Stropers te Braamspunt aangehouden door jachtopzieners

11
Stropers te Braamspunt aangehouden door jachtopzieners
Foto via Save Suriname

Door de jachtopzieners van de Afdeling Natuurbeheer/ LBB van het Surinaamse ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) zijn onlangs twee personen op het strand van Braamspunt aangehouden. Deze 2 personen hebben de kans genomen om illegaal het strand te betreden om vervolgens over te gaan tot het stropen van krapé- en aitkanti nesten.

De jachtopzieners van Natuurbeheer, die alert waren, betrapten deze stropers op heterdaad met 1.219 stuks krapé- en aitkanti eieren. Zowel de eieren als hun boot en machine zijn ter plekke in beslag genomen. De stropers zijn middels een proces-verbaal overgedragen aan de politie te Geyersvlijt, waarbij zij in verzekering zijn gesteld.

Het Braamspuntstrand, welke deel uitmaakt van het bijzonder beheersgebied Noord Commewijne – Marowijne, is een van de zeeschildpadden legstranden in Suriname. Het beheer van dit beschermd gebied valt onder Hoofd Lands Bosbeheer. Hoewel dit strand door natuurlijke processen aan het verdwijnen is, leveren antropogene handelingen hun bijdrage om het proces te versnellen.

Om de nesten en de zeeschildpadden te beschermen, zijn er jaarlijks medewerkers en jachtopzieners van LBB/Natuurbeheer op de zeeschildpadden legstranden van Suriname aanwezig. Het is ten strengste verboden om zeeschildpadden, hun nesten en legstranden te verstoren. Ook het betreden van de legstranden zonder schriftelijke toestemming van het Hoofd LBB is verboden.

Het in bezit hebben, kopen, verkopen, transporteren, nuttigen, ten geschenke aanbieden van zeeschildpad eieren is volgens de jachtwet verboden. Vanwege de verscherpte gezondheidsmaatregelen is het Braamspuntstrand gesloten voor derden.

11 REACTIES

 1. Eindelijk wordt er iets positiefs gemeld v.w.b. de zeeschildpad.
  Een gevangenisstraf en een fikse boete daarbovenop zonder de mogelijkheid de overtreding af te kunnen kopen.
  Straffen die handel en verbeurt verklaren van al het materieel die de plundering van de nesten mogelijk maakt.
  De geïncasseerde boete moet worden ingezet ter verbetering en onderhoud van de legstranden van de zeeschildpad.
  Geen tjepoti tonen en indien geen geld gewoon openbare verkoop van eigendom / bezittingen waardoor de stroperswereld wel 2 keer zal nadenken om willens en wetens de nesten te plunderen en of de dieren te nuttigen


  Maak melding

 2. ‘Hoewel dit strand door natuurlijke processen aan het verdwijnen is, leveren antropogene handelingen hun bijdrage om het proces te versnellen’

  Om dit gebied te beschermen en te behouden, zou Suriname in Caricom verband een studie moeten starten teneinde te bezien hoe de stabilisatie van de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer op een aanvaardbaar niveau kan worden gebracht waarbij de gevaarlijke antropogene verstoring van het klimaatsysteem wordt voorkomen. Klimaatverandering slaat wereldwijd toe, als je nu geen maatregelen neemt, ben je straks te laat, getuige de overvloedige regenval.


  Maak melding

 3. Wij hebben totaal geen oog voor de natuur in Suriname. Twee weken geleden groen Nederlandse toeristen keihard in toen zij tot de ontdekking kwamen hoe stropers bezig waren met het stropen van schildpadden eieren. Wij zouden er geen gerucht aan hebben gegeven maar deze dappere Nederlandse toeristen gingen de strijd aan. Met succes. Want wij Surinamers maken ons liever zorgen om banaliteiten wie het land beter regeert of wie te vertrouwen is en wie of welke bevolkingsgroep het land leiden moet. Om moedeloos van te worden.


  Maak melding

 4. Jammer dat minder schildpadden terug keren. 90% jongeren worden door vogels en vissen gegeten. Oudere dieren worden door andere landen gevangen en op gegeten.

  Niemand doet wat aan om dit strand dat door natuurlijke processen aan het verdwijnen is. Moeten we de stranden met zand niet verhogen? Er is veel vraag naar krapé eieren en niemand kweekt de zeeschildpadden. Vroeger hadden we bij Matapica een zeeschildpadden kwekerij en tot 1980 ging het goed. Wat doet de Wereld Natuurfonds? Wat doet LBB/Natuurbeheer voor de zeeschildpadden? Is het niet de tijd om te kweken? 90% los laten en 10% kweken man!
  gemodereerd

 5. Goed nieuws!!
  Wanneer zal er worden opgetreden tegen het vernietigen van onze natuur door hebzucht van de politieke partijen met name onze vice president en prominenten van de NDP wordt het binnenland vergiftigd met cyanide en kwik door het winnen van goud. Het leegkappen van onze bos. Ik vraag een ieder om vanaf Afobakaweg naar Atjonie te rijden is triest houtblokken van hier tot China. Is onverantwoord omgaan met onze natuur. Men heeft geen beseft van oh laten we denken aan de volgende generatie!
  Over 20 jaar wordt Suriname erger dan Haïti een land zonder bos en het water dat zwaar vergiftigd is.


  Maak melding

 6. OOK de Natuur (beschermgebieden) laten ze niet met rust.
  Verschrikkelijk is dit; NERGENS BOEVEN VRIJ ZONE.
  Schandalig.
  gemodereerd

 7. ‘Jongu, a boi Boesskotoe na wan doctorandus, a no dé wan zomaar law law boi lek wan Kalakaskotu; ‘antropogene verstoringen’.i.p.v. ‘door de mens veroorzaakte verstoringen’.


  Maak melding

 8. Uit een Mexicaans onderzoek is gebleken dat schildpad vlees en eieren niet zo een heilzaam werking hebben op de mens. Het onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van dat er in het Mexicaans kustgebied langs de Caraïbische zee veel misvormd kinderen geboren werden en de mensen minder vruchtbaar worden.
  Door de zeevervuiling nemen de zee schildpaden stoffen op die chemisch in hun lijf omgezet worden tot stoffen die belemmerend werken op de voortplanting van de mens. Bij consumptie van zee schildpad producten is de kans groot van onvruchtbaarheid en of misvormd kinderen.
  De stoffen die in de schildpad eieren zijn gevonden hebben grote gelijkenis met het Zika virus.


  Maak melding

 9. Ik vind dat ze die eieren van die stropers ook moeten weg halen.
  Dan zullen ze voelen wat het is om zonder eieren te leven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.