SLM biedt vrijwillige vertrekregeling personeel aan

45
Protestbijeenkomst bezorgde SLM-burgers bij KLM kantoor in Suriname
Archieffoto: SLM op luchthaven van Suriname

In het traject tot gezondmaking van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft deze gemeend om een vrijwillige vertrekregeling aan haar personeel aan te bieden. Dat meldt het het bedrijf uit Suriname in een communiqué.

Deze regeling is opengesteld voor een ieder, echter zijn alle aanvragen van personeelsleden onder voorbehoud van goedkeuring van de SLM.

Enige tijd geleden werd reeds de VUT (Vroegtijdige Uitdiensttreding) geïntroduceerd. De VUT regeling is van toepassing op medewerkers die 25 dienstjaren en de leeftijd van 55 jaar bereikt hebben.

Beide regelingen zijn onderdeel van het herstelplan welke Vision-23 genoemd wordt. Op social media gingen deze documenten rond:

45 REACTIES

 1. Het moet niet gekker worden want de slm heeft recentelijk nog aangeklopt bij de Surinaamse staat voor steun in de vorm van opnieuw een paar miljoen US dollars.
  Waarschijnlijk wordt de regeling dus hiermee gefinancieerd.
  De slm is een bodemloze put, kost alleen geld en levert niets op.
  Opdoeken deze waardeloze organisatie!


  Maak melding

 2. Misschien is een faillissement nog te overwegen. Dat zou gunstiger zijn voor de staat en daarna een nieuwe onderneming oprichten. De SLM is nooit levensvatbaar geweest en zal het ook niet worden. De overheid en de bond hebben dit bedrijf stelselmatig kapot gemaakt.


  Maak melding

 3. De slm opdoeken met de haan en al.SLM is een parasiet in de samenleving.Met het geld de uitgemergelde volk helpen overleven.
  gemodereerd

 4. Dit is een onderdeel vd reorganisatie.
  Uiteraard top, eindelijk sanering.

  Ik ben benieuwd hoe de Directeur omgaat met het feit dat de suri kranten, zonder enige gêne overgaan tot publicatie van interne documenten.
  Dit is geen journalistiek, de mol moet als eerste worden ontslagen.

  Ongehoord.


  Maak melding

 5. SLM gaat eindelijk gedwongen door COVID over tot deze collectief regeling en vervolgens ontslag. 9 van de 10 werknemers zijn overbodig, is al jaren het geval. 100 werknemers zullen overblijven.
  Als deze sanering niet consequent wordt uitgevoerd, dan zal SLM failliet gaan.
  De Surinaamse overheid heeft geen geld om SLM te financieren.


  Maak melding

 6. 1 advies aan slm, mocht het dat het goed gaat met de slm en de markt weer aantrekt, neem personeel in dienst die netjes omgaan met passagiers, in het verleden heb je van de gebekte jobo mofo, alsof je betaald om te laten intimideren?
  Daardoor vliegen de mensen die slechte ervaring hebben ondervonden liever met de klm, trouwens slm moet een doorstart maken, en wens ik slm veel succes, desnoods doormiddel van staatsteun!!!


  Maak melding

 7. De slm heeft een schuldenlast van $100 milj. en om ze overeind te houden is elke maand $2 milj. nodig. Kortom de slm is leeggezogen en is failliet. Met dank aan de ndp die heeft middels onbehoorlijke bestuur ruim 10 jaar toegestaan aan malversaties en meegewerkt aan de ondergang van de slm. Alle ndp-leba’s en jorka’s, weer een lijk waar jullie trots op kunnen zijn.


  Maak melding

 8. Wie vliegt nog met de SLM.
  Zeer onvriendelijke Stewards (essen).vertragingen- geen vergoeding.
  Voor mij is het verleden tijd – KLM the BEST.
  Bij mij gaat het niet om een beetje meer te betalen; maar voor goeie service
  en aansprakelijkheid – nette afhandelingen.
  Bye SLM.
  gemodereerd

 9. Zou jammer zijn als SLM failliet gaat. Er worden vele mensen brodeloos, denkend ook aan de kinderen en ouders die voor grootouders zorgen. Ik heb zelf geen moer aan SLM.


  Maak melding

 10. Kunnen ze niet gewoon banken en verzekeringsmaatschappijen de SLM laten overnemen. Als staatsbedrijf is het inderdaad een eindeloze geldverslindende put…

  Dan wilden ze voor 12 maanden lang 1 miljoen USD p/maand steun van de staat. Helemaal mesjogge.


  Maak melding

 11. De zg IPB regeling wordt bij SLM niet correct nageleefd. IPB = indien plaats beschikbaar, kan men mee reizen. Maar bij SLM worden de tickets al maanden van te voren OKE gemaakt. Dus weg met die slappe IPB-regeling. Er zullen honderden ( met geld) naar huis worden gestuurd. Deze actie zal uitmonden in honderden op nieuw indienst nemen. Deze crew zal bestaan uit politieke vacatures.


  Maak melding

 12. Ik heb diverse keren aangegeven dat m.i. een doorstart het beste zou zijn waarbij iedereen ontslag wordt aangezegd waarna er met diverse personen / bedrijven die willen participeren in de doorstart gesprekken worden gevoerd.
  Collectief ontslag, ja voor iedereen inclusief de RvC, waarna een ieder opnieuw zou moeten solliciteren.

  welnu, mijn zogenaamd “advies / idee” wordt maar deels uitgevoerd want een percentage blijft gewoon in dienst. iedereen begint met een nieuw historie en hernieuwde personeelsrechten.
  Tegelijkertijd dienen heel veel zaken te worden aangepakt zoals : bevoegdheden en controle en administratieve vastlegging etc.

  Goed dat de overheid aangeeft dat de gevraagde 2 miljoen euro per maand ergens anders zal moeten worden gevonden


  Maak melding

 13. SLM moet een Technisch Failliet ondergaan.
  betekent de assets eruit halen en in een nieuwe SLM onderneming onderbrengen.
  de achtergebleven schulden en dure personeel elimineren (ontslaan) dan ben je gelijk af van alle schimmige afspraken.
  let wel dat de huidige SLM ook nog kantoren heeft op enkele belastingparadijs locaties en men moet kijken wat daar is ondergebracht.
  Ook de hele IPB ellende moet zo snel mogelijk stoppen want het is een verkapte vorm van beloning dat nergens op slaat.


  Maak melding

 14. İk ben eens dat er gesaneerd moet worden, maar de vertrekregeling is zo discriminerend tegenover de arbeiders. t/m 5 jaar gewerkt, dan heb je maar recht op 3 maanden loon is mensonterende vertrekregeling. Terwijl de directie wordt in euro of dollars betaald.
  Je haalt een Nederlander binnen met een salaris van 11000 euro in de maand, als belediging voor Suriname dat we hebben geen deskundige in huis.
  Vraagt aan de. directeur hoeveel krijgt een Nederlander voor tijdelijke werkloosheid en voor hoeveel maanden, die 2 jaren heeft gewerkt.
  Dan kom je met een mens onterende voorstel voor de normale arbeiders, terwijl de directie verdienen nog steeds euro zonder prestaties.

  Begint bij de top te saneren en betaalt een ieder Srd in plaats van in Euro.


  Maak melding

 15. Nice reorganisatie , werd tijd … Waarom 6-10 & 11-20 jaar onbepaald IPB? Hoop dat een toekomstig werknemer die 6 jaar hard werkt voorrang krijgt en even een break met zijn gezin wil etc etc, dan iemand die in het verleden 12 jaar in een hangmat heeft gelegen met een SLM-uniform… En dat IPB ook echt IPB is en geen recht is op een nog te kunnen verkopen seat… Good luck …


  Maak melding

 16. @Robles viel mij ook al op.Daar moet eerste kop vallen of is het de Haan zelf.
  gemodereerd

 17. De regering moest een duurbetaalde buitenlander indienst nemen om o.a. deze grondige reorganisatie door te voeren. En dit kon niet door een Surinamer worden gedaan? Heeft de politiek dit bedrijf zooo verziekt in de algelopen, zeg maar, 40-50 jaar? Hoe zit het met de ministeries, en andere overheidsbedrijven. Ook zo verziekt dan?


  Maak melding

 18. GlennR 4 mei 2021 At 14:58
  De regering moest een duurbetaalde buitenlander indienst nemen om o.a. deze grondige reorganisatie door te voeren.
  ===========================

  Voor de verkiezingen werd nog verteld dat de VHP vol zat met sterk kader. Dat blijkt in de praktijk toch iets tegen te vallen.


  Maak melding

 19. Als het wordt geratificeerd door de sociale partners (vakbond e.a.’) is dit een goede eerste stap. De uitvoering dient op een nette manier te gebeuren, er zijn ook hardwerkende personeelsleden in het bedrijf, niet alleen van die “voetzoekers”.


  Maak melding

 20. Koekje van eigen deeg. Alle directeuren hebben er een potje van gemaakt. Al die gratis tickets en overvracht die vrienden kregen. Wij moesten een vol betaalde tickets kopen en uiteindelijk blijf je achter, want de ipb-ers en familie had voorrang.
  De laatste directeur Van Ommeren organiseerde snoepreisjes, binnen Europa en Quita en kinderen waren ook van de partij. Zo heeft zijn gezin kunnen shoppen en op kosten de SLM.
  gemodereerd

 21. Robles 4 mei 2021 At 15:09
  GlennR 4 mei 2021 At 14:58
  De regering moest een duurbetaalde buitenlander indienst nemen om o.a. deze grondige reorganisatie door te voeren.

  Robles
  Dit is om de onaangename job door een niet ingezetene te lasten uitvoeren om iedere schijn van partijdigheid te voorkomen.
  Kom je uit Suriname en of heb je Surinaamse ouders en familie dan heb je waarschijnlijk een familielid werken bij de SLM.

  Deze buitenlander kan zonder aanziens des persoons en zonder vooringenomenheid schoonschip maken en de gewenste “doorstart / nieuwe start” in gang te zetten


  Maak melding

 22. “Deze buitenlander kan zonder aanziens des persoons en zonder vooringenomenheid schoonschip maken en de gewenste “doorstart / nieuwe start” in gang te zetten”

  Bovenstaande is echt nonsens. Durft deze directeur een voorname iemand van de VHP of ABOB die bij de SLM werkt, zonder aanziens des persoons naar huis te sturen. De hoogste bazen bij de SLM zijn nog steeds de RVC leden en deze zijn allemaal politiek benoemd.
  gemodereerd

 23. Robles 4 mei 2021 At 14:10
  Ben ik nou de enige die verbaasd is over een brief vol taalfouten? Of ben ik de enige die het ziet?

  Je ben geweldig hor,
  Boeien
  begin naar je matties hier te kijken wendy, rbro enz

  btw wij zijn niet zo slim as jij welke taalfouten heb je allemaal gezien. het zullen er wel heel veel zijn nu je ons daarom wijst
  gemodereerd

 24. De Haan heeft echt niet zo’n supersalaris als iedereen denkt.
  iedereen die weg kan of die de bui ziet hangen dat ze anders ontslagen worden zal gaan.
  Kosten van deze regeling zullen mee vallen.
  Zij die de ambitie hebben er iets van te kunnen maken zullen blijven.

  SLM zal tot pakweg 1/3 moeten afvallen.

  Als er dan een maatschappij is die 1 of 2 B777 en B737 in de motenballen heeft staan (in Brazilie of NL) en die op basis van kostprijs wil verhuren zou de Haan het wel eens voor elkaar kunnen krijgen. Vergeet niet dat hij het erg lang bij air Kenya vol gehouden heeft en dus jaren in Nairobi heeft kunnen functioneren


  Maak melding

 25. personeelskosten zijn de vaste hoge kosten voor een bedrijf. Het is normaal dat je daar begint te bezuinigen. Gebeurt overal ook in grote bedrijven. Een goed voorbeeld hoe je van de overtollige ambtenaren kwijt kan. Geen tjee potie, want zo hoor je vaak in Suriname, je wordt brodeloos gemaakt. Al gaat het bedrijf failliet. Eigen belang gaat voor op dat van Suriname. En maar roepen i love SU .


  Maak melding

 26. Behoeden VOOR faillissement en niet van.
  Wat als de mensen schulden hebben??
  gemodereerd

 27. Ondertussen krijgen buitenlanders 0 on hun request voor restitutie ticketkosten Maart 2020!
  gemodereerd

 28. 1. Surinam Airways – flying on trusted wings.
  2. Surinam Airways – flying on clipped wings.
  3. Surinam Airways – flying on broken wings.
  4. The End.


  Maak melding

 29. Zoals ik al zei: deze jongens werken voor de prestatie !
  Opgeven is the easy way, wederopbouwen is the hard way / the challenge !

  SLM kan weer draaien maar zal eerst terug gebracht moeten worden naar alleen het noodzakelijke. Vervolgens reorganiseren en opnieuw investeren.

  Het probleem ligt niet aan het bedrijf SLM !
  Het probleem was herhaaldelijk fout management.
  Het bedrijf SLM is een mooi bedrijf met bestaansrecht en toekomst perspectief. En vooral dat toekomst perspectief is interessant om toch in te investeren. De SLM krijgt weer een belangrijke functie en is daarom onmisbaar.
  Van belang is wel dat fout management voorkomen moet worden in de toekomst.

  Ook hier zien we dat de regering Santokhi alles doet om elk Surinaams trots te redden.

  De Haan, welkom aan boord !

  SLM will fly again. Krakti !


  Maak melding

 30. Als door de economie of what ever het slecht gaat met ondernemingen is het eerste wat er gebeurt bij reorganisatie het ontslaan van personeel,

  Als het slecht gaat met de SLM dan moet men niey met deze aanpak komen van vrijwillige vertrek vsn personeel in een periode dat er nergens werk te vinden is. De SLM zal ballen moeten tonen en mensen gewoon massaal moeten ontslaan om het bedrijf gezond te houden en te willen overleven.Op dit moment hebben alle vliegtuigbrdrijven het moeilijk en het personeel horizontaal en verticaal worden ontslagen.


  Maak melding

 31. Passant 5 mei 2021 At 00:20
  Als het slecht gaat met de SLM dan moet men niey met deze aanpak komen van vrijwillige vertrek vsn personeel in een periode dat er nergens werk te vinden is. De SLM zal ballen moeten tonen en mensen gewoon massaal moeten ontslaan om het bedrijf gezond te houden en te willen overleven.
  =====================

  Even de brief lezen en niet alleen de titel van het artikel en dan zie je dat ze dit ook gaan doen.


  Maak melding

 32. Bigi Sma 4 mei 2021 At 19:13
  Robles
  Dit is om de onaangename job door een niet ingezetene te lasten uitvoeren om iedere schijn van partijdigheid te voorkomen.
  ===============================

  Logisch inderdaad.


  Maak melding

 33. Dit gedoe gaat veel geld kosten , boven op de 100 miljoen US Dollars dat de slm in het rood staat , en wie gaat dit betalen , ja hoor de belasting betaler de werkende klasse , Mijnheer de Haan probeert wat maar het zal uitdraaien op massa ontslag , want vrijwillig uittreden of met de vut gaan zullen misschien een paar mensen doen.
  Die IPB regeling moeten ze als eerste schrappen , het is toch te gek dat een personeelslid en zijn familie gratis mag mee vliegen op een vlucht , en zeker dat ze dat van tevoren al ingepland hadden , weg winst van die vlucht voor de slm , daarom zijn ze de laatste 10 jaar in het rood belandt , echt die IPB is een idiote regeling. Zal het zo ook bij andere bedrijven op zo’n manier gaan , je werkt bij Staatsolie en je kunt gratis tanken en je familie ook , en je werkt als buschauffeur op een bepaalde rit , maar je mag en ook je familie gratis gebruik maken van alle ritten.
  Mijnheer de Haan blijkt een onpartijdig persoon te zijn dus het zal uitdraaien dat de slm failliet wordt verklaart , en dan proberen met een klein aantal mensen een doorstart te maken , maar wel met een andere naam , want de naam slm is al jaren besmeerd.


  Maak melding

 34. “Wij gaan niet meewerken aan het plan van vrijwillig vertrek als BP-SLM”, zegt Steven Samson, voorzitter van de personeelsbond bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij. Hij geeft in gesprek met Starnieuws aan dat er vragen gesteld zijn over het plan van SLM-directeur Paul de Haan om personeel af te vloeien.

  Steven Samson
  Hoezo niet meewerken niet meewerken aan het plan van vrijwillig vertrek.
  Steven Samson
  Nooit Nederlandse taal onderwezen gekregen? Wat is de betekenis van vrijwillig?
  Ik dacht dat je door aan te geven vrijwillig te willen vertrekken niet gedwongen wordt tot iets.
  Steven Samson
  De opstelling van de bond zal tot gevolg hebben dat de hele mikmak (personeel) naar huis wordt gestuurd waarna het de vraag is of de SLM dan wel echt zal blijven bestaan.
  Mensen als Steven Samson leiden aan een las fesie mentaliteit die ze niet kunnen dragen.
  Zet die masker af en ga werkelijk proberen het beste voor de personeelsleden eruit te slepen.
  Dan denk ik vooral aan een goed sociaal plan met o.a.:
  – herscholing
  – voorrang plaatsing ex werknemers
  – goede afkoopregeling
  etc
  Steven Samson kom niet met het gebrul van “Wij gaan niet meewerken aan het plan van vrijwillig vertrek als BP-SLM” want dan is er niets en heb je niets en krijg je niets.


  Maak melding

 35. SLM moet een price fighter worden. Goedkoop, geen eten en drinken. Betalen voor toiletbezoek en bagage. Ook laten betalen adhv het gewicht van de persoon. Dus ticket afhankelijk maken van het lichaamsgewicht.


  Maak melding

 36. Ma as iemang fertrekke uit seine frei wil, dang warom hei moete gelt kreige? As kreige hei gelt, dang is nie frei wil, ma ferlijding. Aan sette tot fertrek.


  Maak melding

 37. Buitenlandse maatschappijen schrappen gewoon een hoeveelheid banen om de maatschappij draaiende te houden
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.