vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisHerdenking gesneuvelde Surinaamse soldaten tijdens Tweede Wereldoorlog

Herdenking gesneuvelde Surinaamse soldaten tijdens Tweede Wereldoorlog

-

Does Travel - naar Suriname

Ook in Suriname is deze week stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 76 jaar geleden. Ieder jaar wordt op 4 mei met oud-strijders en het Surinaamse ministerie van Defensie ook een Dodenherdenking in Paramaribo gehouden.

Deze herdenking vindt plaats bij het monument voor de gevallenen(foto) aan de zuidoostelijke zijde van het Onafhankelijkheidsplein aan de Waterkant in Paramaribo.

Bijna vijfhonderd Surinaamse militairen hebben aan deze oorlog deelgenomen onder de vlag van Nederland, toen nog moederland van Suriname. Dinsdag is de laatste persoon uit de groep van oud-strijders naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Het ministerie van Defensie zal deze traditie van herdenking normaal elk jaar voortzetten.

Vanwege de huidige gezondheidsmaatregelen is er dit jaar geen ceremoniële herdenking gehouden. Minister Krishna Mathoera van Defensie heeft dinsdag wel een bloemstuk gelegd bij het Monument voor Gevallenen (foto). De bewindsvrouw bracht hiermee waardering uit aan deze strijders:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. Wat doet u voor de gesneuvelden Moiwana ? NIKS !


  gemodereerd
 2. Wat doen ze voor al die slachtoffer van ddb.hij heeft meer mensen vermoord dan wie dan ook in onze Surinaamse geschiedenis.
  En nu nog steeds komen lijken boven water.
  1 minuten stilte graag!!


  Maak melding
 3. Dat waren nu Surinaamse militairen die de wereld hun waarde hebben laten zien en geen padvinders die hun eigen mensen oppakken en vermoorden, uitbuiten, aan zelf verrijking doen, kort gezegd het land en de Surinamers vernietigd hebben (inter) nationaal.

  De Jongens van Wees Paraat hielden stand, Zij die gingen(gaan) sterven groeten u. Voor Volk en Vaderland.

  Respect voor de Surinaamse Militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun waarde bewezen hebben aan de wereld.


  Maak melding
 4. Forumleden-Reageerders, Odi Odi.

  Herdenking gesneuvelde Surinaamse soldaten tijdens Tweede Wereldoorlog.

  @Passant 5 mei 2021 At 11:47.
  Heel duidelijk in deze met je reactie.

  Maar behalve de (gesneuvelde) Surinaamse soldaten, werden onze landgenoten door toe doen van de Hollandse NSB’ers en aanhangers van het NAZI regimes om het leven gebracht.
  Niet te vergeten: Anton de Kom. En wat zijn echtgenote en kinderen toen hebben meegemaakt in Nederland.
  Zijn dochter Judith de Kom, is nu 90 jaar oud en kan zich nog steeds alles herinneren.

  De volgende personen moeten wij ook niet vergeten.
  Ook door de Hollandse NSB’ers en aanhangers van het NAZI regimes verraden en ook om het leven gebracht.
  Professor Dr. Paul Christiaan FLU en zijn zoon die huisarts was Hans Flu.
  Raadpleeg P.C. Flu documentaire via (YouTube)
  Universiteitleiden.nl (Nieuws 2018/04) over Paul Christiaan Flu: Surinaamse hoogleraar in oorlogstijd.
  Er is ook een artikel hierover te lezen via (trouw.nl): ‘Is het erg? Ze knikte: Heel erg’.

  En er is nog een oude mevrouw van Surinaamse afkomst in leven.
  Ze was tijdens de tweede W.O. in Suriname in de militaire dienst.
  Ze is nu 105 jaar oud en woonachtig in Amsterdam. Zie (YouTube).
  Dan heb ik het over mevrouw Es Fa Si Oen.


  Maak melding
 5. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Herdenking gesneuvelde Surinaamse soldaten tijdens Tweede Wereldoorlog.

  Lees mijn reactie op bovengenoemd artikel nogmaals.


  Maak melding
 6. Ondanks dat Hitler alleen Arische wilde en anderen het onder spits hiervoor moesten drijven, zijn die Surinamers in Nederland niet slecht van af gekomen. Denk maar aan muzikanten die Jazz muziek maakten.

  Ook de Tweede wereldoorlog is voor Suriname goed geweest, dankzij de grote voorraden bauxiet waarmee aluminium werd gemaakt voor Amerikaanse leger vliegtuigen, die werden gebruikt om Duitsland te verslaan. Ook Internationale vliegveld Zanderij is door de Amerikanen gemaakt in Suriname, destijds de grootste vliegveld van Zuid-Amerika. Ook de economie van Suriname maakte een bloei mee door de USA leger in Suriname en de USA- way of life.

  De Tweede Wereldoorlog was heel erg, maar Suriname heeft daardoor een sprong gemaakt om mee te kunnen doen in de wereld.

  Ook families van mijn moeder hebben aan deze oorlog meegevochten. Ook in de eerste wereldoorlog hebben familie van moederszijde aan de oorlog meegedaan.

  Laten we stil staan voor al deze militairen, cq Surinamers die streden voor een goede zaak en een les hieruit te leren hoe het niet moet.

  Militairen zijn er om een land te beschermen en samen met bondgenoten er voor te zorgen dat er vrede rust. Wel moet gezegd worden dat het wel om belangen gaat en het westen hier grote invloed op heeft. Koloniale landen, Aziatische landen hebben het nakijken. Dat is wel triest. Hierin moet verandering komen, maar ik zie het niet gebeuren. Wie kapitaal en wapens heeft bepaalt en dat is het westen. Rusland, China, enz. zijn een sterke tegenhanger, maar kunnen alleen dreigen, meer niet.


  Maak melding
 7. Ondanks dat Hitler alleen Arische etniciteit wilde en anderen het onder spits hiervoor moesten drijven, zijn grote groepen Surinamers in Nederland niet slecht van af gekomen. Denk maar aan muzikanten die Jazz muziek maakten.

  Militairen zijn er om een land te beschermen en samen met bondgenoten er voor te zorgen dat er vrede rust in de wereld.


  Maak melding
 8. Literatuur:
  – Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog – Ben Scholten/ Anton de Kom Universiteit van Suriname, Paramaribo,1985 , ISBN 99914-2-001-0,
  – Surinaamse muziek in Nederland en Suriname – Marcel Weltak, voorwoord dr Lou Lichtveld/Albert Helman , zie onderdeel Jazz in Nederland blz 85, – blz 100, namen als Theodoor Kantoor/Teddy Cotton, Arthur Parius/ Kid Dynamite, Frits (Freddy)Blijd, Lex van Spall, Max Woiski sr, Mike Hidalgo, Lex Vervuurt, Walter Rens, Johnny Gerold,


  Maak melding
 9. Het gaat om herdenking, niet om Hollanders,nsb,nazi. Of ziek men weer een vergoeding?want Surinamers houden van vergoeding vragen aan de witte man.


  Maak melding
 10. Herdenken herdenken dit mag suriname ook niet vergeten . Vandaag super triest bericht gehoord surinaamse bhaai icoon sabir izaak pierkhan overleden. Suriname heeft grote zoon verloren. Familie ik wens jullie heel veel sterkte.. Rust in vrede lieve broer izaak. Ik zal je missen.


  Maak melding
 11. We mogen nooit vergeten al wilt Nederland dat.

  Waarom is een gedenksteen heel klein gemaakt en onder een weg in/aan een muur verstopt ???

  In Amsterdam bij Centraal station op 5 minuten lopen afstand.
  Als je Nemo Museum ingang/trappen voor je heb / er naar kijkt, dan zie je rechts een parkeerplek voor bussen langs het water. Je hebt een muur/kade waar boven auto’s en bussen rijden, daar zie je een kleine tegel/plakaat gedenkteken !!!

  Nee vergeten doe ik nooit ……. hopelijk U ook niet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES