Stuurgroep Alcoa/Suralco geïnstalleerd door president

15
Stuurgroep Alcoa/Suralco geïnstalleerd door president

De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi heeft gisteren op zijn kabinet de Presidentiële Stuurgroep Alcoa/Suralco geïnstalleerd. Met de instelling van deze Presidentiële Commissie ‘Alcoa/Suralco Stuurgroep’, wordt de Onderhandelingscommissie Bauxiet Industrie ook formeel ontbonden. De werkzaamheden van deze nieuwe Presidentiële Commissie ‘Alcoa/Suralco Stuurgroep’ hebben een intensief karakter en zijn van potentieel groot belang voor de economische ontwikkeling van Suriname. 

President Santokhi: ‘’Het is u bekend, dat de Wet Wijziging Brokopondo-overeenkomst d.d. 6 september 2019, die verband hield met het sluiten van deze overeenkomsten, hebben geleid tot een intensief debat binnen ons parlement, waarbij delen van de samenleving haaks tegenover elkaar stonden. Ook maatschappelijk hebben deze overeenkomsten tot de nodige discussies geleid. Het is nu tijd om onder leiding van deze nieuwe regering, de gelederen te sluiten.” 

“Tijd om vooruit te kijken en om te verkennen waar, binnen het vigerend kader dat nu eenmaal tot stand is gekomen, de voordelen en kansen voor Suriname liggen’’, ging de president verder. Er zijn volgens hem nog tal van zaken, die moeten worden afgerond, maar er liggen ook tal van kansen, die opgepakt moeten worden. 

Het is van belang dat Suriname de monitoring van de uitvoering van de werkzaamheden, waar Alcoa reeds een aanvang mee heeft gemaakt of mee zou moeten hebben gemaakt, adequaat oppakt. “Ofschoon de bauxietindustrie door Alcoa is beëindigd, zullen we met de kennis van nu moeten constateren, dat er ook kansen zijn voor Suriname in het kader van de hernieuwde ontwikkeling van de bauxietindustrie,” aldus het staatshoofd. Met name in het kader van de recente olie en gasvondsten, moeten deze ontwikkelingen opnieuw worden beschouwd. 

Ons land kan in de bauxietindustrie, een fundamentele sprong voorwaarts maken, na de olie- en gasvondsten voor de kust van Suriname. Vooral de gasvondsten en de daaraan gerelateerde potentiële beschikbaarheid van grote hoeveelheden goedkope energie, kunnen een belangrijke factor zijn in een hernieuwde business case, met betrekking tot de ontwikkeling van het Bakhuisgebergte en tot een nieuwe bauxietindustrie.

Het uitganspunt is dat de commissie enerzijds zoveel mogelijk voordeel voor de Staat Suriname zal moeten halen tegen de achtergrond van de nieuwe ontwikkelingen. Anderzijds zal er zoveel mogelijk reparatie voor de Surinaamse samenleving moeten komen, dit tegen de achtergrond van de effecten van de beëindiging van de activiteiten van Alcoa en Suralco in Suriname. 

De commissie bestaat uit P. Bissesur (voorzitter), V. Ajodhia, C. Doekhie, C. Bindadin-Randjitsingh, F. Noordwijk, C.Griffith, G. Griffith, A.Ramkhelawan, C.Nelom en R.Brijbhokun.

15 REACTIES

 1. Ik dacht dat Chan eerste doelstelling was het terugdraaien vd stopzetting Brokopondo ovk… alweer de zoveelste leugen tav verkiezingsbelofte.
  Voorts valt op mensen die zich zgn niet in een RvC willen zitten, alsnog knieval doet. Hij was ook een ferbent tegenstander slopen raffinaderij… ben benieuwd welle inzichten hij nu geeft of was het verkiezings retoriek tegen de vorige regering? Nu eenmaal geaccomodeerd, verder muisstil….


  Maak melding

 2. De kansen voor Suriname op korte en midden kange termijn liggen in:

  – grote landbouw en export/ moderne landbouw Wageningen Universiteit Landbouw daar moet de minister van LVV en grote rijsbouw onderndmingen in Suriname, Celos, Adekus/ landbouw samen mee gaan werken. Gregory Rusland vd NPS is toch landbouwkundige. Wat doe die?, Voedselschuur van Caricim??????, waarom je niemand hier over praten, een plan van aanpak met Nederland samen werken. Waar wacht men op?

  Zeevisserij, een grote productie en exportindustrie voor vangst, verwerking, verkoop vis via een geautomatiseerde verkoop wereldwijd ve veiling
  veiling. Er is meer dan genoeg vis in het zeegebied vsn Suriname. plan van aanpak???? voedselschuuur? Waar wacht men op?

  Eco-toerisme. Plan van aanpak? waar wacht men op???

  Sari tori

  Waarom wij het niet redden? zie het waterhoofd. Ambtenaren apparaat, de judas hoogie die de straat op wil, maar tijdens ddb regering muisstil was.

  ZE. Chan, ZE Bravo. minister van LVV, Gregory Rusland komen jullie met een werkgroep, ondernemers in de grote landbouw, visserij en ecotoerisme en gaat u aan de slag dat binnen 3 jaar deze drie mogelijkheden vd grond komen en geld verdiend wordt.


  Maak melding

 3. Deze stuurgroep gaat de zwakzinnigen van de ndp en aanhang wegsturen, wat overblijft zijn de nsbers zoals pony en robles, die maar blijven ontkennen. Wat een walgelijke gedrochten zijn dit toch


  Maak melding

 4. Ik heb 4,5 jaar voor Suralco gewerkt en pensioen premie betaald aan alcoa en AOW premie betaald aan Suriname.
  Volgens Suralco/Alcoa krijg ik geen pensioen, want ik heb te weinig gewerkt.Over de aow in Suriname moet ik nog informeren.Wie zit nog meer met dit probleem??


  Maak melding

 5. Ik zelf denk dat de bauxiet-industrie in Suriname nooit zal kunnen concurreren met de Chinezen, gezien zij die industrie zwaar subsidiëren. Dat is een van de reden dat Alcoa ook is vertrokken uit Suriname. Die Chinezen buiten arme landen uit met hun handelspraktijken, en geven, daarvoor terug chicken feeds.


  Maak melding

 6. Mahinderlijk…time will tell; na 4jaar2 mio$ uitgegeven ae cie die geen enkele toegevoegde waarde geeft. OVK KUNNEN ZE NIET TERUGDRAAIEN. Nog minder alternatieven tav mudlake, switchyard, paranam terein, etc… zelfs het slopen en saneren vb terrein zullen ze slechts “erbij staan en kijken ernaar”. Alle andere grieven w.o. chemische vervuiling, slechte afwikkeling van gepensioneerde, alsook mensen die uberhaupt geen pensioen krijgen omdat ze minder dan 10j in dienst zijn (zie Kali Madjoe)… ik zou een proces aanhangig maken bij de ILO en eventueel Haagse gerechtshof voor Arbritage; immers de afwikkeling is conform NL recht! Het is toch niet van deze tijd, keurig jou pensiken en AOW betalen en dan niks krijgen??!!

  Daar moet de Cie zich gaan buigen en niet alleen alleen overloze vergaderingen, reizen en rappprten!


  Maak melding

 7. djaki , de paarse partij had die wel visie en kennis ????? ,, ja zeker he kontenlikker van bouta , , en dat ons land geen schulden heeft , en geen geld heeft en de oranje partij niets voorstelt en ook de rest van de coalitie niet , , nou jij hebt visie en kennis net als je holmaatje robje g , , dus paarse klojo’s jullie tijd is heel kort om nog iets te leren , einde oefening.


  Maak melding

 8. djaki , , we zijn geen oranje , geen zwart-geel , geen groen , geen rood , , en zeker geen paars want die paarse kleur wordt steeds donkerder en het is nu zwart geworden , dus paars is nu de kleur des doods geworden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.