op..het belazeren en roven door politici!!!


  Maak melding

 8. Terwijl de president en ministers zich te pletter werken, is de vp aan het graaien.

  Het voordeel van de twijfel is weg, die vp is ongeschikt. Hij is op een middeleeuwse wijze bezig. Die hele houding en kleding, als een basja, alleen die staf ontbreekt.

  Zowel intern als extern ongeregeldheden.
  President de tijd is aangebroken om duidelijk te maken wie de baas is.
  Dit moet teruggedraaid worden. Hij mag ook tot nader order op non-actief en ook zijn dochter ‘directeur van grondbeleid en bosbeheer’, zij staat als “gehoord” op beide documenten.

  Schande!


  Maak melding

 9. Wel wel wel.
  In den beginne had ik geloof in een andere koers die huidige coalitie zou inzetten.
  Niet gaandeweg maar kort na de verkiezingsoverwinning nam ik, 2 tot 4 maanden later, afstand van deze coalitie en schreef het volgende:
  “semme stront semme smerie ma tra kleur freifrei de om a hippie ka”
  Ik wens jullie allen een grondige faillietverklaring en misère want het zal niet meer wijzigen.
  NDP is shit to the bottum
  VHP en ABOP is shit trough the draining pipe
  PL is shit and ……. trough the septic tank pipe


  Maak melding

 10. Zijn 80 kinderen en buiten vrouwen hebben waarschijnlijk ook grote lappen gronden aangevraagd om ze later door te verkopen. Somo is de grootse grondrover, dan de vp en jogi.Leo brunswijk staat ook op de lijst van de rovers.
  gemodereerd

 11. De documenten staan op naam van één van de honderd vrouwen, hoofd van de stichting, zelfde adres als brunswijk. De berichtgeving is tendentieus. Een goede advocaat pleit hem vrij.

  Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.
  De 2 revokranten hebben de tijd v hun leven. Is hij nu goed genoeg om met jullie paarse graaiers te werken.

  Mocht deze coalitie stoppen, dan hebben jullie de keus tss graaier paars en graaier geel. Niemand zal met ze willen regeren. Einde oefening.


  Maak melding

 12. Cowboy land failed state:Suriname een grote misdadige land hoe kan dat een moordenaar precident cocain dealer vp wordt en willen met nederland en andere landen samen werken?.Hahahahahah.


  Maak melding

 13. Bravo denkt
  2e man van de overgebleven coupplegers heeft een heel groot stuk in concessie gekregen gelegen richting Apoera en het heet Matapi waar er ooit 3 bruynzeel woningen stonden en momenteel zijn bebouwd met gastverblijven welke te huur als vakantieverblijf worden aangeboden.
  Zoals altijd in Suriname wordt gebezigd “yu abi ma mi abi moro”


  Maak melding

 14. Opper Surinamers

  Dit Is De Topje Van Het Ijsberg. Maar Goed.

  Als jij Iemand Die Buiten Suriname Woont Moet Uitleggen Hoe Slecht Het Met Ons Geliefde Toegaat

  Zeg Gewoon RONNY BRUINSWIJK Is De Vice-president Van Ons Land

  Zo Diep Zijn Wij Als Land En Volk Afgezakt


  Maak melding

 15. Belfort is dag en nacht bezig met racistische steken onder de gordel richting Santokhi en de VHP, terwijl zijn eigen partij en aanhangers het land naar de afgrond brengen. Het is bekend dat de familie Brunswijk al eerder duizenden ha goud concessies in heeft gekregen waar nauwelijks belasting over wordt betaald. Grote delen van het binnenland wordt met kwik vergiftigd en familie Brunswijk levert geen enkele bijdrage om het leefklimaat in het binnenland te verbeteren. Ook bij de recente vangst van 100 containers met illegaal hout zijn er lijnen richting ABOP. Santokhi zit klem. Als hij optreed zal Brunswijk de stap maken richting de NDP en is Suriname hopeloos verloren. Het is dus kiezen tussen twee kwaden. Ik zie hoe de VHP en de NPS zich dag en nacht uitsloven om het land te redden, terwijl een coalitie genoot met middeleeuwse praktijken bezig is.


  Maak melding

 16. Al de mensen die Chan bij ieder wissewasje dat hij doet, de hemel inprijzen, moeten nu beseffen dat onze brave Bravo dit soort @#$% niet kan uithalen zonder goedvinden van Chan Set En Kon.


  Maak melding

 17. ZELFVERRIJKING:
  Hoe SCHANDALIG is dit.
  Terwijl IEMAND DIE NIETS heeft niet in aanmerking komt.
  Tot op de dag van vandaag heb ik zeer grote Twijfel voor de
  samenwerking met deze Man.
  Verschrikkelijk vind ik dit en dan schreeuwen van HELP -BUITENLAND.
  OPKOMEN VOOR DE HALFMILJOEN INWONERS, MET EEN GOEDE HART.
  gemodereerd

 18. Wat Verwacht Jij Van Een Bankrover Die Nu Vice-president Van Een Land Is.

  Made In Surinam
  Suriname Is Bezig Werled Geschiedenis Te Schrijven
  Eerst Hadden We Een Veroordeelde President Aan De Macht
  Nu Zit Er Een Veroordeelde Bankovervaller Als Vice President

  Dit Zeg Heelveel Over De Ontwikkeling Nivo Van WIJ Surinamers


  Maak melding

 19. En het zijn deze djoeka’s die weigerden op de plantages te werken, die de bossen in vluchten, krijgt nu meer dan 300 ha grond om landbouw uit te oefenen. Gegarandeerd dat eerst een wietplantage komt en van dat soort malafide praktijken. Kan hij überhaupt een tjapoe hanteren? Su is en blijft een Bananen-Republiek. JAMMERRRR.


  Maak melding

 20. Hebzuchtigheid ten top. Schandalig wat er allemaal gebeurd in roversland Suriname.
  Het is om je dood te schamen dat een ex-crimineel die nauwelijks behoorlijk Nederlands spreekt vice-president is van je geboorteland. Hij verrijkt zichzelf met grond, in die gebieden waar hij goudconcessies heeft, het milieu vervuild met kwik en het ook niet in hem opkomt dat hij zijn eigen volk vergiftigd. Dit kan allemaal in bananenrepubliek Suriname. Daarom blijven Abop en Ndp voor mij achterlijke, onbetrouwbare partijen die alleen maar geven om hun eigen belang. Ben bang dat Chan ondanks zijn goede bedoelingen niet instaat is om het tij te keren en had veel liever gezien dat de nps meer stemmen had gehad en samen met de vhp kon regeren. Dan waren we ook van dat etnisch gelul af hier op wtk. en kon dikkop terug naar de Bush-Bush waar hij thuishoort.


  Maak melding

 21. En Chan laat het allemaal gewoon toe. Dat lijkt iedereen in z’n verontwaardiging gewoon te vergeten. Geef het nou gewoon toe. Dit is de oude politiek. Het maakt niet uit wie er zit. Graaien is het doel. Niks meer en niks minder. Dan kunnen we nu ook stoppen met het constant wijzen naar de vorige regering. T’is allemaal 1 pot nat.


  Maak melding

 22. Van de zogenaamde criticus Belfort zullen we weer zo een halfbakken verhaal horen van ja ik heb tegen hem gezegd dat hij geen VP moest worden maar die man wilde niet luisteren dus heb ik hem maar gelaten.

  Maar in de assemblee heeft Belfor toch voor gestemd zodat zijn neef Ronny VP kon worden.

  Ik vind dat als je niet eens bent dat Ronny VP werd, Belfor gewoon tegen had moeten stemmen in de assemblee.

  Belfor heeft maar eieren voor zijn geld gekozen om toen voor te stemmen anders had Brunswijk hem uit de ABOP gezet.


  Maak melding

 23. Een integer persoon als Santhokhi heeft het in zijn hoofd gehaald om met een crimineel in zee te gaan. Hoe integer ben je dan? Je hoeft geen raket geleerde te zijn om te weten dat een crimineel altijd een crimineel blijft. Blijkbaar niets geleerd van de afgelopen 10 jaar. En de criminele VP is medeverantwoordelijk voor de achteruitgang van Suriname. Immers, die heeft ook met DB geregeerd. Alleen op basis daarvan had Santhokhi nooit met hem in zee moeten gaan. Maar blijkbaar had Santhokhi alles voor over om koste wat kost president te worden.
  gemodereerd

 24. Als Bravo gelijk heeft moet er een politieke partij zijn die bezig is chaos in het land te willen veroorzaken.

  Het staat dan vast welke politieke partij koste wat het kost dit wil doen.

  Coalitieregering past u op voor ddb, ndp. Deze lieden zijn zeer zware criminelen die er alles aan zullen doen om u ten val te brengen.

  Mek Mi Wortu De Wan Warschow Djie VHP, ABOP, NPS, PL.


  Maak melding

 25. Degene die de president hierbij betrekt mag op het dak gaan zitten.
  Als je een stok wilt vinden om te slaan.

  Over de vorige regering zijn we gauw klaar das duidelijk een stelletje criminelen.


  Maak melding

 26. Lijkt een streek van Paars om nepnieuws de wereld in te helpen. je hoort ook niks meer van dikkop limbo, Sharmila ik til me rok op, of van misikikaba en die andere zg econoom aapdoel. Zijn ze via faja pepre en andere paarse nepnieuwskanalen bezig met destabilisatie?


  Maak melding

 27. Allen,

  Mijn reactie hierop is:

  Wat een zielige gedoe hier in onze mooie Suriname.
  Zijn bepaalde mensen opgevoed om alleen maar te STELEN ?

  SUCCES.


  Maak melding

 28. Wat een land….wat een land!
  Hoe is het in hemelsnaam mogelijk, dat het zo ver is gekomen! Alsof roven, stelen, liegen, bedriegen, moorden, dealen in harddrugs, verkrachtingen, pedofilie, bedelen en ongediplicineerd “lenen”…enz…enz. de normaalste bezigheden van alle dag zijn binnen een samenleving van nauwelijks 600.000 zielen?
  En dan te bedenken dat volslagen idioten en proleten zoals hier bijvoorbeeld “Robles”, “Passant” en de waarschijnlijk impotente “Pony” die het alleen maar over seks kan hebben aangezien ook zijn mannelijkheid, hem waarschijnlijk al tijden in de steek heeft gelaten en hij dus ook op dat vlak, helemaal niets presteert!…..beweren, dat andersdenkenden aan “valse schaamte” lijden wanneer het Suriname betreft. Hoe oliedom en laaggeletterd moet je wel zijn, om dergelijke standpunten in te kunnen nemen?
  Ieder fatsoenlijk mens ongeacht haar/zijn opleiding, rijk of arm en zwart, wit of bruin van huidskleur die over een klein beetje ethiek en moraliteit in haar/zijn lijf beschikt, moet toch in staat zijn om dergelijke gedragingen van met name hooggeplaatste publieke figuren in Suriname, categorische af te wijzen c.q. te veroordelen?
  Helaas, dienen deze drie bovenvermelde mislukkelingen, als prima voorbeelden voor wat betreft het moreel verval onder grote delen van de huidige Surinaamse bevolking. In de visie van deze categorie onnozele Surinamers, is er helemaal niets aan de hand en is alles volstrekt geoorloofd en is het land helemaal niet diep gezonken qua algemene ethiek! Gelukkig realiseren genoeg andere groepen Surinamers zich, dat het land al vele jaren worstelt met verschillende dilemma´s aangaande morele waarden en normen.


  Maak melding

 29. Ik maakte al eerder de opmerking over het veelvuldig wisselen van ministers op dit departement, ik vroeg mij af waarom het steeds gebeurde, ik constateerde een patroon. Welnu je ziet nu waarom minister Pokie moet opstappen, dan trekt zij alle aandacht naar zich toe en niemand merkt dat er ruim 300 ha gronduitgifte aan de familie Brunswijk, familie van de VP is toegewezen. Minister Pokie dient als bliksemafleider, zo doen deze lieden/luiden het al jaren voor-en onder elkaar.
  Eerst grote lappen Domeingrond aanvragen, en eenmaal in bezit, dan verdelen en als concessies uitgeven aan buitenlandse bedrijven. De ex-minister van SPA kan er van meepraten.
  Nu komen zij met een onderzoekscommissie onder voorzitterschap van mr. Veldman, president van de raad van toezicht bij het MI-Glis, die onder Pokie werkt, hebben jullie dit nu in de smiezen. Deze Veldman, als ondergeschikte, gaat haar bazin/minister onderzoeken.
  Zo werkt het in ons land met de uitgifte van Domeingronden in het binnenland, nog steeds een ver van mijn bed gebied (show) voor de stadsmens. Sari tori!!!!

  Paultje, hoe gaat je geweldige president, de beste ooit, reageren??
  ParraExpress, slim Suriname ó seting. De regering faciliteert de VP hahaha. Wat krijgt Chan hiervoor terug. Een lullige vraag maar correct.

  Eerst waren er een stelletje “paarse ratten” nu hebben wij een stelletje “oranje/gele ratten, het kan verkeren.

  Voor de goede orde, er is niks mee met de achterban van deze partijen, die deugen in het algemeen, maar het de zgn “toppers” van deze partijen die zichzelf en de eigen familie verrijken tkv Suriname.🙈🙈🙈


  Maak melding

 30. Klopt helemaal Sjaviee, iedereen mag deze verfoeilijke daden afwijzen, maar jij geeft alleen een bepaalde bevolkingsgroepen schuld ipv de zgn leiders en dat is geen vorm van kritiek, maar vuilspuiterij.


  Maak melding

 31. @Denise

  Brunswijk heeft met de ABOB niet zo’n grote machtsbasis als u denkt.
  1>> Totaal 25.000 stemmen waarvan een deel PL.
  2>> Belfort heeft ruim 11.000 stemmen in Paramaribo.
  3>> Pokie heeft 1.700 stemmen in Brokopondo
  4>> Twee zetels in zijn Fractie zijn van de PL.

  Als hij zijn mensen teleur gaat stellen zijn er de BEP en NPS als veilige haven.
  Bee kan niet meer overal in mee gaan.
  Bordo zal ook nog wel ergens onvrede voelen.

  Als Chan ABOB inruil voor BEP en de PL blijft in de coalitie ben ik er van overtuigd dat Chan kan regeren zonder ABOB ministers. Bouterse is het ook gelukt met 26 zetels.


  Maak melding

 32. Ai boi famiri, dang tek dja. Als de beschuldiging waar is ? Dan gaat Brunsi & Co ook Bouta & Co nooit veranderen!!!!!
  De ” goed heilige man,” die zijn dikke portemonnee steeds open trok voor mensen in nood, had een dubbele, abanie agenda. Ze zeggen ook: “You can pull a man out of the gutter…But you cannot take the gutter out of him. ”

  Al het illegaal verkregen goud, kan hem niet bevrijden van geld/machtszucht.

  Tje mi Gado yepi Sranang baya!!!!!!!


  Maak melding

 33. Nieuwe begraafplaats voor familie en friends van 60 hectare. Je kan toch niets meenemen. Ik wens hem en de zijnen heel veel sterkte en succes. jammer dat de armen er onder moeten lijden door de hebzucht van enkelen die denken het eeuwige leven te hebben.
  In GOD we trust.


  Maak melding

 34. Ik lees vaak die reacties van de gasten en steeds moet ik lachen om die surinaamse uitdrukkingen. Prachtig. Natuurlijk gaat oom Ron ontkennen. Als je bijv. een moordenaar oppakt, gaat hij toch niet zeggen “” ja, na mi kier’ ding””.
  Ach mensen, elke regering doet dat!! Weten jullie dat bij heel distrikt Saramacca van Ramon is. Dat heeft ie sedert 1982/1983 geregeld. En dat de trenzen en kanalen steeds werden onderhouden op kosten van de staat. Oenoe no bing sab’ datie noo??
  gemodereerd

 35. JoJo 14 mei 2021 At 15:23
  Als Chan ABOB inruil voor BEP en de PL blijft in de coalitie ben ik er van overtuigd dat Chan kan regeren zonder ABOB ministers. Bouterse is het ook gelukt met 26 zetels.
  =========================================

  Volgens mijn informatie kan Chan de Abop niet inruilen omdat deze de vice president heeft geleverd. Als Chan van de Abop af wil kan dat alleen met nieuwe verkiezingen. Ik denk niet dat we verbaasd moeten zijn als de uitslag van eventuele nieuwe verkiezingen er totaal anders uit gaan zien op dit moment.


  Maak melding

 36. Aan alle paarse konijnen die hier aan het huppelen zijn..

  Waar waren jullie toen jullie “god” Kabouta & Co
  Goudconsseie’s aan het uitdelen was aan zijn Advocaat Kanhai, Adhin & Familie’s, Abrahams en nog een aantal paarse likkers.
  Toen heb ik jullie niet zo hard horen schreeuwen of zatten jullie toen met je gezicht in de reet te snuffelen van jullie god.


  Maak melding

 37. Moeder brunsw is zeer trots op haar 2 zonen en op zichzelf dat ze deze 2 criminelen op de wereld hft gezet.
  Ze leven met de gedachte dat geen enkele ander marron geleerde hun kunnen evenaren.
  De grootste crimineel is een ex bankrover en draagt een titel Bsc. (Bachelor of sience in de Criminologie).

  BEN BENIEUWD WAT CHAN GAAT DOEN AL WEET IK NU AL HOE DIT GAAT AFLOPEN.
  gemodereerd

 38. Wanneer gaat het volk van Suriname beseffen dat je niet op criminelen moet stemmen , want dan blijf je als volk pinaren.
  Jammer dat er mensen zijn die nog op zulke loosjer figuren stemmen .
  Laat dit je dan niet verbazen.


  Maak melding

 39. Weet jij wat ook niet waarbij? Dat jij een academicus bent. Ben je niet hoor met je slap gelul.
  gemodereerd

 40. Robles 14 mei 2021 At 16:26
  JoJo 14 mei 2021 At 15:23
  Als Chan ABOB inruil voor BEP en de PL blijft in de coalitie ben ik er van overtuigd dat Chan kan regeren zonder ABOB ministers. Bouterse is het ook gelukt met 26 zetels.
  =========================================

  Volgens mijn informatie kan Chan de Abop niet inruilen omdat deze de vice president heeft geleverd. Als Chan van de Abop af wil kan dat alleen met nieuwe verkiezingen. Ik denk niet dat we verbaasd moeten zijn als de uitslag van eventuele nieuwe verkiezingen er totaal anders uit gaan zien op dit moment.
  ========
  Robles, de VP kan volgens mij net als bij de President bij gewone meerderheid tussentijds door het parlement worden afgezet. Als Chan het aandurft samen met de NPS de BEP los te weken uit de oppositie en de PL los van de ABOP dan komt hij uit op 26 zetels (van de 51) en dat is genoeg om Brunswijk te wippen, de nieuwe VP door de Volksvergadering (hier hebben zij ook een meerderheid), te laten kiezen bij gewone meerderheid. Of ….De coalitie geeft haar mandaat terug aan het parlement en die kiest dan weer een nieuwe President en VP, lukt het niet door geen tweederde meerderheid dan kan het wel lukken in de Volksvergadering. Zo moeilijk is het niet, alleen heb je politieke durf nodig, een beetje koehandel van Chan en, dus Chan, als je genoeg hebt van Brunswijk’s capriolen, doewet.
  Bij nieuwe verkiezingen gaat hij het misschien niet redden, zijn populariteit bij de de zwevende kiezers is tanende.


  Maak melding

 41. Er is heel veel mis met de Surinamers, Surinaamse politieke partijen en hun leiders zijn veel bezig met hun enige eigen belangen.

  Triest dat dit gebeurt. Ik had verwacht dat na 25 mei 2020 de huidige politieke partijen met het algemeen belang bezig zouden zijn.

  Jammer, jammer, jammer. Waarom kunnen jullie je niet richten naar het algemeen belang. Door goed bestuur en beleid kan men jullie blijven herinneren als goede bestuurders en leiders, die het land gediend hebben, met het algemeen belang bezig waren en jullie Suriname goed op de kaart (inter)nationaal op de kaart hebben gezet. Dat telt.


  Maak melding

 42. Xavier ´d Lorean

  Jij bent een idioot, waarom bemoei jij als Nederlander met de problemen van Suriname en zie je de problemen die erin Nederland zijn niet?

  In plaats van je daarmee bezig te houden, kijk je naar Suriname. Dat is idioterie.

  In Suriname is veel fout, maar de oorzaak ervan is voor mij en vele Surinamers bekend. Dit is dekolonialisme, hebzucht, eigen belang, niet bewust zijn van het volk, niet het algemeen belang, enz.

  Er zijn vele fouten gemaakt om Suriname op 25 november 1975 de onafhankelijkheid te laten verkrijgen. Den Uil, Jan Pronk enz hebben Suriname, de NPS overschat en hun een te grote broek gegeven om aan te trekken. Die broek konden ze niet ophouden en dit wat wij nu meemaken is het resultaat ervan. Dit probleem moeten we nu oplossen als Surinamers.

  Wat er momenteel gebeurt, heeft tijd nodig om orde op zaken te stellen. Die fase maken we momenteel mee naar het uiteindelijke doel, goed beleid en bestuur. We hebben tijd nodig om orde op zaken te krijgen. De bewustwording. Surinamers leren wel harde lessen, maar we komen er vroeg of laat.


  Maak melding

 43. Ik heb sinds de staatsgreep van 25 februari 1980 keihard gewerkt ( vrije tijd) in Nederland om de dictatuur van ddb en 15 andere militairen te bestrijden en ook alle andere regeringen onder de leiding van de dictator ddb. Toen ik van de staatsgreep hoorde wist ik, dit is fout en het komt niet goed. Dat wist ik direct en mijn verstand had het goed gezien.

  Ik heb de regeringen van NPS, VHP, enz ook ondersteunt toen er verkiezingen in Suriname waren en gehoopt dat een betere democratische rechtsstaat Suriname weer het leven ook financieel, economisch, sociaal, enz beter zou worden. IK ging mij oriënteren in te vakantie hoe het leven was en ik er zou kunnen gaan wonen en werken. Niet gemakkelijk, sprak met om met oude studiegenoten, waarvan enkelen tot de ndp waren getreden en goede functies hadden, maar ook anderen waar hun familieleden tot de slachtoffers behoorden en anderen.

  Studiegenoten van mij wilden mij met bouterse in contact brengen. Ik heb het geweigerd om contact te hebben met iemand met bloed aan zijn handen, die vaders van personen die ik ken vermoord heeft.

  Er waren momenten bij in jaren 90 vd vorige eeuw of begin deze eeuw ( 2000 -2010) van waar ik dacht we zijn er, oa toen de regering Venetiaan, Sardjoe aan de macht was. Alleen de werkelijkheid was weerbarstig, het Surinaamse Volk was nog niet goed bewust/ontwikkeld over wat goed of kwaad is. Het eigen belang om te overleven was heel belangrijk en de democratie was zeer zwak. De invloed van bouterse was nog te sterk aanwezig in Suriname. Het Surinaamse volk kon nog gemakkelijk worden misleid door bouterse.

  Gemakkelijk te misleiden door despoten, oa bouterse. Dat is het probleem als deze man het volk 40 jaar heeft onderdrukt en bang gemaakt, dom heeft gehouden en gemaakt. We zijn in een fase bij de bevolking waar die bewust gemaakt moeten worden ontwikkeld, rationeel kunnen denken, logisch en kritisch kunnen zijn en een weloverwogen besluit kunnen maken. Dit gebeurt niet van de ene dag op de andere. Ik had ook verwacht dat na 25 mei 2021 VHP, NPS die richting wel aan Suriname zouden kunnen geven. Helaas kregen we te maken met partijen als ABOP en PL, leiders met bedenkelijke reputaties, die het niet gemakkelijk maken om Suriname op dit moment op de juiste koers die we op moeten gaan kunnen houden.
  ABOP is nog te veel met eigen belangen bezig en maken het voor Chan ook niet eenvoudig om goed bestuur en beleid uit te voeren voor de algemene uitdagingen waar we voor staan.
  Ook binnen de VHP zijn er krachten die bezig zijn met hun enige eigen belangen en andere gelukszoekers, grote ondernemers die bij de ndp waren en zich in dit kamp van de VHP hebben aangesloten.

  Hiermee worstelt Suriname, vandaar dat we deze situatie momenteel meemaken. De NPS-VHP onder leiding van Venetiaan -Sardjoe waren in hun regeringsbeleid wel degelijker dan wat ik nu zie bij deze regering. Ik had verwacht dat het Chan ook zou lukken net als in de periode van de regering Venetiaan – Sardjoe. De realiteit is weerbarstiger.


  Maak melding

 44. Ik had ook verwacht dat na 25 mei 2020 VHP, NPS die richting wel aan Suriname zouden kunnen geven. Helaas kregen we te maken met partijen als ABOP en PL, leiders met bedenkelijke reputaties, die het niet gemakkelijk maken om Suriname op dit moment op de juiste koers die we op moeten gaan kunnen houden.


  Maak melding

 45. Het is super jammer dat Chan met abob in zee is gegaan en pl. Chan weet sedert jaar en dag, dat vp een veroordeelde crimineel is.
  Hij zit nu opgescheept met een hardnekkig zweer in z’n maag.
  Wil je corruptie bestrijden, dan mag je indeze geen samenwerking aangaan met dubieuze figuren.

  WIE MET PEK OMGAAT RAAKT ER ZELF MEE BESMEURD.
  ER HWERST EEN GROTE SMET OVER DE REGERING.
  CHAN BOS A NESSIE, DIT IS NIET GOED VOOR DE REPUTATIE VAN RECHRSCGAPRN PERSONEN. ZE ZIJN OF RAKEN HIERDOOR OOK BESMET


  Maak melding

 46. Mensen goed naar de foto kijken, want zo ziet een politieke boef, belazer van Diana Poki en grondwetverkrachter eruit. Het zal mij niet verbazen als hij Diana bedreigd heeft om af te treden. Het wachten is dus op het volgend Breaking News: Volk van Suriname De regering is gevallen. Hopelijk dat wij nieuwe verkiezingen krijgen want een grotere ramp dan regering Bouterse en Brunswijk (twee geboren oplichters etc) bestaat niet..


  Maak melding

 47. Ai famiri, hoewel Bouta no scheer eti, zien we hier de “gereïncarneerde Bouta/ Brunsi” En die zegt in zijn hoog verhevenheid: “de blanken hebben gemaakt dat ik nu een bedrieger bent geworden van mijn eigen land. Dus Bravo zegt : neks no fout!!!!!!!!!!!”

  Volgens mij de zgn opleiding die hij heeft gevolgd, heeft hem geleerd om naar eer en geweten misbruikt te maken van zijn verkregen positie!!!!!
  Nu wordt het tijd om deze man samen met bepaalde lieden uit te leveren!!!!!! Natuurlijk is het een droom, want sommige lieden die op hem lijken gaan dat niet willen en zullen Sur. storten in afschuwelijkheid.

  “Je bent zo sterk als je zwakste schakel/ as strong as the weakest link”

  En natuurlijk is druga baas nu in zijn vuistje aan het lachen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 48. Daarom zijn de aanvraag data vals aangegeven van voor zijn aantreden als vp.
  Diefstal Diefstal Diefstal
  Is landsbezit kan niet zomaar afgegeven worden aan een burger(s).

  President Santokhi President Santokhi grijp in en doe wat er aan.

  Wat is het verschil met dit regering en de vorige!!!
  gemodereerd

 49. Beste forum schrijvers.
  Alleen reageren helpt niet!!!

  Burgers van Suriname kom in actie!!!
  Landsbezit wordt gestolen.
  Laat President Santokhi dit onder ogen zien.
  gemodereerd

 50. @Robles & Pony

  Het politieke systeem in Suriname heeft iets raars. Het hinkt op twee gedachten het presidentiele (VS) systeem waarin de president een persoonlijk mandaat heeft en niet weg gezonden kan worden zonder een impeachment procedure en de parlementaire democratie waarin een regering bij verlies meerderheid of vertrouwen weg is.

  Het parlement kiest de president en vice president echter wel voor de hele zittingsperiode. Het parlement zit dus ook voor de zittingsperiode. Ofwel Suriname zal het 5 jaar met deze mensen moeten doen tenzij de president resp. vice president grondwettelijk niet meer voldoen aan de voorwaarden en dat in de DNA vastgesteld wordt of dat de president er mee stopt omdat hij of zij niet meer denkt te kunnen regeren.
  Ofwel ook met een minderheid kan men door als men er voor kan zorgen dat er bij stemmingen quorum is dat een meerderheid geeft.
  Bouterse kon het met 26 zetels dan kan Chan het met 24 ook als ze Bee vervangen of in de tang houden
  Zodra de regering wat meer financiële stabiliteit krijgt en er weer toeristen komen etc. zal men zien dat de VHP en NPS en PL de kern van de regering zijn en de ABOB voor spek en bonen mee doet. Alle schandaaltjes hadden een ABOB aanleiding. De VHP heeft alle diensten (Financiën/ BUZA/leger/Gezondheid) die er toe doen, de NPS heeft de jeugd en PL heeft BZK wat heeft ABOB : (EZ/Juspol/RoGB (hoofdpijn)/TCT (hoofdpijn)/ NH (geen bal te vertellen en een VP voor spek en bonen als gaat blijken dat hij zijn partij niet onder controle heeft.
  Ruil ABOB in voor BEP en er zijn 26 zetels voor de regering (excl. overlopers).


  Maak melding

 51. Z. E. Santokhi moet zorgen voor een eerlijk onderzoek want ook zijn geloofwaardigheid staat nu op het spel.

  There is no God higher than truth. Krakti !


  Maak melding

 52. JoJo, ik ben het niet met u eens, volgens het Surinaams Staatsrecht mag DNA de President en de VP tussentijds naar huis sturen, zij worden immers gekozen door DNA, die de wil van het ten uitvoer brengt. Als dit niet kan dan zit het volk/Parlement met een President en VP opgescheept die zij niet meer willen. Dus de GW voorziet wel in zo’n situatie.
  Er zit volgens mij geen raars in het het systeem, nogmaals de President en VP worden gekozen voor een termijn van 5 jaren door het Parlement of Volksvergadering.
  De President en VP hebben geen persoonlijk mandaat, in Suriname wordt de President en Vp niet rechtstreeks gekozen door het volk, zoals onder/in een presidentieel systeem (zie USA, Frankrijk enz.) Suriname heeft geen Presidentieel systeem maar een Parlementair systeem, waarom dit met Amerika wordt vergeleken blijft een raadsel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.