GBB-minister Pokie met verplicht verlof; commissie doet onderzoek

34
Surinaamse minister Pokie
ex-minister Pokie.

Naar aanleiding van de informatie en berichtgeving aangaande het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) in Suriname, heeft de regeringsleiding een speciale onderzoekscommissie ingesteld, die moet nagaan of er onregelmatigheden zijn geweest bij GBB.

Hangende het onderzoek is GBB minister Diana Pokie gevraagd om verlof op te nemen, gedurende de onderzoeksperiode. Dat heeft de regeringsleiding, bestaande uit de Surinaamse president en vice-president, woensdag besloten.

De onderzoekscommissie zal bestaan uit mevr. mr. Anenda Veldman, mevr. mr. Fariza Blokland en de heer mr. Preshant Baldew. De commissie zal de president zo spoedig mogelijk daarna een rapport presenteren.

34 REACTIES

 1. wie heeft de concessies in Brokopondo en vooral hout en goudconcessies uitgegeven als we dat weten dan kan iedereen erop reageren , dus regering geeft U antwoord hierop , zeker willen ook de dorpelingen weten in Brokopondo waarom zij een aanvraag indienen voor een concessie en ze te horen krijgen dat ze niet in aanmerking komen , is toch te gek van woorden , nogmaals regering het volk dat op U gestemd heeft wil een helder en duidelijk uitleg dat concessies worden uitgegeven aan bedrijven en den fotoman.
  gemodereerd

 2. Zouden ze ook moeten doen voor de andere ministeries waaronder de illegale oprichting van NV’s…. tek i ey lokoe, alleen de ministers vd qualitie partners worden onder de loop genomen!


  Maak melding

 3. Over pokie poeki gaat het om een grond kwestie, die nog een rechtzaak heeft lopen, pokie heeft eenzijdig gehandeld en ze wist dat ze fout zat,
  Poeki dit probleem heb je zelf over je heen gehaald, afwachten pokie en andere minister no doe fout dit is geen ndp ,werk eerlijke en werk voor de maatschappij tang boeng?


  Maak melding

 4. Als ik de foto bekijk vraag ik mij af op basis waarvan deze dame tot minister benoemd werd. Ik zie niet bepaald een persoon met visie maar ach dit geldt voor meerderen die zich de post van minister bekleden.


  Maak melding

 5. Jammer. Daar gaat de record van geen corruptie en tjoekoe ontvangen van regering Santhoki \Brunswijk. Chinezen hebben een feel wie griedie is. Het vele geld dat aangeboden wordt is te veel voor Poki en de meeste mensen.

  Inderdaad de gronduitgifte moet doot de President ,VP,en een minister van elke van de coalitie partners worden gedaan. Maar wat als ze aan koehandel doen of een partij al de meerderheid in het DNA hebben?

  Het is zo dat gronduitgifte corruptie in de hand werkt.


  Maak melding

 6. Tungzak, een pistool is alleen dodelijk als IEMAND de trekker overhaald! Dus geen excuss over “de gelegenheid maakt de dief”!
  Aan alle anderen die team Chan adoreren, prima… just mark my words, “een pot nat” en helaas het volk is weer de dupe! Viva la revolucion!


  Maak melding

 7. Er is geen hoop meer in Suriname dat het ooit goed komt in het land.
  Het land is kapot gemaakt door politici en vernietigd .Ik had al gewaarschuwd
  dat politici rovers en bedriegers zijn en onbetrouwbaar en dat is ook gebleken.
  Als je figuren hebt als Brunswijk/Bouterse in je regering dan betekend dat je het moet
  kunnen verwachten wat voor soort beleid je krijgt .Het zijn mensen die hersenloos zijn
  alleen maar verkeerde dingen in hun leven hebben gedaan .Ze hebben geen zegen van God gekregen.
  gemodereerd

 8. ZE President Santokhi is dr eerste president met clean sheets: de man die keihard optreedt tegen corruptie en wanbeleid. Daarom heeft ZE President ook zoveel moeite met bepaalde figuren binnen de ABOP die aan het graaien zijn geslagen. Ja ja wij komen op voor alle Surinamers was een veelgehoorde kreet van vp Brunswijk. Nee je komt niet op voor het landsbelang maar voor je eigen zakken die gevuld moeten worden.
  Ik verzoek ZE President om de concessies terug te draaien en onze heilige gronden aan de Aukanners terug te geven.


  Maak melding

 9. Een van de redenen waarom Afrika nog steeds een onderontwikkeld continent is, zijn de vele corrupte Afrikaanse leiders die alleen aan hun eigen zakken zijn.


  Maak melding

 10. Jammer dat de NPS door het onrechtvaardige kiesstelsel met 32.394 stemmen slechts 3 zetels heeft behaald, terwijl de ABOP met 24.900 stemmen 9 zetels kreeg. Het liefst had de VHP gezien dat de NPS veel sterker uit de bus was gekomen, om een stabiele regering te kunnen vormen. De NPS beschikt over veel meer bestuurskwaliteiten dan de ABOP en weet het landsbelang boven groepsbelang te plaatsen. De VHP zit in een moeilijke situatie en zou mijns inziens een zakenkabinet moeten formeren met delen van de NDP, om de noodzakelijke hervormingen door te voeren. Een regering met een bredere draagvlak dus, om het land op het juiste spoor te brengen. Vrees anders dat Brunswijk en Co door zal gaan met corruptieve praktijken, omdat ze geen moreel ethische bestuurders in hun gelederen hebben.


  Maak melding

 11. @ Paul…..In het Midden Oosten is er veel armoede en vergeet niet het Geweld. Want elke keer praat je over armoede/ geweld in Afrika. Ik zeg het niet, kijk naar CNN. Kijk maar naar bep delen uit India. Syrië, Yemen, Israel & Palestina. Zijn er daar ook zwarten???? Mik niet elke keer op de creolen! Als je creolen haat zeg het gewoon maar speel niet elke keer de raciale kaart. In ELK LAND is er geweld / corruptie daarom bestaat er overal de politie. Ik zie ze de politie niet opdoeken in Aziatische landen. Wie doet daar de crimes dan. Of zwemmen de Afrikanen de oceanen over om daar crimes te begaan? Wie ontwerpen er kernwapens? Afrikanen? Wie heeft miljoenen Joden vermoord? Afrikanen? Ik hou en respecteer al mijn landgenoten. De wereld zou een veel betere plaats zijn met wat meer liefde jegens elkaar.
  gemodereerd

 12. Als ze zich schuldig heeft gemaakt aan onrechtmatigheden, waarom de zaak in handen geven van een onderzoekscommissie en niet aan het OM?
  Ik zie de bui al hangen, ze komt er gewoon mee weg en kan tot het einde der dagen teren op haar door corruptie vergaarde rijkdom. Ik blijf me verbazen hoe zaken lopen in Suriname😩


  Maak melding

 13. IVANOFF LIMBURG
  13 mei 2021 At 03:53
  QQQ..

  Wanner Komt Mvr Poki Of Iemand Van De Regering Met Een Verklaring Over Dit Verhaal@@
  Ga haar zelf vragen waarom vraag je het hier smoelwerk verlegen


  Maak melding

 14. Aan Xaviera Jessurun is te horen dat het volk nog behoorlijk in shock.
  De termen “reshuffeling” en “nepotisme” laten gelijk alle haren op het lichaam van elke Surinamer recht overeind staan. En dit is zonder meer te begrijpen.

  Men moet nu eerst tot rust komen om onderscheid te kunnen maken tussen de delen van het geheel.

  Je kan de fout van 1 individu niet de hele groep aanrekenen !
  Xaviera Jessurun kan dus ook niet zeggen dat partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Want dat is niet zo, de grote delen van de partijen uit de coalitie zitten op dezelfde lijn en hebben dezelfde wens en hetzelfde doel voor de toekomst van ons Suriname. De grote delen van de 4 partijen zijn het erover eens dat alleen samenwerking Suriname tot ontwikkeling kan brengen. En zij zijn bereid om te doen wat nodig is.
  Het mooie van deze grote groep van deze coalitie is dat zij geen ja-knikkers zijn, zij leveren terechte kritiek en staan op scherp om direkt aan de bel te trekken bij ongeregeldheden. En dit blijkt dus ook in deze kwestie. Het belangrijkste echter is dat de regering de klachten serieus neemt en er mee aan de slag gaat.
  En laten we eerlijk zijn, deze regering is voortdurend in contact met iedereen.

  De coalitie bestaat uit 4 partijen. Het is duidelijk welke partij serieus en constructief bezig zijn en bij welke partij er duidelijk nog gewerkt moet worden aan kwaliteit en kader. Dit wilt nog niet zeggen dat zij per definitie al gelijk ongeschikt is. Het gaat er nu om dat hun achterban de partij wijst op de noodzaak van kwaliteitsverbetering. Blijft kwaliteitsverbetering uit dan zal de partij leeglopen.

  De VHP laat duidelijk zien dat zij koploper zijn in kwaliteitsverbetering. Dat er altijd wel iets fout kan gaan is menselijk. Maar deze partij neemt kritiek serieus en doet er haar voordeel mee.
  Professionaliteit brengt professionals bij elkaar !

  Together we will make it.
  Yess, we will.
  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 15. Dit is een grove schande.
  Reputatie schade. Onwerkbare situatie, het vertrouwen ontbreekt.

  Als ik weet dat ik onschuldig ben, dan was ik onmiddellijk, met mijn neus in de lucht en mijn kiezers opgestapt. Zowel als minister en als Abop lid. Ik zou me niet laten afkopen met een ontslag inclusief ex-minister toelagen, maar dat ben ik.

  Het zal niet gebeuren dat een kneedbare abopper op die post wordt geplaatst, zodat die broer v brunswijk, toch nog lappen grond krijgt. En vooral niet die man met die spleet tss zijn tanden. Daarom is meneertje doodstil, azend op die post.

  De evolutie is te groot voor abop, van stap 3 naar 9, werkt niet. Het gaat alleen maar om macht en materiële zaken, en vrouwen die ondergeschikt zijn.
  Totaal contrast met de VHP.
  NPS opschieten, ik zie en hoor jullie niet.


  Maak melding

 16. Als dit allemaal waar is dan moet de VHP fractie onmiddellijk opstappen. Waarom heeft de vph fractie geprobeerd om een corrupte bende te beschermen? Poki blijft of de ministerie gaat naar de VHP.
  Blijkbaar hebben ze echt niets geleerd van 10 jaar ndp. Vriendjespolitiek, nepotisme, corrupte heeft Suriname vernietigd. En het desastreuze beleid wordt schaamteloos voorgezet.
  gemodereerd

 17. para alsjeblieft
  kap nu eens met dat ophemelen van die chan
  wat een waardeloos figuur is dat zeg
  waarom is bouta nog niet opgepakt?
  waarom is brunswijk vp?
  waar is boefdraad?
  waar is al het geld?
  en de lijst is nog veel langer
  chan heeft totaal nog niets gepresteerd en is op dezelfde voet als bouta doorgegaan
  geld verspillen wat je niet hebt.
  waarom snijdt hij nog steeds niet in onnodige uitgaves?
  waarom komen er elke keer van die domme commissies bij?
  waarom wordt er niets aan lonen gedaan van mensen die al niet meer voor het land werken?
  wat met dubbele salarissen?
  wat met het failliete slm?
  wat met dat loon van slm medewerkers in usd?
  wat met loon van veel dna ministers etc in usd?

  chan heeft nog totaal niet gepresteerd
  heeft totaal nog niets terug gedraaid wat bouta geinstalleerd heeft voor zelf verrijking
  amnestie wet is ook nog niet nietig verklaard? omdat hij die zelf later ook nog nodig heeft
  waar is de transparantie waar hij het elke keer over had?
  wat deed hij snacht bij bouta in bespreking? en wat is daar af gesproken?

  geen enkele vraag wordt beantwoord, maar er verschijnen wel steds meer vragen over het wanbeleid van chan.
  zijn vrouw heeft al laten zien rasistisch bezig te zijn elke keer.
  waarom moet een nutteloze vrouw met politiebegeleiding en diverse volgauto’s door de stad crossen?
  venetiaan ging alleen in zijn eigen auto naar het werk
  wie denken de sukkels wel dat ze zijn?
  op het wereldpodium zijn het grote nietsnutten die niet eens een sinaskraam kunnen runnen
  maar idioten zoals jij verheerlijken dit soort opvreters
  gemodereerd

 18. @Debora,

  100% met jou eens. Ik had ook verwacht dat NPS meer zetels zou behalen ten faveure van de fascisten van de ndp maar aan de andere kant raak ik steeds meer ervan overtuigd dat er op grote schaal gefraudeerd is en dat de Vhp met gemak 28 zetels behaald heeft. Jammer want ik schat dr nps hoger in dan de ABop !


  Maak melding

 19. Laten we hopen dat er openheid betracht gaat worden. Als Pokie schoon is en aan de kant moet voor Brunswijk dan heeft Brunswijk een groot probleem. Als Pokie niet schoon is dan blijkt de regering te functioneren en schone handen te hebben.
  Ik ben er van overtuigd dat het doel van Santhoki is schone handen te bewijzen.

  >> Als Pokie ten onrechte verdacht gemaakt wordt heeft Brunswijk een groot probleem en zal zijn partij uit elkaar vallen.


  Maak melding

 20. Weer een miljoenair erbij in Suriname.Ze hoeft niet meer te werken, is binnen en de staat gaat haar levenslang gratis verzorgen.
  gemodereerd

 21. Pokie moet het veld ruimen en zal vermoedelijk opgevolgd worden door een VHP-er, althans dat is het streven van de Orange Movement. Velen beginnen echter te gruwen als de naam van de VHP grootgrondbezitter Jogie valt. Deze grondrover is supersnel om zijn grondaspuratiesvuit te breiden. De Abop wil deze minister post echter behouden tot woede van VHP parlementariërs. Dit kan de basis zijn van een grote rumble tussen Abop en VHP. Dit gedoe voedt het wantrouwen van de bevolking. De steun onder de bevolking voor beide politieke partijen is behoorlijk gedaald terwijl de steun voor de NDP enorm aan het toenemen is. De regering moet ” bossen ” zodat er nieuwe verkiezingen komen.


  Maak melding

 22. Mevrouw Pokie heeft de naam zich nooit te houden aan afspraken. Als zij iets heeft uitgevreten weten wij niet, nu wordt zij waarschijnlijk geslachtofferd vanwege andere beleidsinzichten.
  Zoals ik het bezie heeft zij niks op haar kerfstok, de andere ministeries, zoals Landbouw zouden dan ook op de hoogte moeten zijn van de eventuele dubieuze gronduitgiften.
  De onderzoekscommissie is alleen bedoelt om de kwestie in de vergetelheid te brengen, het publiek is vergeetachtig, binnen een paar weken heeft niemand het meer over Pokie, tot een nieuwe minister is benoemd.

  De VHP factie in de coalitie DNA fractie, probeert haar eerdere fout te herstellen, zij hadden dit departement nooit moeten overlaten aan de ABOP.

  Btw, ik heb mij altijd afgevraagd waarom er vaak, gemiddeld twee jaar, gewisseld is van minister op deze Ministerie. Vooral de laatste 10 á 15 jaar. Ze zeggen dat het een “moeilijke ministerie” is, ik geloof er niks van.
  Waren de wisselingen bedoelt als afleiding van het volk, voor het grond- & concessie uitgiftebeleid gestoeld op corruptie. Bij elke wisseling is er nooit een rede opgegeven. Iedereen houdt zich dan bezig met de betrokken minister, terwijl wij niks te horen krijgen.
  Nu weer met Pokie, en weer geen reden opgegeven. Het is een patroon die ons tot nadenken moet aanzetten.


  Maak melding

 23. Wat jullie ndp’ers denken is onbelangrijk.
  Bemoei niet, en zit rustig in de oppositie banken.

  De afgelopen 10jr is het niet gelukt om het land tot ontwikkeling te brengen zal ook nooit lukken, want jullie kunnen het niet.

  Uit wanhoop zijn duizenden omgekocht om te stemmen, met een baan. Het mocht niet baten. Ndp heeft verloren.
  Die mensen hebben geleefd van pakketten, onterechte ziekenfondskaarten en salarissen betaald van verkochte suri panden en tafelbergdrugs. Ze willen dit niet meer.

  Tien jr gewacht op flyovers, huizen, trams en een 2e dubai. Niets opgeleverd. De weinige projecten zijn 3x begroot, half opgeleverd zonder onderhoudscontract. Een kleine kern heeft zich tegoed gedaan aan de belastingcenten van het volk.

  Het land is verkocht aan buitenlanders voor een appel en een ei! Elke gek, tot zelf een dominee kreeg goud of houtconcessies.
  En dan nog zonder enige gêne een grote mond opzetten. Walgelijk!

  Ik blijf dit herhalen want jullie lange termijn geheugen schijnt opgelost te zijn robg.


  Maak melding

 24. Met deze binnenlandse proletatiërs kun je ontwikkeling verwachten. Deze Abop-ers zijn voor eigen gewin, NPS is een betrouwbare partner jammer dat onze kiesstelsel door een racist is bedacht.
  Het kiesstelsel moet gauw op de schop, als je in het oerwoud woont is je gulden een daalder waard, hoe kan dat?????
  gemodereerd

 25. @Robles
  Pokie haalde er maar 1. Echter u heeft zeker gelijk want het is enorm foute boel als de documenten die nu boven water komen correct zijn.
  Als Pokie door de ABOP geslachtofferd wordt is de kans heel groot dat de VHP haar aan haar door lopende ministers pensioen gaat helpen door haar ministerschap pas te beëindigen na 26 juli.
  De brief van de VHP wordt ook heel begrijpelijk nu het er op lijkt dat Brunswijk zichzelf bijna 300 ha toegeeigd heeft. Indien correct is hij betrapt met zijn vingers in de suikerpot en zal Adhin hen elke dag ter verantwoording kunnen roepen. Reken maar dat de NDP dit dossier bij Justitie zal leggen en dat Brunswijk de zelfde onzin gaat opvoeren welke Adhin opvoerde. Alles is correct verlopen. Iedereen heeft getekend bij het kruisje volgens de regels.

  Assebina krijgt tzt de credits dat er met Brunswijk niet samen te werken is. Ik heb wel vaker gesteld het zou een goede zaak zijn als BEP en NPS samengaan werken. Dan wordt regeren moeilijk met 25/26 zetels in de DNA echter er is dan ook een goed springbord voor teleurgestelde ABOPers.

  Ik denk dat naast Bouterse Brunswijk uit eindelijk ook aan jaren rechtszaken kan gaan denken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.