VIDEO: Vrijwilligers maken Waterkant en omgeving schoon

35
VIDEO: Vrijwilligers maken Waterkant en omgeving schoon

Afgelopen zaterdag is een groep vrijwilligers in Suriname aan de slag gegaan om de Waterkant en omgeving schoon te maken. De actie is een initiatief van Gloria Bottse van omroep ‘Tra Fas De‘. Eerder werd ook het Surinaamse Statenmonument van troep ontdaan.

“Hartelijk dank aan deze Surinamers die wel het belang inzien van een schoon Suriname. Zoals wij in ons kindertijd altijd zongen op school: ‘Schoon Suriname o land van mij dromen’. Dan moeten wij ons land ook schoon houden. Taktakkie neh tja moesje gwa Parijs.. Vrijvertaald: Suriname heeft doeners nodig en geen praters” aldus Bottse.

Ze is tevreden met de hulp van de vrijwilligers. “Zelfs een scholiere van 17 jaar kwam ons spontaan helpen uit burgerplicht” zegt de initiatiefnemer. Er zullen meer schoonmaakacties volgen. Hiervoor is hulp nodig in de vorm van grijpers, harken, vuilniszakken, handschoenen en meer schoonmaak materiaal maar vooral helpers.

Neem contact op met omroep ‘Tra Fas De als je een bijdrage wil of kan leveren. Bekijk een filmpje hier:

35 REACTIES

 1. Geweldig initiatief van deze vrijwilligers. Overal tref je tegenwoordig zwerfvuil aan van Naskip, Macdonalds en KFC. Dit moet ook onder aandacht van de consument gebracht worden. Gedragsverandering moet het keyword worden.


  Maak melding

 2. Paul, ‘recht voor zijn raap’ zal nu gaan eisen dat er een DNA test wordt afgenomen van deze Surinamers om te bewijzen dat ze niet behoren tot de groep die op de video te zien is.
  Ik heb alleen lof voor deze Surinamers en zelf ruim ik de berm en sloot voor mijn woning en lege erf naast mijn perceel vaak ook op, maar eigenlijk zou de overheid dat moeten doen. In Nederland zou het net zo’n troep worden als in Suriname, omdat plastic zwerfafval niet wordt afgebroken door de natuur. De overheid zorgt daar ervoor dat de troep wordt opgeruimd en rekent niet op vrijwilligers om dat te doen. Waarom betalen we in Suriname eigenlijk al die ambtenaren die op de loonlijst staan van milieubeheer? En voordat jullie mij gaan uitschelden; de vrijwilligers die op de video te zien zijn, zeggen hetzelfde.


  Maak melding

 3. Zeker een mooi initiatief, ik hoop dat mensen dit goede voorbeeld volgen en voortaan hun troep niet meer op straat gooien.
  Ik stoor mij mateloos als ik afval ergens zie waar het niet thuis hoort.


  Maak melding

 4. Wat kunnen Surinamers leren van Rwamda?

  Ik laat alle Surinamers aan deze video te bekijken en een wijze les te leren hoe deze mensen hun stad en land tot de schoonste van Africa, wellicht de wereld maken. Zie de mentaliteit van deze mensen en zie hoe schoon dit land is. zie ook andere video’s van Rwanda op youtube dat de Singapore van Afrika aan het worden is.

  Deze mevrouw is goed bezig. Wie ontbreken in tegenstelling tot de onderstaande video over Rwanda, is ZE Chan, Ronny Brunswijk, Gegory Rusland, Paul Somohardjo, bisschop Choeni, andere geestelijke leiders, CEO van ondernemingen, enz. De leiders, onderwijzers, docenten, enz moeten het volk aan de hand nemen en laten zien hoe mensen, hun erf, straat, stad, plaats, dorp, kampong, Dessa, polder, van afval vrij houden. hun erf harken, bloemen planten, het gras langs de bermen bij hun huizen vd straat maaien, enz.

  Zie onderstaande video

  You tube
  zie:
  – Rwanda’s capital Kigali became the cleanest city of Africa


  Maak melding

 5. Surinamers bekijken jullie op You tube deze onderstaande video en zie welke wijze les u hieruit kunnen leren. Mensen van straten, dorpen, buurten, kampong, polders, enz.

  Zie onderstaande video

  You tube
  zie:
  – Rwanda’s capital Kigali became the cleanest city of Africa


  Maak melding

 6. Correctie:
  De titel vd video op you tube is

  – How Rwanda’s Capital Kigali became the cleanest city in Afrika

  Surinamers wat kunt u hiervan leren en waarom past u dit ook niet toe voor uw zelf, buurt, straat, buurt, dorp, plaats, kampong, polder, Paramaribo, enz


  Maak melding

 7. Is een schande dat de stad er zo vies uit ziet en dat geen van de mensen van de ministeries die ervoor moeten zorgen zien het. De stad is in geen maanden schoongemaakt.
  gemodereerd

 8. Klopt veel Surinamers zijn erg smerig. Velen zien er ook smerig uit. Asociaal gedrag. Pique en Feller met hun grote bek moeten ook het land helpen schoonmaken met hun aanhangers in plaats van drug verschepen naar Holland. Deze gasten Pique en Feller doen er goed aan een vuilniszak over hun kop te dragen. Wil je verandering neem initiatief en help mee ons zwaar vervuild land schoon te maken. Verder doet deze Gloria goed werk met de vrijwilligers. Hopelijk sluiten meer Surinamers zich aan.
  gemodereerd

 9. Iedere handelaar/marktventer dient bij te dragen aan de schoonmaak van het hele land en i.h.b. de waterkant.
  Zij zijn tenslotte de oorzaak van deze enorme vervuiling.


  Maak melding

 10. Hier wordt toch een IERDER blij met een SCHONE WATERKANT.
  Het was echt Geen Gezicht met al de TROEP op het water.
  Ook stonk het vreselijk bij bepaalde plekken.
  Heel GOED; Mensen, die de handen uit de mouwen steken.
  Toeristen zullen ook blij zijn.
  Je bent het WAARD. Dank U wel.
  gemodereerd

 11. Ik ruim de troep op de berm en in de sloot voor mijn huis regelmatig op, maar zolang men wegwerp plastic verpakking niet verbiedt in Suriname is wat ik en de vrijwilligers op de video doen, zinloos, het is dweilen met de kraan open. Wat Passant zegt over Rwanda, wist ik al, ik had lezers hier op WKN ook aangeraden dit land te Googlen.. Wat Passant vergeten is te vermelden is dat in veel Afrikaanse landen (o.a.Kenia en Rwanda dacht ik) plastic boodschappen tasjes verboden zijn. Dat zou in Suriname ook moeten gebeuren en ook met petflessen. Toen ik opgroeide als kind hadden we geen plastic wegwerp troep en we lovereefden dat toen ook en Paramaribo was niet zo smerig als nu.


  Maak melding

 12. Het is idd dweilen met de kraan open, sranmang morsoe. Wasautomaten en koelkasten worden gewoon in de gotro gegooid. Wat een mentaliteit.
  En maar klagen dat het erf onder water ligt…
  Ik wil niks afdoen aan deze actie, het is een goed initiatief maar kan m.i. liever door gedetineerden gedaan worden. Dan maken ze ze nog nuttig voor de gemeenschap.


  Maak melding

 13. kan ik gewoon meehelpen met mn tjap en kruiwagen????????????????

  of eerst ergens aanmelden.

  anders ga begin ik ergens anders
  gemodereerd

 14. enige wat zou kunnen helpen is dat er voor het weggooien van afval, ja zelfs een sigarettenpeuk, is een boete opleggen van ,minstens 100 SRD.
  Het installeren van personen die de bevoegdheid hebben boetes uit te schrijven.
  Ieder van deze personen moet vergezeld worden met een militair om hem te beveiligen bij het uitschrijven van de boeten.
  De opbrengst van de boete moet vloeien naar de kas van deze instantie die de opsporingsambtenaar in dienst heeft.
  Dit in navolging van hoe men in Singapore aan het werk gaat.
  Zelfs kauwgum op de openbare weg deponeren levert een boete van 250 Singaporese dollars op.


  Maak melding

 15. Plistiek zakken en bekers moeten verboden wordenen alles dat van plastiek gemaakt wordt moet een staiegeldt op gelegd worden,ons land is nu al zo vol van plastiek dat je de soep langs onze rivieren kunt zien. Overigens een goed initiatief maar zal niet genoeg zyn,de overheid heefd hier een groot rol in, door milieu regels aan te scherpen en grootschalige schoonmaak aan te kondigen, er zin genoeg werkzoekende creëer werkgelegenheid ,en stop de plastic overheersing


  Maak melding

 16. Waarom ga je niet helpen meneer brown. je zit hier maar je onzin te verkondigen, in plaats van je nuttig te maken. Hebben je ouders je niet geleerd om dienstbaar te zijn.
  Dit geld niet alleen voor jou maar voor al die figuren hier die de hele dag reageren in plaats te helpen. Een grote mond hoe het moet, de overheid moet dit doen de overheid moet dat doen
  Nee, ga zelf wat doen.Ik weet dat dit tien jaar lang niet hoefde, maar nu wel


  Maak melding

 17. Men komt helemaal uit Nederland om su schoon houden.ik zei het al,de ndp jongeren hadden zelf het initiatief genomen om de buurten te ontdoen van rommel.er is een regering in su zij moeten de mensen motiveren om suriname schoon te houden ,ga toch weg mens met jou oproep raakt wal nog kant.een fijne dag.


  Maak melding

 18. Hele goede actie en ik ben geen niet negatief maar dit is water naar zee dragen. Geloof me ……………over een paar weken is het weer een puinhoop. alleen een goed mindshifting kan beter bewerkstelligen.


  Maak melding

 19. Dit is weer een manier hoe men tegen zaken aankijkt. Men doet zelf weinig of niks in het algemeen en als iemand anders het doet dan wé broko ing saka.
  Ook met andere belangrijke zaken reageert men zo. If ju kon nanga wan bun idee dan dé mang é broko ju. Surinaamse mentaliteit, het zit er ingebakken, hoe dat zo gekomen is, jij mag het zeggen.

  Nu weer met deze schoonmaak aktie, goed bedoelt van mevrouw Bottse, maar het zal weer niet helpen. De Overheid probeert al jaren de mensen wat dit betreft bij te scholen, maar het help niet. Misschien wordt het tijd met boetes te gaan werken.
  Het ligt niet aan de plastieken flessen alleen, maar aan de opvoeding van de mensen.
  Wie kan ze beter opvoeden dan de Overheid, op scholen gebeurt het al, maar toch blijft het een probleem.
  Bestaat de afdeling Werkverschaffing nog op OW, zij waren belast met het schoon houden.
  Gedetineerden inzetten is ook een goed idee, de luie Amoksi moet er werk van maken, goed voor zijn ego..Jip en Janneke

  Saaftinge, Brown en de anderen hier willen zeker, tenminste zij die in Su wonen, maar je weet zelf hoe het aan gaat, Brown doet het, jij zit aan de kant, met andere worden jij gaat het ook niet doen als je weet dat de andere niet gaat helpen, zo zitten wij eenmaal in elkaar, daarom heb je een Overheid om het te kunnen opleggen, net als met andere zaken betreffende het land. Dus als je zegt ‘Een grote mond hoe het moet, de overheid moet dit doen de overheid moet dat doen’ dan heb je de rol van de Overheid niet goed begrepen.
  Ik zeg meteen erbij, dat particuliere inzet niet onwenselijk is, dat is altijd welkom!!!


  Maak melding

 20. Dolf, terwijl.de NDP jongeren.bezig waren de buurten te ontdoen van rommel, waren de NDP ouderen bezig de Centrale Bank te ontdoen van al onze kas- en valuta reserves. Daarom.balanseert Suriname nu op.de rand van de afgrond.


  Maak melding

 21. Ook in Nederland, zijn vrijwilligers actie, om de rotzooi van op te ruimen.
  Het is nodig overal op de wereld.
  Dank zij de vrijwilligers, is de omgeving iets schoner en het is goed voor de gezondheid.
  De regering, heeft ook hulp van de samenleving nodig.


  Maak melding

 22. Pak het aan bij de bron: de PRODUCENTEN. Die zijn de grootste vervuilers.

  Plastic is heel handig, goedkoop en gemakkelijk om te verpakken maar heel veel is slechts 1malig gebruik.

  Heel veel andere landen hebben plastic zakken al verbannen.

  De regering moet eigenlijk gewoon vervuilingsbelasting heffen op alle plastic verpakkingen en plastic producten. De consument én producent moeten het maar betalen, want die ruimen die rommel toch niet op.

  Dat is mijn mening.


  Maak melding

 23. Klasse zo hoort het ook. Zelf aan de slag gaan, niet naar een ander kijken, probeer anderen mee te krijgen, je buurman je buurvrouw enz
  Maar het verbaast me weer helemaal niks dat er mensen zijn die zelf niets willen doen, die willen dat anderen het gaan doen die de verantwoordlijkheid zoals we gewend zijn van zich afschuven die altijd maar weer een excuus zoeken.
  STOP met die flauwekul, dit is iets dat iedereen kan doen. IEDEREEN
  Dus kom niet met onzin als anderen en de overheid moeten het doen. Zo typisch Surinamers.


  Maak melding

 24. Ga jij het lekker opruimen dan. Anderen die moeten werken om brood op tafel te brengen. Jij zit zeker de hele dag op je luie reet koffie te drinken en wel mooi praten maar zeker niks doen.

  Hypocriet ten top…


  Maak melding

 25. Bij de bron aanpakken, afval hoort in de vuilnisbak/ vuiliszak en nergens anders thuis.

  Verder laat ieder zijn eigen erf, berm, goot schoon te houden.

  Ook bloemen op de bermen te planten en deze goed te verzorgen voor een mooie omgeving.

  Wat is mooier als je erf, tuin, berm, straat schoon en verzorgd is.

  Het zegt iets over hoe je bent en sls alle Surinamers zo zijn, zeggen buitenlanders die Surinamers hebben een mooi en schoon, netjes verzorgde Suriname.

  De natuur, erf, berm, straat. trottoir is geen vuilnisbak, doe je afval in de vuilniszak, gooi geen afval op straat/ natuur omdat het zo slordig staat.

  Lied dat we vroeger op school zongen.

  De natuur, de natuur, is geen vuilnisbak, dus houdt jouw rommel in je zak.

  Gooi geen rommel om straat, omdat het zo slordig staat.

  Spreekt u een ieder aan die vuil/ afval op straat gooit.
  Vraag hem/ haar doe je het of thuis ook?

  Kijkt u naar uw erf, trottoir, goot, berm en straat en kijkt u wie u bent. Hoeveel goed verzirgde bloemen staan er op uw erf, berm? Bent u een viespeuk. varken of een persoon die goed met uw omgeving, natuur en afval omgaat?

  Sociale controle is heel bekangrijk


  Maak melding

 26. Suriname heeft genoeg bananenbladeren om goederen in te verpakken. Je kunt bananenbladeren zelfs koken en ze gaan niet kapot. Het chlorofyl dat ze loslaten is ook nog eens gezond. Plastic kun je niet koken, tenzij je ziek wil worden.
  Helaas is er geen deskundige bij de ADEK die de lokale natuurlijke alternatieven in kaart heeft gebracht. Niet alleen voor plastic, maar voor zoveel andere producten.


  Maak melding

 27. Helaas ligt het morgen weer vol met troep ; surinamers smijten van alles uit de auto op straat en dumpen hun vuil overal waar ze willen; het is complete chaos overal; leuk initiatief van deze vrijwilligers maar die buurt heeft heel wat ondernemers ook; ze verdienen geld maar doen niet veel voor hun omgeving; op lanti wachten voor onderhoud en schoonmaak is wachten op de dag dat kerstmis en Pasen op dezelfde dag zullen vallen; je vraagt je af waar de afgelopen 10 jaar die 2 miljard geleende US dollars naar toe zijn gegaan ; in ieder geval niet naar de schoonmaak Van de stad ;
  gemodereerd

 28. Bananenvezels, kokosvezels, bamboe, hennepvezel etc, etc. Er zijn genoeg alternatieven om duurzamer te verpakken en produceren.

  Dat ligt aan de producenten (en de overheid om te reguleren) want de meeste consumenten letten eerder op de centen dan op duurzaamheid en het milieu.

  Dat de meeste supermarkten voor plastic cups en zakken extra geld vragen is goed. Maar dat geld beland alleen in de zak van de winkelier en komt echt niet ten goede van het opruimen van de rommel.

  Het initiatief kan niet alleen maar van 1 kant komen. Alles kost geld en tijd.


  Maak melding

 29. HongKongFree 10 mei 2021 At 22:58
  Ga jij het lekker opruimen dan. Anderen die moeten werken om brood op tafel te brengen. Jij zit zeker de hele dag op je luie reet koffie te drinken en wel mooi praten maar zeker niks doen.

  Hypocriet ten top…

  Het voorbeeld van een luie donder, die te beroerd is om na zijn harde werken, nog iets te willen doen.
  Liever dat een ander het doet
  Altijd maar een ander, geen tijd, druk, moe, enz
  Jochie je had een nickname moeten kiezen van een ander bevolkingsgroep, niet die van een groep die dag en nacht hard werkt, die voortdurend op zijn hoede moet zijn voor criminelen.
  Ga je schamen

  wat een volk


  Maak melding

 30. Niet dat het je 1 moer aangaat. Ik werk trouwens 6 dagen per week en betaal belasting. Maar als je de hele dag koffie drinkt en zit op je luie reet dan is het enige dat jij kent alleen maar bitter…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.